EUROLYGA 2023

Po bėgimo finišo – ginčai dėl protezų

Dalyvavimas Londono olimpiadoje negarantuoja aukso parolimpinėse žaidynėse. Tuo įsitikino favoritu vadintas Oscaras Pistorius, pralaimėjęs 200 m bėgimo finale.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2012, 12:22 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:33 PM

O.Pistorius neatsitiktinai buvo vadinamas ryškiausia parolimpinių žaidynių žvaigžde dar neprasidėjus negalią turinčių atletų kovoms.

25-erių bėgikas iš Pietų Afrikos Respublikos tapo tikra sensacija per prieš tai vykusias Londono žaidynes.

Varžydamasis kartu su sveikais atletais 400 m bėgimo distancijoje keturiskart parolimpinių žaidynių čempionas sugebėjo patekti tarp 16 greičiausių olimpiados dalyvių, užėmęs antrąją vietą savo atrankos bėgime.

Po sėkmingų startų Londone „Blade Runner” (išvertus iš anglų k. – bėgantis ašmenimis) pravardę turintis atletas buvo vadinamas 2012 metų parolimpinių žaidynių favoritu net trijose bėgimo rungtyse – 100, 200 ir 400 m.

Pralaimėjo pirmąjį finalą

Bet jau per pirmąją akistatą su likimo draugais O.Pistorius liko be iš anksto jam kabinamo aukso medalio.

200 m bėgimo finale jis nusileido brazilui Alanui Oliveirai (21,45 sek.), pademonstravusiam tiesiog neįtikėtiną greitį finišo tiesiojoje.

Nors parolimpinėse žaidynėse šioje distancijoje dukart (2004-aisiais Atėnuose ir 2008-aisiais Pekine) jau triumfavęs O.Pistorius dar išsaugojo viltis iškovoti auksą Londone bėgdamas 100 ir 400 m, po nesėkmingo pirmojo finišo jis neslėpė pykčio.

„Aš bėgau tikrai gerai, – aiškino pralaimėjęs favoritas, nors finale nebuvo toks greitas (21,52 sek.), kaip per atrankos varžybas, kai pasiekė naują pasaulio rekordą (21,30 sek.). – Bet Tarptautinis parolimpinis komitetas (IPOC) nenori manęs išgirsti.

Mano varžovai turėjo neįtikėtinai ilgas kojas!”

Matavo varžovų protezus

Nuo pat parolimpinių žaidynių pradžios O.Pistorius viešai puola savo varžovus.

Bėgikas iš PAR įsitikinęs, kad konkurentams varžybose padeda ilgesni negu leistina protezai.

„Jūs patys matėte, kaip brazilas buvo atsilikęs, bet stulbinamai mane pasivijo, – žurnalistams aiškino O.Pistorius. – Alanas yra puikus atletas, bet taip pasivyti savo jėgomis tiesiog neįmanoma. Tai juokinga. Mes nesivaržėme garbingose varžybose.”

Kilus viešam skandalui parolimpinių žaidynių rengėjai sutiko kalbėtis su O.Pistoriumi ir išklausyti jo priekaištus.

Tačiau IPOC priminė, kad visi atletai, kurie dalyvavo 200 m bėgimo rungtyje, dar prieš varžybas buvo patikrinti, o visi jų protezai „atitiko nustatytą IPOC reglamentą”.

Atsiprašė nugalėtojo

Atvėsus nusivylimui po pralaimėjimo O.Pistorius pats suprato, kad peržengė padorumo ribas.

Vakar bėgikas iš PAR išplatino pareiškimą, atsiprašydamas čempionu tapusio A.Oliveiros.

„Aš niekuomet nenorėjau mesti šešėlio ant tų akimirkų, kai kuris nors atletas triumfuoja.

Noriu atsiprašyti dėl to, kad savo komentarams pasirinkau tikrai netinkamą laiką, – pripažino O.Pistorius. – Manau, kad problema (protezų. – Red.) egzistavo, todėl džiaugiuosi, jog man buvo sudaryta proga apie tai padiskutuoti su IPOC. Bet pripažįstu, kad apie tai kalbėti iš karto po lenktynių buvo neleistina.” (AP, LR)

Lietuvos parolimpiečių startai Londone

Londono parolimpinėse žaidynėse dalyvauja 11 Lietuvos sportininkų, įskaitant aklųjų riedulio komandą, iš kurios tikimasi geriausių rezultatų.

Lietuvos riedulininkai A grupėje 11:1 įveikė Didžiąją Britaniją, 10:0 Suomiją, 5:12 pralaimėjo Brazilijai ir sužaidė lygiosiomis 5:5 su Švedija. Nepriklausomai nuo paskutinių grupės rungtynių (šiandien su Turkija) rezultato lietuviai užsitikrino vietą ketvirtfinalyje.

„Pralaimėjimas brazilams išėjo į naudą, – sakė Londone kovas stebintis Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Vytautas Kvietkauskas. – Rungtynėse su švedais komanda žaidė kur kas geriau, vaikinai buvo susikaupę, darė mažiau klaidų.”

Regėjimo negalią turinčių vyrų rutulio stūmimo varžybose Rolandas Urbonas vakar užėmė dešimtąją vietą. Penktą kartą parolimpinėse žaidynėse dalyvavęs 40-metis kaunietis rutulį nustūmė 12 m 14 cm (810 tšk.). Nugalėjo jo bendraamžis ukrainietis Andrijus Holivecas – 16 m 25 cm (991 tšk.). Šioje rungtyje dalyvavo 21 sportininkas.

Moterų rutulio stūmimo rungtyje Irena Perminienė tarp 16 dalyvių užėmė 8-ąją vietą – 6 m 14 cm.

Iki jos geriausiai Londone pasirodė Ramunė Adomaitienė – šuolių į tolį varžybose nušoko 4 m 67 cm ir užėmė 4-ąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.