EUROLYGA 2023

Lietuvos dailiojo čiuožimo perlas G.Butkutė į karjeros aukštumas kopia Rusijoje

Kaunietei Godai Butkutei dar tik 14-a. Tai amžius, kai mergaitės išbando kosmetiką, pradeda domėtis vaikinais, o po pamokų ilgai plepa su draugėmis. G.Butkutės diena – kitokia. Perspektyviausia Lietuvos čiuožėja kasdien valandų valandas praleidžia treniruotėse ir apmaudo dėl pro šalį lekiančios nerūpestingos vaikystės nelieja – ji turi tikslą. Mergaitė svajoja su partneriu dalyvauti 2018 metų žiemos olimpinėse žaidynėse, o kitose – pasipuošti medaliu.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Sep 9, 2013, 8:59 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:18 PM

Sužavėjo nuo pirmosios treniruotės

Vos trejų su puse metų G.Butkutę į ledo areną atvedė mama Karolina. „Dar būdama nėščia žinojau, kad dukrą leisiu į dailųjį čiuožimą. Pati nesportavau, bet esu šios sporto šakos gerbėja, man labai gražu“, - sakė K.Butkienė.

Kai mergaitė buvo šešerių, ją treniruoti pradėjo Lilija Vanagienė.

„Didelių akių, labai simpatiška ir daili mergaitė“, - tokią G.Butkutę prieš septynerius metus atėjusią į jos treniruotę prisimena trenerė.

Jau tada ji suprato, kad rankose turi neeilinį talentą.

„Net sunku paaiškinti. Labai krito į akis kaip ji improvizuoja pagal muziką, kaip kojas kelia, špagatus, „spirales“ daro. Su tokiu vaiku dirbti yra fantastika“, - buvusią auklėtinę gyrė trenerė.

Labai darbšti, charizmatiška, artistiška, turinti aiškų tikslą ir jo siekianti, Godos savybes vardijo L.Vanagienė. Talentinga mergaitė nuo mažens treniravosi su vyresnėmis sportininkėmis.

„Per visą savo gyvenimą nebuvau sutikusi tokios. Artistiškumo ir charizmos negalima išmokti, nėra tokių pedagogų. Tai įgimtas ir labai didelis pliusas dailiajame čiuožime. Ji gali improvizuoti pagal bet kokią muziką.

Jos mąstymas – kaip suaugusio žmogaus. Ji atkakliai siekia tikslo, labai daug ką aukoja, praktiškai nemato vaikystės. Goda labai darbšti. Jei vienas žmogus tą patį elementą padaro 2-3 kartus, ji suspėja padaryti dešimt kartų. Nė minutės negali be darbo pabūti. Nemoka kitaip“, - pasakojo L.Vanagienė.

Į JAV neišleido mama

„Prieš trejus metus dalyvavome varžybose Budapešte. Nutiko taip, kad pačiūžos neatskrido. Davė jai svetimas pačiūžas, bet Goda nepačiuožė. Paskutinę akimirką ji laukė prie durų, o aš atlėkiau iš oro uosto su jos pačiūžomis. Mergaitė čiuožė paskutinė, be apšilimo. Tą dieną ji buvo aštunta, o kitą dieną, su kita programa tarp 35 dalyvių užėmė trečiąją vietą“, - nuotykį prisiminė trenerė.

L.Vanagienė su talentinga mergaite dirbo septynerius metus. Kai Godai suėjo trylika, ji išvyko į Sankt Peterburgą. Tuomet estafetę perėmė rusai Liudmila Velikova ir Nikolajus Velikovas.

„Godą kvietė ir Isabellos Tobias bei Deivido Stagniūno treneris Igoris Špilbandas. Tačiau aš pabijojau. Būtų reikėję vykti į JAV, o jai buvo tik trylika. Baisu išleisti vieną“, - prisiminė čiuožėjos mama K.Butkienė.

Taip kaip mamai sunku išleisti dukrą į svetimą šalį, taip ir ilgus metus dirbusiai trenerei nėra lengva atsisveikinti su velniškai talentinga auklėtine.

„Visada būna gaila, bet negali laikyti vaiko, jei matai, kad jis gali žymiai daugiau“, - atsiduso L.Vanagienė.

Amžiaus skirtumas – ne problema

Lietuvos dailiojo čiuožimo perlu vadinama mergaitė nepraslydo pro akis ir žymiausiai šalies čiuožėjų porai Povilui Vanagui ir Margaritai Drobiazko.

Goda jau šešis kartus dalyvavo jų organizuojamame „Liepsnojančio ledo“ šou. Taip pat ji buvo pakviesta į panašų renginį Maskvoje.

Daugiau nei prieš metus G.Butkutė išbandė porinį čiuožimą. Nikita Jermolajevas – antrasis mergaitės partneris. L.Vanagienė tikisi, kad ne paskutinis.

Su 22 metų rusu Goda į porą stojo lapkritį. Už mėnesio pora dalyvavo „Liepsnojančio ledo“ šou. Vasarį jie jau turėjo dvi naujas programas, su kuriomis laimėjo Lietuvos čempionatą.

