EUROLYGA 2023

V. Aleknos ir D. Gudzinevičiūtės akistata: požiūriai į finansus, sportą ir olimpinio judėjimo ateitį

Artėjant Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) rinkimams šalies žiniasklaida mirga nuo įvairių dviejų kandidatų Virgilijaus Aleknos ir Dainos Gudzinevičiūtės citatų. Iki šiol olimpiniai čempionai apie savo tikslus ir vizijas kalbėjo atskirai, tačiau „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Lietuva tiesiogiai“ V. Alekną ir D. Gudzinevičiūtę pasodino prie bendro stalo, kur jiems klausimus uždavinėjo laidos vedėjas Edmundas Jakilaitis.

V. Alekna ir D. Gudzinevičiūtė spalio 12 dieną susirems LTOK prezidento rinkimuose.<br>M. Kulbis.
V. Alekna ir D. Gudzinevičiūtė spalio 12 dieną susirems LTOK prezidento rinkimuose.<br>M. Kulbis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-04 14:38, atnaujinta 2018-03-16 08:58

Apie kokį skaidrumą kalba kandidatai? Ką jie mano apie vienas kitą? Kas netenkina ligšiolinėje LTOK veikloje? Lrytas.lt skaitytojams pateikia visus V. Aleknos ir D. Gudzinevičiūtės atsakymus į klausimus.

Kas užims Artūro Poviliūno kėdę, LTOK paaiškės spalio 12 dieną.

Edmundas Jakilaitis: Pradėkime nuo jūsų pačių. Kokie jūsų santykiai? Nesusipykote per šią rinkimų kampaniją?

Daina Gudzinevičiūtė: Tikrai nesusipykome. Bendraujame normaliai.

Virgilijus Alekna: Mūsų santykiai yra visiškai geri. Noriu priminti, jog su Daina būtent 2000-iais metais tiek aš, tiek ji tapome olimpiniais čempionais. Pamenu, kai grįžome į Vilnių mus pasitiko žmonių minia. Šie prisiminimai - labai malonūs. Manau, kad ir Daina tą momentą pameną.

Mes kaip sportininkai buvome ir esame kartu. Ir čia, tikiu, jog bendri tikslai mus suvienys.

- Prieš kelias dienas mane nustebino vienas premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas, kuris, kaip supratau, dalyvauja šiame procese. Jis man pasakė, kad lengvosios atletikos federacijos vadovai šantažavo A. Poviliūną, jog šis nedalyvautų rinkimuose. Kitu atveju jie būtų paviešinę kompromituojančią informaciją. LLAF prezidentas Eimantas Skrabulis man tai paneigė.

V. A.: Apie tai klausti reikėtų ne manęs, o to, kas tai pasakė. Aš girdėjau, kad toks kreipimasis buvo. Tiek E. Skrabulis, tiek Balčiūnas yra vykdomojo komiteto nariai. Jie čia buvo keturis metus ir per tą laiką yra uždavę nemažai klausimų. Į kai kuriuos atsakymų jie taip ir negavo. Jie turi surinkę tą informaciją.

D. G.: Negaliu atsakyti, nes nežinau apie tai.

- Tačiau esate viešai pasakiusi, jog A. Poviliūnui buvo daromas spaudimas...

D. G: Tuo metu kalbėjau apie Ligitą Kernagį (Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas - Red.). Aš kalbu ne tiek apie pradėtą tyrimą, tačiau apie per trumpą laiką išsakytus kaltinimus, grasinimus. Buvo sakoma, kad „mes atsiųsime STT“. Žinoma, jeigu ten yra kažkokie kompromituojantys faktai, tada tai - teisėsaugos reikalas.

- Svarstydamas, ar kandidatuoti, A. Poviliūnas svarstė jums, ponas V. Alekna, pasiūlyti viceprezidento postą. Jūs atsisakėte. Kodėl?

