EUROLYGA 2023

Šuolininkė į aukštį A. Palšytė patarė R. Meilutytei, kaip pakelti šlovės naštą

Lrytas.lt spec. korespondentas, Londonas

Į finalą žengusi A.Palšytė mėgino padėti teisėjams susigaudyti taisyklių subtilybėse, tačiau pauzė varžybose vistiek užsitęsė (R.Dačkus/fotodiena.lt nuotr.)
Į finalą žengusi A.Palšytė mėgino padėti teisėjams susigaudyti taisyklių subtilybėse, tačiau pauzė varžybose vistiek užsitęsė (R.Dačkus/fotodiena.lt nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis

Aug 9, 2012, 5:30 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:41 AM

Airinė Palšytė nesutriko per savo debiutą olimpinėse žaidynėse. 20-metė lietuvė šuolio į aukštį varžybose ketvirtadienį įveikė 193 cm ir 10-12 rezultatu pateko į finalą. Londono olimpiniame stadione lemiamos šuolininkių kovos vyks šeštadienio vakarą. Finale grumsis 12 pajėgiausių rungties dalyvių, nors pagal nuostatus galėjo patekti ir 14-ka. Dėl kilusios sumaišties atletėms apsisprendžiant, ar tęsti atranką, varžybos buvo nutrūkusios maždaug 20 min., o jas atnaujinus atkrito dvi silpniausios dalyvės.

A. Palšytė keturis pradinius aukščius - 175 cm, 180 cm, 185 cm ir 190 cm įveikė pirmaisiais bandymais. Į 193 cm iškelta kartelė pirmuoju mėginimu nukrito. Tačiau lietuvė susikaupė ir antruoju bandymu techniškai įveikė šią kliūtį.

Į kitą etapą pagal nuostatus turėjo žengti atrankos aukštį - 196 cm - peršokusios atletės ir tos, kurios pagal rezultatą patenka į geriausiųjų 12-ką. Tačiau 193 cm perkopė 14 šuolininkių. Pagal taisykles numatyta galimybė, kad ir 14 sportininkių gali žengti tiesiai į finalą - tuo atveju, jei visos būtų sutarusios, kad toliau nebetęs atrankos.

"Buvo ginčų ir streso, nes nežinai, kokia situacija kitame atrankos sektoriuje, ar visos atsisakė toliau šokinėti. Nes jei kuri nors šoks, tu  gali nepatekti į finalą. Bet pavyko susitarti, - kalbėjo A. Palšytė. - Kai 196 cm bandė peršokti vokietė ir graikė, mums teisėjai jau buvo pasakę, kad su jumis viskas gerai, galite ilsėtis".

Ariane Friedrich ir Adonia Steryiou  norėdamos patekti į finalą privalėjo peršokti 196 cm, nes įveikti 193 cm buvo išnaudojusios daugiausiai bandymų.

A. Palšytės asmeninis rekordas - būtent 196 cm. Ar ji buvo nusiteikusi tiek peršokti atrankoje?

"Būčiau pasistengusi. 193 cm aukštyje bandymas nusisekė, atsargos buvo, tikrai buvo galima šokti ir 196 cm", - kalbėjo sportininkė, kuri šiemet yra įveikusi 195 cm.

Galutinėje atrankos įskaitoje A. Palšytė pasidalijo 10-12 vietas. Svetlana Radzivil iš Uzbekijos vienintelė įveikė 196 cm aukštį.

A. Palšytė džiaugėsi, kad Londone nusistovėję oras - lyg specialiai užsakytas šuolininkėms: "Anglijoje gyvenanti mano draugė sakė: prašei, kad atvažiavus čia būtų geras oras. Parodė trijų dienų prognozę – atrankos varžyboms, dienai po to ir šeštadienio finalui - viskas puiku".

Rytinėse varžybose dalyvavusiai šuolininkei kiek trūko miego: "Nors ir nuėjau į lovą 11 valandą, keltis reikėjo pusę šešių ryte. Neįprasta. Be to, olimpiniame kaimelyje mūsų sienos, galima sakyti, kartoninės, viską girdi, kas ir kur eina.  Girdėjau, kaip kitų komandų treneriai kieme sėdėjo ir pusę nakties plepėjo".

Olimpiados debiutantės nekaustė jaudulys: "Pagrindinis jaudulys buvo prieš porą savaičių. Atrodė, kad bus šakės, kai kitą dieną reikės šokinėti, nesusitvarkysiu. Bet kuo arčiau starto, tuo buvo ramiau. Vienas geras draugas pasakė: tu jau padarei visą pagrindinį darbą, eik į varžybas  kaip į šventę, mėgaukis, džiaukis, visas dėmesys bus tau. Todėl atėjusi į stadioną stengiausi džiaugtis, švęsti šią dieną ir man pasisekė". 

Prieš finalą šuolininkė bandys gerai išsimiegoti, pailsėti ir labiau pasirengti psichologiškai: "Tai pirmosios mano olimpinės žaidynės, esu tikrai jauna, patirties kažkiek stinga palyginti su kitomis šuolininkėmis. Jau dabar atidaviau viską, ką galiu. Ir finale tikrai nebus prasčiau".

A. Palšytė kambaryje gyvena viena - Rūta Meilutytė jau grįžo į Lietuvą.

Šuolininkė į Londoną atskrido antradienį ir su 15-mete plaukimo olimpine čempione prabuvo neilgai.

"Susipažinome, pabendravome įvairiomis gyvenimo temomis. Aš vyresnė už ją. Rūtai buvo įdomu paklausinėti, kaip, kas, kodėl.  Kalbėjomės apie dėmesį, kuris ją dabar užgriuvo. Ji papasakojo, kaip jaučiasi. Daviau keletą patarimų, kaip sugebėti atsiriboti nuo to, psichologiškai pasiruošti. Ji jauna, daug kas prieš akis, laukia ne viena pergalė, - kalbėjo A. Palšytė. -  Žinau, kaip būna, kai laimi ir visi nori pasimaudytio tavo šlovės spinduliuose. Tiesiog turi būti su tais žmonėmis, su kuriais tau yra malonu bendrauti ir kurie tavęs emociškai neapkrauna. Reikia labai atsargiai žiūrėti į tuos, kurie kažkada buvo, dabar staiga atsirado, o kai nesiseks - vėl dings".

Iki šiol A. Palšytės didžiausi laimėjimai buvo pasiekti jaunimo varžybose. Ji pernai tapo Europos jaunimo vicečempione, o užpernai – pasaulio jaunimo vicečempione. Vos šiemet debiutavusi suaugusiųjų varžybose lietuvė Europos čempionate Helsinkyje užėmė 9-ąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.