EUROLYGA 2023

A. Palšytės pasirodymą iš tribūnos stebintys tėvai tiki: dukra gali peršokti 200 cm

Sėdėdamas tribūnose Londono olimpiniame stadione Aurimas Palšis apsiverkė. Buvęs krepšininkas, žaidęs ir „Žalgiryje”, ir „Lietuvos ryte”, nesuvaldė emocijų matydamas, kaip 80 tūkstančių žmonių miniai mojuoja jo dukra Airinė.

Šuolininkės į aukštį A.Palšytės tėvai Daiva ir Aurimas iš pradžių neplanavo skristi į Londoną, bet šiandien olimpiniame stadione stebės finalą.<br>R. Kazilionis
Šuolininkės į aukštį A.Palšytės tėvai Daiva ir Aurimas iš pradžių neplanavo skristi į Londoną, bet šiandien olimpiniame stadione stebės finalą.<br>R. Kazilionis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-11 13:25, atnaujinta 2018-03-17 10:49

Londono žaidynių šuolio į aukštį atrankoje A.Palšytė įveikė 193 cm ir šiandien su 11 konkurenčių varžysis finale.

Tik šį sezoną iš jaunimo į suaugusiųjų varžybas perėjusi 20-metė vilnietė ketvirtadienį po atrankos dėkojo žiūrovams, o jai iš tribūnų plojo mama Daiva ir tėtis Aurimas.

„Ką darysi, silpni nervai senatvėje, – prisiminęs savo jaudulį šyptelėjo 42-ejų A.Palšis. – Kai pats sportavau, niekada neverkdavau.”

Nenorėjo, kad pasuktų į sportą

186 cm ūgio, ilgakojė, liekna – A.Palšytė tiesiog sukurta šokinėti į aukštį.

„Genai”, – neabejoja D.Palšienė. Ji studijuodama Kūno kultūros institute irgi daug sportavo, žaidė krepšinį.

Bet pirmagimei mama nelinkėjo sportininkės kelio.

„Maniau, šeimoje užteks vieno sportininko.

Gimė dukra – jokių sportų jai nereikia. Tegul būna šokėjėlė ar dainorėlė”, – sakė D.Palšienė.

Kaune gimusi A.Palšytė nuo penkerių metų lankė baletą, šokio studiją, grojo pianinu, dainavo chore, dalyvavo dviejose Dainų šventėse. Mergaitei net buvo siūloma persikelti į M.K.Čiurlionio menų mokyklą.

„Bandžiau daryti viską, kas įmanoma, kad dukra neitų į sportą. Bet kai pradėjo augti, supratome, kad nebus be sporto”, – sakė D.Palšienė.

Airinė pirmiausia išbandė krepšinį. Tačiau kai atstovaudama savo mokyklai pasirodė lengvosios atletikos varžybose, trenerė Tatjana Krasauskienė talento jau nepaleido.

Ateityje regi aukštumas

A.Palšytė pernai peršoko 196 cm aukštį ir pakartojo Nelei Žilinskienei priklausiusį 17 metų senumo Lietuvos rekordą. Geriausias jos rezultatas šiemet – 195 cm.

„Jeigu finale Airinė pasiektų savo rekordą ir truputį daugiau – kokius 198 cm, ir pirmu bandymu, galima daug tikėtis. Mat pasaulio šuolių į aukštį lyderės ne kiekvieną dieną gerai šokinėja. Sėkmingai susiklosčius aplinkybėms ir apie medalį būtų galima pagalvoti”, – samprotavo A.Palšis.

Jis su žmona tiki: dukra ateityje peržengs 200 cm ribą.

„Turėdama tokius duomenis – laisvai, – sakė buvęs krepšininkas. – 195 cm ji peršoka su nemaža atsarga. Pridėkite tuos centimetrus, ir bus du metrai.”

„Paklauskit pelėdos apie gražiausią vaiką, – D.Palšienė kiek kuklinasi kalbėti apie dukros perspektyvas, bet vis dėlto priduria: – Du metrai – realu.”

Užsispyrusi ir savarankiška

Sportininkės tėvai geriau nei kas nors kitas žino, ką užsispyrusi gali A.Palšytė.

„Jos Zodiako ženklas yra Vėžys, tad galite įsivaizduoti, koks charakteris”, – sakė A.Palšis.

„Jei užsispiria, visada pasiekia. Bet kokia kaina. Ji įsiklauso, ką sakau, ir dažnai pritaria mano nuomonei, bet vis tiek galiausiai siekia savaip. Bet kurioje srityje – ar norėtų daikto, ar rezultato. Ir viską nori išbandyti pati, – vyrui antrino D.Palšienė. – Bandome perspėti: nesielk taip, nes bus blogai. Ji atšauna – leiskite man daryti savo klaidas.”

A.Palšytė – individualistė. Ką padarė ar ko nepadarė – kaltina tik save.

Ir krepšinį ji metė todėl, kad tai komandinis sportas: nepatiko nei stumdytis, nei būti komandoje.

„Užsispyrimas ir charakteris jai labai padeda sporte.

Bet šiaip Airinė man kaip mamai – labai geras vaikas”, – sakė D.Palšienė.

