EUROLYGA 2023

Lietuviai Londono olimpinėse žaidynėse: nuo A iki Ž

Lrytas.lt spec. korespondentai, Londonas

R.Meilutytės aukso medalis tapo viena didžiausių Londono olimpiados sensacijų („Fotodiena“/R.Dačkaus. nuotr.).
R.Meilutytės aukso medalis tapo viena didžiausių Londono olimpiados sensacijų („Fotodiena“/R.Dačkaus. nuotr.).
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazlionis, Tautvydas Mikalajūnas

2012-08-13 14:59, atnaujinta 2018-03-17 09:52

Kas trukdė ir kas padėjo mūsų šalies olimpiečiams siekti rezultatų 30-osiose vasaros žaidynėse? Kaip atletai ir sirgaliai leido laiką Londone ir kodėl šis miestas vadinamas antrąja lietuvių tėvyne?

Lietuvos olimpiečiai atsisveikino su Londonu. Vieni namo grįžo su medaliais, kiti – pagerinę asmeninius rekordus, treti – įgyvendinę gyvenimo svajonę.

Bet buvo ir tokių, kurie iš olimpiados parsivežė kartėlį ir nusivylimą.

„Lietuvos ryto” korespondentai beveik tris savaites buvo drauge su mūsų šalies olimpiečiais Londone ir fiksavo įdomiausias akimirkas.

A – apdovanojimai

2 aukso (plaukikė Rūta Meilutytė, penkiakovininkė Laura Asadauskaitė), 1 sidabro (kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, 2 bronzos (imtynininkas Aleksandras Kazakevičius ir boksininkas Evaldas Petrauskas) apdovanojimai.

Trijų milijonų tautai Londono olimpiada buvo sėkminga.

Galutinėje medalių rikiuotėje tarp 205 šalių Lietuva užėmė 34-ąją vietą.

B – blondinas

„Prieš 9 metus Pasaulio jaunių čempionate Japonijoje prasidėjo mano karjera ir tada pasidariau tokią šukuoseną, – rodė savo baltai nudažytus plaukus Jevgenijus Šuklinas. – Dabar, plaukdamas olimpiadoje, maniau, kad ir čia padės. Reikėjo naudotis viskuo, kas tik įmanoma.”

Kanojininkas, žinoma, juokavo. Sidabrą 200 metrų distancijoje jam garantavo galingi yriai nuo pat starto.

„Olimpiadoje dalyvavau pirmą kartą ir labai patiko. Dabar dar daugiau sportuosiu, kad pagerinčiau šį rezultatą”, – sakė 26 metų sportininkas.

C – ceremonijos

Išskirtinė garbė sportininkui – būti savo šalies vėliavnešiu per žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijas.

Liepos 27-ąją olimpinio stadiono ratu su trispalve žygiavo disko metikas Virgilijus Alekna, kuriam ši olimpiada buvo penktoji ir, kaip pats sakė po varžybų, paskutinė.

Vakar per uždarymą Lietuvos vėliavą nešė sidabrinis olimpiados debiutantas J. Šuklinas.

D – diskas

V. Alekna šioje olimpiadoje taip ir nesusidraugavo su disku.

Nors dukart olimpinis čempionas į Londono žaidynes atsivežė savo diską, finale jo savo rankose nelaikė.

„Kažkodėl neleido juo naudotis. Diskus atrinko, bet mano neregistravo. Gal nepatiko?” – po finalo svarstė V. Alekna.

40-metis atletas geriausiu – pirmuoju – bandymu įrankį nusviedė 67 m 38 cm ir užėmė ketvirtąją vietą.

E – emocijos

Sėdėdamas Londono olimpinio stadiono tribūnose Aurimas Palšis apsiverkė. Buvęs krepšininkas, žaidęs ir „Žalgiryje”, ir „Lietuvos ryte”, nesuvaldė emocijų matydamas, kaip 80 tūkstančių žmonių minia mojuoja jo dukrai Airinei, įveikusiai šuolių į aukštį atranką.

11-ąją vietą savo pirmojoje olimpiadoje užėmusi A.Palšytė kalbėjo: „Kaip jauniausia lengvaatletė, kuriai ką tik suėjo 20 metų, pasirodžiau neprastai.

Buvau finale ir ten nelikau paskutinė.

Mano olimpiada galbūt bus kita – Rio de Žaneire.”

F – fechtavimasis

Justinas Kinderis šiuolaikinės penkiakovės varžybose užėmė aštuntąją vietą, tačiau galėjo būti ir aukščiau, jeigu ne itin prasta pradžia.

Po pirmosios rungties – fechtavimosi – jis dalijosi tik 25–28 vietomis.

„Trūksta kompanijos, su kuria galėčiau rimtai fechtuotis.

Esant konkurencijai, nori nenori tobulėji.

O dabar ateina nauji žmonės, jie nėra labai geri fechtuotojai.

Su Edvinu Krungolcu ir Andrejumi Zadneprovskiu buvo visai kas kita – mes buvome pasiruošę vieni kitiems gerklę perpjauti”, – kalbėjo J.Kinderis.

