EUROLYGA 2023

Kaip moteris čiuožiantis amerikietis tapo pasaulio gėjų numylėtiniu

Johnny Weiras mėgaujasi savo išskirtinumu dailiojo čiuožimo pasaulyje. Po trejų metų pertraukos į profesionalųjį sportą sugrįžęs amerikietis čiuožėjas iškart tapo pasaulio gėjų numylėtiniu, remdamasis „L'Equipe“ ir AP informacija rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2012, 1:36 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:17 AM

Jis siuntė oro bučinius savo gerbėjams užsidėjęs karūną iš rožių žiedų ant galvos.

Šis karikatūriškas ir kičo kupinas įvaizdis lydėjo J. Weirą per visą karjerą dailiojo čiuožimo vyrų varžybose.

Kaip ir belytis jo siluetas ar pabrėžtinai ant ledo demonstruojamas moteriškumas.

Visuomet paryškinti antakiai, lūpos, blakstienos ar į visas treniruotes atsinešamos moteriškos rankinės.

Po beveik trejų metų pertraukos šį rudenį grįžęs į oficialiąsias dailiojo čiuožimo varžybas J.Weiras dabar kovoja ne dėl čempiono titulo, o dėl homoseksualų teisių, mėgindamas suteikti džiaugsmo pasaulio gėjams.

Įkvėpė moterų varžybos

Pastarąją savaitę per pasaulio dailiojo čiuožimo Didžiojo prizo varžybų etapą Maskvoje 28-erių amerikietis užėmė paskutinę, dešimtą, vietą.

Rusijos sostinėje J.Weiras net nebaigė laisvosios programos, tačiau sulaukė daugiau dėmesio negu nugalėtoju tapęs kanadietis Patrickas Chanas.

Nors sugrįžusio čempiono figūra, palyginti su jo šlovės laikais, dabar akivaizdžiai pasikeitusi, savita kūno plastika ir čiuožimo maniera amerikietis vėl išsiskyrė iš visų varžovų. Jis buvo dar paauglys, kai dailiojo čiuožimo pasaulyje pradėjo išsiskirti savo kitoniškumu ir trauka prie silpnosios lyties atributų.

„Man buvo dešimt metų, kai žiūrėdamas Oksanos Bajul (1994 metų olimpinė dailiojo čiuožimo moterų varžybų čempionė iš Ukrainos. – Red.) pasirodymus susižavėjau šiuo sportu, – neslėpė J.Weiras. – Mane treniruotis įkvėpė ir iki šiol įkvepia tik moterų čiuožimas.

Kai prasideda vyrų varžybos, aš tiesiog išjungiu televizorių.”

Slėpė lytinę orientaciją

2001-aisiais jis tapo pasaulio jaunimo čempionu ir beveik dešimtmetį priklausė dailiojo čiuožimo vyrų elitui.

2006-ųjų olimpiadoje J.Weiras užėmė 5-ąją, 2010-ųjų žaidynėse - 6-ąją vietą, o 2008 metų pasaulio čempionate iškovojo bronzos medalį.

Nors amerikietį nuo pat karjeros pradžios lydėjo gandai ir net atviros varžovų patyčios, jis ilgus metus vengė kalbėti apie savo netradicinę lytinę orientaciją.

„Ši tema neturi nieko bendro su mūsų sportu. Galiu miegoti su kuo tik noriu, bet tai nedaro jokios įtakos mano čiuožimui”, – aiškino J.Weiras.

Bet po Vankuverio olimpiados pasitraukęs iš profesionaliojo sporto jis pagaliau nusprendė neslėpti savo prigimties.

Ar kurdamas drabužių modelius, kuriuos pats dabar ir dėvi, ar vien tik jo karjerai skirtose JAV televizijos laidose dailiojo čiuožimo čempionas ėmė viešai mėgautis „savo gilumine tapatybe”, kaip pats dabar sako.

2011-ųjų sausį J.Weiras išleido autobiografinę knygą „Welcome Into My World” („Sveiki atvykę į mano pasaulį”), kurioje dar kartą prabilo apie savo homoseksualumą.

