EUROLYGA

Skambios Lietuvos krepšininkų palydos į Londoną: Lietuva – Islandija 101:51 (komentaras)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė į olimpines žaidynes išvyks geros nuotaikos. Kęstučio Kemzūros auklėtiniai paskutiniame kontroliniame mače net 50-ies taškų skirtumu – 101:51 (30:10, 17:21, 28:4, 26:16) nušlavė Islandijos ekipą. Sostinės „Siemens“ arenoje triukšmingai išlydėti lietuviai pasirodymus Londone pradės liepos 30 d., kur pirmieji jiems kelią mėgins pastoti Argentinos krepšininkai.

Lietuviai į Londono olimpiadą išlydėti skambiai<br>M. Kulbis
Lietuviai į Londono olimpiadą išlydėti skambiai<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Zigmas Jurevičius

2012-07-25 08:11, atnaujinta 2018-03-17 21:15

Komentaras. Lietuvos rinktinė treneris Kęstutis Kemzūra po rungtynių su islandais sakė:

„Noriu padėkoti varžovams, kad jie atvažiavo. Žinoma, krepšinio lygiu mes juos lenkiame, bet svarbu, kad mūsų žaidime buvo gerų momentų ir mes nesugadinome šventės sirgaliams.

Vyrai buvo nusiteikę ir daug dalykų mums pavyko padaryti. Galbūt išskyrus atkarpą, kai truputį atsipalaidavome. Kad ir koks būtų varžovas, reikia apsiginti vienas prieš vieną. Šias ir kitas užduotis mes sprendėme. Nors šįkart buvo lengviau, stengėmės šlifuoti kai kuriuos dalykus: žaisti greitai, įmesti kamuolį į baudos aikštelę aukštaūgiams.

Antanas Kavaliauskas šiek tiek jaudinosi rungtynėse su Rusija, bet dabar pralaužė ledus ir gerai įsiliejo į žaidimą. Aš jam sakiau: „Ne taip svarbu tavo taškai, bet svarbiau gynyba, laiku gauta pražanga, atkovotas kamuolys. Po truputį jis įsilieja į žaidimą. Tai buvo paskutinė repeticija. Trečiadienis komandai – laisva diena. Ketvirtadienį surengsime dvi treniruotes, o penktadienį - dar vieną ir tą pačią dieną iškeliausime į Londoną".

Tikslai. Lietuviai, prasiskynę kelią į olimpines žaidynes per atrankos turnyrą Venesueloje, maču su Islandija baigė visą ilgą žygį į olimpiadą. Pastaroji repeticija „Siemens“ arenoje Kęstučio Kemzūros auklėtiniams, svečius iš Islandijos gerokai pranokstantiems meistriškumu, buvo labiau simbolinė. Tiesa, drauge lietuvius į priekį stūmė ir noras reabilituotis už triuškinamą nesėkmę 79:101 praėjusį sekmadienį kontroliniame mače išvykoje su Rusijos komanda. Tuo tarpu Islandijos krepšininkai ruošiasi 2013 metų Europos krepšinio čempionato atrankos varžyboms. Jų A grupėje islandai rungtyniaus su Izraelio, Serbijos, Estijos, Juodkalnijos ir Slovakijos rinktinėmis.

Olimpiada. Iš viso Lietuvos rinktinė, įskaitant ir olimpinį atrankos turnyrą, sužaidė vienuolika rungtynių bei iškovojo šešias pergales.  Olimpinio turnyro A grupėje Lietuvos rinktinė žais su Argentinos, Nigerijos, Prancūzijos, JAV ir Tuniso komandomis.

Šuolis. Lietuvos ekipa nuo pat pirmųjų mačo su islandais sekundžių įrodė, jog islandams svetinga nebus. Visą savo puolimo arsenalą panaudoję mūsų šalies krepšininkai vien per pirmąjį kėlinį susikrovė apvalią 20-ies (30:10), o per trečiąjį ir 40-ies (75:35) taškų persvarą. Vienintele mačo intriga tapo 100 pelnytų taškų iššūkis, kurį šeimininkai įvykdė likus 27 sek., kai J. Mačiulis pataikė baudas.

Rezultatyviausi. Lietuvos rinktinei daugiausia taškų pelnė vidurio puolėjas Antanas Kavaliauskas, surinkęs 16 taškų. Kitas aukštaūgis Jonas Valančiūnas ir gynėjas Rimantas Kaukėnas pridėjo po 12 taškų. Renaldas Seibutis surinko 10, Martynas Pocius 9, Jonas Mačiulis 8, Darius Songaila 8, Mantas Kalnietis 7, Linas Kleiza ir Simas Jasaitis - po 5. Islandijai Hlynuras Baerigssonas įmetė 13, Jonas Stefanssonas - 12.

