EUROLYGA 2023

Kaip sekasi užsienio klubuose žaidžiantiems Lietuvos rankininkams?

Kol Ispanijoje vyko pasaulio pirmenybės, daugumoje Europos nacionalinių rankinio lygų buvo paskelbta ilga pertrauka. Tačiau svarbiausias rinktinių turnyras jau baigėsi ir šią savaitę pamažu atgyja klubų varžybų arenos. Į nacionalinių čempionatų sūkurį netrukus vėl pasiners ir dvi dešimtys užsienio klubuose žaidžiančių Lietuvos rankininkų.

Su stipriausiais varžovais nacionalinėse pirmenybėse susitinka Aidenas Malašinskas.<br>M. Kulbis
Su stipriausiais varžovais nacionalinėse pirmenybėse susitinka Aidenas Malašinskas.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-31 14:12, atnaujinta 2018-03-12 21:12

Lietuviams trukdė traumos

Su stipriausiais varžovais nacionalinėse pirmenybėse susitinka Aidenas Malašinskas ir Rolandas Bernatonis. Jie ne pirmą sezoną rungtyniauja naujųjų pasaulio čempionų šalyje Ispanijoje ir atstovauja tvirtoms lygos vidutiniokėms: A.Malašinskas – Granojerso „Fraikin“, R.Bernatonis – Pamplonos „Anaitasuna“.

Iki žiemos pertraukos Ispanijos lygoje buvo sužaista lygiai pusė rungtynių ir prieš pat Kalėdas baigėsi pirmasis ratas. Lietuvių komandos tarpinį finišą pasiekė būdamos netoli viena kitos: „Anaitasuna“ per 15 rungtynių surinko 15 taškų ir užima šeštąją vietą, „Fraikin“ iškovojo 13 taškų ir yra devinta.

Lygoje pirmauja nuo visų persekiotojų toli pabėgusios „Barcelona“ (30 taškų) ir Madrido „Atletico“ (27), o trečiąją vietą besidalinančios Leono „Reale Ademar“ ir Logronjo „La Rioja“ turi tik po 19 taškų.

Nors ir „Anaitasuna“, ir „Fraikin“ nuo trečiosios pozicijos atsilieka nedaug, žūtbūtinio tikslo ją pasiekti nekelia.

Kita vertus, abi šios ekipos dar turi rezervų, o vienas svarbiausių „Anaitasuna“ nepanaudotų ginklų yra R. Bernatonis. Jis per pirmąjį ratą žaidė vos 1 rungtynes ir įmetė 1 įvartį. Lietuvos rankininkas užribyje buvo likęs dėl dar praėjusį sezoną atliktos peties operacijos. Rudens pabaigoje R. Bernatonis pradėjo treniruotis ir buvo registruotas keleriose rungtynėse, bet žaidė labai mažai.

Čempionato pradžią praleido ir per ikisezonines rungtynes pirštą susižeidęs A. Malašinskas. Tačiau jo bėdos jau pamirštos – „Fraikin“ puolimo lyderis pirmajame rate žaidė 11 rungtynių ir įmetė 43 įvarčius.

Pasiskirstė į dvi grupes

Austrijos lygoje, kurioje žaidžia daugiausia lietuvių, komandos prieš sausio atostogas pasiskirstė į dvi grupes. Šešios stipriausios toliau kovos dėl medalių, keturios likusios kartu su dviem pajėgiausiomis antrosios pakopos ekipomis varžysis dėl išlikimo.

Į finalo šešetą pateko keturios „lietuviškos“ komandos, o pirmajame etape sėkmingiausiai žaidė Vienos „Fivers“ su Romu Kirveliavičiumi, Tomu Eitučiu ir Vytautu Žiūra. Sostinės rankininkų komanda iš pradžių atsiliko nuo čempionės vardą ginančios Hardo „Alpla“, bet finišo tiesiojoje aplenkė pagrindinę varžovę ir pakilo į pirmąją vietą. „Fivers“ per 18 rungtynių surinko 28 taškus (tiek pat, kiek ir „Alpla“).

Už atkaklumą „Fivers“ buvo apdovanota papildomu tašku. Mat prieš varžybų finalo šešete pradžią komandoms skiriamų taškų skaičių lemia reguliariame sezone užimta vieta. Pirmojo etapo pirmoji komanda antrajame etape startuoja turėdama 5 taškus, antroji – 4, trečioji – 3 ir t.t. Pirmajame etape trečiąją vietą užėmė Romo Magelinsko treniruojama Vakarų Vienos „Insignis“ su Augustu Strazdu (23 taškai), ketvirtąją – „Bregenz“ su Povilu Babarsku (20 taškų), penktąją – Kremso „Moser Medical“ su Gerdu Babarsku (18 taškų).