V. A.: Ką reiškia dirbti viceprezidentu? Tai reiškia, jog turi dirbti komandoje ir būti jos nariu. Jeigu pažiūrėsime į šią dieną, tai aš negalėčiau kandidatuoti į prezidentus, nes būčiau tos aplinkos žmogus.

- Ar teisingai suprantamos jūsų filosofijos. Jūs, Daina, manote, kad LTOK dirba gerai, o jūs, Virgilijau, manote, kad blogai ir ten reikia viską keisti.

D. G.: Mano pasakymas, kad dirba gerai, reiškia, jog mes nedarysime revoliucijų. Jeigu mano komanda ateis dirbti į LTOK, bus evoliucija, o ne revoliucija.

Mes norime paimti tą sukauptą patirtį, juk turime rezultatus ir tikrai nėra viskas taip blogai. Ateisime su naujomis jėgomis, idėjomis ir žmonėmis, tačiau norime, jog LTOK evoliucionuotų. Tai būtų patirties ir jaunatviško entuziazmo mišinys.

Ką reikėtų keisti? Pradėti reikia nuo viešumo ir skaidrumo. Šiuo metu viskas apipinta mitais. Yra ir finansinis neaiškumas, todėl jis turi būti išaiškintas.

Drastiškų priemonių nesiimsime. Žinoma, kad keistųsi direktoratas. Keistųsi ir pagrindinė vadovybė, vykdomasis komitetas, nes tam ir yra rinkimai.

V. A.: Manau, kad pasikeistų vykdomojo komiteto nariai. Direktorate dirba gerai išmanantys darbą specialistai ir ten didelių permainų būti neturėtų. Gal pasikeistų vienas kitas žmogus.

Aš nesakau, kad visi turės išsiskirstyti ir vieną dieną LTOK nedirbs. Taip tikrai nėra. Geri LTOK darbai bus tęsiami ir toliau.

Aš norėčiau, jog LTOK būtų skaidri organizacija. Norėčiau, jog būtų finansinis viešumas.

- Virgilijau, kalbėjote, kad ketinate atlikti auditą, siekdamas išsiaiškinti LTOK ir loterijų organizatorės "Olifėjos" veiklos skaidrumą.

V.A.: Taip. Kalbėjau, jog atėjęs į LTOK norėčiau susipažinti su esame situacija, todėl nuo to ir pradėčiau.

- Tačiau "Olifėja" yra kasmet audituota, todėl galite susipažinti su esamais rezultatais ir nereikės naujo užsakinėti.

Nesu matęs tų dokumentų, tačiau jeigu tokie yra, atėjęs su jais pasidomėsiu.

Daina, ar teisingai suprantame, jog dabartinė LTOK vadovybė remia būtent jus? Šioje laidoje A. Poviliūnas yra sakęs, jog yra ir geresnių kandidatų nei V. Alekna.

- D.G.: Aš nesu viešai girdėjusi apie tokią paramą. A. Poviliūnas man net nesiūlė viceprezidento posto.

- Daina, ar jūsų sprendimas kandidatuoti priimtas asmeniškai?

D.G.: Taip.

- Virgi, jus iškėlė dvi didelės federacijos: LLAF ir Lietuvos krepšinio federacija (LKF). Oponentai sako, kad yra didelė rizika, jog ir dirbsite tiems, kurie jus iškėlė.

V.A.: Mane iškėlė ne tik minėtos dvi federacijos.  LLAF ir LKF buvo aktyviausios. Buvo ir federacijų, kurios nenorėjo savęs įvardinti.

Tikrai taip nebus, kad dirbsiu tiems, kurie mane iškėlė. Visi olimpinio judėjimo nariai privalo gauti paramą. Žinoma, dalis bus nevienoda. Turi būti objektyvus lėšų skirstymas. Reikia atsižvelgti ir į rezultatus, masiškumą.

Negali būti lygus lėšų skirstymas. Ypač to negali būti artėjant rinkimams, ką dabar ir pastebime. Manau, kad dabar nepakankamai laikomasi objektyvumo.

