EUROLYGA 2023

Jamaikos bėgikai šėlsta ir vakarėliuose, ir stadione

Ar audringas gyvenimas kada nors pakiš koją greičiausiam pasaulio žmogui? Londone du aukso medalius jau iškovojęs Usainas Boltas įrodinėja, kad jo talentas stipresnis nei kai kurios žmogiškos silpnybės.

U.Bolto gestas, vaizduojantis šaulį iš lanko, tapo firminiu bėgiko ženklu.<br>AP
U.Bolto gestas, vaizduojantis šaulį iš lanko, tapo firminiu bėgiko ženklu.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

2012-08-11 22:11, atnaujinta 2018-03-17 10:38

Artėjant Londono olimpiadai kai kurios žinutės socialiniame tinkle jamaikiečius galėjo išvaryti iš proto, rašo "Newsweek".

„Šiandien sėsiu prie „Juodojo Greičio” vairo”, – taip 25 metų U.Boltas, pridėdamas nuotrauką, savo gerbėjams pranešė, kurį automobilį išsirinko pasivažinėti – 2009 metų gamybos „Nissan GT-R”.

Taip pat pridėjo prierašą: „Greičiausiam reikalingas tik greičiausias.”

Tačiau greičiausias pasaulio sprinteris, suprasdamas, jog negali ignoruoti tautiečių susirūpinimo dėl jo saugumo ir noro išvengti dar vienos avarijos likus kelioms dienoms iki 2012-ųjų Londono olimpinių žaidynių starto, šmaikščiai pridūrė: „Nepersistengsiu.”

Sudaužė jau ne vieną mašiną

Dauguma jamaikiečių nė nemanė juoktis.

Nors gerbėjai negali kaltinti savo nacionalinio didvyrio – penkių pasaulio rekordų turėtojo ir tuomet dar tik trijų olimpinių aukso medalių laimėtojo – dėl jo aistros greičiui, U.Boltas ir sportinių automobilių pilnas jo garažas dažnai jiems pakelia kraujospūdį iki aukštumų, kurias būtų galima lyginti nebent su sparčiai didėjančiomis sprinterio draudimo įmokomis.

Pirmasis incidentas įvyko birželio pradžioje, kai jis, paryčiais važiuodamas namo iš audringo vakarėlio automobiliu BMW M3, įsirėžė į gatvės apsaugą vienoje judriausių Kingstono sankryžų.

Nors policija teigė, jog alkoholio U.Bolto kraujyje nerasta, o jo vadybininkai tikino, kad avarija nebuvo rimta ir geriausias pasaulio bėgikas nenukentėjo, dauguma pasipiktinusių jamaikiečių tikėjosi, kad jam bus uždrausta sėstis prie automobilio vairo bent iki olimpinių žaidynių pabaigos.

Vis dėlto tai buvo jau ketvirtoji per keletą pastarųjų metų sportininko patirta avarija.

Tai buvo jau antrasis BMW M3 markės automobilis, kurį sukūlė U.Boltas – pirmąjį sudaužė 2009-aisiais.

Kirtis Jamaikos čempionate

Gerbėjų nepasitenkinimas tik išaugo, kai po kelių savaičių nacionaliniame čempionate pagrindinis U.Bolto varžovas 22-ejų Yohanas Blake’as buvo greitesnis ir 100, ir 200 m distancijose.

Tai buvo pirmas kartas nuo 2007-ųjų rugsėjo, kai U.Boltas pralaimėjo 200 metrų bėgimą ir apskritai pirmasis jo pralaimėjimas 100 metrų bėgimo rungtyje Jamaikoje.

Dar prieš prasidedant varžyboms vyras, kurį visi vadina Žaibo Kirčiu, atrodė prislėgtas.

Po finišo 195 cm ūgio U.Boltas draugiškai patapšnojo 180 cm ūgio Y.Blake’ui per galvą, jį apkabino.

Nugalėtojas padėkojo už patarimus ir palaikymą: „Aš Usainui esu labai dėkingas, nes jis mane nuolat paskatina, visada man pataria nesijaudinti. Tai padarė netgi prieš šias varžybas.”

Plūstelėjo kritikos banga

Tačiau kiti nebuvo taip draugiškai nusiteikę.

Antraštės skelbė: „Greičiausias pasaulio žmogus – jau nebegreičiausias”.

Tai buvo didelis nuopuolis nuo tada, kai prieš ketverius metus po triumfo 100 m, 200 m ir estafetės 4x100 m finaluose Pekino olimpinėse žaidynėse U.Boltas tapo nacionaliniu jamaikiečių pasididžiavimu.

