EUROLYGA 2023

Tituluočiausio olimpiečio M. Phelpso saga: vandens baimė, peštynės, nuosmukis ir šlovė

Kai dar paauglys Michaelas Phelpsas treniruotės pabaigoje ėmė vandeniu taškyti merginas, jo treneris Bobas Bowmanas mėgino sudrausminti plaukiką.

M. Phelpsą svarbiausiais karjeros momentais į priekį stūmė sportinis pyktis ir nesėkmės.
M. Phelpsą svarbiausiais karjeros momentais į priekį stūmė sportinis pyktis ir nesėkmės.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Aug 15, 2012, 11:54 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:56 AM

„Tu turėtum būti labai pavargęs, nes tai buvo sunkiausia treniruotė, - vaikinui tarė B. Bowmanas. - Niekada to nepamiršiu. Jis pasižiūrėjo man į akis ir pasakė, kad niekada nepavargsta. Tuomet užsibrėžiau savo gyvenimo tikslą – pamėginti paneigti jo žodžius“.

Vargu, ar galima pasakyti, jog treneriui pavyko. Paaugęs M. Phelpsas iškovojo 22 olimpinius medalius. Tarp jų – net 18 aukso. Jis tapo daugiausia istorijoje olimpinių medalių surinkusiu atletu ir Londone baigė savo banguotą, tačiau didžią karjerą.

Šitiek pasiekti plaukikui iš Baltimorės prireikė daugiau nei neišsenkančios energijos.

Norint suprasti M. Phelpso fenomeną reikėtų pabendrauti su žmogumi, kuris treniravo plaukimą ir yra baigęs psichologijos kursus. Žmogumi, kuris žinodavo kada ir kaip reikia supykdyti M. Phelpsą, jog šis atsidurtų ties maišto riba.

47 metų B. Bowmanas nėra linkęs daugžodžiauti. Treneris nė kiek nepanašus į peštuką ir provokatorių, tačiau jam tenka atlikti ir tokią rolę.

„Aš visuomet stengiausi surasti būdų, kaip situaciją jam padaryti nepalankesnę ir treniruočių, ir varžybų metu. Tuomet jam padedu tai įveikti. Kuo didesnis spaudimas, tuo M. Phelpsas geriau pasirodydavo. Kai lūkesčiai išauga, jis labiau atsipalaiduoja. Tai jį ir padarė geriausiu“, - teigė garsenybės treneris.

Vandens bijantis peštukas

Būdamas penkerių M. Phelpsas plaukimui pasiduoti neketino. „Pirmiausia, tai aš bijojau vandens ir nenorėjau, kad mano galva atsidurtų po juo, - pasakojo M. Phelpsas. - Man tiesiog nepatiko tas jausmas“.

Gimęs 1985 metų birželio 30 dieną Michaelas buvo jauniausias iš trijų vaikų šeimoje. Jo tėvas Fredas buvo koledžo amerikietiškojo futbolo komandos žaidėjas, kuris kartą mėgino prasimušti į aukštesnį lygį – Vašingtono „Redskins“ ekipą. Jo motina, Debbie, buvo mokytoja, kuri vėliau tapo vidurinės mokyklos direktore.

Pradinėje mokykloje M. Phelpsui buvo diagnozuotas dėmesio trūkumo ir hyperaktyvumo sutrikimas. Dienomis, kai reikėdavo eiti į mokyklą, berniukas turėdavo vartoti vaistus. Jis buvo peštukas.

M. Phelpso tėvai išsiskyrė, kai jam buvo devyneri ir jo mama, kuri jį ir augino, Michaelą skatino pasekti vyresnių seserų pėdomis – pradėti plaukti.

Būtent plaukimas berniuką, mėgusį pasipešti su kitais, išmokė susitelkti. Būdamas dešimties jis pagerino pirmąjį nacionalinį amžiaus rekordą. Po metų berniūkštį treniruoti panoro B. Bowmanas, kuris teigė, jog tik pamatęs M. Phelpsą suprato, jog atrado atletą, kurio visą gyvenimą ieško plaukimo treneriai.

