EUROLYGA 2023

Stiprūs vėjai nupūtė G. Scheidt viltis laimėti olimpinį medalį

Lrytas.lt spec. korespondentas, Londonas

Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis

Aug 7, 2012, 10:30 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:13 PM

Gintarė Scheidt Londono olimpiadoje taip ir nesulaukė jūrų dievų malonės. Visą olimpinę regatą pūtę stiprūs vėjai atėmė iš Pekino žaidynių vicečempionės progą pasivaržyti dėl “Laser Radial” klasės medalių šioje olimpiadoje.

“Užėmėme tokią vietą, kokios buvome verti”, - kalbėdamas su žurnalistais sakė buriuotojos treneris Linas Eidukevičius. Pati G. Scheidt savo 6-ąją vietą irgi įvertino gerai. Varžybose dalyvavo 41 sportininkė.

29-erių G. Scheidt yra techniška buriuotoja ir jos privalumai išryškėja esant silpnam vėjui. Kai jis stiprus, į priekį veržiasi stambesnės ir galingesnės varžovės, o lietuvė atsilieka greičiu. Tada tenka rizikuoti, bet rizika toli gražu ne visada atsiperka ir barstomi brangūs taškai.

Olimpinės buriavimo varžybos vyko už poros šimtų kilometrų nuo Londono, Pietų Anglijoje, įspūdinga Lamanšo pakrante garsėjančiose Vymuto apylinkėse. Šalia – Atlanto vandenynas, ir jo alsavimas buvo labai jaučiamas.

Savaitė iki olimpiados ten atrodė pakankamai ramu, bet tai buvo tylą prieš audrą. Paskui iki 16-20 mazgų (maždaug 8—10 metrų per sekundę) įsismaginęs vėjas nerimo visas šešias “Laser Radial” varžybų dienas ir G. Scheidt neturėjo galimybės atskleisti savo technikos.

Olimpiados išvakarėse L. Eidukevičius sakė: “Pagrindinis tikslas – atskiruose plaukimuose laikytis pirmajame dešimtuke. Tai garantuoja gerą galutinį rezultatą”.

Lietuvės rezultatai plaukimuose – 2, 13, 9, 10, 3, 14, 11, 7, 7 ir 6 vietos. Blogiausias rezultatas – 14-oji vieta šeštajame plaukime – į bendrąją įskaitą neįtraukiamas. Tačiau jau prieš finalinį plaukimą, į kurį patenka 10 geriausiųjų ir kuriame rezultato vertė dvigubėja, G. Scheidt neturėjo net teorinių galimybių pretenduoti į medalį.

Ji buvo susitaikiusi su mintimi, kad stebuklas neįvyks ir finaliniame plaukime net nenorėjo trukdyti keturioms pirmavusioms buriuotojoms.

“Kaip kitose šakose būna burtai, taip pas mus – oro sąlygos. Ką Dievas duoda, tą turi”, - kalbėjo G. Scheidt.

Londono olimpine čempione tapo Lijia Xu – ta pati, kurią G. Scheidt pranoko šiemet Vokietijoje, tapusi pasaulio čempione. Ten kinei teko sidabras.

Bet, pasak L. Eidukevičiaus, negalima lyginti skirtingų regatų: skiriasi ir akvatorija, ir oro sąlygos. Planetos pirmenybėse aprimę Baltijos vėjai G. Scheidt buvo palankūs ir ji būtent todėl nugalėjo Lijią Xu.

Olimpiadoje kinė buriavo puikiai: atmetus blogiausią ir todėl neįskaitytą 11-ąją vietą trečiajame plaukime, visuose kituose ji nebuvo žemiau 8-osios vietos, dukart finišavo pirma.

Lijiai Xu ant kulnų mynė olandė Marit Bouwmeester. Viską lėmė finalinis plaukimas, kurį laimėjo kinė, o Olandijos buriuotoja buvo antra ir gavo sidabrą. Trečiąją vietą Londono žaidynėse užėmė Evi Van Acker iš Belgijos.

G. Scheidt vyras Robertas įguloje kartu su Bruno Prada Brazilijai atnešė bronzą “Star” klasėje. Tiesa, R.Scheidtas realiai pretendavo į savo trečiąjį olimpinį auksą, bet buriuotojus žemyn nubloškė prastas pasirodymas finaliniame plaukime.

Į olimpiados sostinę G. Scheidt planuoja užsukti tik trumpam. Rugpjūčio 8-ąją anksti ryte ji paliks buriuotojų buveinę. Lėktuvas į Vilnių – popiet, tad buriuotoja ketina keletą valandų praleisti olimpiniame kaimelyje. Ar jos planuose yra 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiada?

“Dabar niekada nesakau ne. Laikas parodys. Po Pekino olimpiados kalbėjau, kad sustosiu. Ir štai esu Londone”, - teigė G. Scheidt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.