G – globalizacija

Olimpiniame kaimelyje apsilankęs ir plaukikę R. Meilutytę su pergale pasveikinęs premjeras Andrius Kubilius teigiamai įvertino faktą, kad čempionė treniruojasi ne gimtinėje, o Didžiojoje Britanijoje.

„Tai, kad Rūta pradėjo karjerą Lietuvoje, o tęsia Didžiojoje Britanijoje, yra vienas globalios Lietuvos ženklų”, – kalbėjo premjeras.

H – himnas

Nuo pat pirmųjų Lietuvos krepšinio rinktinės kovų šalies aistruoliai piktinosi išniekintu Lietuvos himnu – „Tautiška giesmė” olimpiados rengėjų sprendimu buvo sutrumpinta.

Sirgalių priekaištai nepadėjo – vadovaujantis Tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacija, valstybių himnai per žaidynes turi skambėti ne ilgiau nei 80 sek.

I – irklai

Egidijus Balčiūnas užvertė puslapį Lietuvos irklavimo metraštyje. 4-ojoje olimpiadoje dalyvavęs 37-erių baidarininkas 200 m distancijoje užėmė 10-ąją vietą.

„Tai tikrai buvo paskutinis mano startas. Ką pasiekiau, tą pasiekiau. Va, irklas jau išardytas”, – E. Balčiūnas parodė į irklą, padalytą į dvi dalis.

J – jausmai

„Esu ir nusivylusi, ir džiaugiuosi”, – Londone Simonos Krupeckaitės jausmai susipynė.

29 metų dviratininkė su olimpiniu treku siejo labai daug vilčių, tačiau liko be medalio: keirino rungtyje užėmė 7-ąją vietą, sprinte – 5-ąją.

„Neparodžiau mažiau, bet ir daugiau neparodžiau. Nežinau, ko reikia, norint būti čempione. Gal gimti Londone?” – po paskutinių varžybų liūdnai juokavo S. Krupeckaitė.

K – kanalas

Iton Dornio irklavimo kanale Saulius Ritteris ir Rolandas Maščinskas buvo jauniausi tarp visų dviviečių įgulų. Bet finale 6-ąją vietą užėmę lietuviai neslėpė, kad jų ambicijos siekė olimpinius medalius, gal – net aukso.

20-metis R.Maščinskas ir 23-ejų S.Ritteris sakė: „Iki kitos olimpiados kasmet pakilsime bent po vieną vietą, ir viskas bus gerai.”

L – lietuviai

Lietuvos olimpiečiai dar kartą įsitikino, kad Londonas – antroji lietuvių tėvynė.

Savanoriai, atidarymo ir uždarymo ceremonijų dalyviai, apsaugos darbuotojai, padavėjai, pardavėjai – Londone gyvenančių lietuvių šalia olimpiados buvo daugybė.

„Olimpiadoje viskas labai gražiai sutvarkyta – gal dėl to, kad lietuvių daug dirba”, – atvykęs į Londoną duoklę emigrantams iš Lietuvos atidavė Linas Kleiza.

M – mėlynė

Imtynininkas Aleksandras Kazakevičius per bronzinę dvikovą ant imtynių kilimo žengė matydamas viena akimi.

Pakraujavęs ir stipriai ištinęs antakis nesutrukdė 26 metų vilniečiui lemiamoje graikų-romėnų imtynių kovoje nugalėti Marko Overgaardo Madseno iš Danijos ir laimėti medalio.

„Pasirodo, ir viena akimi gerai matau”, – kalbėjo A.Kazakevičius.

N – Neptūnas

Jūrų dievas nebuvo palankus Gintarei Scheidt. Visą olimpinę regatą Pietų Anglijoje, Lamanše, pūtę stiprūs vėjai atėmė iš Pekino žaidynių vicečempionės progą vėl pasivaržyti dėl „Laser Radial” klasės medalių.

29-erių lietuvė yra techniška buriuotoja ir jos privalumai išryškėja esant silpnam vėjui. Kai jis stiprus, į priekį veržiasi stambesnės ir galingesnės varžovės.

„Kaip kitose šakose būna burtai, taip pas mus – oro sąlygos. Ką Dievas duoda, tą turi”, – kalbėjo G.Scheidt, Londono žaidynėse užėmusi 6-ąją vietą.

O – orai

Paprastai niūrokas britiškas klimatas olimpinių žaidynių dalyviams ir žiūrovams nemalonių staigmenų nepateikė. Nors ši vasara Didžiojoje Britanijoje – lietingiausia per pastaruosius 100 metų – lietus olimpines trasas merkdavo retai.

Tiesa, pirmąją žaidynių savaitę orai buvo vėsūs tartum rudenį. Bet antroje olimpiados pusėje saulė priminė, kad vasara dar nesibaigė.

P – protestas

Dabar jau tikriausiai niekas nesužinos, kodėl Austra Skujytė vienintelė iš visų septynkovininkių buvo pakviesta atlikti dopingo testo jau po pirmosios varžybų dienos.

Taip lietuvė prarado auksines poilsio valandas.

Iki pat paskutinės rungties buvusi tarp lyderių A.Skujytė po 800 m bėgimo smuko į 5-ąją vietą.