„Tą vakarą sugrįžęs namo negalėjau užmigti. Buvau labai susijaudinęs, tačiau, savaime aišku, jam to nesakiau“, - prisiminė treneris.

Phelpsas treniruotėse buvo jauniausias ir visada plaukdavo paskutinis. Tai prisiminęs treneris atskleidė, kad treniruotės pabaigoje jis pamatė tai, kas itin nustebino.

„Vandenyje išvydau nedidelę kepurėlę, kuri greitai judėjo iš vienos baseino pusės į kitą. Tai buvo neįtikėtina. Dar niekada nebuvau matęs tokio vaizdo“, - pasakojo treneris.

Tuomet B. Bowmanas paprašė berniuko pasirinkti tris mėgstamiausias plaukimo rungtis, pasakyti rezultatus, kuriuos norėtų pasiekti. Visa tai tapo metų siekiamybe.

„Tada jam buvo tik vienuolika metų, tačiau jis jau po šešių mėnesių šimtųjų sekundžių tikslumu pasiekė užsibrėžtus tikslus. - teigė treneris. - Nežinau, kaip tai buvo įmanoma, tačiau tai gryna teisybė“.

Aklasis plaukikas

Nuostaba ir džiaugsmas dėl jaunojo plaukimo B. Bowmaną privertė susivokti, jog jam pačiam būtina patobulėti kaip treneriui ir reikia atrasti būdus, kaip išspausti viską iš daug žadančio atleto.

„Norėjau visus nustebinti. Tapau griežtu treneriu. Vaikinams skyriau itin sudėtingą treniruočių programą“, - pasakojo B. Bowmanas, kuris programos sunkinimą pradėjo padidindamas darbo krūvį, tačiau M. Phelpsas susidorodavo su užduotimis.

Kai M. Phelpsui buvo trylika, B. Bowmanas jį privertė per tris dienas plaukti 21 varžybose. Jis netgi leido berniukui vienose iš jo pirmųjų nacionalinių varžybų plaukti be akinukų.

B. Bowmanas tuomet pastebėjo, kad Michaelas savo akinius paliko dar prieš stodamas priešais baseiną. Plaukiant be jų berniuko akys dėl chloro būtų labai paraudonavusios arba jam reikėjo plaukti užsimerkus.

„Buvau paėmęs akinius, tačiau nusprendžiau pažiūrėti, ką jis darys“, - prisiminė treneris, kurio nuostabai M. Phelpsas varžybas laimėjo ir be akinių. Tuomet B. Bowmanas nežinojo, kad tai – meistro požymis, pasikartosiantis gerokai vėliau ir gerokai svarbesnėse varžybose.

2008 metais Pekino žaidynėse M. Phelpsas stojo prie baseino, kur turėjo kovoti 200 metrų plaukimo peteliške varžybose. Jis įšoko į vandenį ir jo akiniai prisipildė vandeniu. Tai nesutrukdė. Netgi būdamas „aklas“ jis pagerino pasaulio rekordą.

Kojos lyg irklai

Kai M. Phelpsui buvo 15 metų, jis tapo pirmuoju jaunuoju JAV plaukiku, kuriam pavyko patekti į olimpiadą nuo 1932 metų. Būtent atvykęs į Sidnėjų, kur startavo 2000-ųjų žaidynėse, vaikinas įžengė į naują pasaulį.

Pirmasis reklaminis stendas, kurį tuomet išvydo vaikinas, buvo su plaukiko atvaizdu. Tuomet plaukimas buvo kiekvieno laikraščio pirmajame ir paskutiniame puslapiuose, apie tai buvo kalbama ir televizijos naujienų pranešimuose. Tai buvo didžiausias šou visame Sidnėjuje ir visus traukte traukė paauglys, tačiau ne M. Phelpsas.

