EUROLYGA 2023

Pasaulio rankinio čempionate paaiškėjo pirmieji aštuntfinalio dalyviai

Pasaulio vyrų rankinio čempionate antradienį įvyko trečiojo turo rungtynės. Po jų šešios komandos užsitikrino kelialapius į atkrintamąsias varžybas. Tai po 6 taškus surinkusios Prancūzijos (A grupė), Danijos (B grupė), Serbijos, Slovėnijos (C grupė), Ispanijos ir Kroatijos rinktinės.

Tolimi Tuniso rankininkų metimai sugniuždė varžovus iš Juodkalnijos.<br>AP
Tolimi Tuniso rankininkų metimai sugniuždė varžovus iš Juodkalnijos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jan 16, 2013, 12:35 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:24 PM

A grupė. Antrą iš eilės Europos komandą nugalėjo Tuniso rankininkai. Antradienį jų tolimi metimai sugniuždė Juodkalnijos komandą, kuri nusileido Afrikos čempionams 25:27 (11:11).

Tunisiečiai šįkart į aikštę žengė jausdamiesi favoritais, o per didelis pasitikėjimas savo jėgomis jiems padarė meškos paslaugą – pirmajame kėlinyje daugiau pirmavo Juodkalnijos rinktinė. Lūžis įvyko tik apie 40-ąją minutę, kai Tuniso komanda atsilaikė žaisdama be dviejų pašalintų rankininkų (1 min. 46 sek. atkarpa nelygiomis sudėtimis baigėsi rezultatu 1:1). Iškart po to tunisiečiai įmetė 4 įvarčius be atsako, nutolo 19:15 ir sėkmingai baigė rungtynes.

Kitos dvi A grupėje žaidžiančios Europos komandos taškų nešvaistė ir nedideliu skirtumu, bet be didelio vargo įveikė varžovus iš Pietų Amerikos: Vokietija – Argentiną 31:27 (17:13), Prancūzija – Braziliją 27:22 (12:5).

Pasaulio čempionės vardą ginanti Prancūzijos rinktinė vienintelė A grupėje laimėjo tris kartus ir pirmoji užsitikrino kelialapį į atkrintamąsias varžybas. Po 4 taškus turi Vokietija ir Tunisas, po 2 – Argentina ir Brazilija, 0 – Juodkalnija.

Juodkalnija čempionate yra vienintelė Europos komanda, per tris turus neiškovojusi nė vieno taško.

B grupė. Varžovai kol kas jokių rimtų problemų nesukuria Europos čempionei Danijos rinktinei. Ji trečiajame ture 43:24 (17:13) sutriuškino Čilės rankininkus.

Nesunkiai dar du taškus į savo sąskaitą įsirašė ir Rusijos komanda, kuri nugalėjo Kataro rinktinę 29:22 (16:13). Katariečiai sugebėjo tik smarkiai neatsilikti, bet ne būti lygiaverčiai varžovai. Pirmajame ture patirtas netikėtas pralaimėjimas rusams nejuokais supykdė Islandijos rankininkus. Jie rungtynes su makedonais pradėjo tarsi viesulas ir iškart nurūko į priekį 4:0. Varžovai dar iki pertraukos sugebėjo išlyginti rezultatą, bet antrojo kėlinio pradžioje pasikartojo pirmojo kėlinio įvykiai – islandai pelnė dar 5 įvarčius be atsako ir šįkart iniciatyvos nebeprarado. Islandijos komanda pasiekė pergalę 23:19 (10:10).

Vienvaldė grupės lyderė yra 6 taškus turinti Danijos komanda. Prieš du paskutinius turus gana ramūs gali būti ir po 4 taškus surinkę Islandijos, Rusijos ir Makedonijos rankininkai. Tuo tarpu Kataro ir Čilės rinktinių sąskaita kol kas yra tuščia.

