EUROLYGA 2023

Londone – supervalstybių lenktynės

Užsklanda prasiskleis, ir šįvakar Londone prasidės olimpinės žaidynės. Tai bus startas didžiosioms lenktynėms, kuriose JAV, Kinija, Rusija ir Didžioji Britanija susigrums dėl aukščiausių vietų medalių lentelėje.

Rusijos sporto bosai po nesėkmių Pekine ir Vankuveryje atsargiai vertina savo atletų galimybes Londono olimpiadoje.<br>"Reuters"
Rusijos sporto bosai po nesėkmių Pekine ir Vankuveryje atsargiai vertina savo atletų galimybes Londono olimpiadoje.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

2012-07-27 18:15, atnaujinta 2018-03-17 19:16

Jungtinėse Valstijoje įprastai tiksliai apskaičiuojama, kiek sukurta naujų darbo vietų ar parduota namų, bet nuspėti, kiek medalių amerikiečiai gali laimėti Londone, yra kur kas sudėtingiau.

JAV iškovojo daugiausia apdovanojimų vasaros olimpinėse žaidynėse skaičiuojant nuo 1996 metų Atlantos olimpiados. Todėl Londone amerikiečių tikslas lieka toks pats – aplenkti visus bendrojoje valstybių įskaitoje.

Turėdami medalių mašiną Michaelą Phelpsą amerikiečiai pagrįstai tikisi, kad jų himnas Londone iki rugpjūčio 12 dienos skambės dažniausiai.

Tačiau Kinija irgi turi ambicijų mesti iššūkį JAV olimpinei rinktinei.

JAV atletai namo parvežė 110 medalių iš Pekino olimpinių žaidynių, bet savų žiūrovų palaikomi kinai 2008 metais iškovojo daugiausia aukso apdovanojimų – 51 (iš viso – 100 medalių).

Amerikiečiai iš Pekino grįžo su 36 aukso medaliais ir beveik ketvirtį jų laimėjo plaukikas M.Phelpsas.

Į Londoną JAV išsiuntė 530 sportininkų. Pirmą kartą į olimpinės rinktinės sudėtį įtraukta daugiau moterų nei vyrų.

Gausioje JAV komandoje yra ir niekam nežinomų atletų, ir turtingų sporto žvaigždžių. Nuo krepšinio „Svajonių komandos” iki svajoklių, norinčių prisidėti prie bendros rinktinės pergalės.

Didžiausios viltys – baseine

Amerikiečiai tikisi dominuoti baseine ir lengvosios atletikos stadione.

Aštuonis aukso medalius Pekine laimėjęs M.Phelpsas yra užsibrėžęs ambicingus tikslus ir Londono olimpiadoje, po kurios ketina baigti karjerą.

Londone 27 metų plaukikas startuos penkiose asmeninėse rungtyse ir trijose estafetėse. Jo dvikova su kita JAV plaukimo žvaigžde Ryanu Lochte tikrai bus viena karščiausių olimpiadoje.

Baseine amerikiečiai turbūt turės ir daugiau čempionų. 2008 metais 6 medalius laimėjusi Natalie Coughlin tikisi papildyti kolekciją, o 17-metė Missy Franklin gali tapti naująja žvaigžde – ji pirmoji JAV plaukikė, kuri startuos net 7 rungtyse.

Aukso nori ir krepšinio salėse

Jamaikos sprinteriams dominuojant trumpose bėgimo distancijose, o Etiopijos ir Kenijos – ilgose, amerikiečiai vis tiek laukia apie 30 medalių iš lengvaatlečių.

JAV lengvosios atletikos komanda laimėjo 23 medalius Pekine, bet tik 7 iš jų buvo aukso.

Nors jamaikiečiai Usainas Boltas, Yohanas Blake’as, Asafa Powellas, Veronica Campbell-Brown ir Shelly Ann Fraser-Pryce yra pasiruošę užimti garbės pakylą sprinto rungtyse, amerikiečiai turės galimybių kitur.

LaShawn Merritt, 400 metrų olimpinė čempionė, gins titulą po 21 mėnesį trukusios diskvalifikacijos dėl dopingo, o Astonas Eatonas neseniai pasiekė dešimtkovės pasaulio rekordą.

Daug tikimasi ir iš gimnastų, abiejų krepšinio rinktinių – moterų ir vyrų. Ir kitose rungtyse – badmintone, šaudyme, tenise, irklavime ir bokse – amerikiečiai turi atletų, kurie laukia savo auksinio šanso.

Kinų užmojai irgi aukšti

Užėmusi pirmąją vietą su 51 aukso medaliu prieš ketverius metus vykusioje Pekino olimpiadoje Kinija vėl ketina mesti iššūkį JAV.

