EUROLYGA 2023

D. Gudzinevičiūtė tapo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidente

Daina Gudzinevičiūtė iššovė dar vieną taiklų šūvį, o Virgilijaus Aleknos diskui pritrūko kelių metrų. Taip baigėsi penktadienį vykę Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidento rinkimai. Olimpinė čempionė D. Gudzinevičiūtė LTOK prezidento poste pakeitė nuo 1988-ųjų olimpinį judėjimą valdžiusį Artūrą Poviliūną - slaptame balsavime šaulei svarbias pareigas patikėjo 57 LTOK generalinės asamblėjos delegatų iš šimto.

D. Gudzinevičiūtei pergalingai baigėsi LTOK prezidento rinkimai.<br>M. Kulbis
D. Gudzinevičiūtei pergalingai baigėsi LTOK prezidento rinkimai.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2012-10-13 00:22, atnaujinta 2018-03-16 03:38

Dukart olimpinis čempionas disko metikas V. Alekna šį kartą neįtikino šalies sporto vadovų, kad būtent jis gali valdyti olimpinį judėjimą ir jį nukreipti teisinga linkme.

„Dar nesijaučiu prezidente, tačiau jausmas - labai geras. Manau, mes pristatėme geresnę programą, o tai ir lėmė pergalę“, - iš karto po rinkimų sakė D. Gudzinevičiūtė, kuri LTOK vadovaus artimiausius ketverius metus.

D. Gudzinevičiūtė viceprezidentais skyrė asociacijos „Sportas visiems“ prezidentą Algį Vasiliauską, filosofą Arvydą Juozaitį ir Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) prezidentą Romualdą Bakutį. LTOK generaliniu sekretoriumi paskirtas Lietuvos sporto federacijų sąjungos generalinis sekretorius Valentinas Paketūras, o LTOK iždininku – Stalo teniso asociacijos prezidentas Rimgaudas Balaiša.

LTOK prezidento rinkimai. Baigiamosios pretendentų kalbos.

Moteris, nenusiteikusi kariauti

„Atvirai kalbėsiu apie sporto problemas ir diskutuosiu atvirai. Nesu užkulisinių žaidimų šalininkė. Atvirai pasakiau, kad neturiu dėl ko abejoti Virgilijumi, tačiau kai kurie jo komandos nariai kelia abejonių, todėl kvietėme tik jį.

Turi būti užtikrintas finansinis skaidrumas. Manau, kad LTOK finansinio viešumo pritrūko. Tikiu ir sakau atvirai, kad visos sporto šakos svarbios.

Negalima palikti tik tas federacijas, kurios geba rašyti didelius projektus. Turiu idėją jauniesiems sportininkams skirti stipendijas. Esu girdėjusi sakant, kad man nelabai patinka krepšinis, tačiau tai netiesa, veikiau žinau, kaip jaučiasi kiti.

LTOK turi būti teisinga sporto organizacija, kuri negali leisti įsisiautėti vienai federacijai.

Esu moteris ir nesu nusiteikus kariauti. Ieškosiu kompromisų“, - teigė D. Gudzinevičiūtė.

„LTOK padarė daug gerų darbų, tačiau apie juos pamiršdavo papasakoti, paskleisti informaciją viešai. Manau, kad LTOK patys turi viešinti veiklą. Tai svarbu siekiant skaidrumo.

Aktualius sportui klausimus reikia aptarinėti kasdien, o ne prieš svarbiausius įvykius“, - teigė šaulė, pabrėžusi, kad su pagarba žiūri į Jevgenijų Šukliną, atsispiriantį Maskvos vilionėms.

Kaltino nešvariais žaidimais ir spaudimu

„Žinote, kad vyks ne revoliucija, o evoliucija. Man labai nesmagu, kad siekiant LTOK vadovybės atskaitos buvo griebiamasi negarbingų dalykų: purvo, kaltinimų, grasinimų. Neturime kovoti susikurtuose mūšiuose. Yra federacijų, kurios man atskleidė, kad sulaukė spaudimo. Spaudimo sulaukė ir A. Poviliūnas. Jis pasidavė, tačiau neturime teisės ant jo pykti. Tikiu jumis ir viliuosi, kad nepasiduosite populistiniams pažadams ir pasirinksite komandą, kuri ne žada, o duoda“, - kalbą baigė D. Gudzinevičiūtė. A. Poviliūnui siūlė garbės prezidento vardą „Manau, kad visi mane puikiai pažįstate. Visas mano gyvenimas susijęs su sportu. Žinau atletų ir sporto bendruomenės problemas. Ilgą laiką dvejojau, ar esu pasirengęs užimti tokias atsakingas pareigas. Šiandieną galiu pasakyti „taip“. Tikrai žengsiu šį drąsų žingsnį.