Aistruoliai labiausiai stebėjosi U.Bolto sugebėjimu gerinti pasaulio rekordus taip lengvai tarsi tai būtų lengvas pasivaikščiojimas.

Daugumai sprinterių nubėgti 100 m distanciją prireikdavo 44 žingsnių, o U.Boltas sugebėdavo tai atlikti 41 žingsniu.

Prieš Londono olimpiadą visi suko galvą, ar sportininkas sugebės susikaupti.

Atsipalaiduoja šėliodamas

U.Boltas neslepia aistros audringam gyvenimui. Jis yra sakęs, kad jeigu aukso medaliai būtų dalijami už šėliojimą ir lankymąsi beprotiškuose vakarėliuose, jis būtų nugalėjęs kasmet jau nuo 2003-iųjų.

„Mano vakarėliai prasideda pirmą nakties ir trunka iki pat šeštos valandos ryto”, –kalbėjo U.Boltas.

Naktį prieš nacionalinį čempionatą jis buvo pastebėtas moderniausiame Kingstono naktiniame klube „Friction” šokantis iki pusės penkių ryto.

Anksčiau kritikos strėles jis numušdavo teigdamas, kad aukšti jo rezultatai priklauso ne tik nuo sunkaus darbo per treniruotes, bet ir nuo sugebėjimo atsipalaiduoti palikus stadioną.

Šis prieštaringai vertinamas sportininko pasiaiškinimas Londone pasiteisino. Nors socialiniame tinkle U.Boltas vėl kalbėjo apie audringus vakarėlius, olimpiniame stadione varžovai matė sportinių batelių kulnus.

Startuoja lėčiau nei varžovai

Didžiausias U.Bolto trūkumas ir yra pakilimas nuo pradinės starto padėties. Jo aukštas ūgis leidžia žengti didesnius žingsnius nei priešininkų, tačiau jam reikia daugiau laiko pakilti nuo žemės.

Jo svoris – maždaug 95 kilogramai – šią užduotį tik pasunkina. Tai U.Boltui prideda tam tikros rizikos: jo noras laiku startuoti gali pakišti koją ir gresia pirmalaikiu startu.

Dabar tai yra ypač pavojinga, nes pagal naujas taisykles bėgikams antroji galimybė nėra suteikiama.

Kai jis įsibėgėja, galingos ir ilgos kojos padeda atsigriebti, bet būna ir išimčių, kaip nacionaliniame čempionate, kai U.Boltas 200 m distanciją įveikė per 19,83 sek., o jo konkurentas Y.Blake’as buvo 0,03 sek. Greitesnis.

Augo žemdirbių šeimoje

U.Boltas gimė sunkiai dirbančių žemdirbių šeimoje Šervud Kontento kaime, kuris yra 30 km nuo Montego Bėjaus miesto.

Jo tėvas Wellesley Boltas buvo kavos pupelių augintojas, o motina Jennifer pragyvenimui užsidirbdavo siūdama drabužius. 

Sezoninis darbas teikė W.Boltui galimybę nenuleisti akių nuo sūnaus mokslų ir treniruočių. Jis buvo griežtas tėvas, kartais net per griežtas.

Tačiau Jennifer buvo atlaidi motina ir, anot jos, sūnus niekada nenusižengdavo. Ji Usainą vadindavo Vijay – tai reiškia „nugalėtojas”.

Trijų asmenų šeima stengėsi į savo ratą priimti kitus du Wellesley vaikus, kurių jis susilaukė su kitomis moterimis – vyresnę įseserę Sherine ir įbrolį Sadeeki, kuris tik aštuoniais mėnesiais jaunesnis už Usainą.

Daug jamaikiečių šeimų pripažįsta poligamiją – vyrai turi kelis vaikus su skirtingomis moterimis. Pasak Usaino, jis ir jo įseserė yra ramaus būdo, nes užaugo kaime, o įbrolis, atvirkščiai, siautulingame Kingstone.

Į mokyklą – bėgte

Atrodo, kad Usainas ramų būdą supranta kitaip nei kiti. Kai jis dar buvo vaikas, tėvas nuolat skųsdavosi giminaičiams, kad berniukui kažkas ne taip: jis visada bėgiodavo, kai reikėdavo vaikščioti, ir šokinėdavo, kai reikėdavo ramiai stovėti ar sėdėti.

Sportininko motina prisimena, kad į mokyklą sūnus ne eidavo, o kas kartą bėgte bėgdavo.

Kitose labiau išsivysčiusiose šalyse jam galėjo būti nustatytas hiperaktyvumas, tačiau Jamaikos kaimuose Usainas vis atrasdavo vietos savo sukauptai energijai išlieti.

