EUROLYGA 2023

Išsipildė ne visos biatlonininkų svajonės, bet optimizmo padaugėjo

Besibaigiantis priešolimpinis 2012-2013 metų sezonas Lietuvos biatlonininkams pažėrė ir vilčių, ir nerimo. Aktyviai dirbanti Lietuvos biatlono federacija (LBF) užtikrino geriausiems šalies sportininkams visas būtinas sąlygas tinkamai pasirengti ir dalyvauti svarbiausiose sezono varžybose, bet dėl apleistos ir vis dar tvarkomos Ignalinos sporto bazės lietuviai buvo priversti svetur praleisti daugiau laiko ir išleisti daugiau pinigų nei norėtųsi.

T. Kaukėnas šį sezoną įsiveržė į pasaulio biatlono elitą.
T. Kaukėnas šį sezoną įsiveržė į pasaulio biatlono elitą.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 25, 2013, 12:16 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:15 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Pasidabruotas sezonas

„Norėjom didelių pergalių, bet iškovojom mažų“, - sakė LBF prezidentas Arūnas Daugirdas apibendrindamas intensyvų sezoną.

46 metų verslininkas, iki šiol aktyviai sportuojantis ir į didįjį sportą vedantis du savo vaikus, šiemet didžiausio džiaugsmo sulaukė ne ten, kur prieš sezoną tikėjosi.

Gabrielė Leščinskaitė, kuriai kovo 25-ąją sukanka 17-ka, jau gali būti vadinama Lietuvos žiemos sporto žvaigždute, vasarį iškovojusi sidabrą Europos jaunimo žiemos olimpiniame festivalyje Rumunijoje 10 km asmeninėse lenktynėse. Tai tik antrasis mūsų šalies medalis šiose varžybose per visą jų istoriją.

Jaunajai vilnietei, Žvėryno gimnazijos pažibai, šis medalis tapo didžiuliu stimulu siekti dar didesnių pergalių.

Prieš triumfą Brašove dar buvo iškovota 11-oji vieta pasaulio jaunimo čempionate.

G.Leščinskaitę labiau džiugina medalis, o A. Daugirdas labiau vertina puikų pasirodymą planetos pirmenybėse, nes ten teko varžytis su vyresnėmis varžovėmis.

Estafečių Sočyje nebus

Prieš 2012-2013 metų sezoną A. Daugirdas svajojo, kad pavyks iškovoti teisę 2014 metų Sočio žiemos olimpiadoje dalyvauti ne tik asmeninėse, bet ir estafečių varžybose. Svajonė neišsipildė, nes ne visi startai susiklostė taip, kaip norėjosi, bet optimizmas neišgaravo.

Olimpinių kelialapių dalybos vyko pagal dviejų sezonų rezultatus, bendrojoje įskaitoje reikėjo patekti į dvidešimtuką. Lietuvos atstovams nepavyko aplenkti pernai nutolusių varžovų, todėl Sočyje galės startuoti tik po vieną atstovą vyrų ir moterų varžybose.

D. Rasimovičiūtei trūksta taiklumo

A. Daugirdas daugiau tikėjosi iš moterų rinktinės, kurios lyderė Diana Rasimovičiūtė šį sezoną rungtyniavo banguotai, neišvengė ligų.

29 metų sportininkės treneris ir gyvenimo draugas latvis Ilmaras Bricis pripažįsta, kad ne viskas pavyko: „Mūsų planai tikrai buvo didesni. Daugiausia nesėkmių patyrėme dėl šaudymo. Būtent į tai reikėtų kreipti dėmesį galvojant apie kitą sezoną. Manau, kad rinktinei reikia dar vieno trenerio, kuris būtų šaudymo specialistas, nes aš vienas visko negaliu gerai išmanyti.“

A. Daugirdas paneigė kalbas, kad biatlonininkams gali padėti bet koks šaudymo specialistas, nes šioje sporto šakoje reikia šaudyti ne ramybės būsenoje, o pulsui siekiant iki 185 tvinksnių per minutę.

