EUROLYGA 2023

Po Ch. Froome'o triumfo „Tour de France“ lenktynėse – dviprasmiškos užuominos

Neįveikiamu dviračių sporto monstru jau pradėtas vadinti Christopheris Froome’as patvirtino favorito vardą. „Sky” ekipos dviratininkas triumfavo jubiliejinėse „Tour de France” lenktynėse, remdamasis „L'Equipe“ ir AP informacija rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kenijoje gimęs 28-erių britas Ch. Froome’as iš „Sky” komandos triumfavo jubiliejinėse „Tour de France” lenktynėse.<br>AP
Kenijoje gimęs 28-erių britas Ch. Froome’as iš „Sky” komandos triumfavo jubiliejinėse „Tour de France” lenktynėse.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 22, 2013, 10:50 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:36 PM

Ch. Froome’o persvara šįmet buvo tokia akivaizdi, kad jis jau lyginamas su Lance’u Armstrongu.

Kenijoje gimęs 28-erių britas užlipo ant garbės pakylos Paryžiaus Eliziejaus Laukuose, laimėjęs 100-ąsias daugiadienes „Tour de France” lenktynes.

Per 3 savaites Prancūzijos keliais dviratininkai nuvažiavo 3403 km. Vakar vakare jie numynė paskutinius 133 km Paryžiuje.

„Sky” lyderis bendrojoje įskaitoje daugiau kaip 5 minutėmis aplenkė artimiausius savo varžovus: kolumbietį Nairo Quintaną („Movistar”) ir ispaną Joaquiną Rodriguezą („Katiuša”).

Pagrindiniu Ch. Froome’o varžovu vadintas 2007 ir 2009 metų „Tour de France” čempionas ispanas Alberto Contadoras („SaxoBank”) liko tik ketvirtas, atsilikęs nuo brito daugiau nei 7 min.

Jubiliejinėse lenktynėse dalyvavęs vienintelis lietuvis Ramūnas Navardauskas („Garmin”) bendrojoje įskaitoje užėmė 120-ąją vietą tarp 170 finišą Paryžiuje pasiekusių dviratininkų.

– Christopheri, tapote „Tour de France” čempionu. Ką jums reiškia šis titulas? – Ch. Froome’o paklausė žurnalistai.

– Visą vakarą apie tai kalbėsimės. Bet jei trumpai – baigiau neįtikėtiną kelionę nuo tos akimirkos, kai pirmąsyk sėdau ant kalnų dviračio Kenijoje ir ten važinėjau dulkėtais vietiniais keliais, kol pagaliau pasiekiau finišą vilkėdamas geltonus svarbiausių pasaulio lenktynių marškinėlius.

Šios lenktynės buvo nuolatinė kova. Kaskart reikėjo įveikti skirtingas kliūtis – vėją, griūtis, geras ar blogas dienas kalnuose, kai mus atakavo varžovai. Kartais priekyje likdavau visiškai vienas, kartais komandos draugai kartu važiuodavo iki galo.

– Ar šias daugiadienes lenktynes galite laimėti daug kartų?

– Man 28-eri, bet aš tikrai nežinau, kiek turų galėčiau laimėti.

Trisdešimtmečio pradžia – tai laikas, kai dviratininkai pasiekia savo sportinės formos viršūnę. Tikiuosi, kad toliau tobulėsiu ir galėsiu kautis dėl pergalės čia tiek kartų, kiek turėsiu noro.

– Kurioje srityje galėtumėte dar patobulėti?

– Neįmanoma pasakyti, ką visiems mums žada ateitis. Bet jaučiu vėlai patekęs į dviračių sportą. Tapau profesionalu vos prieš penkerius metus.

Aš daug kur dar atsilieku, nors tobulėjau labai greitai. Kasmet tiek daug visko išmokau, kad net sunku pasakyti, ką dar reikėtų pagerinti. Bet dar galiu tobulėti visose dviračių sporto srityse.

– Kada patikėjote, kad galite laimėti vieną iš didžiųjų turų (3 savaičių „Tour de France”, „Giro d’Italia” ir „Vuelta e Espana” daugiadienes lenktynes. – Red.)?

– Pirmąsyk realiai suvokiau tai per Ispanijos turą 2011-aisiais (Ch.Froome’as buvo antras. – Red.). Anksčiau tai padaryti buvo sunku, nes man trūko stabilumo.

Nors kai kuriuose etapuose pavykdavo įrodyti, ką galiu, neišvengdavau ir blogų dienų.

Ispanijoje pagaliau pradėjau tikėti, kad galiu kautis su visais dėl pirmųjų vietų bendrojoje įskaitoje.

– Per karjerą jums teko išgyventi daug sunkių akimirkų. Prieš keletą metų net norėjote mesti profesionalųjį sportą. Kas privertė pasilikti?