Drovus ir kuklus Ianas Thorpe turėjo viliojančią techniką, kuri plaukimą privertė atrodyti lengvu. Apdovanotas didelėmis pėdomis ir rankomis jis savo pirmąjį titulą iškovojo penkiolikos. Sidnėjuje I. Thorpe laimėjo tris aukso ir du sidabro medalius. O M. Phelpsui nepavyko pasauliui paskelbti apie save. Atletas nesugebėjo iškovoti medalio ir taip pasklido abejonės dėl jo talento.

„Labai pykau ant savęs“, - skaudžią akimirką prisiminė M. Phelpsas.

2003 metų pasaulio čempionate Barselonoje M. Phelpsas visiems pademonstravo, ką sugeba. Jis pakeitė I. Thorpe, vadintą baseino karaliumi. Tuomet amerikietis laimėjo 4 aukso medalius ir pagerino penkis pasaulio rekordus. Tada jam buvo 19-a ir tada jis jau buvo 193 cm ūgio.

Daugumos žmonių ilgis nuo vienos rankos iki kitos yra tolygus jų ūgiui, tačiau M. Phelpsas nėra tarp jų. Jo rankos ilgesnės beveik 8 centimetrais. Jo 46 dydžio pėdos vandenyje dirba kaip irklai, o alkūnės, keliai ir čiurnos prideda lankstumo bei suteikia varomosios jėgos.

Spaudė reikiamus „mygtukus“

Dirbdamas su M. Phelpsu po jo tėvų skyrybų B. Bowmanas vaikiną išmokė ne tik disciplinos, bet ir kaip susirišti kaklaraištį prieš pirmuosius mokyklos šokius ar kaip vairuoti. Kaip tėvas ir sūnus abu plaukimo entuziastai ginčydavosi dėl visko. Netgi dėl muzikos: M. Phelpsas yra paniręs į hip-hopą, o B. Bowmanas labiau mėgsta orkestrų muziką.

B. Bowmanas laisvalaikį leido grodamas pianinu bei augindamas ir jodinėdamas arkliais. Jis kartą nusprendė arklį pavadinti Phelpsu, tačiau atsisakė šios idėjos, nes pagalvojo, jog būtų negarbinga – arklys jaustų per didelį spaudimą.

Treneris su plaukiku žaisdavo ir psichologinius žaidimus. Po Pekino žaidynių M. Phelpsas tai patvirtino: „Bobas man pasakė, kad būtų gerai, jeigu pralaimėčiau. Po šių žodžių aš užsidegiau ir pareiškiau, jog tikrai laimėsiu“.

B. Bowmanas Michaelo aistras kurstė ir varžovų pareiškimais. Pekine jis pasistengė, kad plaukikas sužinotų apie serbo Milorado Cavičiaus pasakymą, jog būtų blogai, jeigu amerikietis iškovotų aštuonis aukso medalius.

„Aš tai jam pasakiau, kuomet ėjome valgyti pusryčių. Iš pradžių neketinau to daryti, tačiau man išsprūdo“, - prisiminė treneris.

Phelpsas M. Cavičių aplenkė iš beviltiškos pozicijos, tačiau sugebėjo laimėti šimtąja sekundės dalimi ir pasidabino septintuoju aukso medaliu bei pasiekė Marko Spitzo rekordą, 1972 metais pasiektą Miunchene. Dėka komandinės estafetės M. Phelpsas namo sugrįžo kišenėje turėdamas aštuonis medalius, už kuriuos sponsoriai atseikėjo 1 milijono dolerių prizą.

„Norėjau padaryti tai, ko dar nebuvo padaręs nė vienas plaukikas. Geriau būti pirmuoju, negu tuo, kuris seka iš paskos“, - teigė M. Phelpsas, kuris už gautą milijoną įkūrė fondą, kurio tikslas – padėti socialiai remtiniems vaikams išmokti plaukti.

