EUROLYGA 2023

Abejonės: kaip skaičiuojami taškai olimpinėse bokso varžybose?

Nacionaliniam britų transliuotojui BBC po kelių ginčytinų rezultatų serijos taip pat kilo klausimų, kaip skaičiuojami taškai per bokso varžybas Londono olimpiadoje.

Kai teisėjas nugalėtoju paskelbė E. Petrausko varžovą, publikos reakcija viską pasakė. (AP)
Kai teisėjas nugalėtoju paskelbė E. Petrausko varžovą, publikos reakcija viską pasakė. (AP)
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir lrytas.lt

Aug 12, 2012, 8:20 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:13 AM

Nacionaliniam britų transliuotojui BBC po kelių ginčytinų rezultatų serijos taip pat kilo klausimų, kaip skaičiuojami taškai per bokso varžybas Londono olimpiadoje.

Dar pernai BBC laidoje „Newsnight“ bokso sporto šakos atstovai kalbėjo, kad 2012 m. Londono olimpinių žaidynių medalius galima nusipirkti.

Buvo tvirtinama, kad Azerbaidžanas tarptautinėms bokso institucijoms sumokėjo 9 mln. JAV dolerių už du aukso medalius.

Tarptautinė bokso asociacija AIBA neigė tokius kaltinimus. Tarptautinis olimpinis komitetas taip pat nerado oficialių įrodymų, kad už medalius buvo sumokėta.

Tačiau kai kurie rezultatai per keletą pastarųjų dienų paskatino rimtas diskusijas apie taškų skaičiavimo sistemą.

Pirmą kartą visi liko priblokšti praėjusį trečiadienį, kai Azerbaidžano atstovas kovojo prieš japoną.

Azerbaidžano boksininkas Magomedas Abdulhamidovas laimėjo varžybas nepaisant to, kad finaliniame ture buvo net šešis kartus parblokštas ant grindų.

Po Japonijos apeliacijos sprendimas buvo panaikintas, teisėjas pripažino suklydęs, ir azerbaidžanietis iškrito, o japonas toliau tęsė kovą dėl medalių.

Žiūrovų reakcija nemeluoja

Po keleto dienų į ringą išėjo kitas Azerbaidžano atstovas Teymuras Mammadovas, ir jam buvo įskaityta pergalė minimalia persvara prieš Baltarusijos boksininką Siarhejų Karnejevą.

Trečiajame raunde T. Mammadovas prasižengė laikydamas varžovą, bet nebuvo griežtai nubaustas. Minia ir komentatoriai buvo šokiruoti, kai jis laimėjo.

Baltarusija taip pat apskundė tokį teisėjo sprendimą, tačiau šįkart skundas nebuvo patenkintas.

Pernai „Newsnight“ atliktas tyrimas išsiaiškino apie slaptą investicinį susitarimą tarp Azerbaidžano ir Pasaulio bokso serijų (WSB) atstovų.

Investuotojas iš Azerbaidžano sumokėjo 9 mln. JAV dolerių, paremdamas beveik bankrutavusį turnyrą, vadinamą Pasaulio bokso serija (WSB). Sutartį elektroniniu paštu išsiuntė Azerbaidžano nepaprastųjų situacijų ministras Kamaladdinas Heydarovas. Ir WSB, ir olimpinėms bokso varžyboms vadovauja AIBA.

Pasak liudininkų, WSB vadovas Ivanas Khodabakhshas jiems papasakojo apie slaptą sutartį, pagal kurią už paramą turės būti gauti du aukso medaliai.

„Ivanas gyrėsi keletui mūsų, kad nebėra reikalo rūpintis, kaip Pasaulio bokso serijoms nebereikia rūpintis, iš kur gauti pinigų apmokėti sąskaitoms. Kai tik azerbaidžaniečiai gaus medalius, WSB gaus grynuosius“, - sakė vienas liudininkas.

Kitas liudininkas sakė, kad I. Khodabakhshasas atėjo ir pasakė: „Mes dabar saugūs – atėjo Azerbaidžanas – mes už tai turėsime jiems duoti medalius“.

„Jis kalbėjo apie aukso medalius Londone mainais į milijonus dolerių slaptos paramos, - pridūrė liudininkas. – Medaliai parduodami taip akivaizdžiai, kad net nuostabu“.

Pareigūnai neigia

Bet I. Khodabakhshasas „Newsnight“ sakė, kad tokios kalbos apie bet kokius susitarimus su Azerbaidžanu yra „absoliutus melas“.

Tarptautinės bokso asociacijos prezidentas Ching-Ko-Wu, kuris ketvirtadienį stebėjo varžybas ringe šalia Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono, sakė: „Kaltinimai, kad AIBA iš Azerbaidžano paėmė 10 mln. Dolerių kyšį mainais į du aukso medalius Londono olimpinėse žaidynėse, yra netiesa.

Aš labai sunkiai dirbau pastaruosius šešerius metus, kad išvalyčiau mėgėjų boksą nuo ankstesnės administracijos korupcijos skandalų. Yra tik vienas kelias laimėti aukso medalį olimpinėse žaidynėse – sunkiai treniruotis ir gerai kovoti“.

Bokso varžybas gana dažnai lydi skandalai ir kaltinimai dėl neteisingo taškų skaičiavimo. Labiausia įsimintinas skandalas kilo 1988 m. Seulo olimpiadoje, kai amerikiečių boksininkas Roy Jonesas jaunesnysis pralaimėjo Pietų Korėjos boksininkui.

Vėliau trims teisėjams buvo sustabdytos licencijos dėl kaltinimų, kad bokso sporto šakos vadovybė iš Pietų Korėjos gavo 2 mln. JAV dolerių kyšį mainais už du aukso medalius.

Londono olimpiadoje apeliacijų pateikė ir nemažai kitų šalių. Britų boksininkas Tomas Stalkeris pateikė apeliaciją, bet AIBA ją atmetė. O amerikiečio Errolo Spence‘o pozicija po kovos su indu Krishanu Vikasu buvo pakelta.

Apeliacijų kaina

Kai kurie žmonės bokso taškų skaičiavime norėtų daugiau skaidrumo.

BBC komentatorius Jimas Neilly, buvęs prie ringo per visas kovas, sakė, kad taškų skaičiavimas visada buvo subjektyvus.

Jis sakė: „Boksas Londono olimpiadoje atrodo dar pakankamai švarus. Jeigu čia nutiktų kas nors tokio masto, kaip nutiko Roy Jonesui jaunesniajam, TOK labai rimtai pasižiūrėtų į boksą. Šio skandalo šešėlis vis dar tebekrenta nuo 1988 metų. Didelė šių žaidynių sėkmė buvo moterų boksas, šis sportas išliks olimpinėse žaidynėse“.

Pateikti apeliaciją kainuoja 500 JAV dolerių, todėl nemažai šalių, tokių, kaip Kuba, neišgali tiek mokėti, kad apskųstų teisėjų sprendimus.

„Tai liūdina, nes aš vis dartikiu, kad olimpinės žaidynės turi būti teisingos, altruistiškos, sportiškos, ir jose turi laimėti tas, kuris yra geriausias“, - pridūrė jis.

T. Mammadovas penktadienį buvo nugalėtas ir turėjo pasitenkinti bronzos medaliu.

Kitas Azerbaidžano boksininkas Magomedrasulas Mezhidovas, penktadienį kovojęs pusfinalyje dėl vietos sekmadienio finale, vienu tašku pralaimėjo italui Roberto Cammarelle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.