EUROLYGA 2023

Lietuvos ambasadorius Londone dėl olimpiados paaukojo džiazą

Mūsų šalies ambasadorių Londone Oskarą Jusį lrytas.lt užklupo pačiame darbų įkarštyje. „Važiuojame akreditacijos tvarkyti“, - sakė diplomatas. Daugybė darbų ambasadą užgriuvo dėl planuojamų Lietuvos aukštų pareigūnų vizitų. Lietuviams, vykstantiems stebėti olimpiados į Londoną, O. Jusys priminė visų pirma saugoti savo asmens dokumentus ir pinigines.

O. Jusys prisipažįsta, kad pats mieliau šiuo metu būtų ne olimpiniame šurmulyje, o Nidoje, kur savaitgalį nuskambės „Nida Jazz“ festivalis.<br>D. G. Barysaitė
O. Jusys prisipažįsta, kad pats mieliau šiuo metu būtų ne olimpiniame šurmulyje, o Nidoje, kur savaitgalį nuskambės „Nida Jazz“ festivalis.<br>D. G. Barysaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Jul 26, 2012, 11:33 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:49 PM

Teroristinių išpuolių pavojaus britų saugumo tarnybos, pasak jo, neįžvelgia. Pats diplomatas prisipažįsta, kad mieliau šiuo metu būtų ne olimpiniame šurmulyje, o Nidoje, kur savaitgalį nuskambės „Nida Jazz“ festivalis. Prisiekusiam džiazo gerbėjui gaila jį praleisti, tačiau darbas yra darbas.

- Žvelgiant iš Lietuvos atrodo, kad Londonas gyvena vien olimpiados dvasia. Ar taip pat atrodo ir būnant ten?

- Galėčiau tik patvirtinti jūsų žodžius. Nors Londonas yra viena iš pasaulio kultūros, finansinių sostinių, šiuo metu pasiruošimas olimpiadai arba įžengimas į paskutinę pasiruošimo fazę yra apėmęs praktiškai visas sritis – ir transportą, ir saugumą, ir olimpinį kaimelį. Ir netgi oras pagaliau po keturių mėnesių lietaus pasitaisė – dabar turime 30 laipsnių karščio.

- Ar į priešolimpinį įkarštį Didžiojoje Britanijoje įtrauktos ir užsienio atstovybės? Ar Lietuvos ambasadoje dėl to padaugėjo darbo?

- Taip, mes esame įtraukti. Turime vieną atstovą iš ambasados, kuris talkina tiesiogiai Olimpiniam komitetui. Be to, mes visi esame įtraukti į oficialių Lietuvos pareigūnų apsilankymo olimpiadoje programas ir Olimpinio komiteto parengiamuosius darbus. Vakar (liepos 24 d., - red.) dalyvavome Lietuvos vėliavos pakėlimo ceremonijoje olimpiniame kaimelyje. Rytoj atvyksta prezidentė.

- Ar dėl sportininkų delegacijos ambasada turi kokių nors specifinių rūpesčių?

- Sportininkais rūpinasi mūsų Olimpinio komiteto delegacija, jai padedanti komanda ir olimpiniai savanoriai. Mums kokių nors ypatingų rūpesčių dėl sportininkų neiškyla. Bet mes labai glaudžiai koordinuojame savo darbą su Olimpiniu komitetu ir talkiname jiems kitose sferose, jeigu iškyla reikalas. Mūsų didžiausias rūpestis – Lietuvos oficialių pareigūnų apsilankymas olimpiadoje, jų darbinės ir kitokios programos.

- Daug aukštų pareigūnų iš Lietuvos laukiama?

- Laukiame atvykstančios jos ekscelencijos. Po tam tikro laiko, kai prezidentė išvyks, lankysis premjeras. Taip pat atvyks mūsų Sporto departamento direktorius, vidaus reikalų ministras. Aukštų pareigūnų tikrai netrūks.

- Olimpiada – didžiulis renginys, į kurį suvažiuoja daugybė aukštų asmenų iš viso pasaulio, susirenka masės žmonių. Ar yra kalbama apie terorizmo pavojų?

- Terorizmo pavojaus skalė nėra didesnė, nei kada nors būdavo Jungtinėje Karalystėje. Ji nėra šia proga padidinta, taigi, konkrečios grėsmės pakilimo Jungtinės Karalystės atitinkamos tarnybos neindikuoja.

Bet užtikrinant saugumą yra pasitelktos labai didelės saugos tarnybų pajėgos – keletą tūkstančių pareigūnų yra skyrusi saugos tarnyba G4S, kuri dirba ir Lietuvoje, taip pat pasitelkti kariškiai, saugumo personalas. Manau, kad olimpiada turėtų vykti tikrai saugiai.

- Ką patartumėte vykstantiems stebėti olimpiados lietuviams?

- Patarčiau atsivežti gerą nuotaiką, patriotinius jausmus, per varžybas palaikyti mūsų sportininkus ir komandas, ir saugotis, kad neprarastų asmens dokumentų ir, aišku, piniginės. Užsienio reikalų ministerijos ne vienerių metų praktika rodo, kad lietuviai gana dažnai praranda asmens dokumentus - pameta, jie pavagiami.

Praradus asmens dokumentus, lietuviams teks eiti į ambasadą ir išsiimti laikiną grįžimo pažymėjimą. Tą operaciją bus galima padaryti tą pačią dieną, bet tai užtruks. Ambasada yra centrinėje Londono dalyje, o olimpinis kaimelis – rytinėje. Vien kelionė užtruktų mažiausiai 2-3 valandas. Be to, reikėtų laukti nemažoje eilėje.

- Ar daug varžybų pats ketinate stebėti?

- Turiu bendrą akreditaciją kaip oficialus asmuo, lydintis mūsų aukštus valstybės pareigūnus, tad teks stebėti dalį varžybų. Mes esame lankstūs ir dirbsime pagal poreikį – kiek reikės mūsų aukštiems valstybės pareigūnams ir olimpiniam komitetui, tiek stengsimės talkinti.

- O jūs asmeniškai kurių varžybų labiausiai laukiate?

- Man atrodo, visi Lietuvos sportininkai yra verti pagarbos jau vien dėl to, kad jie prasimušė į olimpiadą. Šiuolaikiniame sporte, kaip ir pasaulio politikoje, ekonomikoje bei kultūroje, yra žiauri konkurencija. Manau, kad patekti į olimpines varžybas yra didelė garbė. Kaip sakė Olimpinio komiteto prezidentas A. Poviliūnas, 6-7 atletai pajėgūs kovoti dėl medalių, kiti – dėl kitų aukštų vietų. Mums kaip nedidelei valstybei yra didelė garbė, kad turime virš 60 atletų, kurie kovos dėl aukščiausių apdovanojimų.

- Esate didelis džiazo gerbėjas, kasmet lankydavotės „Nida Jazz“ festivalyje. Ar labai gaila, kad šiemet dėl olimpiados teks jį praleisti?

- Tai tiesa. Festivalio prodiuseris Leonidas Šinkarenka yra geras mano bičiulis. Man teko talkinti atvežant L. Šinkarenkos penketuką į Londoną – tai pirmoji lietuvių džiazo grupė, koncertavusi legendiniame geriausiame Europos džiazo klube „Ronnie Scott's“. Kiekvieną vasarą stengiuosi sudalyvauti „Nida Jazz“ festivalyje.

Deja, šią vasarą to negalėsiu padaryti. Žinoma, liūdna dėl to, bet ką padarysi. Yra darbas, yra tam tikri prioritetai, kuriuos tenka sudėlioti kitaip.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.