EUROLYGA 2023

Pistorius buvo dukart tikrinamas dėl dopingo vartojimo

Oscaras Pistorius pernai Londono parolimpinėse žaidynėse buvo dukart

O.Pistorius buvo iškovojęs teisę varžytis su sveikais sportininkais.<br>AP
O.Pistorius buvo iškovojęs teisę varžytis su sveikais sportininkais.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 20, 2013, 8:29 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:37 AM

„Oscaras Londone buvo tikrintas du kartus. Pirmą kartą patikrinimas buvo atliktas rugpjūčio 25 dieną ne varžybų metu, o antrą kartą jis buvo tikrinamas rugsėjo 8 dieną, kai dalyvavo varžybose. Abiem atvejais atsakymas buvo neigiamas“, - sakoma TPK viešųjų ryšių vadovo Craigo Spence'o pareiškime, kuris buvo atsiųstas naujienų agentūrai AFP elektroniniu paštu.

„Pernai jį taip pat tikrino IAAF (Tarptautinė lengvosios atletikos federacija) ir Pietų Afrikos Respublikos antidopingo agentūra“, - pridūrė jis.

Tuo tarpu O. Pistoriaus merginos Reevos Steenkamp nužudymą praėjusią savaitę tiriantys pareigūnai teisme Pretorijoje sakė, kad sportininko miegamajame jie rado testosterono ir adatų.

O.Pistorijus, kuris tapo pirmuoju bėgiku su abiem žemiau kelių amputuotomis kojomis, dalyvavusiu olimpinėse žaidynėse, yra kaltinamas tyčiniu savo merginos nužudymu vasario 14 dieną.

Pirmą kartą dopingo tyrimai buvo atlikti keturios dienos iki žaidynių atidarymo, o antrą kartą po 400 metrų distancijos bėgimo varžybų, kuriose O.Pistarius varžėsi su kitais vienos arba dviejų kojų nuo kelių neturinčiais sprinteriais.

Tačiau niekas sportininko netikrino po to, kai 200 metrų distancijos bėgime jis laimėjo sidabro medalį arba atbėgo ketvirtas 100 metrų bėgimo rungtyje.

Dopingo kontrole parolimpinėse žaidynėse buvo susidomėta po to, kai jų orgnizatoriai pranešė, kad, kitaip nei anksčiau vykusiose varžybose, ne visi jų medalių laimėtojai turės atlikti dopingo kontrolės testus.

TPK antidopingo komiteto pirmininkas Jose Antonio Pascualis tuo metu sakė, kad jie nebus pajėgūs patikrinti kiekvieną medalio laimėtoją, kadangi parolimpinėse varžybose varžomasi dėl 503 aukso medalių, o olimpinėse - dėl 300.

Vis tik J.A. Pascualis patikino, kad bent po vieną medalininką bus patikrinta, taip pat bus tikrinami atsitiktinai pasirinkti varžybų dalyviai.

TPK turi savo antidopingo kodeksą, kuris atitinka pagrindinius Pasaulinio antidopingo kodekso principus ir yra taikomas visiems atletams, dalyvaujantiems ir nedalyvaujantiems varžybose.

Draudžiamų preparatų sąrašas abiejų grupių sportininkams yra vienodas.

Tuo tarpu O. Pistoriaus advokatas Barry Rouxas teisme sakė, kad sportininko organizme rastoji medžiaga buvo iš žolinio preparato, kurį jam leista vartoti.

Naujienų agentūra AFP TPK pateikė klausimą, ar O.Pistorijus buvo perspėjęs dėl kokios nors medžiagos, kurią jis vartojo terapiškai. Tačiau Komitetas atsakė, kad „tai konfidenciali informacija, kurios jie negali skelbti“.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) patvirtino, kad O. Pistorius dėl dopingo vartojimo olimpinėse žaidynėse tikrinamas nebuvo, todėl jo pavyzdžių jis neturi.

„TOK Londone atliko daugiau nei 5 tūkst. patikrinimų, patikrino visus pirmas penkias vietas užėmusias sportininkus ir dar po du atletus, po kiekvienus rungties atrinktus atsitiktine tvarka“, - sakoma Komiteto pareiškime.

„Londone 2012 metais Oscaras Pistorius 400 m distancijoje užėmė 23 vietą, o 4x400m su Pietų Afrikos Respublikos komanda - aštuntąją“, - nurodoma jame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.