EUROLYGA 2023

LTOK atkūrimo 25-metis – proga priminti ir prisiminti nueitą kelią

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) gruodžio 10-11 dienomis renginiais Vilniuje iškilmingai minės atkūrimo 25-metį, į kurį pakviestas ir naujasis Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas vokietis Thomas Bachas.

Šiemet gruodį sukanka 25-eri nuo LTOK atkūrimo.<br>G.Nenartavičiaus nuotr.
Šiemet gruodį sukanka 25-eri nuo LTOK atkūrimo.<br>G.Nenartavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius

Sep 17, 2013, 1:24 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:08 AM

Kvietimą atvykti į Lietuvą jam iškart po laimėtų rinkimų rugsėjo 10 d. Buenos Airėse yra perdavusi LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Pagal susiklosčiusią tradiciją į nacionalinio olimpinio komiteto jubiliejaus renginius kviečiami artimiausi kaimynai, todėl į Vilnių turėtų atvykti Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos olimpinių komitetų delegacijos.

Svečius priims premjeras Algirdas Butkevičius ir Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, jie dalyvaus tarptautinėje mokslinėje konferencijoje „Baltijos šalių olimpinio sąjūdžio raida“ ir LTOK Generalinės asamblėjos neeilinėje sesijoje.

LTOK buvo atkurtas 1988 metų gruodžio 11 dieną ir beveik trejus metus turėjo kovoti dėl tarptautinio pripažinimo, kuris buvo pasiektas 1991 m. rugsėjo 18 d., o juridiškai įtvirtintas 1991 m. lapkričio 11 d. Šis sprendimas atvėrė lietuviams kelią į 1992 m. žiemos ir vasaros olimpines žaidynes.

„Norėčiau, kad per iškilmes dėmesio centre būtų olimpiečiai, kurių iškovotos pergalės labiausiai garsina Lietuvą pasaulyje. Taip pat norėčiau, kad apie mūsų olimpinį kelią daugiau sužinotų jaunimas, kuris dar nebuvo gimęs, kai viskas prasidėjo, ir jiems dabar tai atrodo kaip tolima istorija“, - sakė ilgametis LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas.

1988-2012 metais LTOK vadovavęs socialinių mokslų daktaras A.Poviliūnas dabar yra LTOK garbės prezidentas ir Lietuvos olimpinės akademijos prezidentas, o pagrindine jo darboviete yra tapęs Lietuvos edukologijos universitetas, kur jis skaito paskaitas studentams.

Pasak LTOK olimpinio švietimo direktoriaus Algimanto Gudiškio, labiausiai Lietuvos olimpiniam judėjimui nusipelnę asmenys bus apdovanoti specialiais LTOK atkūrimo 25-mečio medaliais ir proginiais atminimo medaliais.

Lietuvos olimpinės kolekcininkų asociacija jubiliejui parengs net tris progines parodas, o Lietuvos olimpiečių asociacija kartu su nusipelniusiais sportininkais lankys Lietuvos mokyklas ir gimnazijas, kuriose rengs konkursus moksleiviams ir pasakos apie olimpinį judėjimą.

Lietuvos sporto muziejaus duomenimis, 1937-2012 metais Lietuvos sportininkai olimpinėse žaidynėse iškovojo 31 aukso, 24 sidabro ir 23 bronzos medalius, o iš viso olimpiniais prizininkais tapo 113 Lietuvos atletų. Per tą laiką įvairiuose pasaulio čempionatuose medalius iškovojo 1607 sportininkai, o Europos – 2266.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.