EUROLYGA 2023

Žiemos olimpiados sostine tapsiantis sovietinis kurortas pražydo

Likus lygiai metams iki pirmųjų Rusijoje rengiamų žiemos olimpinių žaidynių Juodosios jūros kurortas yra tapęs milžiniška statybų teritorija, besitęsiančia beveik 40 km nuo kranto ir 50 km iki kalnų, remdamasis AP informacija rašo „Lietuvos rytas“.

Buvęs nepretenzingas sovietinis kurortas Sočis artėjant žiemos olimpiadai primena milžinišką statybų aikštę.<br>AP
Buvęs nepretenzingas sovietinis kurortas Sočis artėjant žiemos olimpiadai primena milžinišką statybų aikštę.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 9, 2013, 2:19 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:57 AM

Atvykus į naująjį Sočio oro uostą neįmanoma išvengti grąžtų, keltuvų ir cemento maišyklių keliamo žvangesio ir trenksmo.

Prieš šį triukšmą nuslopsta jūros ošimas ir jūrinių paukščių klegesys.

Rusijai 2014 metų Sočio olimpinės žaidynės yra ne tik milžiniškas sporto renginys, bet ir nacionalinės garbės esmė.

Prezidentas Vladimiras Putinas pavertė olimpiadą savo asmeniniu projektu, kuriuo nori visiems parodyti Rusijos galią ir turtus negailėdamas lėšų, kad žaidynės būtų sėkmingos.

Šią savaitę V.Putinas pats lankėsi Sočyje – dalyvavo prašmatnioje vienų metų iki olimpinių žaidynių šventėje. 2014 metų olimpiada bus atidaryta vasario 7-ąją.

„Tai tikrai jo žaidynės, nes jis pripažįsta olimpiados, kuri skatina teigiamas permainas šalyje, svarbą”, – kalbėjo Sočio olimpinių žaidynių organizacinio komiteto vadovas Dmitrijus Černyšenka.

Sąnaudos išaugo kelis kartus

Dabartinė išlaidų žaidynėms suma yra 51 milijardas dolerių – keturis kartus daugiau, negu planavo išleisti Rusija, kai 2007 metais gavo teisę surengti žiemos olimpiadą.

Tokios išlaidos paverstų Sočį brangiausiomis olimpinėmis žaidynėmis per istoriją, aplenkiant ir Kiniją, kuri išleido apie 40 mlrd. dolerių 2008 metų Pekino olimpiadai.

Bent pusė pinigų Sočiui keliauja iš valstybinio iždo, o likę – iš valstybės kontroliuojamų kompanijų ir Rusijos turtuolių.

Kainos didelės, nes į jas įeina visa infrastruktūra ir naujos olimpinės arenos – kone visos jos buvo pastatytos nuo nulio.

Dauguma sporto arenų jau yra baigtos ar bus baigtos per artimiausius kelis mėnesius, armijos darbininkų dabar užsiėmę viešbučių ir kitų olimpinių pastatų statybomis.

Beveik kiekvienoje gatvėje ir greitkelyje vyksta kelių darbai, dėl jų susidaro automobilių spūstys ir 25 km atstumą iki miesto tenka keliauti dvi valandas.

Ne visos konstrukcijos baigtos, bet vietos organizacinis komitetas neabejoja, jog žaidynėms viskas bus parengta laiku.

„Mes įrenginėjame visą infrastruktūrą pagal numatytą grafiką neviršydami nustatyto biudžeto”, – raportavo D.Černyšenka.

2014 metų olimpiadoje, kuri vyks iki vasario 23 dienos, daugiau nei 3 tūkst. atletų varžysis septynių sporto šakų rungtyse ir pasidalys 98 medalių komplektus.

Sportinėje programoje atsirado dvylika naujų rungčių, tarp jų – moterų šuoliai su slidėmis nuo tramplino bei akrobatinės varžybos snieglentėmis ir slidėmis.

Sovietinis kurortas pražydo

Pietvakarių Rusijos miestas iš pradžių atrodė neįprastas pasirinkimas žiemos olimpinėms žaidynėms.

Dėl sodraus subtropinio klimato Sočis anksčiau garsėjo kaip vasaros kurortas su viešbučiais, neatsikračiusiais nemandagaus sovietinio aptarnavimo, į kuriuos suplūsdavo nereiklūs turistai iš Rusijos provincijos.

Šiauriau sniego nuklotose viršūnėse buvo galima slidinėti, nors kalnų slidinėjimas nebuvo labai populiarus sovietiniais laikais.

Tačiau pastaraisiais metais kalnai aplink miestą virto moderniu slidinėjimo kurortu su puikiais keltuvais, jaukiais barais ir naujais viešbučiais.

Nemokamas belaidis internetas yra visur, netgi 2300 metrų aukštyje. Rusija tikisi, kad olimpiada įklijuos Sočį į populiariausių pasaulio slidinėjimo kurortų žemėlapį.

