EUROLYGA 2023

Olimpiniai žiedai dingo, o dvasia išliko

Trečiadienį Londone prasidės 14-osios vasaros parolimpinės žaidynės. Neįgaliųjų sportininkų varžybos sugrąžins į Didžiosios Britanijos sostinę olimpinę dvasią, plevenusią čia liepos 27–rugpjūčio 12 dienomis, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis naujienų agentūromis „Reuters” ir AP.

O. Pistorius ir jo spyruokliuojančios dirbtinės kojos padarė parolimpiniam sportui didelę reklamą visame pasaulyje – į varžybas parduota daugiau nei 2,3 mln. bilietų.<br>AP
O. Pistorius ir jo spyruokliuojančios dirbtinės kojos padarė parolimpiniam sportui didelę reklamą visame pasaulyje – į varžybas parduota daugiau nei 2,3 mln. bilietų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-29 23:05, atnaujinta 2018-03-17 01:47

Olimpiniai žiedai dingo iš Londono gatvių, bet jų vietas užėmė parolimpinių žaidynių simboliai. Šiandien čia prasideda šventė, kuri truks iki rugsėjo 9-osios.

Daugiau nei 4000 atletų iš 166 šalių atvyko į Londoną, kuriame 1948 metais ir prasidėjo parolimpinių žaidynių istorija.

Tiltas tarp dvejų žaidynių

Oscaras Pistorius ir jo spyruokliuojančios dirbtinės kojos padarė parolimpiniam sportui didelę reklamą visame pasaulyje – į varžybas parduota daugiau nei 2,3 mln. bilietų.

Pietų Afrikos Respublikos bėgikui O. Pistoriui rugpjūtis yra išties įsimintinas mėnuo.

Praėjus kelioms savaitėms po to, kai jis tapo pirmuoju atletu amputuotomis galūnėmis, kuris dalyvavo olimpinėse žaidynėse, O. Pistorius gins tris 2008 metais Pekine iškovotus parolimpinio čempiono titulus.

„Esu neįtikėtinai sujaudintas, kad vėl grįžtu į Londoną”, – kalbėjo bėgikas.

Jis 80 tūkstančių vietų Londono olimpiniame stadione varžėsi 400 m bėgimo rungtyje ir estafetėje 4x400 m.

Parolimpinėse varžybose jis bėgs 100, 200 ir 400 metrų.

„Tai buvo nuostabi patirtis – tokio žiūrovų palaikymo nepamiršiu visą savo likusį gyvenimą”, – sakė O. Pistorius.

25 metų atletui teko įveikti ne vieną kliūtį, kad gautų teisę dalyvauti sveikųjų varžybose ir kartu taptų parolimpinių žaidynių simboliu.

„Jis turi didžiulį autoritetą. Kai pernai Trafalgaro aikštėje dalyvavau parolimpinės dienos renginiuose, girdėjau, kaip minia vaikų skandavo jo vardą ir reikalavo autografų”, – teigė Londono olimpinių žaidynių organizacinio komiteto vadovas Sebastianas Coe.

Laukia intriguojančių startų

Vis dėlto legendinis britų bėgikas pripažino, kad O. Pistoriui parolimpinių žaidynių auksas nėra garantuotas.

Intriguojančios dvikovos laukiama 100 m bėgime, nes šioje rungtyje PAR atstovas nėra greičiausias bėgikas, neturintis savo kojų.

Pernai pasaulio čempionate O. Pistorių 0,002 sek. aplenkė amerikietis Jerome’as Singletonas, o šios rungties pasaulio rekordas priklauso britui Jonnie Peacockui.

„100 m bėgime bus didžiausia konkurencija, ir tai bus svarbiausias žaidynių sporto įvykis, – prognozavo O. Pistorius. – Puikiai žinau, kad ir kiti vaikinai gali bėgti taip greitai.”

Pagerbs varžybų pradininką

„Parolimpinis judėjimas išgyvena aukso amžių, – sakė Tarptautinio parolimpinio komiteto (IPC) prezidentas Philipas Cravenas. – Nuostabu žinoti, kad parduoti visi bilietai.

Neįtikėtina, kad taip būtų dar prieš varžybų atidarymą. Tai nuostabus jausmas atletams.”