Sutartis. Prieš pat Lietuvos ir Islandijos rinktinių mačą pasklido žinia, jog lietuvių ekipos puolėjas Jonas Mačiulis susitarė su Atėnų „Panathinaikos“ klubu. Pagal vienerių metų sutartį lietuvis Graikijoje turėtų uždirbti apie 450 tūkst. eurų.

Pagerbimas 1. Prieš mačą su islandais LKF vadovai pagerbė Ramūną Šiškauską. Buvusiam garsiam Lietuvos rinktinės krepšininkui LKF prezidentas Arvydas Sabonis įteikė simbolinį prizą - įrėmintus jo paties marškinėlius. Drauge federacija tarsi užglaistė konfliktą po pernai kilusio skandalo, kai R.Šiškauskas prieš Europos čempionatą Lietuvoje atsisakė padėti mūsų šalies ekipai. 

Pagerbimas 2. Per rungtynių pertrauką "Siemens" arena vėl pratrūko plojimais. Vilniečiai atidavė duoklę Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) krepšinio rinktinei, prieš keletą dienų Slovėnijoje nuskynusiai Europos pirmenybių auksą.

***

Pirmasis kėlinys

Lietuvos rinktinė rungtynes pradėjo tokios sudėties: M.Kalnietis, R.Seibutis, M.Pocius, L.Kleiza ir J.Valančiūnas.

Pirmieji taškus pelnė islandai, bet lietuviai atsakė dvitaškiu su bauda.

Netrukus tolimą metimą pataikė M.Kalnietis - 6:2.

Lietuvių gretose svečius labiausiai skriaudė A.Kavaliauskas, vieną po kito pelnęs kelis dvitaškius. Tiesa, islandai šiek tiek atsigavo 16:7 (7 min.).

Tačiau svečių spurdėjimas truko neilgai. Paskutinę kėlinio min. A. Kavaliauskas vėl pataikė dvitaškį su bauda ir šeimininkų persvara pasiekė triuškinamą 27:7.

Antrasis kėlinys

Patekę į nokdauną islandai atsikvošėjo. Svečiams padėjo jų firminis ir bene vienintelis ginklas - tritaškiai. 16 min. jie pataikė jau 4-ąjį tritaškį ir sušvelnino skirtumą iki 36:23. Prieš tai žiūrovus pralinksmino epizodas, kai po krepšiu dominavusių lietuvių puolėjas D.Songaila net tris kartus kartojo savo metimą, bet vis nepataikydavo iš po krepšio.

Lietuviai atsakė savo "pliusais" - aukštaūgių veiksmais. Po J. Valančiūno metimo jie vėl atitrūko - 43:25.

Ilsėtis komandos išėjo šeimininkams pirmaujant 47:31.

Iki ilgosios pertraukos lietuviams daugiausia taškų pelnė Antanas Kavaliauskas 9, Martynas Pocius, Renaldas Seibutis 7, Linas Kleiza 5, Darius Songaila 4. Islandijai: Jonas Stefanssonas 9.

Trečiasis kėlinys

Lietuviai ėmė smagintis.  M.Kalnietis vienoje atakų, užuot ją užbaigęs pats, trinktelėjo kamuolį į lentą. Šį ore pagavo J.Valančiūnas ir triuškinamai įdėjo iš viršaus. Lietuvių spurtas 6:0 (56:31).

Lietuviai taškus pelnė visais įmanomais būdais. Kėliniui baigiantis jie pasiekė net 40 taškų persvarą - 75:35.

Ketvirtasis kėlinys

Kažin, ar didelė nauda iš tokios repeticijos? Islandai visa galva nusileidžia lietuviams, todėl per 35 min. jau buvo praleidę 85 taškus į savo krepšį, o į varžovų įmetė vos 41.

K.Kemzūros auklėtiniai ypač dominavo kovodami dėl kamuolių po krepšiais. Jie atkovojo net 42 kamuolius, islandai - tik 25.

"Siemens" arenos palaikomi lietuviai mėgino šturmuoti 100 taškų ribą. Likus minutei jie buvo surinkę 96-is taškus. Likusio laiko pakako su kaupu. Likus 27 sek. J. Mačiulis pelnė du baudos metimus ir padėjo tašką - 101:51.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.