Šalies žiniasklaida ir Kinijos sporto vadovai planuoja daug pergalių ir Londone, nors ir nesitiki tokio medalių kraičio kaip Pekine.

Jie skaičiuoja, kad bent 35, o galbūt 40 aukso medalių iškovos Kinija, ir toks laimikis šaliai užtikrintų vietą pirmajame trejete.

„Jei šalis laimės daugiau nei 40 aukso medalių, ji turėtų būti pirma”, – sakė buvęs Pekino olimpinio organizacinio komiteto viceprezidentas Jiang Xiaoyu.

Šioje Kinijos rinktinėje bus 396 sportininkai, tarp jų 29 Pekino olimpiniai čempionai.

Daugiausia apdovanojimų Kinija tikisi iš šešių sporto šakų, kuriose įprastai dominuoja: stalo teniso, badmintono, šuolių į vandenį, šaudymo, gimnastikos ir sunkiosios atletikos.

Stalo tenise, badmintone ir šuolių į vandenį varžybose Kinijos atletai dėl aukso tikriausiai rungsis ir tarpusavyje.

Rusai šįkart kalba atsargiai

Skirtingai nei ankstesnėse olimpiadose, Rusijos ambicijos šiemet kuklesnės.

Šiai šaliai bendrojoje įskaitoje būtų gerai apginti trečiąją vietą, kurią Rusijos olimpiečiai užėmė Pekine.

Kol šalies dėmesys ir finansiniai ištekliai nukreipti 2014 žiemos olimpinėms žaidynėms Sočyje, daugelis Rusijoje šias vasaros žaidynes vadina pereinamosiomis.

Po Rusijos futbolininkų fiasko Europos čempionate birželį Rusijos olimpinio komiteto bosai jau bando gesinti tautiečių viltis.

Olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas sako, kad Rusijos tikslas bus pakartoti 23 aukso medalių iškovojimą Pekine.

„Žinoma, būtų gerai pakovoti dėl pirmosios vietos, bet turime būti realistai, – sakė A.Žukovas. – Realiai mūsų tikslas – išsaugoti trečiąją vietą, juo labiau kad Didžioji Britanija, kuri buvo ketvirta Pekine, namie tikisi laimėti daugiau.”

Sporto ministras Vitalijus Mutko dar atsargesnis. Jis prisimena, kas nutiko kitiems sporto vadovams: keli jų turėjo atsistatydinti po Rusijai nesėkmingų 2010 metų žiemos olimpinių žaidynių Vankuveryje.

„Nebus nacionalinė tragedija, jei Londone būsime ketvirti”, – po apsilankymo Kremliuje praėjusią savaitę žurnalistams sakė V.Mutko. 

Vėliavą neš garsi debiutantė

Rusija į Londoną siunčia 436 atletų komandą. Tarp jų ne vienas olimpinis čempionas – šuolininkė su kartimi Jelena Isinbajeva, bėgikas Jurijus Borzakovskis, penkiakovininkas Andrejus Moisejevas, garsūs olimpiados naujokai – tenisininkė Marija Šarapova ir gimnastė Viktorija Komova.

Rusai įprastai daug pergalių tikisi bokso, imtynių, sunkiosios atletikos varžybose ir dailiajame plaukime, kur Anastasija Davydova sieks jau penktojo olimpinio aukso (dvejetų ir komandinėse varžybose ji laimėjo po du titulus Atėnuose ir Pekine).

Šiandien Rusijos vėliavą per olimpiados atidarymo ceremoniją nešianti M.Šarapova bus debiutantė – teniso žvaigždė nepateko į 2004 metų žaidynes, o 2008 metais gydėsi peties traumą.

„Dar būdama maža mergaitė svajojau dalyvauti olimpiadoje, stebėdavau žaidynes namie per televizorių”, – sakė šiemet Prancūzijos atvirojo čempionato nugalėtoja tapusi M.Šarapova.

Britų favoritai – ant dviračių

Stadionai ir arenos yra paruoštos, lietaus debesys pasitraukė ir pagaliau atėjo metas Didžiosios Britanijos sportininkams, kurių Londone varžysis 542.

Apie 9 milijardus svarų (38,7 mlrd. litų) išleista Londono žaidynėms, bet kelias savaites britams tai mažai rūpės, nes visas dėmesys kryps į dviratininkus, plaukikus ir kitus atletus.

Pekine bendrojoje rikiuotėje britai buvo ketvirti laimėję 47 medalius (iš jų 11 aukso) vienuolikoje sporto šakų.