– Teko nuolat kautis dėl savo sveikatos. Ypač 2009-aisiais.

Turėdavau keletą savaičių gerų treniruočių, bet po to staiga susirgdavau ir krisdavau į lovą. Nuolat kankino peršalimas, kvėpavimo takų ligos, todėl net negalėjau treniruotis.

Tai – užburtas ratas, tad buvo labai sunku rasti paskatų toliau sportuoti. Bet artimiausi draugai ir mano artimieji padėjo ištverti pačias juodžiausias dienas.

Tai buvo ne tiktai fizinė, bet ir psichologinė kova.

– Ar „Sky” vadovai neslėpė, jog tikisi iš jūsų padaryti „Tour de France” čempioną, kai 2010 metais pasirašėte sutartį su komanda?

– Kai prisijungiau prie komandos, manęs klausė, kokių turiu asmeninių tikslų.

Pasakiau, ko norėčiau dabar ir ateityje, kokios mano svajonės. Pergalė „Tour de France” buvo ilgalaikis tikslas.

Tikrai negalėjau net įsivaizduoti, kad su geltonais marškinėliais atvažiuosiu į Paryžių prabėgus vos trejiems metams.

– Pastaruosius du sezonus „Sky” tiesiog dominuoja lenktynėse. Ar kitąmet vėl laikysitės tos pačios taktikos?

– Tai labai svarbus klausimas, bet tikrai nežinau, ar jau dabar turiu į jį atsakymą.

Manau, kad nereikės daug ko keisti. Viliuosi, kad būsiu geriau pasiruošęs tam spaudimui, kurį nuolat jaučiu, kai apsivelku geltonus marškinėlius.

Su šiuo turu tikrai neįmanoma palyginti jokių kitų lenktynių.

Buvau įsitikinęs, jog per kitas lenktynes tinkamai pasiruošiau viskam, kas gali nutikti, bet tai, kas vyksta „Tour de France”, yra visiškai kitas lygis.

– Tapote pirmuoju „Tour de France” čempionu po L. Armstrongo bylos. Kaip vertinate nuolatinius jūsų palyginimus su amerikiečiu, kuris pagaliau prisipažino vartojęs dopingą?

– Visiems mums tai buvo sunkus iššūkis.

Juk neįmanoma išplėšti lapų iš mūsų sporto istorijos. Kiekvienas, kuris vilkėjo geltonus marškinėlius ir darė tokius dalykus, neišvengiamai turi sulaukti žurnalistų ir sirgalių kritikos.

Aš viską suprantu ir taip pat buvau nusivylęs šiuo sportu.

Tikiuosi, kad savo pergale padėsiu keisti viso dviračių sporto situaciją. Mes visi tikrai kupini ryžto įrodyti, kad mūsų sportas pasikeitė.

Skeptiškas aplinkinių požiūris tikrai nesuteikė daugiau laimės. Mums buvo dar sunkiau. Bet su komandos draugais mes sugebėjome įveikti šią papildomą kliūtį.

Įtarimai dėl dopingo – sąskaita už praeitį

„Garmin” dviratininkas Davidas Millaras pasipiktino, kad Christopheris Froome’as lyginamas su Lance’u Armstrongu. Ramūno Navardausko komandos draugas įsitikinęs, jog skandalinga dopingo epocha dviračių sporte baigėsi, o naujos kartos dviratininkai dabar priversti mokėti už svetimas nuodėmes.

Nuo 1997-ųjų profesionalo karjerą tęsiantis 36-erių britas prisidėjo prie „Garmin” komandos sukūrimo norėdamas įrodyti, jog gali būti švarus po dvejų metų diskvalifikacijos dėl dopingo.

„Šįmet „Tour de France” vėl lydi įtarimų šešėlis. Bet tai – praeities bagažas, už kurį esame priversti sumokėti, – sakė D. Millaras.

– Per pastaruosius 15 metų mūsų sirgaliai iki paskutinės akimirkos norėjo tikėti, bet juos lydėjo vienas nusivylimas po kito. Mes kartu beveik sugriovėme savo sportą – ir dviratininkai, ir komandų vadovai, ir gydytojai.

Puikiai suprantu, kodėl sirgaliai ir žiniasklaida yra tokie skeptiški. Šiandien jiems tikrai atrodo logiškiau daugiau netikėti. Tačiau skepticizmas neturėtų tapti cinizmu. Ironiška, bet dviračių sportas dar niekuomet nebuvo toks švarus kaip dabar.

Esu įsitikinęs, kad „Tour de France” galima laimėti, kai esi visiškai švarus. Bet žiūrovai jau negali tuo patikėti. Gaila, kad naujos kartos dviratininkai ir Ch.Froome’as dabar priversti atsakyti už praeities žvaigždžių klaidas.