Dauguma iš 4200 sportininkų dalyvaus atidarymo ceremonijoje, kuri bus skirta parolimpinio judėjimo pradininkui gydytojui pagerbti.

Ludwigas Guttmannas panaudojo sportą Antrajame pasauliniame kare sužeistų karių reabilitacijai ir 1948 metais vykstant Londono vasaros olimpiadai surengė pirmąsias ligoninės žaidynes. Jos nutiesė kelią po 12 metų surengtoms pirmosioms parolimpinėms žaidynėms.

„Nebijome būti apkaltinti nacionalizmu ir tvirtiname, kad jos buvo sukurtos čia 1948-aisiais, o mes vadovavome šiam judėjimui visuose pradiniuose jo etapuose, – kalbėjo S. Coe. – Todėl daugelis mūsų jaučiasi taip, kad parolimpinės žaidynės grįžta namo.”

Britai tai vertina kaip galimybę dar labiau pakelti šių varžybų lygį.

„Tai yra galimybė pakeisti požiūrį į vis dar gyvuojančias kai kurias klaidingas nuostatas apie neįgalumą”, – teigė S. Coe.

Vis dėlto kalbos apie dvejų žaidynių panašumus tampa nerealiomis, kai pradedama kalbėti apie televizijos transliacijas ir žiūrovų susidomėjimą.

Pavyzdžiui, JAV oficiali žaidynių transliuotoja NBC televizija parodys tik 5,5 valandos parolimpinių žaidynių startų ir nė minutės tiesiogiai.

„Tai nuvilia, nes amerikiečiai atsiuntė labai stiprią komandą, – sakė Ph. Cravenas. – Kartu tai parodo, kad Jungtinės Valstijos ne visada yra naujų idėjų kūrėjos.”

Lietuvių tvarkaraštis

Aklųjų riedulys

Rugpjūčio 30 d. Lietuva – Didžioji Britanija.

Rugpjūčio 31 d. Lietuva – Suomija.

Rugsėjo 1 d. Lietuva – Brazilija.

Rugsėjo 2 d. Lietuva – Švedija.

Rugsėjo 4 d. Lietuva – Turkija.

Rugsėjo 5 d. Ketvirtfinalis.

Rugsėjo 6 d. Pusfinalis.

Rugsėjo 7 d. Finalas.

Lengvoji atletika

Rugpjūčio 31 d. R. Adomaitienė (šuolis į tolį).

Rugsėjo 1 d. I. Perminienė (rutulio stūmimas).

Rugsėjo 3 d. R. Urbonas (rutulio stūmimas).

Rugsėjo 5 d. M. Bilius (rutulio stūmimas).

Rugsėjo 7 d. M. Bilius (disko metimas).

Plaukimas

Rugpjūčio 31 d. K. Skučas (50 m laisvuoju stiliumi).

Rugsėjo 1 d. K. Skučas (50 m nugara).

Lietuvos parolimpinė rinktinė

Aklųjų riedulio komanda: Arvydas Juchna, Saulius Leonavičius, Nerijus Montvydas, Genrikas Pavliukianecas, Mantas Panovas, Marius Zibolis, treneris Karolis Levickas.

Plaukimas: Kęstutis Skučas.

Lengvoji atletika: Ramunė Adomaitienė (šuolis į tolį), Irena Perminienė (rutulio stūmimas), Mindaugas Bilius (rutulio stūmimas, disko metimas), Rolandas Urbonas (rutulio stūmimas).

Pasak delegacijos vadovo, Lietuvos parolimpinio komiteto prezidento Vytauto Kvietkausko, mūsų šalies sportininkai yra pajėgūs Londone iškovoti 2–3 medalius.

Prieš ketverius metus Pekine dalyvavo 26 mūsų šalies atletai, jie iškovojo 2 sidabro medalius (aklųjų riedulio rinktinė ir rutulio stūmikė Aldona Grigaliūnienė).

Nuo 1992-ųjų, kai Lietuvos parolimpiečiai pradėjo dalyvauti olimpiadose, iškovota 30 medalių (1992 m. Barselonoje – 7, 1996 m. Atlantoje – 11, 2000 m. Sidnėjuje – 3, 2004 m. Atėnuose – 7, 2008 m. Pekine – 2).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.