Siekti tikslo mane dar labiau įkvėpė sporto bendruomenės palaikymas“, - teigė V. Alekna, išvardijęs žmones, kuriems skirtų svarbius postus LTOK (viceprezidentai: A. Sabonis, T. Kučinskas, D. Gudzenivičiūtė (dar neapsisprendė), M. Špokas (generalinis sekretorius) – Red.).

„Manau, kad trečiasis viceprezidentas turėtų būti iš mažos federacijos. Jeigu būtų galima, ten norėčiau matyti D. Gudzinevičiūtę. Viliuosi, kad prie mūsų prisijungtų A. Poviliūnas, kuris taptų Garbės prezidentu“, - kalbėjo V. Alekna. 

„Ateinu kurti, o ne griauti. Nenoriu ir neketinu ieškoti kaltų. Lengviausia kaltinti ir smerkti kitus, neprisiimant atsakomybės sau. Esu pasiryžęs permainoms ir drąsiems žingsniams. Mano darbas tęsti gerus darbus ir atsisakyti nepasiteisinusių iniciatyvų. Vertinu LTOK darbus, ypač nepriklausomą finansavimo sistemą.

Man svarbu skaidrumas – tai: viešumas, objektyvumas, atskaitingumas. Jeigu laikysimės šių principų, tada sutarsime su valstybės institucijomis.

Noriu sukurti tokią struktūrą, kur kiekvienas narys žinotų, iš kur ir kaip ateina pinigai, ir kaip jie skirstomi“, - kalbėjo vienas iš kandidatų į LTOK prezidento postą, kuris patikino, kad atstovaus visoms sporto federacijoms ir yra pasirengęs dirbti su valstybės institucijomis. „Dėkoju jums visiems. Visi šie nuveikti darbai – jūsų darbai. Apkabinu jus ir tariu „ačiū“, - prasidedant LTOK prezidento rinkimų sesijai kalbėjo A. Poviliūnas, kurį pasveikino buvę kolegos. LTOK generalinės asamblėjos rinkimų sesijoje užsiregistravo 99 LTOK nariai. LTOK prezidentą rinkti generalinės asamblėjos nariai panoro slaptai. Dauguma užsiregistravusių delegatų nenorėjo viešai atskleisti, ką norėtų matyti vadovo poste.

Ataskaita

LTOK generalinės asamblėjos ataskaitos pateikimo metu A. Poviliūnas įvertino 2012 metų pasiekimus. Komiteto revizijos komisijos narys Leonardas Čaikauskas tvirtino, kad visos LTOK finansinės ataskaitos yra skaidrios ir abejonių nekelia.

Pristatydamas Lietuvos kilnaus elgesio sporte komiteto prezidentą Arvydą Juozaitį A. Poviliūnas teigė, kad tikisi, jog būtent A. Juozaitis taps Europos „Fair Play“ komiteto vadovu.

„Eidami į šią asamblėją esame paleidę rinkiminių dūmų, kurie, galbūt, nelabai maloniai kvepia, tačiau noriu pasakyti, kad tikrai gerai padirbėjome ir mūsų rezultatai – puikūs“, - teigė Lietuvos dviračių federacijos prezidentas Romualdas Bakutis, kuris džiaugėsi, kad Lietuvai pavyko išlaikyti savo geriausius sportininkus.

„Evoliucionuokime, kurkime ir griaukime tik ten, kur reikia griauti. Turime labai rimtai viską pasverti“, - kalbėjo R. Bakutis.

Davė pylos komentatoriams

„Per visą laiką nuveikta daug darbų, įdėtas didelis indelis. Gali būti daug kalbų, tačiau norėčiau A. Poviliūnui padėkoti už bendrą darbą.

Tai, ką turėjo rinkti 103 delegatai, vos neužgožė Seimo rinkimų.

Noriu pasakyti, kad tarp LTOK ir KKSD jokios priešpriešos nėra. Nepamenu, kad tai, ką sutarėme su Vytautu Zuberniu (LTOK generalinis sekretorius), būtų nenuveikta. Viskas buvo padaryta.

