EUROLYGA 2023

R. Meilutytės treneris: “Kažkas pasaulio rekordus gerino anksčiau. Kodėl Rūta negalėtų būti kita?”

Remigijus Kazilionis, lrytas.lt spec. korespondentas, Londonas

J. Ruddas tikina, kad Londone R. Meilutytė galėtų ir dar pasaulio rekordą pasiekti (fotodiena/R.Dačkus).
J. Ruddas tikina, kad Londone R. Meilutytė galėtų ir dar pasaulio rekordą pasiekti (fotodiena/R.Dačkus).
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-31 23:00, atnaujinta 2018-03-17 16:49

Jonathanas Ruddas tiki, kad Rūta Meilutytė gali plaukti dar greičiau. Londono olimpinę čempionę treniruojantis 42-ejų britas teigė: “Tai - ne pabaiga. Žinoma, kol Rūta pati to norės. Kai mes vakar susėdome vakarieniauti, ji paėmė medalį į rankas ir man pasakė: “Tai - pirmasis”. Puiki žinia man, kaip treneriui, puiki žinia Lietuvai ir bloga žinia likusiam plaukimo pasauliui”.

Plaukdama 100 m krūtine R. Meilutytė visus tris kartus pasiekė didmeistriškus rezultatus. Atrankoje Lietuvos rekordą ji pagerino pirmąsyk - 1 min. 5,56 sek. Pusfinalyje naujas mūsų šalies rekordas tapo ir Europos rekordu - 1 min. 5,21 sek. Finale lietuvė finišavo per 1 min. 5,47 sek.

“Unikaliausia, kad kaskart plaukdama Rūta tiesiog turėjo pakartoti, ką jau buvo padariusi. Nereikėjo plaukti greičiau. Vienintelis dalykas: nesinervinti ir padaryti tą patį dar kartą. O nesinervinti po tokios sumaišties finalo pradžioje, kai sustreikavo baseino technika… Ji šalta kaip ledas”, - auklėtine žavėjosi J. Ruddas.

Anot jo, pusfinalyje plaukikė pasinaudojo 99 proc. galimybių: “Galbūt stipriau galėjo atsispirti po posūkio. Bet tai - vienintelė klaida”.

Ar po R. Meilutytės kojomis kada nors gali kristi ir pasaulio rekordas (1 min. 4,45 sek.), kuris nuo 2009-ųjų priklauso amerikietei Jessicai Hardy?

“Viskas įmanoma. Kažkas tai darė anksčiau, kodėl ji negalėtų būti kita? Būtų nuostabu pagerinti vieną tų pasaulio rekordų, kurie pasekti prieš trejetą-ketvertų metų, kai buvo leidžiami specialūs kostiumai”, - kalbėjo J. Ruddas.

Plaukikų kūnus glaudžiai aptemdavę kostiumai ne vienam padėjo nukirpti sekundes ar jų dalis nuo buvusių aukščiausių pasiekimų.

“Geriausia, kad Rūta nežino, ką reiškia plaukti su specialiu kostiumu. Ji net nėra jų bandžiusi. Jai nereikia galvoti, kad kažką gali padėti apranga”, - sakė J. Ruddas.

Trenerio manymu, tinkamiausias laikas gerinti rekordus – ne tokios svarbios varžybos: ”Ten, kur mažesnis spaudimas, kur medalis yra ne toks svarbus. Kai plauki olimpiados finale, rezultatas nėra svarbiausias. Tai – lenktynės, viena proga. Todėl pirmiausia reikia galvoti apie patį varžybų procesą, o ne sekundes. Bet bus kitų varžybų, kuriose mes ruošimės svarbiausiems startams. Galbūt tada ateis dar geresni rezultatai”. Naujoviška treniruočių metodika su lietuve dirbantis J. Ruddas gyrė plaukikės charakterį. “Rūta - brandi ne pagal metus. Turi puikų humoro jausmą: ji atsiunčia tokių beprotiškų vaizdų iš “Youtube”! Stebiuosi, kaip tokių randa. Bet kartu ji yra nepaprastai susikaupusi. Ji gyvena plaukimu. Ji elgiasi kitaip nei dauguma bendramokslių. Nuėjusi į vakarėlį, grįžta anksti, kad galėtų laiku atsigulti. Niekada nevalgo prasto maisto. Penkiolikmetei taip elgtis nieko neverčiamai – kažkas nepaprasto. Tai palengvina mano darbą. Galiu koncentruotis į treniruočių planus, nesibaimindamas, kaip jį gyvena savo gyvenimą”.

Po likusių startų olimpiadoje R. Meilutytei svarbiausia bus pailsėti.

“Jai reikės atsijungti nuo to, kas čia vyko. Rūta pasiilgo Lietuvos, šeimos, draugų. Suprantu, ten jai teks nauja dėmesio dozė, bet Rūta turi rasti laiko padrybsoti paplūdimyje. Pailsėję rengsimės pasaulio čempionatui trumpame baseine gruodį, paskui kitų metų planetos pirmenybėms dideliame baseine”, - kalbėjo lietuvę Plimute treniruojantis J. Ruddas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.