EUROLYGA 2023

Pusfinalyje pralaimėjęs E. Petrauskas: „Aš laimėjau kovą. Tokia buvo ir publikos nuomonė“

Lrytas.lt spec. korespondentas, Londonas

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Aug 11, 2012, 1:11 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:49 AM

Evaldas Petrauskas Londono „ExCeL“ bokso ringą paliko pralaimėjęs,  neslėpdamas ašarų, tačiau išsinešęs publikos simpatijas. Bokso svorio kategorijos iki 60 kg pusfinalyje 20-metis lietuvis nusileido korėjiečiui Soonchului Hanui 13:18 (4:5, 5:6, 4:7) ir į finalą nepateko. Teisėjui paskelbus nugalėtoją tribūnose pasigirdo švilpimas ir gaudesys, o iš salės išeinant lietuviui publika plojo atsistojusi.

Dar vienu lietuvių atradimu žaidynėse tapęs šilutiškis guosis bronzos medaliu, kurį jam garantavo olimpinio turnyro taisyklės - ant prizininkų pakylos kopia visi pusfinalio dalyviai. S. Hanas žengė į finalą, kuriame sekmadienį jo laukia titulą ginantis ukrainietis Vasilijus Lomačenka.

"Negalima nepripažinti teisėjų sprendimo, bet mano nuomone, aš laimėjau kovą. Tokia buvo ir publikos nuomonė Tikėjausi pergalės. Po pirmojo raundo pralaiminėjau tik vienu tašku ir pats jaučiau, kad mano smūgiai buvo švarūs ir pataikiau daugiau nei varžovas man. Jis laimėjo nepelnytai", - po pusfinalio sakė E. Petrauskas.

"Rezultatas 18:13, o iš varžovo smūgių tik vienas kitas buvo tikslus. Kur kiti taškai? Buvo ideali gynyba. Trečiajame raunde Evaldas net tris kartus švariai pataikė, net varžovo galva klapatojosi. Bet yra kaip yra, apeliacijos net neverta duoti", - po pusfinalio apmaudą liejo E. Petrausko treneris Vladimiras Bajevas.

- Kaip manote, kodėl taip pasibaigė ši kova? - lrytas.lt paklausė E. Petrausko.

- Teisėjai, o ne boksininkai spaudo mygtukus ir skaičiuoja taškus. Teisėjų nuomone, laimėjo korėjietis.

- Ar varžovas išnaudojo savo pranašumus?

- Man jis nebuvo labai sunkus varžovas, tik gal neparankus. Jis tik judėjo, kiek tiksliau mušė į korpusą ir tai kartais žemiau juosmens, bet teisėjas į tai nereaguodavo. Gal nematė?

- Trečiajame raunde ėjote "va bank"?

- Reikėjo taip, nebuvo kitos išeities.

- Publika po kovos palaikė jus. Tai guodžia?

- Žinoma, kad guodžia. Visa publika plojo ne jam, o man. Priešingai - dar jį ir nušvilpė. Labai esu patenkintas publika. Morališkai jaučiuosi nugalėjęs.

- Kaip jaučiatės - laimėjęs bronzą ar pralaimėjęs auksą arba sidabrą?

- Suktas klausimas (šypsosi). Iš tikrųjų, jaučiuosi laimėjęs. Jau vien čia patekęs. Neturiu žodžių apsakyti, kaip jaučiuosi laimėjęs šį medalį, bet kartu ir liūdna, kad nepavyko pasiekti finalo. 

- Iš Londono išvyksite ir su medaliu, ir su šiokiu tokiu liūdesiu?

- Medalis man - didelis džiaugsmas, ypač tokiose varžybose. Be to, Lietuva olimpiniame bokso turnyre medalio nelaimėjo 44 metus (1968 metais Meksikos olimpinėse žaidynėse Ričardas Tamulis laimėjo sidabrą, Danas Pozniakas - auksą - red.). Manau, savo šaliai suteikiau daug garbės.

- Ar tikėjotės, kad jau pirmosiose savo olimpinėse žaidynėse iškovosite medalį?

