EUROLYGA 2023

Bėgikė Ž.Balčiūnaitė: „Ordiną Prezidentūrai grąžinsiu savo noru“

Garsiausia Lietuvos maratono bėgikė Živilė Balčiūnaitė sugrįžimą į didįjį sportą pažymėjo antrąja vieta savo vardo bėgime. Šeštadienį Vilniuje surengtame tradiciniame bėgime „Bėkime kartu su Živile Balčiūnaite“, skirtame kovoje prieš krūties vėžį, 10 km nuotolį po dviejų metų diskvalifikacijos į trasą sugrįžusi Ž. Balčiūnaitė įveikė per 34 min. 43 sek. „Šiandien norėjau tik bėgti, o ne kentėti bėgant“, - apie iškovotą antrąją vietą sakė Ž. Balčiūnaitė, prasitarusi, kad rengiasi grąžinti prieš dopingo skandalą skirtą valstybinį apdovanojimą.

Šeštadienį Vilniuje surengtas tradicinis bėgimas „Bėkime kartu su Živile Balčiūnaite“, skirtas kovai prieš krūties vėžį.<br>J. Stacevičius
Šeštadienį Vilniuje surengtas tradicinis bėgimas „Bėkime kartu su Živile Balčiūnaite“, skirtas kovai prieš krūties vėžį.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

2012-09-23 11:20, atnaujinta 2018-03-16 15:28

Prie sostinės Baltojo tilto esančią improvizuotą „Bėkime su Živile Balčiūnaitę“ trasą šeštadienį nutarė įveikti daugiau kaip 200 dalyvių. Nors buvo laukiama svečių ir iš užsienio, šįkart 5 km ir 10 kilometrų distancijose bėgo tiek stipriausi Lietuvos bėgikai, tiek ir mėgėjai.

Greičiausiai, užsienio bėgikus atbaidė tas faktas, kad už prizines vietas buvo skiriami tik čekiai apsipirkti sporto prekių parduotuvėje. Už pirmąją vietą nugalėtojui buvo numatyta 500 litų čekis, už antrąją – 300 ir trečiąją – 200 litų čekiai.

Ž .Balčiūnaitė jau šeštus metus iš eilės yra bėgimo prieš krūties vėžį pagrindinė ambasadorė.

Dvejų metų diskvalifikacijos terminas dėl dopingo vartojimo jai baigėsi prieš dvi savaites, rugsėjo 6 dieną, tad 33 metų sportininkė su džiaugsmu stojo prie 10 km distancijos starto.

Bendrame vyrų ir moterų 10 km bėgime po daugiau kaip pusvalandžio pirmasis finišą kirto Mindaugas Viršilas, nuotolį įveikęs per 31 min. 37 sek. Antrąją vietą užėmė Valdas Dopolskas – 32 min. 42 sek, o trečiąją – Dovydas Stašys, nuotolį nubėgęs per 33 min. 24 sek.

Iškart po jų finišą kirto ir moterų varžybų nugalėtoja, olimpietė Diana Lobačevskė. Jos rezultatas – 34 min. 23 sek. Lygiai po 20 sekundžių finišavo Ž. Balčiūnaitė, o trečiąją poziciją laimėjo Vaida Žūsinaitė. Jos rezultatas 35 min. 55 sek.

Po finišo Ž. Balčiūnaitė ne tik prakalbo apie savo jausmus vėl sugrįžus į didįjį sportą, bet ir apie ai prieš porą metų įteiktą valstybinį apdovanojimą.

Praėjusį trečiadienį prezidentūroje posėdžiavusi Valstybės apdovanojimų taryba priėmė sprendimą dėl maratonininkei Živilei Balčiūnaitei prieš dvejus metus skirto ordino. Dopingo vartojimu apkaltintai ir dvejiems metams diskvalifikuotai Ž. Balčiūnaitei už 2010 metais Europos lengvosios atletikos čempionate iškovotą aukso medalį buvo įteiktas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiaus.

Valstybės apdovanojimų taryba rekomendavo ordinų kancleriui Giedriui Krasauskui kreiptis į Ž. Balčiūnaitę ir pasiūlyti sportininkei grąžinti valstybės ordiną.

„Nereikės nieko per prievartą daryti – aš ordiną grąžinsiu sav noru“, - aiškino po finišo maratoninkė.

- Ar nepikta, kad teks ordiną atiduoti?, - lrytas.lt paklausė Ž. Balčiūnaitės.

- Nepikta, tačiau galvojau, kad Prezidentūra apsigalvos. Juk aš dalyvavau ne tik 2010 metų Europos lengvosios atletikos čempionate. Per visą savo karjerą buvau ir olimpinių bei pasaulio čempionatų dvidešimtukuose. Sportuoju ir Lietuvą garsinu nuo 17 metų ir įsivaizdavau, kad tai viso mano nuopelno įvertinimas. Tad, sakau, galvojau, kad Prezidentūra nežengs šio žingsnio. Jei taip man pasakyta – sugrąžinsiu apdovanojimą.

- Jūsų iškovotas aukso medalis Barselonoje po dopingo skandalo atiteko antrąją vietą užėmusiai rusei. Tačiau ir ji buvo diskvalifikuota dėl dopingo ir medalį privalėjo perduoti Ispanijoje trečiąją vietą užėmusiai italei. Sklando gandai, kad ir su šia maratonininke ne viskas „švaru“. Gal tas medalis užkeiktas?

- Kai atidaviau medalį treneriui Romui Sausaičiui, kad iš jį išsiųstų į tarptautinę federaciją, pasakiau, kad apdovanojimas nelaimingas. Gal užkerėjau (juokiasi)...

- Šiandien bėgime jus aplenkė olimpietė D. Lobačevskė. Nepykstate dėl to? Juk jūsų vardo bėgimas.

- Ko čia pykti? Matau, kad būtina pasitempti. Šiandien norėjau bėgti savo malonumui, o ne kentėti bėgant. Džiaugiuosi, kad Diana nugalėjo, bet dabar rimtai pradėsiu treniruotis. Mano pirmasis maratonas jau ne už kalnų - lapkričio 18-ąją startuosiu Japonijos Jokohamos miesto maratone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.