EUROLYGA 2023

L. Armstrongui išvengti bausmės padėjo sekliai

Iki gyvenimo pabaigos diskvalifikuotam Lance’ui Armstrongui ilgai pavyko išvengti bausmės, nes sulaukė netikėtos pagalbos. Dar 2002 metais jam buvo atskleistos paslaptys, kaip aptinkamas dopingas, rašo „Lietuvos rytas”.

L.Armstrongas ir JAV televizijos žvaigždė O.Winfrey kalbėsis kitą savaitę.<br>AP
L.Armstrongas ir JAV televizijos žvaigždė O.Winfrey kalbėsis kitą savaitę.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 12, 2013, 11:38 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:16 PM

Didžiausias sukčius per visą sporto istoriją pagaliau pasiryžo išpažinčiai.

Sausio 17-osios vakarą (4 valandą ryto penktadienį Lietuvos laiku) L.Armstrongas dalyvaus tiesioginėje legendinės JAV televizijos laidų vedėjos Oprah Winfrey programoje, kurioje pažadėjo atskleisti visą tiesą apie savo karjerą.

Septyniskart prestižines „Tour de France” dviračių lenktynes laimėjęs 41-erių amerikietis sutiko duoti pirmąjį interviu po to, kai dėl dopingo vartojimo buvo diskvalifikuotas visam gyvenimui.

„L.Armstrongas atvirai kalbės apie dopingo skandalą, kaltinimus sukčiavimu ir gandus apie dopingo vartojimą per visą dviratininko karjerą”, – apie išskirtinį 90 minučių pokalbį jau pranešė „Oprah Winfrey Network” kanalas, kurį mato 80 mln. amerikiečių.

Šią laidą tiesiogiai bus galima matyti ir internete – oprah.com.

Žinojo visas paslaptis

Likus savaitei iki šios sensacingos išpažinties JAV antidopingo agentūros (USADA) vadovas Travisas Tygartas atskleidė naujų detalių apie nuvainikuoto „Tour de France” čempiono nuodėmes.

L.Armstrongą demaskavęs dopingo seklys televizijos laidoje „60 sporto minučių” pirmąsyk papasakojo, kodėl dviratininkui pavyko taip ilgai išsisukti nuo bausmės.

T.Tygartas įsitikinęs, kad dar 2002-aisiais L.Armstrongui sąmoningai buvo atskleistos visos paslaptys, kokiais būdais sportininkų šlapimo ir kraujo mėginiuose dopingo kontrolieriai suranda EPO – uždraustą preparatą eritropoetiną.

Nurodė UCI vadovai

Slaptą informaciją L.Armstrongui pateikė patys dopingo sekliai.

USADA vadovas atskleidė, kad dopingo laboratorijos Lozanoje (Šveicarija) direktorius Martialas Saugy dviratininkui asmeniškai papasakojo apie visus EPO suradimo būdus po to, kai per 2001 metų „Tour de Suisse” lenktynes paimtas vienas L.Armstrongo testas sukėlė pagrįstų įtarimų dėl dopingo.

Laboratorijos vedėjas tuomet buvo tiesiog priverstas skubiai susitikti su L.Armstrongu ir jo komandos vadovu Johanu Bruyneeliu, sulaukęs kategoriško Tarptautinės dviračių sąjungos (UCI) reikalavimo.

T.Tygardas televizijos laidoje papasakojo apie savo diskusiją su kolega iš Šveicarijos per vieną vakarienę 2010-aisiais.

„Jis sėdėjo greta manęs prie stalo ir kalbėjo, kad išanalizavus vieną mėginį, paimtą per „Tour de Suisse” lenktynes 2001 metais, buvo nustatyta, jog L.Armstrongas vartojo EPO.

M.Saugy mums patvirtino, kad 2002-aisiais UCI jam liepė susitikti su L.Armstrongu bei J.Bruyneeliui ir jiems paaiškinti apie EPO suradimo metodus, – neslėpė USADA vadovas. – Mano kolegą šokiravo toks prašymas.

Aš jo tada paklausiau: „Ar tu įteikei L.Armstrongui ir J.Bruyneeliui visus raktus, kaip atverti EPO testų paslaptis? Jis linktelėjo galvą, norėdamas pasakyti „taip”.”

Teigiami – šeši mėginiai

Pasak USADA vadovo, „M.Saugy jiems dviem viską išaiškino”.

„Tai tiesiog beprecedentis atvejis. Juk nekorektiška susitikti su dėl dopingo vartojimo įtariamu atletu ir jam detaliai atskleisti, kaip atliekami testai”, – piktinosi L.Armstrongą demaskavęs amerikietis.

T.Tygardas dar kartą prisiminė ir skandalingus 6 mėginius, kurie buvo paimti iš L.Armstrongo per 1999 metų „Tour de France”, kai jis pirmąsyk triumfavo prestižinėse lenktynėse.

2005-aisiais buvo atlikta pakartotinė šių testų analizė.

„Visi jie buvo tiesiog pritrenkiamai teigiami”, – sakė USADA vadovas ir darsyk patvirtino informaciją apie įtarimus L.Armstrongui.

T.Tygardas taip pat patvirtino, kad 2004-aisiais L.Armstrongas USADA vadovams siūlė 150 tūkst. dolerių „paramą”.

„Tai buvo akivaizdus interesų konfliktas. Mes nedvejodami atsisakėme šios paramos”, – teigė USADA vadovas.

„Tai netiesa. Jis (L.Armstrongas) niekuomet nebuvo teikęs nei tokios paramos, nei tokio pasiūlymo”, – neigė dviratininko advokatas Timas Hermanas.

Ar tai jau paskutinis legendinio čempiono melas prieš būsimą išpažintį ir operaciją „Didžioji Atgaila”?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.