EUROLYGA 2023

Rankinis turės naujus pasaulio čempionus

Prancūzijos rinktinė atsisveikins su pasaulio rankinio čempionės titulu. Du kartus iš eilės aukso medalius laimėję Prancūzijos rankininkai trečiadienį Ispanijoje vykstančių planetos pirmenybių ketvirtfinalyje 23:30 nusileido Kroatijos komandai ir pasitraukė iš kovos dėl apdovanojimų.

Prancūzų ir kroatų dvikova.<br>AP
Prancūzų ir kroatų dvikova.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 24, 2013, 6:12 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:42 AM

Į geriausiųjų ketveriukę be čempionus nukarūnavusios Kroatijos taip pat pateko Danijos, Ispanijos ir Slovėnijos rinktinės. Penktadienį pusfinalyje susitiks Danija – Kroatija ir Ispanija – Slovėnija.

Nulėmė gera pradžia

Be ilgamečio lyderio Ivano Baličiaus į pasaulio pirmenybes atvykusios Kroatijos rinktinės nesutrikdė nei varžovų titulai, nei jos pačios problemos. Prancūzai užmetė gynybos tinklą ant geriausio praėjusių metų Kroatijos rankininko Ivano Čupičiaus, o rungtynėms vos prasidėjus iš aikštės susiėmęs už skaudamo kelio iššlubavo kitas komandos lyderis Igoras Vori.

Kroatai rado kitą vedlį – kelią į pergalę nutiesė vartininkas Mirko Alilovičius. Jis rungtynių pradžioje tiesiog užmūrijo savo vartus ir Kroatijos rinktinė jau pirmojo kėlinio viduryje pabėgo į priekį 8:4.

Tai buvo lemiama rungtynių atkarpa. Vėliau kroatai beveik visą laiką pirmavo 2-3 įvarčių skirtumu ir pranašumą padidino tik pačioje pabaigoje, kai prancūzai pametė galvą ir skubėdami darė vieną klaidą po kitos. Finalo sirena užfiksavo Kroatijos ekipos pergalę 30:23 (13:12).

Kroatų sirgaliai džiaugėsi ne vien pergale, bet ir tuo, kad prancūzų gretose beveik nematomas buvo ryškiausia jų žvaigždė, kroatų kilmės Nikola Karabatičius. Jis įmetė tik 1 įvartį.

Nors N.Karabatičių tėvai į Prancūziją išsivežė dar tada, kai jis buvo vaikas, ir rankininkui nekilo didelių abejonių, kuriai šaliai atstovauti, nemažai kroatų iki šiol ant jo pyksta ir prieš rungtynes socialiniuose tinkluose siuntė įžeidžiamas žinutes.

Prancūzų eros pabaiga?

„Tai yra didi pergalė. Prancūzija buvo geriausia praėjusio dešimtmečio pasaulio komanda. Mes ją išsiuntėme į pensiją“, - triumfavo Kroatijos rinktinės treneris Slavko Goluža.

Jo auklėtiniai sužlugdė Prancūzijos komandos viltį padaryti tai, ko dar niekas nebuvo padaręs – laimėti aukso medalius trejose pasaulio pirmenybėse iš eilės.

Pasaulio čempionėmis po du kartus iš eilės yra tapusios Švedijos (1954 ir 1958 m.), Rumunijos (1961 ir 1964 m. bei 1970 ir 1974 m.) ir Prancūzijos rinktinės (2009 ir 2011 m.). Tačiau užkopti ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio tris sykius iš eilės dar nepavyko niekam. Beje, pernai prancūzai prarado kitą titulą. 2010 metais Europos čempione tapusi Prancūzijos ekipa praėjusiose žemyno pirmenybėse užėmė tik 11-ąją vietą.

Prancūzai reabilitavosi laimėdami Londono olimpinių žaidynių aukso medalius, tačiau jau tada buvo kalbama, kad tai yra greitai pasitrauksiančios kartos rankininkų gulbės giesmė.

Du skirtingi kėliniai

Pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje dėl atsainaus požiūrio vos nenukentėjo Danijos rankininkai. Jie iššvaistė didelę persvarą ir vos išnešė sveiką kailį per rungtynes su Vengrijos rinktine, kurią nugalėjo tik 28:26 (18:11).

