EUROLYGA 2023

Čempionai matuojasi prezidento krėslą

Ar Dainos Gudzinevičiūtės šūvis pataikys į skriejantį diską, paleistą galingų Virgilijaus Aleknos rankų? Po 12 metų skirtingose barikadų pusėse atsidūrę olimpiniai čempionai kausis dėl LTOK prezidento kėdės.

Naująjį LTOK prezidentą šiandien rinks 104 Generalinės asamblėjos delegatai<br>M. Kulbis
Naująjį LTOK prezidentą šiandien rinks 104 Generalinės asamblėjos delegatai<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 12, 2012, 8:44 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:15 AM

2000-aisiais Sidnėjuje jie kartu džiaugėsi iškovotu olimpiniu auksu. Bet šiandien LTOK generalinės asamblėjos dalyviai padės tašką dviejų olimpinių čempionų mūšyje dėl LTOK prezidento kėdės.

Vilniuje susirinkę 104 delegatai nuspręs, kas taps LTOK prezidento Artūro Poviliūno įpėdiniu ketverių metų kadencijai. Kai nuo 1988-ųjų šalies olimpiniam judėjimui vadovavęs 61-erių A.Poviliūnas paskelbė, kad nekandidatuos septintajai kadencijai, Lietuvos sporto užkulisiuose užvirė dar neregėtos aistros.

Pasitraukus A. Poviliūnui, Lietuvos sporto bendruomenė suskilo: vieni rinkimuose palaiko V. Alekną, kiti – D. Gudzinevičiūtę.

„Senoji sporto nomenklatūra savo kandidate pasirinko ir iškėlė Dainą. Tokiam pasirinkimui idealiai tinka lietuvių liaudies patarlė: „Tai sena panelė, tik nauja suknelė”, – dėstė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis.

„V. Alekną aš vertinu kaip politikų statytinį, kurio pirmas uždavinys būtų atiduoti duoklę jo „stūmikams”. Jie tuose postuose pirmiausia galvoja apie pinigus ir V.Alekną stumia tik tam, kad pasidalintų tuos pinigus”, – teigė Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis.

„Lietuvos rytas” pateikė kandidatams tuos pačius šešis klausimus.

– Kokių klaidų padarė LTOK vadovai?

Daina Gudzinevičiūtė: Pagrindinė klaida – viešumo trūkumas. Nutylėjimai sukuria įvairių mitų. Paskui tie mitai apauga gandais, todėl dabar turime tokią situaciją, kai LTOK reputacijai gerokai pakenkta.

Virgilijus Alekna: LTOK veikloje iki šiol labiausiai trūko finansinio skaidrumo. Visiškai neaišku, kaip buvo skirstomos Olimpinio fondo lėšos. Olimpinėje chartijoje rekomenduojama maksimali trijų kadencijų trukmė prezidentams. Net Tarptautinio olimpinio komiteto vadovas Jacques’as Rogge’as jos laikosi ir netrukus pasitrauks. Bet LTOK galiojo kita tvarka, o mūsų prezidentas ilgai svarstė, ar ir septintajai kadencijai nelikus. LTOK daugelį svarbių klausimų spręsdavo ne vykdomasis komitetas, o vos keli žmonės. LTOK per mažai gilinosi ir į šalies sporto bazių problemą.

– Šią savaitę kilo daug aistrų, kai internete buvo paviešinta informacija apie A.Poviliūno atlyginimą. Kokios algos yra vertas LTOK prezidentas?

D. G.: Nenoriu nieko ginti ar kritikuoti, tačiau kaip teisininkei man atrodo keista, kaip konfidencialūs duomenys iš „Sodros” – valstybinės įstaigos, privalančios užtikrinti asmeninių duomenų saugumą – patenka į viešumą, siekiant akivaizdaus tikslo apjuodinti LTOK. Kaip paaiškėjo, tie duomenys gauti dar rugsėjį, bet paviešinti tik LTOK prezidento rinkimų savaitę. Tai labai nepadoru. Galiu tvirtai pasakyti, jog visi LTOK atlyginimų klausimai bus sprendžiami Vykdomajame komitete. Gerbsiu kolegialų sprendimą.

V. A.: Mačiau žiniasklaidoje, kad pastaraisiais metais LTOK prezidentas gaudavo nuo 8 iki 12 tūkst. litų. Manau, kad tokia suma – apie 10 tūkst. litų – yra normali. Bet LTOK prezidento alga turėtų būti tiesiogiai susieta su LTOK veikla ir privačių rėmėjų suradimu. Jeigu LTOK Rinkodaros skyrius dirba gerai, prezidento atlyginimas galbūt galėtų būti tie patys 10 ar 12 tūkstančių litų. O jeigu dirba prastai, tai atsiliepia ir vadovo kišenei. Man svarbu, kad visos lėšos, kurias LTOK gauna iš loterijų bendrovės „Olifėja”, atitektų tik sporto reikmėms. Jokių atlyginimų, premijų ar lėšų administracijai išlaikyti iš jų negalima imti.