„Aš pasiryžau atverti širdį dėl visų tų jaunų žmonių, kurie žudosi, negalėdami ištverti piktų žvilgsnių ar aplinkinių kritikos. Aš noriu, kad mano istorija jiems suteiktų stiprybės”, – neslėpė J.Weiras.

Susituokė su advokatu

Po šios išpažinties apsinuoginęs čiuožėjas tapo visų JAV gėjų dievaičiu.

Dar 2011-ųjų gruodį Niujorke po civilinės ceremonijos jis vedė savo partnerį advokatą Viktorą Voronovą ir dabar oficialiai turi dvigubą pavardę Weiras-Voronovas.

„Kai savo šalyje tapau savotišku gėjų dievaičiu, man atsivėrė nauji horizontai, apie kuriuos niekuomet net neįtariau.

Po Vankuverio olimpiados gyvenime patyriau daug nuostabių akimirkų, – prisipažino JAV čiuožėjas. – Buvo smagu nieko neveikti ir su draugu kartu gamintis pietus ar ilgai vakaroti, bet man velniškai trūksta gyvenimo druskos ir adrenalino, kurį jauti atsidūręs ledo arenoje prieš teisėjus.”

Rusai padovanojo asteroidą

J.Weiras 2012 metų vasario mėnesį paskelbė, kad nori sugrįžti į profesionalųjį sportą.

Čiuožėjo ketinimus palaikė ir jo rusas vyras, dabar nuolat į varžybas keliaujantis kartu.

Tiesa, Johnny buvo priverstas atsikratyti 8 kg svorio, kad vėl galėtų apsiauti pačiūžas.

Kartu su Galina Zmijevskaja, buvusia O.Bajul trenere, ir 1992-ųjų olimpiniu čempionu Viktoru Petrenka amerikietis sukūrė naująsias savo programas.

J.Weiras neatsitiktinai nusprendė, kad pirmąsyk po ilgos pertraukos vėl dalyvaus varžybose Maskvoje, nes čia jis turi ypač daug gerbėjų.

Homoseksualiam čiuožėjui iš Jungtinių Valstijų rusai padovanojo tikrą žvaigždę.

Asteroidas, kurį dar 1995 metais atrado vienas šios šalies mokslininkas, nuo 2010-ųjų pabaigos visuose astronomijos žinynuose oficialiai turi Weiro vardą.

„Žmonių meilė yra neįtikėtinas variklis, – prisipažino čiuožėjas. – Po Vankuverio olimpiados varžyboms nenorėjau daugiau aukoti nė minutės.

Buvau nusivylęs ir nusiminęs, kad nepavyko užkopti ant garbės pakylos.

Dabar man nereikia aukso medalio.

Čiuožiu savo malonumui ir noriu suteikti kuo daugiau džiaugsmo savo gerbėjams.” („L’Equipe”, AP, LR)

Gėjus boksininkas nebeturi ko slėpti

Vienas geriausių Puerto Riko boksininkų Orlando Cruzas neseniai sukėlė sumaištį bokso pasaulyje, prisipažinęs dėl savo lytinės orientacijos.

„Aš visada buvau ir visada liksiu gėjus, – pareiškė 31 metų O.Cruzas. – Aš nenoriu slėpti savo tapatybės. Aš noriu, kad žmonės žiūrėtų į mane kaip į žmogų, koks iš tikrųjų esu.”

O.Cruzas yra laimėjęs 179 mėgėjų dvikovas ir atstovavo Puerto Rikui 2000 metų olimpinėse žaidynėse. Jis tikisi laimėti ir pasaulio čempiono titulą lengvo svorio kategorijoje pagal WBO versiją.

Geriausias Puerto Riko boksininkas Miguelis Cotto palaikė ir pasiūlė paramą savo buvusiam olimpinės rinktinės bendražygiui. Puerto Riko dainininkas Ricky Martinas, kuris prieš dvejus metus irgi prisipažino esąs gėjus, atsiuntė palaikymo žinutę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.