„Tai gyvenimo galimybė šaliai ir regionui, – sakė D.Černyšenka. – Pasirengimas žaidynėms yra lyg stebuklinga lazdelė. Ja pamojus galima paskatinti permainas ir pagreitinti visą procesą.”

Išskirtinės saugumo pajėgos

Visos uždarųjų patalpų sporto šakos, tarp jų dailusis čiuožimas, greitasis čiuožimas, ledo ritulys ir akmenslydis, vyks penkiose naujose arenose, kurios jau baigtos. Vienintelė nebaigta arena – olimpinis stadionas, kuriame vyks atidarymo ir uždarymo ceremonijos.

Šią žiemą ir pavasarį Sočis rengia 22 varžybas tose pačiose arenose ar trasose, kur olimpiečiai rungtyniaus kitais metais.

Slidininkai, išbandę varžybų vietas praėjusį savaitgalį, gyrė trasas, bet buvo nustebinti ypač aukšto saugumo lygio.

„Niekada nebuvau vietoje, kur šitiek daug saugumo, apsaugos darbuotojų, tiek daug tikrinimo punktų, – sakė JAV slidinėjimo komandos narys Noah Hoffmanas. – Tai dvejopas įspūdis: jautiesi saugus, tačiau tuo pat metu šiek tiek sunerimęs. Nežinau, ar toks saugumas įvestas dėl galimos grėsmės, bet jie viską kontroliuoja.”

Nuo įėjimų į keltuvus iki kalnų viršūnių apsaugos darbuotojai ir savanoriai tikrina kiekviename žingsnyje.

Atletai, žurnalistai, žiūrovai buvo stabdomi prieš lipant į autobusą ir juo pasiekę reikiamą vietą. Per vieną kelionę kiekvienas jų buvo patikrintas daugybę kartų.

Sargybiniai su šautuvais ir vokiečių aviganiais patruliavo po sporto arenas grupėmis, bet netikrino praeivių ir stengėsi nebūti pernelyg matomi.

D.Černyšenka teigė, jog tokios apsaugos pajėgos bus ir per olimpiadą.

Rusija baiminasi musulmonų teroristų. Dėl Čečėnijoje kilusių separatistinių karų su Maskva 1990-aisiais įtampa išplito kalnų regione.

Dagestane, dabartiniame smurto epicentre, sprogimai ir susišaudymai su policininkais ar kitais pareigūnais vyksta kone kiekvieną dieną.

Kita vertus, pastaraisiais metais teroro atakos Šiaurės Kaukazo regiono ribų neperžengė – likusioje šalies dalyje ramu.

„Galiu užtikrinti, kad sugriežtintos saugumo priemonės apsaugos mūsų turistus nuo bet kokio pavojaus, – tvirtino Sočio meras Anatolijus Pachomovas. – Esu įsitikinęs, kad olimpinės žaidynės bus vienos saugiausių per istoriją.”

Kaupia sniego atsargas

Kitas Sočio rūpestis yra orai. Šią žiemą sniego iškrito gausiai, bet rusai kuria planus, kaip išvengti atšilimo ir lietaus, kuris sutrikdė kai kurias slidinėjimo ir snieglenčių sporto varžybas 2010 metais olimpiadoje Vankuveryje (Kanada).

Roza Chutoro kurortas, kuriame vyks kalnų slidinėjimo ir kitos varžybos, turi vieną didžiausių sniego gaminimo sistemų Europoje.

Kurortas turi du vandens rezervuarus ir 400 sniego generatorių, įtaisytų šlaituose.

Roza Chutoras kaups sniegą vasarą ir supakuotą ketina paslėpti į šaldymo sandėlius žaidynėms.

Olimpinis kaimelis kalnų slidininkams vis dar statomas, o kitas, skirtas čiuožėjams ir kitiems atletams, įrengiamas pakrantėje.

Trečiasis olimpinis kaimelis yra beveik sutvarkytas, ir slidininkai jau buvo apsistoję ten praėjusį savaitgalį.

N.Hoffmanui paliko įspūdį kambarių erdvumas, bet pabandęs išsimaudyti duše jis vos neužliejo žemiau esančio kambario. Nors meistras atvyko ir sutaisė gedimą, amerikietis nutarė nesinaudoti dušu nerimaudamas dėl dar vieno potvynio vonioje.

Amerikiečio komandos draugas Jessie Digginsas, kurio kambarys buvo apačioje, dėl tokių nesklandumų nesijaudino.

„Kad ir kur nuvyktumėte, pasitaikys vienas kitas mažas nesusipratimas.

Tobulumui ribų nėra, bet čia viskas bus gerai, – sakė J.Digginsas. – Tikrai įspūdinga, kaip greitai jie sukūrė visą šią infrastruktūrą.

Manau, po metų mes patirsime dar daugiau gerų įspūdžių.”

51

Tiek milijardų dolerių Rusijai kainuos Sočio žiemos olimpinės žaidynės, kurios bus brangiausios per visą istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.