Britų sporto vadovai pakėlė kartelę ir Londone tikisi mažiausiai 48 medalių, o geriausiu atveju – 70.

„Manau, pagrįstai tikimės pasirodyti geriau nei Pekine, – sakė buvęs britų irkluotojas, keturiose olimpiadose 4 aukso medalius laimėjęs Matthew Pinsentas. – Daug priklausys nuo penkių sporto šakų – irklavimo, buriavimo, plaukimo, dviračių ir lengvosios atletikos atstovų pasirodymo.”

Papildoma įtampa tikriausiai slėgs žaidynių šeimininkus, o blogiausias scenarijus būtų, jei reikėtų ilgai laukti pirmojo aukso medalio.

Tačiau olimpinis tvarkaraštis negalėjo būti palankesnis britams.

Bradley Wigginsas, sekmadienį tapęs „Tour de France” čempionu, kartu su Marku Cavendishu yra favoritai laimėti olimpines dviračių plento lenktynes – jos vyks jau rytoj.

Dviračių treke britai irgi atrodo galingai – Chrisas Hoy laimėjo tris aukso medalius Pekine, o moterų sprinte Victoria Pendleton vėl bandys aplenkti Simoną Krupeckaitę.

Baseine britų viltys krypsta į fenomenalią plaukikę Rebeccą Adlington, kuri Pekine buvo greičiausia 400 ir 800 metrų rungtyse laisvuoju stiliumi.

„Manau, ji yra geriausios sportinės formos per savo gyvenimą”, – sakė britų plaukimo vadovas Michaelas Scottas. 

Tautiečių vilčių svorį turės atlaikyti Jessica Ennis – viena populiariausių britų olimpiečių, kuri septynkovės varžybose bus Austros Skujytės varžovė.

„Kol kas šis sezonas man puikus ir aš noriu uždėti vyšnią ant torto”, – pareiškė J.Ennis.

400 metrų barjerinio bėgimo bėgikė Perri Shakes-Drayton irgi turi galimybių, juo labiau kad ji augo šalia pat olimpinio parko Rytų Londone.

Patyręs buriuotojas, 3 aukso medalius laimėjęs Benas Ainslie, taip pat keli irkluotojai turėtų neapvilti britų. Kaip ir šuolių į vandenį talentas Tomas Daley, prieš ketverius metus iškeitęs mokyklinius vadovėlius į triukus šokant į vandenį nuo 10 metrų bokšto Pekine, kur jam tebuvo vos 14 metų.

Didžioji Britanija turės ne tik krepšinio rinktines, bet ir vyrų bei moterų olimpines komandas tinklinio ir rankinio varžybose, o vandensvydį olimpiadoje britai žais po 56 metų pertraukos.

Jungtinėse Valstijose įprastai tiksliai apskaičiuojama, kiek sukurta naujų darbo vietų ar parduota namų, bet nuspėti, kiek medalių amerikiečiai gali laimėti Londone, yra kur kas sudėtingiau.

JAV iškovojo daugiausia apdovanojimų vasaros olimpinėse žaidynėse skaičiuojant nuo 1996 metų Atlantos olimpiados. Todėl Londone amerikiečių tikslas lieka toks pat – pralenkti visus bendrojoje valstybių įskaitoje.

Turėdami medalių mašiną – Michaelą Phelpsą – amerikiečiai pagrįstai tikisi, kad jų himnas Londone iki rugpjūčio 12 dienos skambės dažniausiai.

Bet Kinija turi ambicijų mesti iššūkį JAV olimpinei rinktinei.

JAV atletai namo parvežė 110 medalių iš Pekino olimpinių žaidynių, bet savų žiūrovų palaikomi kinai 2008 metais iškovojo daugiausia aukso apdovanojimų – 51 (iš viso – 100 medalių).

Amerikiečiai iš Pekino grįžo su 36 aukso medaliais ir beveik ketvirtį jų laimėjo plaukikas M.Phelpsas.

Į Londoną JAV išsiuntė 530 sportininkų. Pirmą kartą į olimpinės rinktinės sudėtį įtraukta daugiau moterų nei vyrų.

Gausioje JAV komandoje yra ir niekam nežinomų atletų, ir turtingų sporto žvaigždžių. Nuo krepšinio „Svajonių komandos” iki svajoklių, norinčių prisidėti prie bendros rinktinės pergalės.

Didžiausios viltys – baseine

Amerikiečiai tikisi dominuoti baseine ir lengvosios atletikos stadione.

Aštuonis aukso medalius Pekine laimėjęs M.Phelpsas yra užsibrėžęs ambicingus tikslus ir Londono olimpiadoje, po kurios ketina baigti karjerą.

