EUROLYGA 2023

Lietuvos šuolininkai į vandenį užleidžia pjedestalą R. Meilutytei ir kitiems

„Palau Sant Jordi” arenoje Barselonoje nekart vyko aukščiausio lygio krepšinio kovos, bet nuo sekmadienio ten įrengtame laikinajame baseine varžysis geriausi pasaulio plaukikai, tarp jų – 9 lietuviai, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

I. Barkauskas Barselonoje varžėsi šuolių nuo 1 metro tramplino varžybose, bet šioje rungtyje liko paskutinis, 43-ias.<br>„Reuters”
I. Barkauskas Barselonoje varžėsi šuolių nuo 1 metro tramplino varžybose, bet šioje rungtyje liko paskutinis, 43-ias.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Jul 24, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:09 PM

Kol Rūta Meilutytė ir dauguma kitų Lietuvos plaukikų kraunasi lagaminus kelionei į Barseloną, šuolininkai į vandenį jau baigė savo pasirodymą pasaulio čempionate.

Vandens sporto šakų pirmenybėse Ispanijoje dar vyksta vandensvydžio ir dailiojo plaukimo varžybos, bet jose lietuviai nedalyvauja.

Po traumos pasiruošti nespėjo

Vakar namo sugrįžę Lietuvos šuolininkai į vandenį nenušoko toliau savo galimybių.

Šuolių nuo 1 metro tramplino atrankos varžybose 30-metis Sergejus Baziukas surinko 52,8 taško ir užėmė 40-ąją vietą, o 24 metų Ignas Barkauskas (50,7) liko paskutinis, 43-ias.

I. Barkauskas, kuris prieš keletą metų Europos jaunimo pirmenybėse buvo užėmęs penktąją vietą – aukščiausią per Lietuvos šuolių į vandenį istoriją – tikėjosi daugiau, bet planus sujaukė trauma.

„Dėl lūžusio piršto jis beveik pusmetį negalėjo treniruotis, o trijų savaičių pasirengimo šįsyk neužteko, todėl jo rezultatai tokie kuklūs”, – sakė Lietuvos šuolių į vandenį komandos treneris Kęstutis Autukas.

Nedidelė paguoda I. Barkauskui: „Reuters” fotografas įspūdingoje nuotraukoje užfiksavo lietuvį, atliekantį šuolį atvirajame baseine, iš kurio matyti Barselonos panorama.

„Varžybos vyko olimpiniame Barselonos baseine, atmosfera buvo tikrai įspūdinga, – pasakojo K.Autukas. – Net 45 šalių atletai dalyvavo šuolių į vandenį varžybose, kuriose šiemet atsiskleidė Azijos sportininkai. Jų lygis per pastaruosius metus gerokai išaugo.”

Šuolių nuo 10 m bokšto varžybose lietuviai nesivaržė – Lietuvoje net nėra sąlygų atlikti akrobatinius triukus šokant į vandenį iš tokio aukščio.

Plaukios tik po stogu

Pasaulio čempionato plaukimo varžybos vyks 1990 metais pastatytoje „Palau Sant Jordi” arenoje.

1992 metų olimpinėse žaidynėse ten vyko rankinio ir tinklinio varžybų finalai, 2003 ir 2010 m. – krepšinio klubų Eurolygos finalo ketverto turnyrai, o dabar čia sumontuotas 50 m ilgio 3 m gylio laikinasis baseinas.

Plaukimo varžybas čia galės stebėti 12 tūkst. žiūrovų.

Tarptautinė plaukimo federacija priėmė nutarimą pirmenybes nuo šiol rengti tik uždaruosiuose baseinuose.

„Taip bus sukurtos vienodos sąlygos visiems plaukikams, nes atviruosiuose baseinuose nesitreniravę sportininkai nėra pratę prie vėjo ir saulės.

Tai ypač aktualu tiems, kurie plaukia nugara”, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, 1996 m. Atlantos olimpiados dalyvis, pats plaukęs ne viename atvirajame baseine.

2009 metais pasaulio čempionate Romoje bronzą plaukdamas krūtine iškovojęs Giedrius Titenis su treneriu Žilvinu Ovsiuku jau treniruojasi Barselonoje.

Londono olimpinė čempionė R. Meilutytė ir Jūratė Ščerbinskaitė su treneriu Jonu Ruddu iš Plimuto (Anglija) į pasaulio pirmenybes iškeliaus ketvirtadienį.

Kita dalis mūsų šalies plaukimo komandos, kurią sudaro 9 atletai, į Barseloną išvyks penktadienį.

Trukdė medūzos ir spyriai

Pasaulio čempionato plaukimo varžybos „Palau Sant Jordi” baseine prasidės sekmadienį, bet ištvermingiausi plaukikai jau stojo į startą.

Kartais labiau imtynes negu plaukimą primenančiose varžybose atvirame vandenyje Barselonos uoste antradienį graikas Spyridonas Gianniotis laimėjo 10 kilometrų lenktynes.

Nors saulė įšildė orą iki 30 laipsnių, o vandens temperatūra buvo irgi ideali – 25 laipsniai, plaukimo maratone vyko tikros grumtynės. 65 plaukikai sunkiai tilpo siauroje trasoje.

Penkiskart pasaulio čempionas vokietis Thomas Lurzas šįkart prarado daug laiko stumdydamasis su varžovais.

„Buvo labai blogai. Ir vis dėl vaikinų, kurie nefinišuoja pirmosiose pozicijose, – piktinosi Th.Lurzas. – Noriu plaukti, o ne kautis. Tai kainuoja daug jėgų. Bet toks jau yra plaukimas atvirame vandenyje.”

Olimpinis čempionas iš Tuniso Oussama Mellouli skundėsi spyriais ir smūgiais, kuriais jį vis vaišino prancūzas Damienas Cattinas-Vidalis.

Italas Valerio Cleri, laimėjęs 25 kilometrų lenktynes pasaulio čempionate 2009 metais, irgi neslėpė pykčio: „Tai buvo tarsi imtynės tarp plūdurų. Be to, mane nudegino medūza. Uostas siauras, vietos nedaug. Kai esame taip arti vienas kito, prasideda tikros kautynės.”

Atkaklios lenktynės vyko ir tarp moterų – vakar brazilė Poliana Okimoto 10 km nuotolyje vos 0,3 sek. aplenkė tėvynainę Aną Marcelą Cunhą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.