Senos bėgimo tradicijos

Tokioje šalyje kaip Jamaika bėgimas atrodo idealus sportas. Norint tapti aukšto lygio bėgiku nereikia nei pilnų kišenių pinigų, nei brangios įrangos.

Jamaikoje bėgimo ir rungimosi tradicijos gyvuoja jau beveik šimtmetį.

Pirmą kartą pasaulis atkreipė dėmesį į šią salą dar 1948 metais, kai Jamaikos bėgikai Arthuras Wintas ir Herbas McKenley Londone 400 metrų distancijoje laimėjo aukso ir sidabro medalius.

Išbandė ir kriketą

Vis dėlto pirmasis sportas, užvaldęs berniuko širdį, buvo ne bėgimas, o kriketas.

Atstovaudamas savo mokyklos komandai jis savo nepaprastu greičiu patraukė miestelio suaugusiųjų dėmesį.

Taip jis pateko į Williamo Knibbo vidurinę mokyklą, kuri garsėja ne tik lengvosios atletikos programa, bet ir sporto stipendijomis. Šioje mokykloje aukščiausią lygį pasiekė dauguma Jamaikos atletų.

Neteko ilgai laukti, kol U.Boltas pasieks aukštų rezultatų.

Karjerą stabdė traumos

Penkiolikos metų jis tapo jauniausiu 200 metrų bėgimo čempionu pasaulio jaunimo pirmenybėse.

Po dvejų metų Karibų šalių sporto žaidynėse jis pagerino pasaulio jaunimo rekordą nubėgęs šią distanciją per 19,93 sek.

Tačiau pergalingas laikotarpis staiga baigėsi – prasidėjo traumos ir bėdos dėl sausgyslių.

Vėliau jaunajam sprinteriui buvo nustatyta skoliozė – stuburo iškrypimas, dėl kurio sportininko dešinė koja tapo centimetru trumpesnė nei kairė. Gydytojai net perspėjo Usainą, jog jam gali tekti apskritai mesti lengvąją atletiką.

Tačiau jis nepasidavė ir pagalbos kreipėsi į garsų Vokietijos sporto mediką Hansą Wilhelmą Müllerį-Wohlfahrtą ir savo naująjį trenerį Gleną Millsą, kuris dabar treniruoja ir Y.Blake’ą.

2007 metais U.Boltas grįžo į didįjį sportą ir po metų nustebino savo šalį Pekine pagerindamas 100 ir 200 metrų bėgimo pasaulio rekordus.

Kalba jamaikietiška tarme

U.Boltas vis dar mėgina priprasti prie tarptautinės žvaigždės statuso.

Jis netgi nemokėjo gerai kalbėti angliškai, kol nepradėjo laimėti aukso medalių. Iki tol jis šnekėjo tik jamaikietiška tarme – anglų, ispanų ir afrikiečių kalbų mišiniu.

Šiuo metu Y.Blake’as išgyvena tokį pat laikotarpį: jo anglų kalbos akcentas aplinkiniams – sunkiai suprantamas.

Trejais metais jaunesnis Y.Blake’as užgavo U.Bolto ambicijas Jamaikos čempionate, bet Londone pasaulio sprinto karalius įrodė esąs greičiausias.

O kaip bus ateityje, nežino niekas, bet Londone Jamaikos sprinteriai jau iškovojo 5 iš 6 medalių 100 m ir 200 m bėgimo varžybose ir tikisi dar vieno aukso estafetėje.

Trigubas triumfas

U.Boltas tapo pirmuoju sprinteriu, kuriam pavyko laimėti 100 m ir 200 m bėgimo varžybas dvejose olimpinėse žaidynėse iš eilės. Jamaikietis pagerino legendinio JAV bėgiko Carlo Lewiso rekordą – amerikietis 1984 ir 1988 metų olimpinių žaidynių sprinto distancijose iškovojo tris aukso ir vieną sidabro medalį.

200 m bėgimo finale užvakar U.Boltas įveikė per 19,32 sek., o kitas prizines vietas užėmė taip pat jamaikiečiai Yohanas Blake’as (19,44 sek.) ir Warrenas Weiras (19,84 sek.).

Tūkstančiai jamaikiečių stebėjo finalo bėgimą sostinės Kingstono centrinėje aikštėje ir po finišo skandavo: „Viens, du, trys”, taip džiaugdamiesi triguba savo bėgikų sėkme. Ji sutapo su šią savaitę švenčiamu Jamaikos nepriklausomybės 50-mečiu.

U.Boltas šiandien gali iškovoti trečiąjį aukso medalį Londone, jei su komanda laimės estafetę 4x100 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.