- Atvažiavęs norėjau tik laimėti pirmąją kovą. Viskas priklausė nuo burtų, o jie man buvo geri. Žinoma, stiprūs varžovai, bet kitoje pusėje buvo ir stipresnių. Padariau, ką galėjau. Po pirmosios kovos supratau, kad galiu eiti toliau ir pasiekiau pusfinalį. Manau, tai didžiulis pasiekimas. Rio de Žaneire bandysime ir aukščiau kopti.

- Jums - dar tik 20 metų. Ką labiausiai kaip boksininkas turite gerinti?

- Reikia tobulinti galią. Jei būsiu galingesnis, varžovai nieko negalės padaryti.

***

Kovos eiga

Kova. Mūšis, kurio vertė - mažiausiai sidabras, prasidėjo boksininkų pristatymu. Lietuvio ūgis 164 cm – vienas mažiausių svorio kategorijoje. 27 metų varžovas iš Pietų Korėjos jį pranoksta visa galva – 14 cm.

„Sulaužysiu ir eisiu į priekį“, - prieš pusfinalio kovą žadėjo E. Petrauskas.

E.Petrauskas į pusfinalio kovą žengė vilkėdamas raudona apranga.

Lietuvis 1-ąjį raundą pradėjo sau būdingu stiliumi. Lindo į vadinamąją artimą distanciją  ir prišokęs prie aukštesnio varžovo suduodavo jam keletą staigių smūgių. Iškart keli taškai į mūsiškio taupyklę. Korėjietis atsimušinėjo pavieniais kirčiais. Keista, bet raundas pralaimėtas 4:5. 

Prieš kovą nerimauta, kad teisėjams įtakos gali turėti Tarptautinei bokso mėgėjų federacijai vadovaujantis korėjiečio tėvynainis.

Panašus vaizdas tęsėsi ir 2-ajame raunde. Šūkiai: "Evaldai, Evaldai!" įkvėpė lietuvį. Jis pataikė keletą smūgių į korpusą varžovui. Bet korėjietis irgi smogė atgal. Tiksliai - 5:6 lietuvis pralaimėjo raundą. Po 2 raundų - 9:11.

3 paskutinės minutės. Skamba patarimai lietuviui nuosekliai spausti korėjietį ir įvaryti jį į kampą. Lietuvis bando tai daryti. ko jau ko, bet drąsos jam netrūksta. Korėjietis atidžiai gynėsi ir atsimušinėjo. Paskutinę min. E.Petrauskas užtaikė porą smūgių varžovui į galvą. Teisėjų nuomone, to nepakako. 18:13 laimėjo korėjietis. Salė teisėjų sprendimą sutiko švilpimu.

Varžovai. Pirmajame pusfinalyje pirštines surėmė 24 metų Vasilijus Lomačenka iš Ukrainos ir 22 metų Yasinieras Toledo Lopezas iš Kubos. Pergalę 14:11 šventė pasaulio ir olimpinis Pekino čempionas V.Lomačenka. Ukrainietis žengė į finalą, vyksiantį sekmadienį 15 val. 45 min.

Medalis. E. Petrauskas bronzos medalį užsitikrino ketvirtfinalyje 16:14 nukovęs 2009-ųjų pasaulio čempioną iš Italijos Domenico Valentino. Pagal olimpinio bokso taisykles bronza yra įteikiama dviem sportininkams. Tokį pat medalį jau užsitikrino ir korėjietis. Jis ketvirtfinalyje 16:13 nugalėjo uzbeką Fazliddiną Gaibnazarovą. Beje, savo pasiekimą Londone Soonchulas Hanas taip pat drąsiai gali vadinti didžiausių karjeroje. Iki šiol jis tik buvo Azijos žaidynių prizininku.

Kelias. Pirmojoje olimpinėje dvikovoje Lietuvos boksininkas 20:12 nugalėjo 24-erių metų 2008-ų metų Europos vicečempioną vengrą Miklošą Vargą, o aštuntfinalyje 16:12 privertė pasiduoti 22-erių metų Europos čempioną turką Fatihą Kelesą.

Siurprizas. E.Petrausko sėkmingas pasirodymas tapo netikėtumu ir šalies sporto vadovams, prieš žaidynes jaunajam boksininkui kėlusiems tikslą užimti nuo 5 iki 17 vietos. Net jei boksininkas savo olimpinį kelią būtų baigęs aštuntfinalyje, jis šią užduotį būtų įvykdęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.