D. Rasimovičiūtė jau ne pirmą sezoną daug eksperimentuoja keisdama šaudymo techniką, bet vis pristinga stabilumo, kuris neleidžia jai prilygti lyderėms. Galbūt yra ir psichologinių trukdžių, tačiau LBF negali sau leisti samdyti nuolatinių psichologų, o sportininko gerai nepažįstantis žmogus vargiai padėtų.

„Sezonas prasidėjo lapkritį ir man buvo vienas ilgiausių ir sunkiausių. Tiek daug startų - tarsi lazda su dviem galais: iš vienos pusės tai didžiulė patirtis, iš kitos - didelis nuovargis“, - sakė sportininkė.

T. Kaukėnas įsiveržė į elitą

Vyrų rinktinė, kuriai vadovauja patyręs biatlono specialistas baltarusis Viktoras Korčaginas, šį sezoną džiugino labiau.

22-ejų Tomas Kaukėnas įsiveržė į pasaulio elitą, planetos pirmenybėse sprinto rungtyje užėmęs 22-ąją, o asmeninėse lenktynėse – 23-iąją vietą ir iškovojęs teisę dalyvauti prestižinėse bendrojo starto lenktynėse. Jis galėjo pelnyti medalį Europos čempionate, bet liko 11-as, nes apmaudžiai suklydo paskutinėje šaudymo serijoje.

„Esu patenkintas sezonu, nes vyrų rezultatai daug geresni nei buvo pernai, - teigė V. Korčaginas. - Federacija labai daug dirba, kad bitume viskuo aprūpinti ir galėtume visur startuoti, nes šis sportas yra tikrai brangus.“

Treneris gyrė T. Kaukėną ir už 63-iąją vietą bendrojoje pasaulio taurės įskaitoje ir pateikė palyginimą: viskuo aprūpintos Baltarusijos rinktinės geriausias vyras biatlonininkas liko tik 75-as.

Kada atgims Ignalinos bazė?

A. Daugirdas skaičiuoja dienas, kada pagaliau vėl bus galima daugiau laiko treniruotis Lietuvoje, mat Ignalinos žiemos sporto centre jau trejus metus vyksta didžiulės statybos. Pagal numatytą grafiką jos turi būti baigtos 2013-ųjų birželį, ir tada Ignalinoje vėl bus galima rengtis patiems ir priimti kitų šalių rinktines.

Ignalina - tiesiog Dievo sutverta vieta žiemos sportui“, - sakė LBF vadovas, kartais pasigendantis ten įkurtos viešosios įstaigos lankstumo ir geranoriškumo biatlonininkams.

Rekonstrukcijos projekto vertė - 8,5 mln. Lt, iš kurių 60 proc. skyrė ES fondai. Jau padaryta daugiau nei 70 proc. darbų, iškilo naujas pastatas, tačiau kyla problemų dėl to, kad statybininkai neturi tokių specifinių bazių įrengimo patirties.

Dėl užsitęsusių Ignalinos žiemos sporto centro statybų lietuviai tapo itin dažnais svečiais Latvijoje, kuri turi 4 puikiai įrengtas panašias bazes.

Vienoje jų - Maduonos „Smeceres sils“ - savaitgalį vyko Lietuvos čempionato sprinto varžybos ir olimpinio čempiono Algimanto Šalnos taurės estafečių varžybos.

Pastarosios atgaivintos Lietuvoje kone po 20 metų pertraukos, kas liudija apie augantį biatlono populiarumą. „Prieš dvejus metus čia buvo pelkė“, - sakė Maduonos slidinėjimo centro, kuriame yra ir moderni BMX trasa, laipiojimo parkas, vadybininkas Gunaras Ikauniekas.

Latviai vilioja lietuvius puikiai parengtomis trasomis, gera šaudykla ir palankiomis kainomis - viena nakvynė rąstiniuose nameliuose šalia trasos kainuoja vos 5 latus (25 Lt) parai.

Ar pertvarkytas Ignalinos žiemos sporto centras pagaliau pasinaudos savo privalumais, paaiškės jau kitą sezoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.