- Abu kandidatai kalba, jog nėra skaidrumo, tačiau jūs, Virgi, konkrečiai nepasakote, kur. Daina, jūs jau dirbate komitete, todėl jeigu trūksta skaidrumo, tai ir jūs prie to prisidedate. Išeina dvejopa padėtis.

D. G.: Aš labiau linkusi sakyti, jog trūksta viešumo, nes yra skelbiama tik metinė ataskaita. Reikėtų informaciją paskelbti kas ketvirtį ir detaliai viską paaiškinti, kaip lėšos panaudotos.

V.A.: Pakalbėkime apie 2011 metų biudžetą. Vykdomajam komitetui deklaruojamos lėšos siekė 11 milijonų. Tiesa, tiksliai skaičių nepamenu. Tais metais buvo ir olimpinis fondas, apie kurį visi sužinojo tada, kai banke "Snoras" prapuolė pinigai.

Tuo metu vykdomajam komitetui turėjo būti deklaruoti dar 4,5 milijono litų, tačiau to, kažkodėl, padaryta nebuvo. Todėl kyla klausimas, kodėl?

- O kur tie pinigai panaudojami?

V.A.: To pasakyti negaliu. Tai yra klausimas dabartiniams vadovams. Manau, kad ir Daina nežino apie tuos pinigus. Įdomu, kodėl jie neužskaitomi.

D.G.: Šiek tiek pamenu šią istoriją. Tada buvo kalbama, kad jų "atseit" trūko, tačiau jie buvo įvardinti ataskaitoje, tačiau jei buvo įvardinti, kaip fondo pinigai, kurie dabar yra užšaldyti "Snoro" banke. Kalbant apie olimpinį fondą, tai jo administravimu rūpinosi valdyba ir dar iki man tampant komiteto nare, ši funkcija buvo atiduota fondo valdybai. Būtent dėl to smulkesnės informacijos nežinau.

- Virgilijau, jums kliūna tai, kad iš esmės atsiranda du biudžetai: vienas -  LTOK, o kitas - šalia LTOK, kuris vadinasi Lietuvos olimpiniu fondu. Šis fondas turi valdybą, kurioje dirba dalis vadovų, kurie iš ten gauna atlyginimą. Jūsų manymu, šios dvi "kasos" turėtų būti sujungtos į vieną?

V.A.: Taip. Turėtų būti atsiskaitoma vykdomajam komitetui už visą biudžetą. Juk tai sporto pinigai. Tai LTOK pinigai, todėl turi būti atsiskaitoma visuomenei.

D.G.: Visiškai sutinku, kad turi būti atsiskaitoma. Apie sujungimą kalbėti negaliu, nes nesu įsigilinusi į situaciją ir nežinau, kokias funkcijas atlieka olimpinis fondas. Jeigu aš matydavau LTOK pinigus, pateikiamus komitetui, tai fondo pinigai buvo parodomi abstrakčiai - eilute.

V.A.: Norėčiau pasakyti, kad 2010 metų biudžete nebuvo tokio atskiro fondo. Jis atsirado tik metų pabaigoje, kada ir dingo pinigai.

- Virgilijau, kokie yra jūsų pranašumai prieš D. Gudzinevičiūtę?

V.A.: Man nebūtų korektiška pačiam vardinti pranašumus. Tegul aplinkiniai žmonės įvardija, kuo esu blogas ir kuo esu geras. Rinkimuose sporto bendruomenė išsirinks, kas jiems geriau.

Su Daina esame olimpiniai čempionai ir lygiaverčiai varžovai.

Daina, jūs apie pranašumus kalbėjote konkrečiai. Netgi įvardijote savo patirtį ir išsilavinimą.

D.G.: Taip, tačiau žurnalistai tai per daug iškėlė. Tai atrodė lyg pasigyrimas. Tačiau tiesa, jog turiu šiek tiek didesnę patirtį. Mano išsilavinimas yra visapusiškesnis. Esu baigusi teisę, taikomąją psichologiją ir VPU (dabartinis LEU - Red.) įgijau trenerės specialybę.

