EUROLYGA 2023

Ar olimpinis Žiedų valdovas - geriausias atletas pasaulyje?

Kas yra geriausias olimpietis nuo pat sporto festivalio atkūrimo Atėnuose prieš 116 metų? Šis klausimas jau buvo keltas ne kartą, tačiau antradienį vėl pradėjo aidėti diskusijos. Viso to kaltininkas – JAV plaukikas Michaelas Phelpsas, kuris komandinėse 4x200 metrų estafetės laisvu stiliumi varžybose į savo kolekciją įsirašė devynioliktąjį medalį. Taip M. Phelpsas tapo olimpiniu Žiedų valdovu. Dar vieną aukso medalį iškovojęs plaukikas aplenkė iki šiol pagal medalių skaičių pirmavusią rusę Larisą Latyniną, kuri atstovavo dar Sovietų Sąjungai ir buvo iškovojusi 18 medalių.

Plaukimo varžybose nepamatyti M. Phelpso - didelis praradimas.(AP)(AP)
Plaukimo varžybose nepamatyti M. Phelpso - didelis praradimas.(AP)(AP)
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters", AP ir lrytas.lt inf.

2012-08-01 23:32, atnaujinta 2018-03-17 16:05

„Ar amerikietis – geriausias visų laikų sportininkas?“ - klausimai aidėjo „Aquatic Centre“ arenoje. Klausimas įdomus ir intriguojantis.

Amerikietis nebėra tas fenomenalus sportininkas, kuris Pekine iškovojo 8 aukso medalius. Kol kas jam nepavyko iškovoti aukso individualiose rungtynėse, o kitas išsvajotasis tikslas – tapti pirmuoju vyru plaukiku, kuris toje pačioje rungtyje laimėjo tris iš eilės trofėjus, taip pat liko nepasiektas. Stojęs prie likimo slenksčio M. Phelpsas 200 metrų plaukimo peteliške rungtyje liko antras.

Žinoma, M. Phelpsas skeptikams dar gali kirsti antausį ir įrodyti, kad jis tikrai yra geriausias. Džiugina ir tai, kad 27 metų sportininkas, besivaržantis jau ketvirtose žaidynėse, pasitrauks dosjė turėdamas neįkainojamą įrašą – „daugiausia olimpinių medalių turintis sportininkas“.

Tačiau pamiršti L. Latyninos nereikėtų. Dabar jau 77 metų buvusi atletė savo žygį olimpiadoje pradėjo 1956 metais Melburne. Nors ir praradusi Žiedų valdovės titulą, ji išlieka vienintele moterimi, kolekcijoje turinčia šitiek medalių.

Mėginant atsakyti į klausimą „kas geresnis?“, reikėtų paminėti, kad M. Phelpsas, skirtingai nei varžovė, išsiskiria varžybų, kuriose gali dalyvauti, skaičiumi. Juk jis toje pačioje distancijoje gali kovoti keturiais skirtingais stiliais. Lengvaatlečiai bėga, meta ir šoka, tačiau, išskyrus daugiakoves, retai užsiima abejomis rungtimis.

Rizikavo reputacija

2008 metais Pekine aštuonis aukso medalius nušlavęs M. Phelpsas galėjo baigti karjerą, kuomet jo pavardę linksniavo visas pasaulis, tačiau plaukikas nusprendė pasirinkti sunkesnį kelią, žadantį neišblėstančią šlovę. Su pirmuoju auksu, atrodo, rizika pasiteisino, o vilties ir galimybių laimėti daugiau yra.

Londone M. Phelpsui, kad aplenktų konkurentę, reikėjo trijų medalių. Pirmasis medalis buvo iškovotas dar sekmadienį – 4x100 plaukimo laisvu stiliumi estafetėje amerikiečiai iškovojo sidabrą. Auksas atiteko Prancūzijos komandai. Antrasis medalis, išlyginęs rekordinį rezultatą, buvo iškovotas antradienį, kuomet M. Phelpsas 200 metrų plaukimo peteliške rungtyje iškovojo dar vieną sidabrą.

Amerikietis nebuvo itin patenkintas rezultatu, tačiau viską atpirko su JAV komanda estafetėje laimėtas auksas, kuris suteikė M. Phelpsui Žiedų valdovo vardą.

Skeptikai tvirtina, kad toks rezultatas - vienas aukso ir du sidabro medaliai – pagal amerikiečio standartus yra pakankamai prastas, tačiau jis dar gali pradžiuginti ir skeptikus – dar yra rungtynių, kur galima laimėti.

200 metrų plaukimo kompleksiniu būdu atrankoje M. Phelpsas pateko į pusfinalį, tačiau vėl užkliuvo gerbėjams, nes nesugebėjo būti pirmas. Vis dėlto atletas pasitiki savimi ir ketina pagerinti dabar jau savo paties medalių skaičiaus rekordą. Žinoma, bus sunku varžytis su plaukikais, kurie jau po Pekino žaidynių kibo į rimtą darbą, regzdami planus užkirsti kelią JAV atstovui laimėti krūvą medalių.

Nepaisant šių varžybų baigties, M. Phelpsas jau yra vertas epo. Tai, ką jis padarė Pekine ir jau pasiekė Londone, yra išskirtiniai įvykiai, leidžiantys amerikiečiui visur naudotis Žiedų valdovo titulu.

Taigi, M. Phelpsas – istorijos kūrėjas, kuris savo darbą pradėjo dar būdamas paauglys ir dabar su kiekvienais metais istorija įgauna vis didesnį mastą. Tačiau ar jis geriausias atletas per visą istoriją? Žmonės sakytų, kad taip. Jie pirštu bestų į medalius, pasaulio rekordus, įsimintinus plaukimus Atėnuose, Pekine ir Londone.

Tačiau sužavėti akimirkos nepamirškime, kad per visą istoriją olimpiadoje varžėsi itin daug išskirtinių atletų, kad net sunku kokį nors vieną išskirti. Buvo ir tokių unikalių, kaip pats M. Phelpsas. Juk į klausimą: „kas geriausias?“ medaliais atsakymo neparinksi.

Žaidynėse gimė visa virtinė neįtikėtinų atletų istorijų. M. Phelpsas – tos istorijos dalis, tačiau jis nėra vienintelis. Žinoma, jis nenuleido rankų ir Londone užbaigė darbą, kurį pradėjo Atėnuose, todėl jis tikrai nusipelnė didesnės istorijos dalies nei kiti. „Tai buvo neįtikėtina kelionė“, - po paskutinio laimėjimo sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?