C grupė. C grupėje dvejos Europos ir Azijos komandų rungtynės vyko pagal visiškai tą patį scenarijų kaip ir B grupės dvikova tarp Rusijos ir Kataro: europiečiai buvo stipresni, bet jų varžovai padarė viską, kad smarkiai neatsiliktų, ir tik pabaigoje pritrūko jėgų. Įdomu, kad net ir pirmojo kėlinio rezultatas dviejuose C grupės mačuose buvo vienodas.

Galutinis rezultatas šiek tiek skyrėsi: Baltarusija nugalėjo Korėją 26:20 (12:10), Serbija – Saudo Arabiją 30:20 (12:10).

Įdomiausiose vakaro rungtynėse Slovėnija įveikė Lenkiją 25:24 (11:14). Pirmajame kėlinyje slovėnai niekaip negalėjo apsiginti nuo tolimų Michalo Jureckio metimų bei greitų varžovų antpuolių, kuriuos įvarčiais paversdavo Bartlomiejus Jaszka, ir lenkai įgijo nedidelę persvarą. Tačiau po pertraukos vaizdas apsivertė aukštyn kojomis: slovėnai pertvarkė gynybą, pradėjo labiau branginti kamuolį, o esant reikalui komandą gelbėjo fantastiškai žaidęs vartininkas Primožas Proštas.

Slovėnija bei Serbija surinko po 6 taškus ir užsitikrino kelialapius į aštuntfinalį. 4 taškus turi Lenkija, 2 – Baltarusija, po 0 – Korėja ir Saudo Arabija.

D grupė. Pirmosios čempionato lygiosios buvo užfiksuotos Afrikos komandų dvikovoje. Egiptas ir Alžyras rungtynes baigė rezultatu 24:24 (16:12). Alžyriečiai išsikapstė iš labai sudėtingos padėties, nes jų varžovai tiek pirmajame, tiek antrajame kėlinyje kelis kartus pirmavo 5 įvarčių skirtumu (10:5, 15:10, 12:17, 14:19).

Po šių lygiųjų D grupėje susidarė labai intriguojanti situacija. Grupėje yra trys aiškios favoritės (Ispanija, Vengrija ir Kroatija) bei dar aiškesnė autsaiderė (Australija). O ketvirtojo kelialapio likimą kaip tik ir turėjo lemti afrikiečių tarpusavio mūšis. Kadangi jame nugalėtojas nepaaiškėjo, pasibaigus grupės varžyboms greičiausiai teks skaičiuoti įmestų ir praleistų įvarčių skirtumą. Ši aplinkybė privers abi Afrikos komandas ypač stengtis per rungtynes su Žaliojo žemyno atstovais. Alžyriečiai su jais žais ketvirtadienį, egiptiečiai – šeštadienį.

O australų bejėgiškumo liudininkais sirgaliai dar sykį tapo per jų mačą su ispanais. Turnyro šeimininkai sutriuškino autsaiderius 51:11 (24:6). Tai didžiausias skirtumas šiame čempionate. Dvikovoje, kurioje susirėmė dvi Europos komandos, Kroatija netikėtai įtikinamai įveikė Vengriją 30:21 (15:11). Nors vengrų galimybės buvo vertinamos truputį geriau, jie per visas rungtynes nė karto nepirmavo.

Grupėje pirmauja po 6 taškus turinčios ir kelialapius į aštuntfinalį užsitikrinusios Ispanija ir Kroatija. 4 taškus surinko Vengrija, po 1 – Egiptas ir Alžyras, 0 – Australija.

Rezultatyviausi. Antradienį daugiausia įvarčių įmetė baltarusis Siarhejus Rutenka ir čilietis Rodrigo Salinasas. Jie pasižymėjo po 10 kartų.

Per trejas rungtynes 30 įvarčių pelnęs S.Rutenka yra rezultatyviausias čempionato žaidėjas. Artimiausi baltarusio persekiotojai jau gerokai atsiliko. Kroatas Ivanas Čupičius įmetė 23 įvarčius, danas Andersas Eggertas ir islandas Gudjonas Valuras Sigirdssonas – po 22, makedonas Kirilas Lazarovas, argentinietis Diego Simonetas ir čilietis R.Salinasas – po 21.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.