- Virgilijau, esu skaitęs jūsų magistro darbą. Esate LKKA magistras?

V.A.: Taip. Tai ta pati akademija, kurią yra baigęs ir dabartinis LTOK prezidentas A. Poviliūnas.

- Daina, ar jūs sutiktumėte, jog Virgilijaus stiprioji pusė yra ta, kad jis pasaulyje yra vienas labiausiai žinomų lengvaatlečių. Be to, jis yra vienas iš geriausių Lietuvos sportininkų.

Galbūt tai sustiprintų Lietuvos balsą tarptautiniame olimpiniame komitete. Kai kurie V. Aleknos šalininkai sako, jog tai gal leistų gauti vietą tarp 100 tarptautinio olimpinio komiteto narių.

D.G.: Jūs pats pasakėte - "gal". Aš pripažįstu Virgilijaus pasiekimus sportinėje arenoje. Bet nevisada žvaigždė gali padaryti didelį darbą. Juk atėjus tik žvaigždei, niekas nepasikeis.

V.A.: Manau, kad mūsų pokalbis nukrypo per toli. Vyks rinkimai ir ten reikia nugalėti. Per rinkimus ir bus pasirinktas tas vienas žmogus. Dabar per anksti kalbėti apie tai, kas galbūt bus ateityje (po rinkimų - Red.).

- "Lietuvos ryto" televizijos profilyje socialiniame tinkle "Facebook" paskelbėme, jog jūs dalyvausite rinkimuose ir pasiūlėme jums užduoti klausimą. "Kaip kandidatai įsivaizduoja sporto visuomenės vienijimą? Juk ji šiuose rinkimuose yra labiau susiskaldžiusi nei bet kada".

D.G.: Aš jau apie tai esu skelbusi savo programoje. Ten kalbėjau ne tik apie LTOK vienijimą, tačiau ir visos sporto visuomenės, visų organizacijų. Kai visos visuomeninės ir nevisuomeninės organizacijos bus laimingesnės, galbūt mes galėsime pasiekti aukščiausias valdžios viršunes. Tada pasikeistų dėmesys ir požiūris į sportą. Man viena Seimo narė pasakė: "Man niekas neįrodys, kad sportas yra gerai". Būtent tokį požiūrį ir reikia keisti.

Sportas yra gerai ne tik dėl to, kad reklamuoja šalį, tačiau tai ir vaikų, suaugusiųjų užimtumas. Amerikiečiai paskaičiavo, jog vienas doleris, investuotas į sportą, sutaupo 5 ar 6 dolerius sveikatos apsaugai.

V.A.: Matosi, kad bendruomenė skyla. Mūsų tikslas - suvienyti sporto bendruomenę. Skaidrumas, aiškumas, norų pagrįstumas padės tai padaryti. Taip bus lengviau rasti sąlyčio taškus. Tada bus aiškiau į kokią pinigų sumą tu gali pretenduoti, kokie poreikiai, kiek tau gali skirti. Būtent taip ir atsiras bendri tikslai, ir noras LTOK vėliavą iškelti aukščiau.

- Bet ar žmonės negyvena kreivų veidrodžių karalystėje. Jeigu sudėsime abu minėtus fondus, o loterijos neš didesnį pelną ir LTOK kasoje atsiras 20 milijonų, tai vis tiek bus 5 ar 6 kartus mažiau nei valstybė skiria Kūno kultūros ir sporto departamentui. Juk ten turėtų žiūrėti visos federacijos?

D.G.: Taip, tačiau nepamirškime, kad LTOK ne tik pinigus federacijoms uždirba. Juk yra švietimas, informacijos sklaida, stipendijos sportininkams ir kitokia jų parama, jaunųjų talentų rėmimas. Juk neturėtume olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės, jeigu LTOK nebūtų du metus mokėjęs už jos treniruotes.

V.A.: Manau, kad LTOK prioritetas yra dalyvauti olimpinėse žaidynėse. LTOK turi užtikrinti dalyvavimą ir maksimaliai gerą pasirengimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.