EUROLYGA 2023

Plaukikui V. Janušaičiui pasiūlytos A. Butkevičiaus patarėjo pareigos

Trejose olimpinėse žaidynėse dalyvavęs Vytautas Janušaitis rengiasi nerti į politikos vandenis. 31 metų plaukikui pasiūlytos premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjo sporto klausimais pareigos.

Plaukikas V.Janušaitis džiaugiasi sulaukęs pasiūlymo tapti premjero A.Butkevičiaus patarėju sporto klausimais.<br>A. Barzdžius
Plaukikas V.Janušaitis džiaugiasi sulaukęs pasiūlymo tapti premjero A.Butkevičiaus patarėju sporto klausimais.<br>A. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas")

Jan 29, 2013, 2:28 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:00 AM

Valdančiosios partijos šalyje keičiasi, bet aukščiausio rango politikai laikosi tradicijos savo patarėjais sporto srityje rinktis plaukikus.

Mindaugas Špokas, dalyvavęs 1996 metų olimpinėse žaidynėse Atlantoje, dirbo patarėju Andriaus Kubiliaus vadovaujamoje Vyriausybėje, o dabartinis šalies premjeras A.Butkevičius į Vilnių kviečiasi V.Janušaitį.

Praėjusiais metais Londono olimpinių žaidynių pusfinalyje plaukęs V.Janušaitis patvirtino, jog jau buvo susitikęs su ministru pirmininku.

„Konkrečiai dar neaptarėme, kuo galėčiau būti naudingas, bet tam tikrų veiksmų jau yra.

Premjeras domisi sporto infrastruktūra Lietuvoje, jau lankėsi Lazdynų baseine, Vyriausybėje priėmė Rūtą Meilutytę, – sakė V.Janušaitis. – Kai pradėsiu eiti patarėjo pareigas, bus aiškiau matyti, kuo galiu praversti.”

Suderino sportą ir studijas

Pasiūlymas prisidėti prie A.Butkevičiaus komandos buvo netikėtas ir įdomus V.Janušaičiui, po Londono olimpinių žaidynių prabilusiam apie sportininko karjeros pabaigą.

„Tikrai nustebau ir pradžiugau, – sakė plaukikas, dalyvavęs trejose olimpinėse žaidynėse. – Malonu, kad kažkas įvertino ir pastebėjo mano patirtį ir įgytas mokslo žinias.”

Kauno technologijos universitete V.Janušaitis yra įgijęs eksporto inžinerijos bakalauro diplomą ir tarptautinės ekonomikos bei prekybos magistro laipsnį. Tačiau tai nėra jo mokslų pabaiga.

Pernai jis pradėjo tarptautines sporto vadybos magistro studijas pagal olimpinio solidarumo programą, remiamą Tarptautinio olimpinio komiteto.

Šios studijos trunka metus, ir netrukus V.Janušaitis dviem savaitėms išvyks laikyti sesijos Vietname. Grįžęs iš Azijos plaukikas planuoja keltis į Vilnių ir pradėti darbus Vyriausybėje.

Kūnas siunčia ženklus sustoti

Pernai po sunkios kryžminių kelio raiščių traumos į baseiną grįžęs V.Janušaitis Londono olimpinėse žaidynėse pasiekė 200 metrų kompleksinio plaukimo varžybų pusfinalį, kur finišavo tryliktas.

Tai buvo solidus rezultatas 31 metų atletui, nes šiai sporto šakai įprastai atstovauja jaunesni sportininkai.

„Po olimpiados ėmiau ieškoti naujų galimybių, nes kūnas siunčia savus signalus, – apie planus baigti karjerą kalbėjo V.Janušaitis. – Plaukiojau 20 metų ir turėjau įdėti milžiniškų pastangų, kad išlaikyčiau aukštą lygį.

Juo labiau kad tai ne sprinto rungtis, o 200 metrų distancija, kuriai labai sunku parengti kūną.”

Sunku padėti paskutinį tašką

Kol R.Meilutytė, Giedrius Titenis ir kiti pajėgiausi šalies plaukikai intensyviai rengiasi šių metų liepos mėnesį Barselonoje vyksiančiam plaukimo čempionatui, V.Janušaitis treniruojasi lengvai – truputį plaukiodamas, žaisdamas futbolą ar kilnodamas svarmenis.

Jam vis dar nelengva nubrėžti paskutinę ribą sportinei karjerai, per kurią yra laimėjęs 6 sidabro ir 3 bronzos medalius Europos pirmenybėse (daugiausia trumpajame 25 metrų baseine), o 2004 m. Atėnų olimpinėse žaidynėse finišavęs septintas.

„Sportininko širdies apimtis yra dusyk didesnė už nesportuojančio žmogaus ir staiga likti be krūvio būtų pavojinga sveikatai, – sakė V.Janušaitis. – Iki šiol nenorėjau pasakyti galutinio „ne” plaukimui, bet pradėjęs dirbti, be abejo, atsisveikinčiau su sportininko karjera.”

Sugrįžo į plaukimą

Vyriausybės rūmuose V.Janušaitis turėtų užimti M.Špoko vietą.

Pastarasis 37 metų plaukikas pernai buvo paskirtas buvusio premjero A.Kubiliaus patarėju, o prieš tai trejus metus dirbo 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionato organizacinio komiteto vykdomuoju direktoriumi.

Pasibaigus Europos čempionatui ir pasitraukus A.Kubiliaus patarėjų komandai tarptautinį sporto vadybininko išsilavinimą turintis M.Špokas greit susirado kitą postą – pernai spalį jis tapo Plaukimo federacijos viceprezidentu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.