EUROLYGA 2023

Į finalą patekęs kanojininkas J. Šuklinas: „Galiu laimėti auksą, kodėl ne?“

Lrytas.lt spec. korespondentas, Londonas

J. Šuklinas: „Finale nėra nė vieno varžovo, kurio nebūčiau aplenkęs.“ („Fotodiena“/Alfredas Pliadis)
J. Šuklinas: „Finale nėra nė vieno varžovo, kurio nebūčiau aplenkęs.“ („Fotodiena“/Alfredas Pliadis)
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Aug 10, 2012, 6:08 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:06 AM

Kanojininkas Jevgenijus Šuklinas likus akimirkai iki starto tvirtai suspaudė savo irklą, o po 41,483 sek. kirsdamas finišo liniją iš džiaugsmo trenkė kumščiu sau į krūtinę. 26 metų Lietuvos olimpietis laimėjo vienviečių kanojų 200 m sprinto rungties pirmąjį pusfinalį ir užtikrintai pateko į finalą.

Olimpiadoje debiutavusio J. Šuklino iriama kanoja greitai skrodė ramų Iton Dornio trasos vandenį – pusfinalyje nuo pat pirmųjų starto metrų į priekį išsiveržęs Lietuvos kanojininkas tik didino pranašumą ir varžovams nepaliko jokių vilčių. Arčiausiai J. Šuklino liko prancūzas Mathieu Goubelis (41,938 sek.).

„Nebuvo lengva. Ketvirtadienį dar plaukėme pavėjui, o šiandien teko irkluoti prieš vėją. Pirmasis startas buvo kiek sunkesnis, antrasis – jau lengvesnis, tikėkimės, kad finale bus dar lengviau“, – po pusfinalio šypsojosi J. Šuklinas.

Jis po pusfinalio bendrojoje įskaitoje užėmė trečiąją vietą. Greičiausiai distanciją įveikė rusas Ivanas Štylas – 40,346 sek. Šis Rusijos kanojininko rezultatas – geriausias olimpiadoje. Antrasis bendrojoje įskaitoje – ukrainietis Jurijus Čebanas, kuris distanciją įveikė per 40,647 sek.

Pagrindinis A finalas, kuriame varžysis 8 kanojininkai, vyks šeštadienį 11 val. 47 min. Lietuvos laiku. Dar 8 sportininkai kovos B finale dėl 9–16 vietų.

Atrankos varžybose J. Šuklinas distanciją įveikė per 41,288 sek. ir ketvirtajame plaukime užėmė antrąją vietą.

Lietuvis nusileido tik ukrainiečiui J. Čebanui (41,036 sek.).

– Jevgenijau, šie du plaukimai – jūsų paraiška laimėti medalį? – žurnalistai paklausė J. Šuklino.

– Kuris sportininkas nenori medalių? Visi čia to ir atvažiavo, bet medalių – tik trys. Tie, kurie plaukia finale, visi gali laimėti medalį.

Kai varžomės Europoje, laimi vienas, kitose varžybose – jau kitas. Sunku nuspėti: distancija trumpa, todėl jei bent kiek pavėluoji startuodamas, per greitai nuplauki pirmąją atstumo dalį ir pritrūksta jėgų, blogai apšyli, viskas – tu jau ne pirmas, o aštuntas. Tikėkimės, kad finale viską padarysiu gerai ir galėsime kovoti dėl medalių.

– Ar per pirmuosius plaukimus taupėte jėgas finalui?

– Per treniruotes dirbame, po dešimt kartų plaukiame, todėl du plaukimai yra gerokai lengvesni. Bet čia tokia distancija, kad visada reikia atiduoti maksimumą. Tiek, kad per pirmąjį plaukimą dar negali tiek pasikrauti, per antrąjį jau gali 100 procentų išsikrauti.  Dar yra šioks toks rezervas, tai finale varysim iš visų jėgų.

– Kitų sporto šakų atstovai skundžiasi, kad reikia startuoti iš ryto. Jums tai įprasta?

– O ko čia skųstis? Kas nuo to pasikeis? Nejaugi aš nueisiu ir pasakysiu, kad man per sunku keltis pusę šešių ar šeštą ryto? Niekas nuo to nepasikeis. Kai atvažiavome, taip ir pradėjome – kiekvieną dieną keliamės pusę šešių. Todėl jau pripratome – šiandien atsikėlėme, ir nieko tokio. Dabar pusę dienos pailsėsime, pavalgysime ir ruošimės finalui.

– Prieš finalą įtampos nejaučiate?

– Prieš šiuos plaukimus miegojau ramiai, tikiuosi, kad ir prieš finalą taip bus. Aišku, į galvą lenda visokių minčių: kai jau žinai, kad gali laimėti, pradedi skaičiuoti. Bet stengiuosi tokias mintis vyti šalin, galvoju apie ką nors kitą. Be to, nėra kada galvoti – po treniruočių prasideda procedūros, masažai, maistas, ir žiūri, kad jau laikas eiti miegoti. Nėra laiko sėdėti ir galvoti apie medalius. Čia mūsų darbas, todėl reikia dirbti.

– Ar tikite, kad gali laimėti auksą?

– Galiu, kodėl ne? Finale nėra tokių varžovų, kurių nebuvau aplenkęs.

– Kurie varžovai yra rimčiausi pretendentai į medalius?

– Nežinau, kas atsitiko varžovui iš Azerbaidžano (Valentinui Demjanenkai – red.). Europos čempionate aš buvau trečias, o jis – pirmas. Su juo treniravomės, jis gerai plaukė, bet šiandien atplaukė paskutinis ir nepateko į pusfinalį. Gero konkurento finale jau nebus.

Pavojingi yra olimpinis prizininkas J. Čebanas iš Ukrainos (Pekine 500 m distancijoje laimėjo bronzą – red.), pasaulio čempionas I. Štylas iš Rusijos, pasaulio vicečempionas ispanas A. Benavidezas Lopezas, kuris mane aplenkė Europos čempionate. Beveik kiekvienas, plaukiantis finale, turi kokį nors titulą. Kiekvienas gali laimėti.

– Ar esate patenkintas Iton Dornio trasa?

– Kanalas geras, daug žiūrovų, muzika groja, nuotaika gera. Viskas apgalvota, geros sąlygos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.