Visi kalba, kas blogai. Gerai, kada visi pasako, kas blogai, pergalių akistatoje, tačiau jeigu nebūtų pergalių – viskas būtų blogai“, - teigė Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinis direktorius Klemensas Rimšelis.

„Čia („Karolinos“ viešbutyje. – Red.) sėdi ir tie, kurie puikiai išmano sportą, ir tie, kurie aktyviai reiškiasi komentaruose.

Nebūčiau kalbėjęs apie sąmokslo teorijas, jeigu ne straipsnis, kuriame kai kuriems primetama partinė nomenklatūra. Nemanau, kad galime žeminti kandidatus ir olimpinius čempionus. Tie, kurie taip daro, nenusipelnė kalbėti. Jeigu būtų trečias kandidatas ir jo vardas būtų Jėzus Kristus, tai jie rastų ir partinę priklausomybę, nekompetenciją. Tokia visuomenė“, - kalbėjo KKSD generalinis direktorius.

Baigdamas norėčiau pasakyti: „LTOK yra visuomeninė organizacija. Jokia valdžia jos nesuvaržys, nes tai - ir pačios valstybės atvaizdas. Nereikia žmonių painioti ir gąsdinti nebūtais dalykais.“

„Spalio 12-ąją JTO tribūnoje batu daužė ir šaukė Nikita Chruščiovas. Pažiūrėsime, kiek toli esame nuėję“, - teigė K. Rimšelis.

Komandos

Abu kandidatai jau iš anksto buvo užsiminę, kokiems asmenims atiduotų svarbiausius LTOK postus.

Dukart olimpinis čempionas disko metikas 40-metis V. Alekna vieną iš viceprezidento kėdžių skirtų legendiniam krepšininkui Arvydui Saboniui, užimančiam Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento postą. Antrasis viceprezidento postas atitektų neseniai plaukimo federacijos vadovu išrinktam Tomui Kučinskui. LTOK generalinio sekretoriaus kėdę V. Alekna patikėtų Mindaugui Špokui, plaukimo federacijos viceprezidentui, Atlantos olimpiados dalyviui.

Olimpinė čempionė 46-erių šaulė D. Gudzinevičiūtė viceprezidentais skirti norėtų Romualdą Bakutį (dviračių federacijos prezidentas), Arvydą Juozaitį (Monrealio olimpinių žaidynių prizininkas, filosofas), Algį Vasiliauską (asociacijos „Sportas visiems“ vadovas).

Generaliniu sekretoriumi D. Gudzinevičiūtė skirtų Valentiną Paketūrą (Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS) generalinis sekretorius).

Priešrinkiminis laikotarpis

Evoliucija ar revoliucija?

Pirmą kartą akis į akį viešoje diskusijoje V. Alekna ir D. Gudzinevičiūtė susitiko „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“. Tuomet D. Gudzinevičiūtė tvirtino, kad jos atėjimas į valdžią reikštų LTOK evoliuciją.

„Mes norime paimti tą sukauptą patirtį, juk turime rezultatus ir tikrai nėra viskas taip blogai. Ateisime su naujomis jėgomis, idėjomis ir žmonėmis, tačiau norime, kad LTOK evoliucionuotų. Tai būtų patirties ir jaunatviško entuziazmo mišinys. Ką reikėtų keisti? Pradėti reikia nuo viešumo ir skaidrumo. Šiuo metu viskas apipinta mitais. Yra ir finansinis neaiškumas, todėl jis turi būti išaiškintas. Drastiškų priemonių nesiimsime“, - kalbėjo D. Gudzinevičiūtė.  

V. Aleknai sporto pasaulio kuluaruose jau seniai buvo prikabinta revoliucionieriaus etiketė, tačiau pats atletas apie didžiules permainas kalbėti linkęs nebuvo. „Aš nesakau, kad visi turės išsiskirstyti ir vieną dieną LTOK nedirbs. Taip tikrai nėra. Geri LTOK darbai bus tęsiami ir toliau. Aš norėčiau, kad LTOK būtų skaidri organizacija. Norėčiau, kad būtų finansinis viešumas“, - kalbėjo V. Alekna. 

Siūlė draugystę

Nors kandidatai į prezidento postą stovėjo skirtingose barikadų pusėse, abu deklaravo gerus santykius. Netrukus paaiškėjo, kad tiek V. Alekna, tiek D. Gudzinevičiūtė vienas kitam būtų įteikę pasiūlymą prisijungti prie komandos.