Dar du Lietuvos rankininkus turintys klubai liko už lemtingos linijos. Aštuntąja pozicija tenkinosi Insbruko „Tirol“ su Tomu Kraucevičiumi, devintąja – Švaco „Sparkasse“ su Mindaugu Andriuška (abi komandos surinko po 12 taškų).

Lietuviai – tarp naudingiausių

Tarp lietuvių daugiausia įvarčių Austrijos lygos pirmajame etape įmetė 95 kartus varžovų vartininkus nuginklavęs R. Kirveliavičius. Nė vienerių rungtynių nepraleidęs „Fivers“ puolimo lyderis rezultatyviausių lygos žaidėjų sąraše užėmė septintąją vietą.

84 kartus pasižymėjo T. Kraucevičius (18 rungt.), 65 – P. Babarskas (17), po 63 – V. Žiūra (18) ir A. Strazdas (17), 61 – T. Eitutis (17), 31 – M. Andriuška (11), 3 – G. Babarskas (10).

Lietuvos rankininkai buvo dažnai renkami į turo geriausių žaidėjų septynetą. Daugiausia kartų į jį pateko dešinysis kraštinis T. Eitutis (6). Tarp savaitės laureatų taip pat buvo R. Kirveliavičius (4 kartus), T. Kraucevičius (3), P. Babarskas, V. Žiūra (po 2) ir A. Strazdas (1).

Du lietuviai pirmavo nedrausmingiausių pirmojo etapo žaidėjų sąraše. R. Kirveliavičius iš aikštės 2 minutėms buvo šalinamas 23 kartus, P. Babarskas – 17 kartų.

Beje, M. Andriuška pernai dėl sunkios traumos jau buvo baigęs žaidėjo karjerą ir pradėjo dirbti „Sparkasse“ trenerio padėjėju. Tačiau Švaco ekipą ištikus tikrai traumų epidemijai lietuvis nusprendė vėl apsivilkti sportinę aprangą ir sezonui jau įsibėgėjus grįžo į aikštę.

Tuo tarpu 18-metis G. Babarskas pagrindinėje „Moser Medical“ komandoje žaidė tik epizodiškai, o daugiausia rungtyniavo dublerių ekipoje, kuri varžosi Austrijos jaunimo lygoje. Joje G. Babarskas per 18 mačų įmetė 126 įvarčius ir pirmajame etape pagal rezultatyvumą užėmė trečiąją vietą.

Vartininkas pratęsė sutartį

Panašia sistema vyksta Šveicarijos lygos varžybos. Joje prieš Naujuosius metus taip pat paaiškėjo šešios toliau dėl medalių kovosiančios komandos.

Pirmasis etapas sunkiai klostėsi čempionės vardą ginančiai Šafhauzeno „Kadetten“ ekipai, kurios vartus saugo geriausias 2012 metų Lietuvos rankininkas Arūnas Vaškevičius. „Kadetten“ per 18 rungtynių surinko 25 taškus ir užėmė tik trečiąją vietą. Čempionai į priekį praleido Tuno „Wacker“ (30 taškų) ir Vinterturo „Pfadi“ (29) klubus. Finalo šešete įskaitomi visi pirmojo etapo rezultatai, tad Šafhauzeno rankininkams antroji sezono dalis bus karšta.

A. Vaškevičius per sausio pertrauką laiko veltui neleido. 39 metų vartininkas ne tik ruošėsi Šveicarijos lygos antrojo etapo bei Čempionų lygos mūšiams, bet ir prieš kelias dienas pratęsė sutartį su „Kadetten“ dar vienam sezonui.

Treneris ne tik treniruoja

„Kadetten“ klube dirba dar vienas lietuvis. Julius Marcinkevičius yra jaunimo komandos trenerio padėjėjas. Jis ne tik padeda auginti Šafhauzeno rankinio pamainą, bet ir pats kartais apsivelka antrojoje lygoje žaidžiančios „Kadetten“ jaunimo ekipos aprangą. Šį sezoną 36 metų J. Marcinkevičius žaidė 2 rungtynes ir pelnė 4 įvarčius, o „Kadetten“ jaunimas antrosios lygos pirmajame etape užėmė septintąją vietą (15 taškų per 13 rungtynių).

Šveicarijos antrojoje lygoje tiek pat taškų surinko, bet vienu laipteliu aukščiau atsidūrė „Endingen“ ekipa, kurioje trumpai žaidė Vaidas Klimčiauskas (19 įvarčių per 5 rungtynes). Sezonui įsibėgėjus jis perėjo į kitą Šveicarijos komandą – trečiojoje lygoje žaidžiančią Noihauzeno „Pfader“.