Dėmesys – ne našta

Mamai ji visada bus vaikas. Bet A.Palšytės šuolius finale šiandien stebės 80 tūkst. žmonių stadione ir milijonai televizijos žiūrovų.

„Airinės būna labai gaila, – prisipažįsta D.Palšienė. – Man idealus variantas – kad ji būtų paprasta mergaitė, baigtų mokyklą, universitetą, ištekėtų – turėčiau anūkų. Ir jokio dėmesio. O čia visi tikisi. Kas nors nepasiseks – suvalgys. Lietuviai nemoka nei džiaugtis kitų laime, nei suprasti kitų nesėkmių.”

A.Palšytė moko motiną: atsiribok nuo visko, neskaityk, ko nenori žinoti. O pati, atrodo, moka susitvarkyti su psichologine našta.

„Jos pasitikėjimas – visai nevaikiškas, koks būdavo anksčiau. Po olimpiados atrankos ji pasakė: man tie 80 tūkstančių žiūrovų – tik spalvotos kėdutės”, – kalbėjo D.Palšienė.

Olimpiados debiutantės ketvirtadienį išties nekaustė nerimas. „Pagrindinis jaudulys buvo prieš porą savaičių.

Atrodė, kad bus šakės, kai kitą dieną reikės šokinėti, nesusitvarkysiu. Bet kuo arčiau starto, tuo darėsi ramiau, – kalbėjo A.Palšytė. – Vienas geras draugas man pasakė: tu jau padarei visą pagrindinį darbą, eik į varžybas kaip į šventę – mėgaukis, džiaukis, visas dėmesys bus tau. Todėl atėjusi į stadioną stengiausi džiaugtis, švęsti šią dieną ir man pasisekė.”

Tėvo šuolis – pamoka

Daug metų profesionaliai žaidęs krepšinį A.Palšis puikiai žino, kaip atletas jaučiasi varžybų katile.

„Kai žaisdavo „Žalgiris”, Halė švilpdavo, rėkdavo – koks būdavo garsas! Ant suolo sėdėdamas dar girdi, bet jeigu įėjai į aikštę – nieko negirdi. Išsijungi, susikaupi, ir viskas”, – kalbėjo A.Palšis.

Sportas nesitraukia iš jo gyvenimo. Prieš pat kelionę į Londoną A.Palšis tapo Europos veteranų vicečempionu, kai amžiaus grupėje „40 plius” drauge su Rolandu Skaisgiriu, Eriku Kučiausku, Egidijumi Mikalajūnu ir kitais buvusiais krepšinio profesionalais tik finale nusileido Juodkalnijos komandai. 

Dar prieš keletą metų sporto pamokų A.Palšis duodavo ir savo dukrai. Jis vežiodavo Airinę į treniruotes ir laukdamas jos pasitreniruodavo pats.

A.Palšytė buvo gal dvyliktokė, kai 190 cm ūgio tėvas jos akivaizdoje peršoko 165 cm.

„Peršokau jau rimtai nebesportuodamas. Aš moku šuolių techniką. Prieš tai trenerė Airinei pasakė: pažiūrėk, kokių klaidų jis padarys. Bet kaip tik tas bandymas pasisekė idealiai”, – šypsojosi buvęs krepšininkas.

Vardą rinko ilgai

Tolimi nuo sporto žmonės nežino, kuo užsiima A.Palšytė, tačiau visi pastebi jos retą vardą – Airinė.

„Aš tiesiog niekaip negalėjau išrinkti patinkančio mergaitės vardo.

Išvažiuodama gimdyti pasakiau Aurimui: jei bus pana, galvok tu”, – pasakojo D.Palšienė.

Vyras pasistengė.

„Sėdėjome draugų kompanijoje, šventėme tą reikalą. Pasiūlymų buvo įvairių.

Kažkas pasiūlė: gal Airija. Sakiau, valstybių pavadinimai tikrai netiks. Raizgėm raizgėm, išėjo Airinė, ir man patiko”, – sakė A.Palšis.

Jo žmona kurį laiką negalėjo priprasti prie negirdėto vardo.

„Paskui pagalvojau: užaugs ir pasikeis pati į tradicinį lietuvišką: Rūtelė, Eglutė ar dar kokį nors, madingą tuo laiku.

Tačiau ji nė negalvoja – sako, aš viena Airinė.

Tik kirčiuoti reikia visus mokyti – būtinai pirmąją raidę”, – kalbėjo šuolininkės mama.

Savo mėgstamiausią vardą D.Palšienė davė sūnui – dvejais metais už seserį jaunesnis Dominykas žaidžia krepšinį.

Žino, kaip bus finale

Bet krepšininkų Palšių šeimoje dabar svarbiausia – šuoliai į aukštį.

Į Londoną jie iš pradžių neplanavo skristi. Paskui susigundė, nors ir nepigu.

Vienas bilietas į atrankos varžybas kainavo 65 svarus. Į finalą kainuos jau 125. Bilietai – deficitas, bet olimpiečių artimiesiems yra paliktas rezervas.

„Aš tikėjausi, kad Airinė pateks į finalą. Ir žinau, kaip bus finale. Bet nesakysiu”, – sakė D.Palšienė.

Būtų gerai, kad finalas baigtųsi taip, kaip mama tikisi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.