„Mums iš dantų išplėšė medalį. Sportininkė – apvogta, valstybė – apvogta”, – dopingo kontrolieriais piktinosi Lietuvos olimpiečių vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas.

Lietuvos olimpinė misija dėl šio įvykio parašė oficialų protestą Tarptautiniam olimpiniam komitetui.

Sportininkės treneris Aleksas Stanislovaitis kalbėjo: „Žinoma, antrą kartą olimpinių septynkovės varžybų niekas nerengs.

Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad ateityje tokių situacijų nebūtų, ir pabrėžti, jog pareigūnai elgėsi negarbingai.”

R – Rūta

Nebus nieko keista, jei netrukus daug naujagimių Lietuvoje bus pavadintos gražiu lietuviškos gėlės vardu Rūta. 15-metė plaukikė virto pirmojo ryškumo žvaigžde tėvynėje ir pagarsėjo visame pasaulyje.

100 m distancijoje krūtine aukso medalį iškovojusi R.Meilutytė tapo vienu didžiausių olimpiados atradimų: ji davė daugybę interviu užsienio žiniasklaidai, tarp jų – ir JAV bei Didžiosios Britanijos televizijos milžinams.

S – sirgalius

36-erių Petras Leščinskas Lietuvos ir britų žiniasklaidoje buvo minimas taip pat dažnai kaip jo garbinama Lietuvos krepšinio rinktinė, tačiau barzdotam vilniečiui Londono olimpiada gerokai apkarto.

Vos olimpiadai įsibėgėjus sirgalius atsidūrė areštinėje, nes policijos pareigūnams pasirodė, kad per krepšinio rungtynes jis nacistiniu pasisveikinimu įžeidė juodaodžius.

2,5 tūkst. svarų sterlingų baudą gavęs ir asmeninius daiktus praradęs P.Leščinskas Londone savaitę varstė teismų duris. „Buvo ir depresija užklupusi”, – skundėsi P.Leščinskas.

Š – šunų kautynės

Taip Lietuvos ir JAV krepšinio rinktinių A grupės mačą, kurį po atkaklios kovos 99:94 laimėjo amerikiečiai, pavadino NBA žvaigždė Chrisas Paulas. Šie žodžiai bylojo apie varžovų jėgos pripažinimą.

5 taškai buvo mažiausias skirtumas, kokiu JAV rinktinė olimpiniame turnyre pranoko varžovus. Finalą prieš ispanus amerikiečiai laimėjo 107:100.

T – Tysonas

Legendinis JAV sunkiasvoris yra Evaldo Petrausko idealas. Tai 20-metis boksininkas olimpiadoje sakė ne kartą, nes atsidūrė dėmesio centre, kai svorio kategorijoje iki 60 kg pelnė bronzą ir tik dėl teisėjų neobjektyvumo nepateko į finalą.

Šviesiaplaukį lietuvį labiausiai išgarsino jo gaivališka energija bokso ringe.

164 cm ūgio lietuvis siekia boksuotis taip, kaip kažkada darė M.Tysonas: „Jis eidavo ir laužydavo varžovą, stengdavosi kuo greičiau pabaigti kovą, nokautuoti stipriais smūgiais.”

U – uždarbis

Sėkmingas pasirodymas Londono žaidynėse atletui – ne tik sportinė pergalė.

1–8 vietas olimpiadoje užėmę atletai gaus premijas: už 1-ąją vietą – 400 tūkst. litų, už 2-ąją – 200 tūkst., už 3-iąją – 150 tūkst., už 4-ąją – 80 tūkst., už 5-ąją – 60 tūkst., už 6-ąją – 40 tūkst., už 7-ąją – 30 tūkst., už 8-ąją – 20 tūkst. litų.

V – viskas

Rusijai pralaimėtas olimpinio krepšinio turnyro ketvirtfinalis tapo paskutinėmis rungtynėmis Lietuvos rinktinėje trims krepšininkams – Šarūnui Jasikevičiui, Dariui Songailai ir Rimantui Kaukėnui.

„Aš ne tas žmogus, kuris daro skambius pranešimus, bet jau sunku”, – po ketvirtfinalio sakė Š.Jasikevičius.

Žaidėjai oficialių pareiškimų dar nepateikė, bet Lietuvos krepšinio federacija patvirtino, kad šis trejetas atsisveikina su nacionaline komanda.

Z – zigzagai

Paskutinis Londono olimpiados medalių komplektas išdalytas moterų šiuolaikinės penkiakovės varžybose, į kurių finišą sportininkai skubėjo zigzagais.

Laura Asadauskaitė vingiavo ratus šaudymo ir bėgimo trasoje, kol pelnė aukso medalį.

Ž – žurnalistai

Žiniasklaidos atstovų olimpiadoje buvo dvigubai daugiau nei sportininkų. Naujienas apie žaidynių rezultatus ir užkulisius pasauliui dvi savaites siuntė 21 tūkst. akredituotų žurnalistų, tarp jų – apie 20 iš Lietuvos.

Sportininkų Londono arenose pasirodė 10,5 tūkst., o Lietuvos delegacijoje buvo 62 atletai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.