EUROLYGA 2023

Dviratininkų ginklas, prie kurio negali prikibti dopingo kontrolieriai

Į didžiulį dopingo skandalą prieš kelerius metus įsivėlęs dviratininkas Lance'as Armstrongas rimtu veidu kalbėjo, kad „Tour de France“ lenktynių 1999-2005 metais laimėti be dopingo nebuvo įmanoma.

„Tour de France“ lenktynės iš dviratininkų pareikalauja labai daug jėgų.<br>AP
„Tour de France“ lenktynės iš dviratininkų pareikalauja labai daug jėgų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 11, 2013, 9:15 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 3:51 AM

Esą daugiadienės lenktynės yra pernelyg varginančios, kad jas būtų galima įveikti be tam tikrų specialių preparatų. L. Armstrongas pasirinko draudžiamus.

Tačiau kaip įveikti kartais net per 200 km nusidriekusius lenktynių etapus nepažeidžiant sportinio principo? „Omega Pharma-QuickStep“ komanda turi vieną ginklą.

Visi lenktynininkai turi moderniausią specialią įrangą, padedančią ištverti be galo varginančius nuotolius. Aukščiausios klasės dviračiai, apranga, specialūs komandų autobusai, prigrūsti įvairiausių reikmenų.

Visa tai gelbsti dviratininkams pasiruošti startams, ir po jų atgauti jėgas. Bet yra dar vienas, ne toks modernus, tačiau originalus būdas, kaip lenktynininkams atsipūsti iškart po daugiadienių lenktynių etapų.

Šalia modernių komandų autobusų, prie „Omega Pharma-QuickStep“ važiuoja nedidelis mikroautobusas. O jo viduje – pripučiamas baseinas.

Praktiškai toks pat, kaip gyvenamųjų namų kieme, kur pliuškenasi vaikai. Skirtumas tas, kad vanduo jame yra ledinis.

Į šias vonias iškart po lenktynių šoka „Omega Pharma-QuickStep“ dviratininkai. Tiesa, ledinė vonia mikroautobuse – intymi vieta, į kurią neįleidžiamos kameros. Bent jau BBC žurnalistams ten patekti nepavyko.

Lenktynininkas vonioje turi praleisti apie tris minutes, tačiau ne kiekvienas tiek ištveria. Vandens temperatūra baseine – 10-15 laipsnių.

Sportininkui baseine svarbiausia ne sustingti, o atvėsinti kūną, atgaivinti raumenis ir taip atgauti prarastas jėgas. Ledinis vanduo pagreitina kraujo cirkuliaciją ir taip spartina jėgų atgavimą.

Anksčiau dviračių komandos sportininkus į ledines vonias siųsdavo viešbučiuose. Esą kuo greičiau patenkama į tokią vonią, tuo geriau.

Tačiau kol dviratininkas po lenktynių grįždavo į viešbutį, praeidavo nemažai laiko. Taigi, „Omega Pharma-QuickStep“ nutarė padaryti taip, kad lenktynininkai pajustų maksimalią ledinės vonios naudą.

Vienadienėms lenktynėms ši naujovė nėra būtina. Tačiau kai varginančius šimtakilometrinius „Tour de France“ etapus skiria mažiau nei para, ledinė vonia – puikus būdas įkrauti senkančias lenktynininkų baterijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.