Danai labai galingai pradėjo mačą ir pirmavo 3:0, 8:2, 13:5. Tačiau po to Europos čempionai atsipalaidavo ir antrojo kėlinio pabaigoje iš jų pranašumo liko vos vienas įvartis (27:26). Vis dėlto laiko, kad išlygintų rezultatą ir nubaustų visą čempionatą akivaizdžiai ne visa jėga žaidžiančius varžovus, Vengrijos komandai neužteko.

„Pirmajame kėlinyje buvome komanda, trokštanti laimėti, antrajame – bijanti pralaimėti. Patyrėme daug baimės ir išeikvojome daug nervų, bet svarbiausia – patekome į pusfinalį ir galėsime toliau kovoti dėl medalių“, - kalbėjo Danijos rinktinės žaidėjas Henrikas Mollgaardas.

Danijos rinktinė į pusfinalį pateko ketvirtame pasaulio čempionate iš eilės. 2007 metais danai laimėjo bronzą, 2009 metais buvo ketvirti, o užpernai tapo vicečempionais. Tad šios ekipos kolekcijoje trūksta tik aukso.

Atsigavo po pertraukos

Ispanijos komanda įrodė pranašumą prieš šio turnyro atradimą Vokietijos rinktinę. Tiesa, iš pradžių čempionato šeimininkams nesisekė stabdyti jaunesnių ir judresnių varžovų, tačiau antrojo kėlinio pradžioje ispanai pasinaudojo tuo, kad iš aikštės buvo pašalinti du vokiečių žaidėjai, pradėjo aktyviau gintis, numušė tempą ir perėmė iniciatyvą. Rungtynės baigėsi Ispanijos rankininkų pergale 28:24 (12:14).

„Vokietijos komanda man paliko puikų įspūdį, - varžovus pagyrė nugalėtojų treneris Valero Rivera. – Kad ją įveiktumėm, privalėjome gerokai pasukti galvą. Labiausiai mums padėjo po pertraukos pakeista gynybos sistema ir vartininkas Jose Manuelis Sierra, atrėmęs pavojingus metimus ir pradėjęs greitas atakas“.

Daužomi nepalūžo

Silpniausioje ketvirtfinalio poroje Slovėnijos rinktinei netikėtai atkakliai pasipriešino Rusijos rankininkai. Slovėnai juos nugalėjo tik 28:27 (14:13).

Nors Slovėnijos komanda per aštuntfinalio rungtynes prarado lyderį Draganą Gajičių (jis patyrė traumą ir čempionate žaisti nebegalės), šios šalies žiniasklaida savo rankininkus į pusfinalį nusiuntė dar prieš dvikovą su rusais. Atrodo, kad žaidėjai irgi patikėjo lengva pergale, todėl mačą pradėjo nesusikaupę ir iškart buvo perlieti šaltu dušu – pirmojo kėlinio viduryje atsiliko 4:9.

Slovėnai viską į savo vietas sustatė dar pirmajame kėlinyje, o antrajame patys nutolo 23:18. Pabaigoje skirtumas vėl sumažėjo, bet slovėnų technika ir greitis buvo svaresni argumentai negu fizine jėga ir šiurkščiais veiksmais paremtas rusų žaidimas.

Teisėjai Rusijos žaidėjus iš aikštės dviem minutėms šalino net 11 kartų (Slovėnijos – 5), o trims rusams parodė raudoną kortelę.

„Vienintelė rusų taktika buvo mus daužyti“, - kas visas 60 minučių vyko aikštėje, apibūdino slovėnų įžaidėjas Sebastianas Skube.

Ketvirtfinalio rezultatai

Kroatija – Prancūzija 30:23 (13:12). D.Duvnjakas 9, Z.Horvatas 5/C.Sorhaindo 5. Danija – Vengrija 28:26 (18:11). H.Lindbergas 10, A.Eggertas 5/L.Nagy 8.

Ispanija – Vokietija 28:24 (12:14). V.Tomasas ir J.Aguingalde po 7, A.Entrerriosas 6/S.S.Christophersenas 6

Slovėnija – Rusija 28:27 (14:13). U.Zormanas ir L.Žvižejus po 5/S.Šelmenka ir T.Diburovas po 6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.