Apie viceprezidentų postus prabilęs V. Alekna užtikrintai pareiškė, kad viena iš kėdžių atitektų Lietuvos krepšinio federacijos prezidentui, legendiniam krepšininkui Arvydui Saboniui. Savo komandoje disko metikas būtų norėjęs matyti ir konkurentę D. Gudzinevičiūtę, kuriai, tikino, taip pat būtų siūlęs tapti viceprezidente.

„Nesu tikras, ar ji sutiktų“, - pridūrė vienas iš pretendentų.

Gudzinevičiūtė neliko skolinga oponentui. Ji irgi pasiūlė viceprezidento postą. „Jis įvardijo mane, tačiau kai aš jo paklausiau konkrečiai, kas yra komandoje, kokia programa – jis man negalėjo atsakyti. Pasiūliau jam prisijungti prie mūsų komandos, bet jis atsisakė“, - antradienį tvirtino D. Gudzinevičiūtė.

Negailėjo ir kirčių

Iš pradžių draugiškai viešumoje diskutavę kandidatai artėjant rinkimams ėmėsi agresyvesnės taktikos. Žiniasklaida mirgėjo nuo pareiškimų apie daugybę D. Gudzinevičiūtę remiančių federacijų, o V. Aleknos aplinka pasirinko kitą taktiką – pasirodė atviras interviu, atskleidžiantis nemalonių LTOK veiklos realijų.

Viešai išplatintame pranešime V. Alekną remiančios lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis pareiškė, kad Daina Gudzinevičiūtė atstovauja „senajai sporto nomenklatūrai“.

„V. Aleknos autoritetas rimtai išgąsdino senosios sporto sistemos gynėjus, kurie iki šiol tvarkėsi taip, kaip jiems buvo patogu ir naudinga, dažnai visiškai nepaisydami nei sportininkų, nei trenerių interesų. Jie nori išsaugoti galimybę toliau viską valdyti, todėl iškėlė ir remia kitą kandidatę“, - kalbėjo E. Skrabulis.

Gudzinevičiūtė skolinga neliko ir išreiškė nepasitikėjimą oponento komandos nariais.

„Kad viskas buvo blogai, aš negaliu pasakyti, nes Londono olimpinės žaidynės buvo geriausios šalies istorijoje – kalbėjo olimpinė čempionė. - Matydama, kas vyksta, turiu pagrindo abejoti kai kurių jo komandos narių padorumu. Žvaigždės žvaigždėmis, bet kažkam reikia dirbti ir turėti tam žinių.“  

Spaudė buvusį vadovą?

Viename interviu lrytas.lt D. Gudzinevičiūtė atskleidė, kad A. Poviliūnas galėjo būti spaudžiamas nebekandidatuoti. „Nežinau, dėl kokių priežasčių, tačiau teko girdėti, kad jautė didžiulį spaudimą“, - teigė D. Gudzinevičiūtė.

Vėliau laidoje „Lietuva tiesiogiai“ ji paaiškino, apie kokį spaudimą kalbėjo: „Tuo metu kalbėjau apie Ligitą Kernagį (Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininką. - Red.). Aš kalbu ne tiek apie pradėtą tyrimą, tačiau apie per trumpą laiką išsakytus kaltinimus, grasinimus. Buvo sakoma, kad „mes atsiųsime STT“. Žinoma, jeigu ten yra kažkokių kompromituojančių faktų tada tai - teisėsaugos reikalas“, - kalbėjo buvusi šaulė.  

Komandoje norėjo disko metiko

A. Poviliūnas apie tai, kad neketina mėginti pratęsti savo darbo LTOK, pranešė rugsėjo mėnesį. „Suprantu, kad turi vykti organizacijos evoliucija, kad atėjo metas prie organizacijos vairo stoti kitiems, galbūt - jaunesniems – asmenims“, - oficialiame pareiškime rašė A. Poviliūnas, kuris dar prieš tai svarstė kandidatuoti ir buvo pareiškęs, kad viceprezidento vietą pasiūlys V. Aleknai.

„Ką reiškia dirbti viceprezidentu? Tai reiškia, kad turi dirbti komandoje ir būti jos nariu. Jeigu pažiūrėsime į šią dieną, tai aš negalėčiau kandidatuoti į prezidentus, nes būčiau tos aplinkos žmogus“, - apie atsisakymą prisijungti kalbėjo V. Alekna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.