EUROLYGA 2023

D. Zubrus: „Iš NHL nepasitrauksiu iki tol, kol joje nežais dar vienas lietuvis“

Lokauto nuojauta NHL trumpam namo atgynė vienintelį Lietuvos ledo ritulininką stipriausioje planetos ledo ritulio lygoje Dainių Zubrų. Dviem savaitėms į Lietuvą sugrįžęs 34-erių sportininkas nutarė didesnį dėmesį skirti Nacionalinės vaikų ledo ritulio lygos reikalams nei naujos karjeros stotelės paieškoms. „Aš esu vaikų ledo ritulio lygos prezidentas – dabar padėsiu sutvarkyti jai einamuosius reikalus. Apie save galiu tik pasakyti tiek: NHL lokautas ir nesu apsisprendęs ką daryti – ieškotis naujos komandos Europoje ar ilsėtis ir laukti to lokauto pabaigos“, - sakė D. Zubrus.

NHL žaidžiantis D. Zubrus antradienį surengė pokalbį su žiniasklaidos atstovais ir surengė pamoką jauniesiems sostinės ledo ritulio mokyklos sportininkams.
NHL žaidžiantis D. Zubrus antradienį surengė pokalbį su žiniasklaidos atstovais ir surengė pamoką jauniesiems sostinės ledo ritulio mokyklos sportininkams.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Sep 19, 2012, 9:34 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:04 PM

Kasmet namo trumpam sugrįžtantis vienintelis Lietuvos atstovas NHL lygoje „New Jersey Devils“ komandos narys Dainius Zubrus antradienį buvo stebinamas ne kartą: norėjęs pasišnekėti su žiniasklaida apie vaikų ledo ritulio lygos reikalus, jis netikėtai sužinojo, jog yra įtrauktas į Lietuvos rinktinę varžytis olimpiniame atrankos turnyre, o po keliolikos minučių išgirdo, jog šalies nacionalinę ekipą treniruos vokiečių specialistas.

„Taip... Nežinojau, kad esu įtrauktas į rinktinės sąrašą. Net negirdėjau apie tai. Aš niekada neatsisakau padėti Lietuvos rinktinei – jei tik įmanoma, būtinai padėsiu. O kur vyks olimpinė atranka?, - nustebęs paklausė D. Zubrus ledo ritulio federacijos atstovų.

„Vengrijoje. Gražus miestas. Jums tik porą rungtynių sužaisti reikėtų – gal net vieną... Po to galėtumėte pasižvalgyti po nuostabų miestą, nueiti į garsias Budapešto pirtis“, - lyg ir juokais sakė Lietuvos ledo ritulio federacijos generalinis sekretorius Tomas Budrauskas.

„Tai jei važiuoti, tai žaisti, o ne po pirtis vaikščioti“, - atkirto 15 metų NHL žaidžiantis D. Zubrus.

Paskutinį kartą D. Zubrus šalies rinktinės gretose rungtyniavo 2005 metais. Anuomet Olandijoje vykusiose pirmojo diviziono pirmenybėse per ketverias rungtynes lietuvis pelnė tris įvarčius ir atliko vieną rezultatyvų perdavimą. Per 15 sezonų pajėgiausioje pasaulio lygoje NHL  lietuvis sužaidė 1065 rungtynes, per kurias pelnė 206 įvarčius bei atliko 333 rezultatyvius perdavimus.

„Šiemet pralaimėjimas Stanley taurės finale „Los Angeles Kings“ klubui buvo skaudesnis. Prieš 15 metų man buvo vos aštuoniolika ir maniau, jog su „Flyers“ NHL finale žaisime kasmet“,- puolėjas palygino pirmąjį bei antrąjį kartus, kuomet su komanda teko žaisti čempionato finale.

Sportininkas teigė, kad šį sezoną sužaidus 1000-ąjį mačą NHL lygoje, jį pasveikino ne tik komanda, kuri įteikė dovanų laikrodį, bet ir lygos vadovybė – gavo iš vadovų simbolinę vazelę.

- Vis dėlto – ar padėsite Lietuvos rinktinei olimpiniame atrankos turnyre?, - buvo paklaustas D. Zubrus.