Kalbant apie dopingą, viskas apvirto aukštyn kojomis. Dabar dviratininkams jau negalioja nekaltumo prezumpcija. Jie iš anksto privalo įrodyti, jog yra švarūs.

Nėra lengva gyventi, kai esi nuolat be kaltės įtarinėjamas. Dabartinė situacija tikrai liūdna: po dešimties metų visi turėtų rausti iš gėdos, prisimindami kaip kaltino ir niekšu vadino Ch. Froome’ą.

Mūsų komanda kartu su „Sky” dviratininkais praleido antrąją poilsio dieną. Girdėjau visus tuos nesibaigiančius klausimus apie dopingą. Prieš 10 metų žurnalistai vengė užduoti „Tour de France” lyderiui bent vieną klausimą apie tai.

L.Armstrongas tada visur buvo sutinkamas kaip žvaigždė, nors jis visus apgaudinėjo. Ch.Froome’as dabar iš anksto sutinkamas lyg niekšas, nors viską darė gerai.

Siaubinga, kai žiūrovų minia ant Vantu viršūnės švilpimu pasitinka „Sky” dviratininkus, nors jie yra visiškai švarūs. Puikiai pažįstu šiuos vaikinus ir žinau, kaip sunkiai jie dirba.

Prireiks laiko ir ne vienų metų be dopingo skandalų, kad žmonės vėl patikėtų dviračių sportu. Bet laukdama tos akimirkos dabartinė karta priversta sumokėti per didelę kainą. Tai neteisinga.

Turime būti atviri ir nieko neslėpti. Pritariu, kad būtų viešai skelbiami visi dviratininkų duomenys. Bet tai tikrai nėra panacėja, nes tik keletas mokės šią informaciją deramai išanalizuoti. Be to, tokia analizė taip pat turi ribas – visose sporto šakose didieji čempionai yra išskirtinės asmenybės ir nėra normalūs žmonės.

Bet turime būti iki galo atviri, nes tai gali mums padėti. Negalima bijoti dar griežtesnės kovos su dopingu sistemos. Tai mūsų darbo dalis. Jei nori būti laikomas švariu profesionaliu atletu, privalai sutikti su griežta kovos su dopingu programa.

Kai kas siūlo, kad dopingo kontrolieriai turėtų teisę belstis į duris net naktį – nuo 23 val. iki 6 val. Kai žinai ir pats patyrei, kas prieš 10 ar 15 metų vyko mūsų sporte, tam priešintis tikrai sunku.”

„Tour de France” lenktynių rezultatai

20-asis etapas (125 km). 1. N.Quintana (Kolumbija, „Movistar”) – 3 val. 39 min. 4 sek., 2. J.Rodriguezas (Ispanija, „Katiuša”) – atsiliko 18 sek., 3. Ch.Froome’as (Didžioji Britanija, „Sky”) – 29 sek., ... 170. R.Navardauskas („Garmin”) – 28 min. 47 sek.

Bendroji įskaita po 20 etapų (3270 km). 1. Ch.Froome’as (Didžioji Britanija, „Sky”) – 80 val. 49 min. 33 sek., 2. N.Quintana (Kolumbija, „Movistar”) – atsiliko 5 min. 3 sek., 3. J.Rodriguezas (Ispanija, „Katiuša”) – 5 min. 47 sek., 4. A.Contadoras (Ispanija, „SaxoBank”) – 7 min. 10 sek., 5. R.Kreuzigeris (Čekija, SaxoBank”) – 8 min. 10 sek., 6. B.Mollema (Olandija, „Belkin”) – 12 min. 25 sek., 7. J.Fulgsangas (Danija, „Astana”) – 13 min., 8. A.Valverde (Ispanija, „Movistar”) – 16 min. 9 sek., 9. D.Navarro (Ispanija, „Cofidis”) – 16 min. 35 sek., 10. A.Talansky (JAV, „Garmin”) – 18 min. 22 sek., ... 120. R.Navardauskas („Garmin”) – 3 val. 22 min. 12 sek. Klasifikuoti 170 dviratininkų.

Žalieji marškinėliai (geriausias sprinteris): 1. P.Saganas (Slovakija, „Cannondale”). Taškuoti marškinėliai (geriausias kalnų dviratininkas): 1. N.Quintana (Kolumbija, „Movistar”). Baltieji marškinėliai (geriausias jaunasis dviratininkas iki 25 metų): 1. N.Quintana, bet juos apsivilko antras likęs A.Talansky (JAV, „Garmin”), nes kolumbietis jau vilkėjo kalnų karaliaus aprangą.

Komandų įskaita: 1. „SaxoBank” (Danija), ... 11. „Garmin” (JAV). Dalyvavo 22 komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.