Tarp Godos ir Nikitos – 8 metų skirtumas. Dažnai tokio amžiaus jaunuolius domina skirtingi dalykai, o bendrą kalbą rasti sunku. Tačiau šioje poroje tvyro ramybė.

„Nesipykstame, labai gerai sutariam. Jam ir Lietuvoje patinka, cepelinus labai mėgsta“, - nusijuokė Goda.

„Jie idealiai tinka vienas kitam pagal charakterį, charizmą. Jis stiprus, subrendęs. Su paaugliais kartais būna sudėtinga, o jie taip puikiai sulipo. Abu darboholikai ir pažangą daro akyse! Trigubų išmetimų žmonės mokosi trejus ar daugiau metų, o jie kartu šoka mažiau nei metus“, - aiškino L.Vanagienė.

Kalbą išmoko greitai

„Labai sunku“, - neslėpė G.Butkutė, paklausta kaip sekėsi prisitaikyti naujoje aplinkoje. Kai išvyko į Sankt Peterburgą, rusų kalba ir kultūra jai buvo svetima.

„Rusiškai išmokau labai greitai. Kai mane išvežė vasarai į stovyklą ir paliko, tai tik su mamyte ir močiute kalbėjau lietuviškai. Visi filmai, televizijos programos buvo rusiškos“, - pasakojo mergaitė.

Rusijoje ją nuolat lanko mama ir močiutė, mergaitė su artimaisiais ir draugais bendrauja internetu.

„Ryte atsikėlusi einu į treniruotę ant ledo ir ant žemės. Grįžusi pailsiu, atlieku namų darbus, tada vėl einu į treniruotę. O tada jau laikas miegoti.

Sekmadieniais Sankt Peterburge nuobodoka. Kartais į miestą išeiname. Laisvu laiku siuvinėju kryželiu, fantastines knygas skaitau“, - pasakojo Goda.

Šiemet ji Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo mokykloje baigė aštuntą klasę. Mergaitė mokosi laisvu laiku tarp treniruočių, o atsiskaito grįžusi į Kauną.

Į Lietuvą ji grįžta kas mėnesį. „Grįžtu kelioms dienoms ir vėl išvažiuoju. Jei vyksta varžybos, tai grįžtu su Nikita, pabūname ilgiau. Jis jau ir Vilnių matė, ir Kauną“, - sakė Goda.

Tikisi, kad investicijos atsipirks

K.Butkienė neslepia, kad ugdyti profesionalią ledo čiuožėją – brangus malonumas, tačiau tikisi, jog milžiniškos investicijos laikui bėgant atsipirks.

Moteris neslėpė, kad dukters išlaikymas per mėnesį jai kainuoja apie 3 tūkst. litų.

„2,5 tūkst. litų sumokame treneriams ir už buto nuomą Sankt Peterburge. Kainos ten ne tokios, kaip pas mus. O kur dar kelionės bilietai“, - pasakojo K.Butkienė.

Neprofesionaliai čiuožėjai pačiūžas galima įsigyti už 700-800 litų. Profesionaliam čiuožimui jų kaina kyla iki kelių tūkst. litų.

„Koja vis tiek auga, todėl taip išeina, kad kartą į metus tenka keisti.

Suknelės irgi taip pat. Dažniausiai vienai programai yra reikalinga viena suknelė. Ją galima pasisiūti už kelis šimtus litų, bet galima ir už tūkstantį“, - pasakojo K.Butkienė.

Godos mama – smulkioji verslininkė, o tėtis – statybininkas. Šeimai be rėmėjų būtų sunku padėti dukrai kilti į dailiojo čiuožimo aukštumas. Talentinga mergaitė gauna paramą iš Aurelijos Makūnienės fondo ir bendrovės „Procter & Gamble“ stipendiją.

Tikslas – olimpinės žaidynės

„Apie ką svajoju? Noriu sudalyvauti Europos ir pasaulio čempionatuose. Tada olimpinėse žaidynėse. O vėliau – laimėti olimpines žaidynes“, - kiek pagalvojusi ambicingai ištarė G.Butkutė.

L.Vanagienė išgirdusi apie tokius buvusios auklėtinės norus nusišypsojo: „Bet kaip protingai sugalvojo, pirmiausia sudalyvauti, o tik vėliau laimėti.“

Jaunosios sportininkės norai dideli ir gražūs, tačiau ar lietuvei pavyks įveikti galingą Rusijos, Kinijos sportininkų konkurenciją.

„Teoriškai gali, o praktiškai... Nežinau. Sunku prognozuoti. Pamatysime, kai prasidės varžybos. Aišku, rusus, kinus nugalėti yra be galo sunku, bet viskas įmanoma. Žiūrint pagal jos sudėjimą, darbštumą – kodėl gi ne? Kad matytumėte kokius pakėlimus jie daro, mažai kas Europoje tokius sudėtingus atlieka.

Atrodo, kad ji gimusi poriniam čiuožimui. Juk tokie žmonės ir gali tapti čempionais“, - svarstė L.Vanagienė.

Jei G.Butkutei ir N.Jermolajevui pavyktų patekti į olimpines žaidynes – jie perrašytų Lietuvos dailiojo čiuožimo istoriją. Pirmą kartą žiemos olimpiadoje debiutuotų mūsų šalies sportinė pora.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.