EUROLYGA 2023

O. Pistoriusas: galūnes praradęs dvasios galiūnas, pateksiantis į olimpinę istoriją

Netgi žiūrėdamas į savo kraujuojančias ir žaizdomis nusėtas galūnes, Oscaras Pistoriusas šypsosi. Žinant šio atleto istoriją nesunku suprasti kodėl. Juk bėgikas amputuotomis galūnėmis O. Pistoriusas greitai debiutuos olimpinėse žaidynėse.

O. Pistoriusas Londone sieks ne tik pasirodyti, bet ir pasiekti 400 metrų bėgimo rungties pusfinalį. (AP).
O. Pistoriusas Londone sieks ne tik pasirodyti, bet ir pasiekti 400 metrų bėgimo rungties pusfinalį. (AP).
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jul 27, 2012, 1:17 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:44 PM

Jau greitai 25 metų sportininkas, kuriam vaikystėje buvo amputuotos kojos žemiau kelių, bėgs Londono žaidynių taku. Jis taps pirmuoju neįgaliu sportininku, kuris varžysis olimpiadoje. Tačiau už triumfo akimirkos ir naujo etapo olimpiniame sporte slypi ir nemalonesnė, tačiau įkvepianti pusė – sunkus ir ilgas atleto kelias žaidynių link.

„Atsikėlęs jaučiau, kad skruostus sutraukė. Miegodamas labai šypsojausi“, - apie Pietų Afrikos Respublikos olimpinės komandos sprendimą jį įtraukti į dalyvių sąrašą kalbėjo O. Pistoriusas. - „Tada greit suvokiau, kad tai – Londono žaidynės ir man reikės gerai pasirodyti. Tai suteikė ir streso“.

O. Pistoriusas gimė su įgimtu defektu – jis neturėjo šeivikaulių, todėl medikai, kai jam buvo 11 mėnesių, buvo priversti amputuoti galūnes žemiau kelių. Nepaisant tokios būklės, tai O. Pistoriuso nesulaikė nuo aktyvaus sporto . Būdamas paauglys jis jau svajojo dalyvauti olimpiadoje.

Rugpjūčio 4 dieną, kuomet prasidės 400 metrų bėgimai, O. Pistoriuso svajonė išsipildys.

Pasaulyje išgarsėjęs atletas vadinamas „Ašmeniniu bėgiku“, nes naudoja anglies plokščių protezus.

Būtent šios dirbtinės priemonės neleido O. Pistoriusui išvengti ir kontroversijų. Parolimpinių žaidynių aukso medalio laimėtojas anksčiau netgi sulaukė draudimo varžytis su sveikais sportininkais, nes daugelis tvirtino, jog protezai atletui suteikia papildomą pranašumą.

Po nuodugnių tyrimų 2008 metais Tarptautinis sporto arbitražas (CAS) leido O. Pistoriusui mėginti patekti į olimpiadą. Po dar vienos duobės sportininkas atsigavo ir pernai su PAR komanda pasaulio čempionate dalyvavo 4x400 estafetėje, tačiau dėl neaiškių priežasčių jam nebuvo suteiktas šansas pasirodyti finaliniame bėgime. Nepaisant to, jis demonstravo gerus rezultatus, tačiau tai visų skeptikų nenutildė.

„Visuomet atsiras žmonių, kurie norės apie tai diskutuoti ir bus žurnalistų, norinčių pareikšti nuomonę tam tikru kampu. Visuomet atsiras žmogus, norintis išgarsinti savo vardą ir jeigu jam bus suteikta erdvė, jis galės ginčytis, kad šlapia yra sausa, o žalia yra raudona. Tokių žmonių bus visada“, - teigė O. Pistoriusas, kuriam nepavyko įvykdyti olimpinio normatyvo, tačiau jam šansą Londone pasirodyti suteikė PAR. - „Viena priežasčių, kodėl atlikau testus – norėjau įrodyti, jog gerai bėgu dėka talento, sunkaus darbo ir pasiaukojimo“.

O. Pistoriusui gavus vietą Londono žaidynėse pasipylė sveikinimų lavina, o kai kurie atletai neslėpė, jog laukia varžybų.

„Aš jam pasakiau, kad labai jį gerbiu. Jis sunkiai dirba ir siekia savo tikslo. Jis žinojo, kad norint varžytis su sveikaisiais reikės labai daug ir sunkiai dirbti. Jis tai padarė ir štai – Oscaras Londone“, - teigė 400 metrų olimpinis čempionas LaShawnas Merrittas.

Bėgdamas ratą po rato O. Pistoriusas nuolat galvoja apie savo tikslą – pasiekti 400 metrų rungties pusfinalį. Jis nori pakartoti pasaulio čempionate Pietų Korėjoje pasiektą rezultatą. Atletas tikisi, kad jam pavyks atkarpą įveikti per 45 sekundes. Tuo tiki ir treneris Ampie Louwas.

„Tūrėsime atiduoti visas jėgas. Oscaras neturi kitos išeities. Jeigu norime patekti į pusfinalį, privalome pademonstruoti geriausius rezultatus. Kito kelio nėra, reikės atiduoti viską“, - teigė A. Louwas, priminęs, jog geriausias „Ašmeninio bėgiko“ laikas šioje rungtyje – 45,07 sek.

O. Pistoriusui Italijoje teko treniruotis šlapiame take, tačiau tai nesutrukdė sportininkui veržliai bėgti 150 metrų atkarpų. Su kiekvienu jo žingsniu nuo tvirtai pastatytų protezų taškėsi vanduo.

„Geras pasirengimas Londonui“, - Gemonoje šypsojosi jo agentas Peetas van Zylas.

O. Pistoriusas jau porą metų su komanda varžyboms ruošiasi Gemonoje. Jis čia taip mylimas, kad net miestelio meras pasisiūlė padėti viskuo, kuo galės. Atletas nesivaržė ir pareiškė, jog norėtų lygiai tokios pat dangos tako, kaip ir Londono žaidynėse. O. Pistoriuso pageidavimas buvo išpildytas – atletas Londonui ruošėsi nedideliame Italijos miestelyje, kur sąlygos – idealios.

„Olimpiadoje stengsiuosi pasirodyti kuo geriau. Tikiuosi, kad pasieksiu asmeninį rekordą. Londone išvysite geriausią mano pasirodymą“, - tikino O. Pistoriusas.

Prieš savaitę Italijoje vykusiose varžybose finaliniame pasirengimo 400 metrų bėgime O. Pistoriusas užėmė antrąją vietą – atkarpą jis nubėgo per 46,56 sek. Ir liko už amerikiečio Calvino Smitho.

„Mano laikas nebuvo tarp geriausių, tačiau aš jaučiuosi gerai. Tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Per pastarąsias dienas išnaudojau daug energijos: daug treniravausi ir bendravau su žiniasklaida“, - tuomet kalbėjo O. Pistoriusas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.