EUROLYGA 2023

Europos jaunimo olimpiniame festivalyje buvo ko pasimokyti

Europos jaunimo olimpiniame festivalyje (EYOF) Utrechte iškovotas 1 aukso ir 1 bronzos medalis – ne pats šauniausias Lietuvos sportininkų pasirodymas, todėl svarbu gerai išmokti gautas pamokas.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Jul 22, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:46 PM

Lietuviai Olandijoje aplenkė ir estus (2 sidabro medaliai), ir latvius (1 bronzos), tačiau šį kartą persvara buvo kukli.

„Varžybos Utrechte patvirtino, kad labai sunku prognozuoti tokio amžiaus sportininkų rezultatus. Buvo atletų, iš kurių visi tikėjosi geresnių rezultatų, buvo ir tokių, kurie pasirodė geriau, nei tikėtasi”, – „Lietuvos rytui” sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

LTOK vadovės nuomone, dabar svarbiausia yra padaryti išvadas iš Utrechte gautų pamokų – sportininkams, treneriams, ir sporto šakų federacijoms.

Aštuonetas – ne visiems

„Visos delegacijos pasirodymą turbūt įvertinčiau aštuonetu, – sakė LTOK generalinis sekretorius Valentinas Paketūras. – Bet kai kurioms federacijoms parašyčiau gerokai mažesnį pažymį.”

V.Paketūras teigė, kad EYOF rezultatai bus aptarti su federacijomis ir padarytos išvados dėl rengimosi kitiems festivaliams.

LTOK vadovams daugiausia nerimo kėlė tai, kad keletas sportininkų buvo akivaizdžiai silpnai pasirengę techniškai, treneriai nežinojo kai kurių savo sporto šakos subtilybių, taip pat ir psichologiškai lietuviai nebuvo patys stipriausi.

Ypač trūko psichologinio tvirtumo dziudo kovotojams, kurie vienas po kito pralaimėjo pirmąsias kovas.

Tik vieną kovą iš septynių laimėjo tenisininkai. Iš 12 plaukikų tik vienas pateko į finalą.

„Palyginti su kitų šalių sportininkais, Lietuvos jauniesiems atletams trūksta galingumo.

Taip yra ir dėl to, kad lietuviai vėliau bręsta nei pietiečiai, ir dėl to, jog Lietuvos treneriai neturi tokio pasirinkimo kaip didžiųjų šalių specialistai.

Ten tarp sportininkų vyksta didelė konkurencija, o pas mus reikia branginti ir puoselėti kiekvieną talentą.

Tačiau tai turi ir privalumų, nes treneriai gali geriau pažinti savo auklėtinius”, – kalbėjo Lietuvos olimpinės misijos Utrechte vadovas, LTOK vasaros olimpinių sporto šakų referentas Einius Petkus.

Talentai gimsta ne kasdien

Utrechte pagal iškovotus medalius Lietuva užėmė 28-ąją vietą tarp 49 žemyno šalių. Prieš dvejus metus Trabzone buvo pelnyta net 10 medalių – 3 aukso, 4 sidabro, 3 bronzos. Tada lietuviai Europoje buvo dešimti.

„Jau vykdami į Utrechtą žinojome, kad pakartoti tokio rezultato neįmanoma, nes tokios talentingos sportininkės kaip Rūta Meilutytė (plaukikė Trabzone laimėjo po vieną visų spalvų medalį. – Red.) šįkart neturėjome”, – teigė E.Petkus.

Bėdos vijo viena kitą

Šeštadienį namo grįžusios delegacijos nariai juokavo, kad galbūt trūko ir pašventinimo prieš kelionę, nes visą savaitę blogos naujienos vijo viena kitą.

Per atidarymą blogai pasijuto ir į medikų globą pateko dziudo kovotojas Lorenas Ažukas, kitą dieną lengvaatlečiai liejo ašaras dėl techninių klaidų.

Antradienį olimpiniame kaimelyje mirė Lietuvos delegacijos gydytojas Vladas Sklizmantas, paskui atėjo žinia iš Lietuvos apie LTOK viceprezidento Arvydo Juozaičio motinos mirtį.

Dziudo kovotojai Džestinai Kutkaitei dėl sužeistos alkūnės prasidėjo uždegimas, temperatūra pakilo iki 40 laipsnių, prireikė olandų medikų pagalbos ir nedidelės operacijos.

Penktadienį pirmoje kovoje ant tatamio apmaudžiai pralaimėjo Lietuvos rinktinės vėliavnešys Europos vicečempionas Rokas Nenartavičius, o po pietų jo treneris Zenius Vencevičius sužinojo apie buvusio savo auklėtinio alytiškio 41 metų Aldo Baranausko mirtį.

Kaip kam sekėsi Utrechte?

Lengvoji atletika (18 sportininkų). Komandos vadovė – Zita Tindžiulienė.

Gerai. 1-oji vieta – Benediktas Mickus (800 m bėgimas), 5-oji – Tomas Vasiliauskas (kūjo metimas), Arminas Čečkauskas (rutulio stūmimas).

Blogai. Aistė Žiginskaitė (kūjo metimas) rungtyniavo su netinkama pirštine, jai padėjo baltarusiai; Simonas Milšinas (100 m bėgimas) diskvalifikuotas dėl klaidingo starto.

Plaukimas (12 sportininkų). Vyriausioji trenerė – Ala Kiseliova.

Gerai. 5-oji vieta – Paulius Grigaliūnas (100 m krūtine, dukart gerino asmeninį rekordą).

Blogai. Nė vienas kitas plaukikas nepateko į finalą ar pusfinalį.

Dziudo (10 sportininkų). Vyriausiasis treneris – Kęstas Vitkauskas.

Gerai. 5-oji vieta – Džestina Kutkaitė (iki 48 kg).

Blogai. Kiti 9 sportininkai, įskaitant ir Europos jaunių vicečempioną Roką Nenartavičių, pralaimėjo jau pirmąsias kovas. Tam įtakos turėjo ir silpnas psichologinis pasirengimas, ir nesutarimai dar Lietuvoje tarp trenerių, todėl pora sportininkų kovojo ne savo svorio kategorijose.

Dviračių sportas (6 sportininkai). Vyriausiasis treneris – Kęstutis Česaitis.

Gerai. 5-oji vieta – Milda Aužbikavičiūtė (asmeninės lenktynės), 6-oji vieta – Ema Manikaitė (grupinės lenktynės).

Blogai. Per vaikinų grupines lenktynes griuvo Laurynas Jucikas, jis finišo liniją kirto stumdamas dviratį.

Tenisas (4 sportininkai). Treneriai – Edita Liachovičiūtė ir Šarūnas Kulnys.

Gerai. Merginų dvejetų varžybose Emilija Kravtaitė ir Gabija Drūteikaitė įveikė Izraelio duetą ir pasipriešino vokietėms.

Blogai. Vienetų varžybose lietuviai buvo akivaizdžiai silpnesni už varžovus.

Gimnastika (4 sportininkai). Treneriai – Vladislovas Bogomolovas ir Mindaugas Katinas.

Gerai. 3-ioji vieta – Tomas Kuzmickas (laisvieji pratimai), 7-oji vieta – T.Kuzmickas (daugiakovės atranka).

Blogai. Kiti trys sportininkai pasirodė silpniau nei vidutiniokai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.