Viršūnėje – beveik lygybė

Dėl Baltarusijos lygos aukso jau ne pirmą sezoną grumiasi Minsko „Dinamo“ ir Bresto „Meškov“ komandos. Šiuo metu pirmąją vietą užima per 13 rungtynių 22 taškus surinkusi „Meškov“, tačiau „Dinamo“ atsilieka vos tašku ir žaidė vieneriomis rungtynėmis mažiau. Migliaus Astrausko treniruojamai „Meškov“ atstovauja Nerijus Atajevas, Vaidotas Grosas ir Valdas Novickis, „Dinamo“ – Remigijus Čepulis.

Bresto rankininkai šį sezoną taip pat rungtyniauja Pietryčių Europos lygoje, kurioje varžosi su Kroatijos, Makedonijos, Juodkalnijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Slovakijos klubais. Šiose varžybose „Meškov“ per 10 rungtynių surinko 19 taškų (už pergalę skiriami 3 taškai) ir tarp dešimties komandų užima šeštąją vietą.

Kas laukia Čempionų lygoje?

R. Čepulio bei A. Vaškevičiaus keliai šį sezoną buvo susikirtę Čempionų lygoje – jų komandos žaidžia vienoje šio turnyro grupėje.

Iki pasaulio pirmenybių Čempionų lygoje buvo sužaistos 7 turų rungtynės, o pertrauką daug geresnės nuotaikos pasitiko „Dinamo“ rankininkai. Jie turi 9 taškus, D grupėje užima trečiąją vietą ir beveik užsitikrino kelialapį į atkrintamąsias varžybas. Tiesa, likusieji mačai Baltarusijos čempionams taip pat bus svarbūs. „Dinamo“ kovoja dėl antrosios vietos grupėje ir aikštės pranašumo aštuntfinalio etape. Ši užduotis – įgyvendinama, nes nuo Berlyno „Fuchse“ ekipos minskiečiai atsilieka vos tašku. „Kadetten“ situacija kur kas keblesnė, bet ne beviltiška. Šveicarijos čempionai surinko tik 2 taškus ir D grupėje yra paskutiniai, tačiau vilčių pakilti į ketvirtąją vietą ir patekti į aštuntfinalį dar neprarado. Šafhauzeno ekipos konkurentės yra visai greta: Segedo „Pick“ turi 4 taškus, Zagrebo „Croatia osiguranje“ – 3. Maža to, „Kadetten“ per likusius tris turus žais ir su „Pick“ (namie), ir su „Croatia osiguranje“ (svečiuose).

Čempionų lygos varžybos bus atnaujintos vasario 7 dieną, o pirmasis etapas baigsis vasario 24-ąją.

Ieško naujo darbo

Šią žiemą ieškoti naujo darbo teko Lenkijos lygoje ilgai žaidusiam Dmitrijui Afanasjevui. Jis prieš porą savaičių buvo atleistas iš Pulavų „Azoty“ klubo.

„Azoty“ šį sezoną rungtyniauja netikėtai sėkmingai, todėl klubo vadovai nusprendė dar labiau sustiprinti komandą ir pakvietė Čekijos rinktinės žaidėją Janą Sobolą. Jam atvykus legionieriui iš Lietuvos vietos Pulavų ekipoje nebeliko.

Pulavų klubas Lenkijos lygoje atsilieka tik nuo dviejų grandų - Plocko „Wisla“ bei Kielcų „Targi“ ir užima trečiąją vietą (20 taškų per 13 rungtynių). Tačiau D. Afanasjevas prie gerų komandos rezultatų prisidėjo labai kukliai. Jis ne per kiekvienas rungtynes pakildavo nuo atsarginių suolo ir įmetė tik 3 įvarčius.

Lietuviai kitose lygose

Italijos lygoje pralaimėjimo skonį pamiršo Podžio a Kajano „Ambra“ ekipa, kurios lyderis yra 38 metų Petras Raupėnas. „Ambra“ per 12 rungtynių surinko 32 taškus (Italijoje už pergalę skiriami 3 taškai) ir tvirtai pirmauja B grupėje. Visas rungtynes žaidęs P. Raupėnas įmetė 76 įvarčius.

Sunkiau į priekį iriasi Feraros „Estense“ ekipa, kuriai atstovauja kitas Lietuvos rankinio veteranas Tautvydas Mikalauskas. „Estense“ po 12 rungtynių turi 24 taškus ir A grupėje yra ketvirta. T. Mikalausko sąskaitoje – 70 įvarčių.

Islandijos lygoje tvirtai pirmauja Hafnarfjordzyro „Haukar“ ekipa, kurios antrasis vartininkas yra Giedrius Morkūnas. „Haukar“ per 12 rungtynių surinko 23 taškus ir artimiausius persekiotojus lenkia 8 taškais.

Labai permainingai žaidžia Zvartemėrio „Hurry-Up“ klubas, kurio aprangą vilki Gintaras Cibulskis. Zvartemėrio rankininkai pirmauja Beniliukso lygos A grupėje (11 taškų per 8 rungtynes), bet Nyderlandų lygoje yra tik septinti (16 taškų per 16 rungtynių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.