EUROLYGA 2023

Į unikalų turnyrą - iš pelėsiais dvokiančios salės

Sekmadienį Kaune surengtos neįprastos dvikovos – tarpusavyje pirmą kartą istorijoje rungėsi akis užsisrišę sunkiai matantys ir sveiki dziudo sportininkai. Tokios varžybos Lietuvoje surengtos pirmą kartą.

Kad kovos būtų įdomios, o sveikų ir regėjimo sutrikimų turinčių sportininkų jėgos būtų lygios, organizatoriai iš šalies golbolo rintinės pasiskolino akių raiščius.<br>L. Pileckas
Kad kovos būtų įdomios, o sveikų ir regėjimo sutrikimų turinčių sportininkų jėgos būtų lygios, organizatoriai iš šalies golbolo rintinės pasiskolino akių raiščius.<br>L. Pileckas
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Oct 22, 2012, 2:27 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:17 PM

Stebint kelioms dešimtims žiūrovų „Sabonio krepšinio centre“ grūmėsi tituluoti imtynių gerbėjai - aklųjų ir silpnaregių dziudo meistrų rinktinė bei pasaulio ar čempionatų dalyviai, Lietuvos čempionai. Kad kovos būtų įdomios, o sveikų ir regėjimo sutrikimų turinčių sportininkų jėgos būtų lygios, organizatoriai iš šalies golbolo rintinės pasiskolino akių raiščius.

Linkėjo nuolatinio turnyro

„Turėjome ne vieną įdomią idėją, pasirinkome dziudo meistrų varžybas su neįgaliaisiais. Norime atkreipti dėmesį į neįgaliųjų problemas, parodyti jų norą sportuoti, siekti sporto aukštumą ar prasmingai leisti laiką. Tokios varžybos Lietuvoje vyks pirmą kartą, neteko girdėti, kad panašūs renginiai buvo kitose šalyse“,- teigė LSU turizmo ir sporto vadybos ketvirtakursė Giedrė Šileikaitė.

Organizatorei pritarė ir šalies dziudo federacijos vadovas Vigmantas Sinkevičius. Svečias sportininkams linkėjo, kad neįprasta idėja virstų įprastais ir naujos patirties suteikiančiais nuolatiniais turnyrais.

Treniruojasi supelijusioje salėje

Į varžybas penkis suaugusius sportininkus ir du vaikus atvežęs vilnietis treneris Darius Jukonis neslėpė, kad jo auklėtiniai turėjo kovoti iš visų jėgų. Nors dziudo kovotojai pasiruošę neblogai, grumtis su sveikais sportininkais, kurie turi daugiau galimybių tiek kasdien sportuoti, tiek prieš kovą stebėti priešininką nėra lengva.

„Pasaulyje labai dažnai rengiami turnyrai ir stovyklos, kur kartu treniruojasi ir kovoja tiek neįgalūs, tiek sveiki sportininkai. Rengiama ir daugybė neįgaliųjų čempionatų. Deja, mums skiriamas finansavimas toks, kad labai retai galime kur išvažiuoti, o treniruojamės supelijusioje salėje“, - tikino treneris.

Tuo tarpu D. Jukonio auklėtiniai tryško emocijomis nepaisydami ar jų kovos baigėsi pergalėmis, ar pralaimėjimais.

„Sportuoju aštuonerius metus, tačiau užrištomis akimis su sveikaisiais kovojau pirmą kartą. Mūsų pasiruošimo lygis tikria neblogas, todėl kova buvo įdomi. Juolab, kad šiek tiek matau, todėl varžausi ir sveikųjų turnyruose, buvo įdomu palyginti“, - sakė Osvaldas Bareikis.

Kovos su iš golbolo rinktinės paskolintais akių raiščiais emocijų ir naujų potyrių suteikė ir sveikiems sportininkams.

„Sunkiausia yra įtampa, kuri kausto ir varžo, nes taip kovoti man neįprasta. Tačiau man tai tik viena kova. Manau, kad neįgaliesiems kur kas sunkiau pasiekti gerą sportinį lygį, nes jie nemato priešininko prieš kovą, negali įvertinti jo galimybių“, - tikino Ignas Giedraitis.

Sportininko žodžius patvirtino ir D. Jukonis. Nors didžiąja dalimi sveikųjų ir neįgaliųjų treniruotės panašios, dirbant su regėjimo problemų turinčiais žmonėmis tenka pasitelkti ir nemažai fantazijos ir visiškai skirtingus mokymo būdus, kurie paremti lietimu, o ne regėjimu.

Dziudo meistrų varžybos vyko penkiose svorio kategorijose - 60 kg, 66 kg , 73 kg , 81 kg ir 90 kg. Jėgas išbandė įvairaus amžiaus grupių dziudo sportininkai, o ant tatamio žiūrovai išvydo Lietuvos čempionus Mykolą Lukoševičių, Mantą Jakubavičių, Martyną Lukoševičių ir Žilviną Zabarską.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.