– Ar jums laimėjus rinkimus LTOK vykdomajame komitete liktų ilgamečiai Lietuvos sporto vadovai Vytas Nėnius, Algirdas Raslanas ir kiti?

D. G.: Nė vieno iš dabartinių LTOK vadovų mano komandoje nėra. Kelių komandos narių dar neįvardinau, bet galiu užtikrinti, kad nei Vytauto, nei Algirdo kandidatūros tikrai nėra svarstomos.

V. A.: Tie žmonės turėtų pasikeisti. Turėtų ateiti kiti.

Po Londono žaidynių visi olimpiniai medalininkai choru prabilo apie prastas Lietuvos sporto bazes. Kokį sporto objektą siūlytumėte statyti pirmiausia?

D. G.: Pirmiausia būtų nuostabu pabaigti sportininkų rengimo ir reabilitacijos centrą Druskininkuose. Labai svarbu, kad kiekviena savivaldybė turėtų savo sporto centrą. Kalbėsimės su federacijomis, ko joms pirmiausia reikia. Čia negali būti subjektyvios mano nuomonės. Galiu nutarti, kad man reikia šaudyklos, nes apie jas geriausiai žinau, bet dėl reikalingų sporto objektų pirmiausia reikia tartis su savivaldybėmis ir federacijomis.

V. A.: Mes galime tik inicijuoti statybas. Pasistengti sukviesti visas atsakingas institucijas prie vieno apskritojo stalo ir kartu kalbėti, ko labiausiai trūksta. Modernių bazių trūksta kiekvienai sporto šakai. Galbūt tik krepšinis po Europos čempionato yra apsirūpinęs geriau. Labiausiai mums reikia funkcionalių, o ne milžiniškų sporto centrų rajonų centruose.

– Koks būtų metinis LTOK biudžetas jums laimėjus rinkimus?

D. G: Dabar negalima žongliruoti skaičiais, nes tai būtų neprofesionalu. Juk neįmanoma tiksliai žinoti, kokia gali būti pagrindinės LTOK rėmėjos – loterijų bendrovės „Olifėja” apyvarta.

V. A.: Iš karto kitą dieną jis tikrai nepadidėtų. Bet yra realių galimybių LTOK biudžetą padidinti iki 20 mln. litų. Stengtumės rasti daugiau privačių rėmėjų, bet dabar sakyti skaičius yra netoliaregiška.

– Ar jūs sutiktumėte būti LTOK viceprezidentu, jeigu laimėtų varžovas?

V. A.: Ne, nesutikčiau. Nuo pat pirmosios dienos, kai tik paskelbiau apie dalyvavimą rinkimuose, buvau atviras. Dainai siūliau ne tik viceprezidento pareigas. Asmeniškai jai pasiūliau susėsti abiem mūsų komandoms prie bendro stalo. Deja, mes likome neišgirsti. Jie nenori jokių derybų, nes galbūt turi kitokių tikslų.

D. G.: Tikiuosi, kad mane išrinks, todėl nenorėčiau spėlioti, kas būtų, jeigu būtų. Kai kurie pagrindiniai Virgio šalininkai man kelia rimtų abejonių, jų veiklos metodai man kategoriškai nepriimtini. Juodinimas, kiršinimas ir šmeižtas man nepriimtinas.

LTOK prezidento rinkimai

Virgilijaus Aleknos (40 metų) komandos nariai, jeigu laimėtų rinkimus: Arvydas Sabonis (viceprezidentas), Tomas Kučinskas (viceprezidentas), Mindaugas Špokas (generalinis sekretorius).

Remia: Lengvosios atletikos federacija, Krepšinio federacija, Plaukimo federacija, Golfo federacija, Irklavimo federacija.

Viešai palaikė: Laura Asadauskaitė, Andrejus Zadneprovskis, Austra Skujytė, Mindaugas Mizgaitis, Vladas Garastas, Rimantas Bagdonas, Vaclovas Kidykas, Nijolė Medvedeva.

Dainos Gudzinevičiūtės (46 metai) komandos nariai, jeigu laimėtų rinkimus: Romualdas Bakutis (viceprezidentas), Arvydas Juozaitis (viceprezidentas), Algis Vasiliauskas (viceprezidentas), Rimgaudas Balaiša (iždininkas), Valentinas Paketūras (generalinis sekretorius).

Remia: Lietuvos sporto federacijų sąjunga (LSFS), Lietuvos sporto trenerių profesinė sąjunga (LSTPS), Lietuvos sveikuolių sąjunga (LSS).

Viešai palaikė: Evaldas Petrauskas, Gintarė Scheidt, Egidijus Balčiūnas, Alvydas Duonėla, Lina Kačiušytė, Modestas Paulauskas, Šarūnas Marčiulionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.