Londone 27 metų plaukikas startuos penkiose asmeninėse rungtyse ir trijose estafetėse. Jo dvikova su kita JAV plaukimo žvaigžde Ryanu Lochte tikrai bus viena karščiausių olimpiadoje.

Baseine amerikiečiai turbūt turės ir daugiau čempionų. 2008 metais 6 medalius laimėjusi Natalie Coughlin tikisi papildyti kolekciją, o 17-metė Missy Franklin gali tapti naująja žvaigžde – ji pirmoji JAV plaukikė, kuri startuos net 7 rungtyse.

Aukso nori ir krepšinio salėse

Jamaikos sprinteriams dominuojant trumpose bėgimo distancijose, o Etiopijos ir Kenijos – ilgose, amerikiečiai vis tiek laukia apie 30 medalių iš lengvaatlečių.

JAV lengvosios atletikos komanda laimėjo 23 medalius Pekine, bet tik 7 iš jų buvo aukso.

Nors jamaikiečiai Usainas Boltas, Yohanas Blake’as, Asafa Powellas, Veronica Campbell-Brown ir Shelly Ann Fraser-Pryce yra pasiruošę užimti garbės pakylą sprinto rungtyse, amerikiečiai turės galimybių kitur.

LaShawn Merritt, 400 metrų olimpinė čempionė, gins titulą po 21 mėnesį trukusios diskvalifikacijos dėl dopingo, o Astonas Eatonas neseniai pasiekė dešimtkovės pasaulio rekordą.

Daug tikimasi ir iš gimnastų, abiejų krepšinio rinktinių – moterų ir vyrų. Ir kitose rungtyse – badmintono, šaudymo, teniso, irklavimo ir bokso – amerikiečiai turi atletų, kurie laukia savo auksinio šanso.

Kinų užmojai irgi aukšti

Pekino olimpiadoje 2008 metai užėmusi pirmąją vietą su 51 aukso medaliu Kinija vėl ketina mesti iššūkį JAV.

Šalies žiniasklaida ir Kinijos sporto vadovai planuoja daug pergalių ir Londone, nors ir nesitiki tokio medalių kraičio kaip Pekine.

Jie skaičiuoja, kad bent 35, o gal ir 40 aukso medalių iškovos Kinija. Toks laimikis šaliai užtikrintų vietą pirmajame trejete.

„Jei šalis laimės daugiau nei 40 aukso medalių, ji turėtų būti pirma”, – sakė buvęs Pekino olimpinio organizacinio komiteto viceprezidentas Jiang Xiaoyu.

Šioje Kinijos rinktinėje bus 396 sportininkai, tarp jų 29 Pekino olimpiniai čempionai.

Daugiausia apdovanojimų Kinija tikisi iš šešių sporto šakų, kuriose įprastai dominuoja: stalo teniso, badmintono, šuolių į vandenį, šaudymo, gimnastikos ir sunkiosios atletikos.

Stalo tenise, badmintone ir šuolių į vandenį varžybose Kinijos atletai dėl aukso tikriausiai rungsis ir tarpusavyje.

Rusai šįkart kalba atsargiai

Skirtingai nei ankstesnėse žaidynėse, Rusijos ambicijos šiemet kuklesnės.

Šiai šaliai bendrojoje įskaitoje būtų gerai apginti trečiąją vietą, kurią Rusijos olimpiečiai užėmė Pekine.

Kol šalies dėmesys ir finansiniai ištekliai nukreipti į 2014 žiemos olimpines žaidynes Sočyje, daugelis Rusijoje 2012-ųjų vasaros žaidynes vadina pereinamosiomis.

Po Rusijos futbolininkų fiasko Europos čempionate birželį Rusijos olimpinio komiteto bosai jau bando gesinti tautiečių viltis.

Olimpinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas sako, kad Rusijos tikslas bus pakartoti 23 aukso medalių iškovojimą Pekine.

„Žinoma, būtų gerai pakovoti dėl pirmosios vietos, bet turime būti realistai, – sakė A.Žukovas. – Realiai mūsų tikslas – išsaugoti trečiąją vietą, juo labiau kad Didžioji Britanija, kuri buvo ketvirta Pekine, namuose tikisi laimėti daugiau.”

Sporto ministras Vitalijus Mutko dar atsargesnis. Jis prisimena, kas nutiko kitiems sporto vadovams: keli jų turėjo atsistatydinti po Rusijai nesėkmingų 2010 metų žiemos olimpinių žaidynių Vankuveryje.

„Nebus nacionalinė tragedija, jei Londone būsime ketvirti”, – po apsilankymo Kremliuje praėjusią savaitę žurnalistams sakė V.Mutko.