- Viskas priklausys nuo to, kaip ilgai NHL vyks lokautas. Kaip sakoma, reikia ruoštis blogiausiam, tačiau tikėtis geriausio scenarijaus. Prieš septynerius metus metus taip pat buvo lokautas, kuris tęsėsi metus. Tada nuvykau į Rusiją, kur atstovavau Toljačio klubą. Tuomet dar nebuvo KHL lygos, o tik Superlyga.

Šiemet jau reikės rimtai galvoti – jei lokautas užsitęs, galbūt, teks ieškotis komandos Europoje. Tačiau jei matysiu, jog reikalai krypsta į tą pusę, jog lokautas tęsis iki Naujųjų metų, greičiausiai, pailsėsiu. Juk man jau 34 metai, šį sezoną baigsis sutartis su „Devils“. Jei tektų keltis į Europą, tada reikėtų mąstyti apie būtiną sveikatos draudimą, kitus reikalus. Tačiau jei nutarsiu pailsėti ar sutartis su naujuoju Europos klubu leis ilgesniam laikui išvykti iš ekipos stovyklos - tada padėčiau Lietuvos rinktinei.

- Ar jau svarstėte apie komandą, kurioje galėtumėte žaisti NHL lokauto metu?

- Galvojau, tačiau nieko konkretaus – pasižiūrėsime, kaip viskas rutuliosis su tuo lokautu. Yra klubų, bet specialiai su jais nesideru.

- Jau penkis sezonus praleidote „Devils“ gretose ir po šio sezono baigsis jūsų 20 mln. vertės kontraktas. Kurioje ekipoje norėtumėte tęsti karjerą?

- Pripratau prie „Devils“ komandos. Čia patinka ir mano šeimai. Dabar turiu galvoti ne tik apie save, bet ir šeimą. Vaikai žino, kad įmanomas scenarijus, jog teks persikelti, tačiau kalba, kad nori likti Naujajame Džersyje. Jei bus galimybė, norėčiau likti „Devils“ gretose.

- Neseniai Lietuvos ledo ritulio federacijos (LLRF) prezidentu vėl buvo perrinktas Petras Nausėda. Tačiau po jo atėjimo į Federacijos valdžią 2010-iais, ledo ritulį krečią tik skandalai ir nesusipratimai, o nacionalinės komandos pasirodymai planetos pirmenybių pirmame divizione yra apgailėtini. Ar jūs nenorėjote tapti Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentu ir ar tenka bendrauti su Federacija?

- Prezidentu aš neplanavau būti, nes esu už Atlanto, o reikalus reikia spręsti Lietuvoje. Apie šį postą tikrai nemąsčiau. Girdėjau daug negerų istorijų apie šalies ledo ritulį. Kai prezidentu buvo Rolandas Bučys, padėjau jam kiek galėjau – manau, jis dirbo sąžiningai ir mes su Rolandu padarėme ne vieną gerą darbą.

Aš nesu toks žmogus, kuris iškart pasitiki naujais pažįstamais. Man skambino ankščiau P. Nausėda, aš pasakiau šiuos žodžius ir bendravimas su Federacija tuo ir baigėsi. Norėjau jam paaiškinti, kad pradžioje reikia parodyti nuveiktus darbus, o po to kurti bendrus projektus, bet daugiau mes su Petru nesišnekėjome.

- Kodėl NHL nėra daugiau lietuvių?

- Yra perspektyvių lietuvių vaikinų – ir Lietuvoje, ir Amerikoje. Tačiau be manęs ir Dariaus Kasparaičio niekas kol kas neprasimušė į NHL. Nežinau, kodėl taip yra - galbūt, agentai labiau žiūri į tas šalis, kuriose ledo ritulys yra populiarus ir yra iš ko rinktis. Nutariau – žaisiu NHL iki tol, kol į lygą neateis dar vienas lietuvis (juokiasi).

- Pirmadienį „Siemens“ arenoje dėl Supertaurės kovojo Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ krepšinio ekipos. Jūs buvote arenoje – kurią komandą palaikėte?

- Nuo mano gimtinės Elektrėnų iki Vilniaus yra porą kilometrų arčiau nei iki Kauno (juokiasi). Palaikiau „Lietuvos rytą“, juolab, kad pažįstų kelis sostinės komandos žaidėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.