Prikėlė pralaimėjimas

Po triumfo Pekine M. Phelpso galva sukte sukosi. „Nežinojau nei kur einu, nei ką darau“, - teigė jis.

Dar prieš atsiimant aukso medalį, jam paskambino pats JAV prezidentas George'as W. Bushas, kuris atletui liepė nepamiršti apkabinti mamos. M. Phelpsas tuomet sulaukė beveik 5 tūkstančių žinučių, tačiau neturėjo tiek jėgų, kad perskaitytų visas.

Jis vakarą praleido ramiai vakarieniaudamas su mama ir seserimis. Jis užsisakė mėsainį su sūriu ir neparagavo nė lašo šampano.. M. Phelpsas suprato, kad nuo tos akimirkos jis gali tik kristi. Atsirado nauja kryptis.

Tuomet M. Phelpsas paskelbė, jog varžysis Londone, tačiau atmetė kalbas, jog laimės aštuonis ar devynis medalius. Tada prasidėjo kritimas žemyn.

Plaukikas nustojo lankytis treniruotėse, priaugo svorio ir reguliariai lankėsi Las Vegase, kur linksmindavosi su savo draugais. Jis tapo nuolatiniu vakarėlių dalyviu ir linksmindavosi per dažnai. Kartą laikraščiai išpublikavo fotografiją, kurioje M. Phelpsas stiklinio vamzdelio pagalba rūko marichuaną. Plaukikas viešai atsiprašė ir buvo suspenduotas trims mėnesiams.

Šansai, jog M. Phelpsas sugebės iškovoti medalį mažėjo su kiekviena diena. 2011 metų pasaulio čempionate jį dvejose varžybose įveikė tautietis Ryanas Lochte.

Šis pralaimėjimas tapo tuo reikiamu stimulu, kuris M. Phelpsą sugrąžino į jo kelią. Juk pirmą kartą po Pekino žaidynių jam buvo mestas iššūkis.

Kiekvieną rytą M. Phelpsas atsikeldavo dar prieš saulėtekį, susidėdavo plaukimo reikmenis: akinius, rankšluostį ir patraukdavo į baseiną. Jis namo sugrįždavo po pietų. Per savaitę plaukikas baseine įveikdavo apie 70 kilometrų. Nors ir nebuvo toks plaukikas kaip Pekine, M. Phelpsas Londone prieš pasitraukdamas norėjo visiems priminti apie savo pasiekimus.

Po prasto starto amerikietis pradėjo kilti į viršų. Jis savo šaliai Londone padėjo iškovoti 200 metrų plaukimo laisvu stiliumi estafetės auksą ir taip pasidabino 19-uoju olimpiniu medaliu, įveikęs Sovietų Sąjungos gimnastę Larisą Latyniną, kuri turėjo 18 medalių.

Tačiau tai nebuvo M. Phelpso galimybių riba. Jis 200 metrų plaukimo laisvu stiliumi varžybose įveikė R. Lochte ir tapo pirmuoju plaukiku, laimėjusiu tą pačią rungtį trijose žaidynėse iš eilės. Tuomet atidavęs visas jėgas jis iškovojo 100 metrų plaukimo peteliške auksu ir karjerą baigė turėdamas 18 aukso medalių. M. Phelpsas 6 aukso apdovanojimus parsivežė iš Atėnų, aštuonis iš Pekino ir keturis iš Londono.

Paskutinį kartą atsistojęs ant olimpinių nugalėtojų pakylos M. Phelpsas nesulaikė ašarų.

„Pasakiau jam „myliu tave“ ir apsikabinome. - pasakojo B. Bowmanas, kuriam plaukikas atsakė: „Mes tai padarėme“.

„Ir mes tikrai tai padarėme. Michaelas Londone padarė viską, ką galėjo“, - pasakojo legendinio daugiausia olimpinių apdovanojimų turinčio plaukiko iš JAV M. Phelpso treneris B. Bowmanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.