EUROLYGA 2023

Auksu pasidabinę Ispanijos rankininkai sugrįžta į niūrią kasdienybę

Ispanijos rankinis švenčia. Šios šalies rinktinė sekmadienį pasibaigusiose pasaulio pirmenybėse pranoko visas varžoves ir antrą kartą iškovojo aukso medalius, bet ne viskas Ispanijoje puiku.

Penki Ispanijos rinktinės rankininkai rungtyniauja Prancūzijos lygoje.<br>„Reuters"
Penki Ispanijos rinktinės rankininkai rungtyniauja Prancūzijos lygoje.<br>„Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas („Lietuvos rytas”)

Jan 30, 2013, 1:37 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:11 PM

Šventinės nuotaikos netruks išsisklaidyti ir Ispanijos rankiniui teks grįžti į kasdienybę.

Ji nėra saulėta – daugelį Ispanijos klubų slegia finansiniai sunkumai, o geriausi rankininkai ieško skalsesnės duonos užsienio komandose.

Istorinė ispanų pergalė

„Žmonės apie šias rungtynes kalbės daug metų. Esu visiškai laimingas. Apie geresnę čempionato pabaigą net negalėjome svajoti”, – po paskutinių pasaulio čempionato rungtynių iš laimės nežinojo kur dėtis Ispanijos rinktinės treneris Valero Rivera.

Apie geresnę pabaigą negalėjo svajoti ir trylika tūkstančių į Barselonos „Sant Jordi” sporto rūmus atėjusių ispanų sirgalių – šeimininkų rinktinė lemiamose rungtynėse sutriuškino Europos čempionę Danijos komandą 35:19! Tokiu didžiuliu skirtumu anksčiau nebuvo pasibaigęs nė vienas pasaulio pirmenybių finalas.

Per visą turnyrą ispanų aistruoliai rūškanais veidais skirstėsi vos kartą – po pirmojo etapo mačo su kroatais. Tąkart Ispanijos rinktinė pralaimėjo ir pasėjo abejonę, kad pirmenybių šeimininkai ir vieni favoritų yra pajėgūs tapti čempionais.

Tačiau atkrintamosiose varžybose pasiektos pergalės prieš Serbijos, Vokietijos, Slovėnijos ir Danijos rankininkus privertė pamiršti vienintelį kluptelėjimą.

Kapitonas atsisveikino

Ispanijos rinktinė į pasaulio rankinio viršūnę įkopė rungtyniaudama be dviejų pagrindinės sudėties žaidėjų. Raulis Entrerriosas ir Cristianas Ugalde planetos pirmenybes praleido dėl traumų.

Užtat daugelis kitų galėjo drąsiai sakyti, kad šis turnyras jiems susiklostė puikiai – į geriausių čempionato žaidėjų septynetą išrinkti Alberto Entrerriosas ir Julenas Aguinagalde.

Rinktinės kapitonui A.Entrerriosui tai buvo paskutinės varžybos vilkint nacionalinę aprangą. Kad su ja atsisveikins, 36 metų kairysis pusiaukraštinis paskelbė dar prieš pirmenybes.

A.Entrerriosui durys jau buvo užsitrenkusios – pernai treneris V.Rivera nepaėmė jo į Londono olimpines žaidynes. Tačiau prieš pasaulio pirmenybes strategas paprašė veterano paslaugų ir dėl to nesigailėjo.

„Suklydau nepakviesdamas jo į olimpinę rinktinę, – prisipažino V.Rivera. – Bet dabar labai džiaugiuosi, kad atsisveikindamas jis tapo pasaulio čempionu. Tai yra geriausias atlygis ir už visą karjerą, ir už asmenines savybes.”

Klubų biudžetai traukiasi

Pasaulio pirmenybių auksą Ispanijos rinktinė iškovojo šios šalies rankiniui išgyvenant sunkmetį. Ūkio nuosmukis rankiniui kirto daug skaudžiau negu futbolui ar krepšiniui.

Diržus veržiasi visi, tačiau kai kam nepadeda jokios priemonės. Nepakeldami finansinių sunkumų pernai 3 klubai savo noru pasitraukė iš „Asobal” lygos (aukščiausios šalies rankinio pakopos), dar du nepasinaudojo teise žaisti Europos taurės turnyre.

Sunkiai verčiasi ir kiti – šį sezoną klubų biudžetų vidurkis sumažėjo maždaug trečdaliu. Ypač didelė skolų našta prislėgė Čempionų lygos senbuvį Leono „Reale Ademar” klubą.

Dar neseniai ispanai didžiavosi, kad jų „Asobal” lyga buvo antroji pagal pajėgumą pasaulyje ir nusileido tik Vokietijos bundeslygai. Tačiau dabar šiuos laurus tenka užleisti pastaraisiais metais į priekį žengusioms Prancūzijos varžyboms.

Nedžiuginančias tendencijas atspindi žaidėjų migracija.

Prieš porą metų pasaulio čempionei Prancūzijos rinktinei atstovavo penki Ispanijoje žaidę rankininkai, o Ispanijos rinktinėje nebuvo nė vieno legionieriaus.

Šiemet vaizdas buvo priešingas – penki Ispanijos žaidėjai į rinktinę atvyko iš Prancūzijos lygos.

Rankinio klubų piniginė

Ispanijos lyga. Turtingiausi klubai: „Barcelona” – 8 mln. eurų, Madrido „Atletico” – 3,5 mln. eurų, Saragosos „Aragon” – 1,35 mln. eurų. Didesnį nei 1 mln. eurų biudžetą turi 6 iš 16 pirmosios lygos klubų. Skurdžiausio klubo biudžetas – 270 tūkst. eurų.

Prancūzijos lyga. Turtingiausi klubai: Paryžiaus PSG – 9,2 mln. eurų, „Montpellier” – 7,7 mln. eurų, „Chambery-Savoie” – 4,4 mln. eurų. Didesnį nei 2 mln. eurų biudžetą turi 11 iš 14 pirmosios lygos klubų. Skurdžiausio klubo biudžetas – 1,4 mln. eurų.

Vokietijos lyga. Turtingiausi klubai: „Kiel” – 9,5 mln. eurų, „Hamburg” – 8,1 mln. eurų, „Flensburg-Handewitt” – 5,7 mln. eurų. Didesnį nei 3 mln. eurų biudžetą turi 14 iš 18 pirmosios lygos klubų. Skurdžiausio klubo biudžetas – 0,9 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.