Vėliavą neš garsi debiutantė

Rusija į Londoną siunčia 436 atletų komandą. Tarp jų ne vienas olimpinis čempionas – šuolininkė su kartimi Jelena Isinbajeva, bėgikas Jurijus Borzakovskis, penkiakovininkas Andrejus Moisejevas, taip pat garsūs olimpiados naujokai – tenisininkė Marija Šarapova ir gimnastė Viktorija Komova.

Rusai įprastai daug pergalių tikisi bokso, imtynių, sunkiosios atletikos varžybose ir dailiajame plaukime, kur Anastasija Davydova sieks jau penktojo olimpinio aukso (dvejetų ir komandinėse varžybose ji laimėjo po du titulus Atėnuose ir Pekine).

Šiandien Rusijos vėliavą per olimpiados atidarymo ceremoniją nešianti M.Šarapova bus debiutantė – teniso žvaigždė nepateko į 2004 metų žaidynes, o 2008 metais gydėsi peties traumą.

„Dar būdama maža mergaitė aš svajojau dalyvauti olimpiadoje, stebėdavau žaidynes namie per televizorių”, – sakė šiemet Prancūzijos atvirojo čempionato nugalėtoja tapusi M.Šarapova.

Kaina – 9 milijardai svarų

Stadionai ir arenos yra paruoštos, lietaus debesys pasitraukė ir pagaliau atėjo metas Didžiosios Britanijos sportininkams, kurių Londone varžysis 542.

Apie 9 milijardus svarų (38,7 mlrd. litų) išleista Londono žaidynėms, bet kelias savaites britams tai mažai rūpės, nes visas dėmesys kryps į dviratininkus, plaukikus ir kitus atletus.

Pekine bendrojoje rikiuotėje britai buvo ketvirti laimėję 47 medalius (iš jų 11 aukso) vienuolikoje sporto šakų.

Britų sporto vadovai pakėlė kartelę ir Londone tikisi mažiausiai 48 medalių, o geriausiu atveju – 70.

„Manau, pagrįstai tikimės pasirodyti geriau nei Pekine, – sakė buvęs britų irkluotojas, keturiose olimpiadose 4 aukso medalius laimėjęs Matthew Pinsentas. – Daug priklausys nuo penkių sporto šakų – irklavimo, buriavimo, plaukimo, dviračių ir lengvosios atletikos atstovų pasirodymo.”

Papildoma įtampa tikriausiai slėgs žaidynių šeimininkus, o blogiausias scenarijus būtų, jei reikėtų ilgai laukti pirmojo aukso medalio.

Bet olimpinis tvarkaraštis negalėjo būti palankesnis britams.

Britų favoritai – ant dviračių

Bradley Wigginsas, sekmadienį tapęs „Tour de France” čempionu, kartu su Marku Cavendishu yra favoritai laimėti olimpines dviračių plento lenktynes – jos vyks jau rytoj.

Dviračių treke britai irgi atrodo galingai – Chrisas Hoy laimėjo tris aukso medalius Pekine, o moterų sprinte Victoria Pendleton vėl bandys aplenkti Simoną Krupeckaitę.

Baseine britų viltys krypsta į fenomenalią plaukikę Rebeccą Adlington, kuri Pekine buvo greičiausia 400 ir 800 metrų rungtyse laisvuoju stiliumi.

„Manau, ji yra geriausios sportinės formos per savo gyvenimą”, – sakė britų plaukimo vadovas Michaelas Scottas.

Tautiečių vilčių svorį turės atlaikyti Jessica Ennis – viena populiariausių britų olimpiečių, kuri septynkovės varžybose bus Austros Skujytės varžovė.

„Kol kas šis sezonas man puikus ir aš noriu uždėti vyšnią ant torto”, – pareiškė J.Ennis.

400 metrų barjerinio bėgimo bėgikė Perri Shakes-Drayton irgi turi galimybių, juo labiau kad ji augo šalia pat olimpinio parko Rytų Londone.

Patyręs buriuotojas, 3 aukso medalius laimėjęs Benas Ainslie, taip pat keli irkluotojai turėtų neapvilti britų. Kaip ir šuolių į vandenį talentas Tomas Daley, prieš ketverius metus iškeitęs mokyklinius vadovėlius į triukus šokant į vandenį nuo 10 metrų bokšto Pekine, kur jam tebuvo vos 14 metų.

Didžioji Britanija turės ne tik krepšinio rinktines, bet ir vyrų bei moterų olimpines komandas tinklinio ir rankinio varžybose, o vandensvydį olimpiadoje britai žais po 56 metų pertraukos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.