EUROLYGA 2023

Po kiekvieno F.Mayweatherio smūgio – milijonai dolerių

Geriausias pasaulio boksininkas Floydas Mayweatheris neatsitiktinai pasirinko pravardę „Money“. Turtingiausias pasaulio sportininkas pats rūpinasi savo karjera, kad galėtų dar daugiau išlaidauti, remdamasis „ESPN Magazine“ ir „L'Equipe“ informacija rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

F.Mayweatheris – neįveikiamas bokso ringe.<br>AP archyvo nuotr.
F.Mayweatheris – neįveikiamas bokso ringe.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 21, 2013, 10:43 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:13 PM

Ko verti 100 mln. dolerių JAV teisėsaugai?

2012-ųjų sausį Las Vegaso teisme advokatas Richardas Wrightas kreipėsi į teisėją Melissą Saragosą, prašydamas atidėti bausmę jo klientui, remdamasis originaliais argumentais.

Jeigu 90 parų kalėjimo už prievartą šeimoje nuteistas advokato klientas iš karto sės už grotų, jis neturės laiko deramai pasiruošti būsimai bokso kovai, o Las Vegaso miestas dėl neįvykusios dvikovos praras 100 mln. dolerių (apie 75 mln. eurų) pajamų.

„Tai ne šantažas, - kartojo R.Wrightas. - Sutinkam su kalėjimu, bet už grotų turim sėsti vėliau, kad visiems būtų gerai“.

Sportas – tai pinigai

2012-ųjų gegužės 5-ąją advokato klientas jau buvo „MGM Grand“ ringe.

Teisėja sutiko, kad jo įkalinimas būtų nukeltas iki birželio 1-osios.

16 tūkst. žiūrovų sėdėjo tribūnose, laukdami dar vienos bokso dvikovos. Jie iš tiesų išleido per 100 mln. dolerių, mokėdami už viešbučio kambarius, pietus, vakarienę ir kazino žetonus.

Las Vegasas praturtėjo, bet kalėjime sėdėti turėjęs advokato klientas – taip pat.

Už kiekvieną ringe praleistą sekundę per dvikovą su Migueliu Cotto tą vakarą į F.Mayweatherio kišenę įbyrėdavo po 15 tūkst. 987 eurai.

Po 50 tūkst.268 eurus – už kiekvieną iš 687 jo smūgių varžovui. Po 2, 87 mln. eurų už raundą.

Iš viso 34,5 mln. eurų – už 12 raundų kovą.

Tokias sumas gali surinkti sportas, kai ringe pasirodo geriausias pasaulio boksininkas. Nes sportas, pasak F.Mayweatherio, yra tas pats, kas ir jo pravardė: „Money“ (pinigai, išvertus iš anglų kalbos – Red.)

Kalėjimas nepakenkė verslui

Pastarąjį šeštadienį Las Vegase F.Mayweatheris laimėjo jau 45-ąją pergalę per karjerą.

36-erių amerikietis taškais (116:112, 114:114, 117:111) įveikė 23-ejų meksikietį Salvo Alvarezą, kuris buvo laimėjęs 42 dvikovas paeiliui.

Už šią kovą F.Mayweatheris gavo 41 mln. dolerių (30,8 mln. eurų).

Nors „Money“ 90 dienų praleido už grotų, nes namuose prikūlė buvusią sužadėtinę dviejų savo vaikų akivaizdoje, kalėjimas nepakenkė jo bizniui.

Dar vasarį jis paliko HBO televizijos kanalą ir pasirašė naują sutartį su CBS/“Showtime“ kanalu.

„Tai pats didžiausias asmeninis atleto kontraktas visose sporto šakose per visą sporto istoriją“, - džiaugėsi F.Mayweatheris.

Pasak šios rinkos ekspertų, boksininkas turėtų gauti 154 mln. eurų už 6 kovas per 30 mėnesių.

„Showtime“ nepagailėjo rekordinės sumos, nors F.Mayweatheriui jau 36-eri, o nuo 2010-ųjų jis boksuojasi tik kartą per metus.

Bet kabelinė televizija puikiai žino, kad „Money“ vis dar deda aukso kiaušinius: 9 jo dvikovos padėjo konkurentams iš HBO surinkti net 9,6 mln. naujų žiūrovų ir uždirbti 410 mln. eurų pelno.

„Jeigu paskaičiuosite, ką F.Mayweatheris gali atnešti mūsų tinklui, kokį susižavėjimą ir pasitenkinimą jis suteikia mūsų žiūrovams, įsitikinsite, kad jis vertas kiekvieno išleisto cento“, - neabejojo „Showtime Sports“ vadovas Stephenas Espinoza.

Turtingiausias pasaulio atletas

Net dienas leisdamas kalėjime jis vėl karaliavo turtingiausių pasaulio sportininkų sąraše.

„Dabar esu geriausiai apmokamas pasaulio atletas. Ne tik bokse, bet ir visose sporto šakose“, - didžiuodamasis prieš ESPN kamerą pareiškė F.Mayweatheris ir tai buvo tikra tiesa.

„Money“ per metus uždirbo 65 mln. eurų ir JAV žurnalo „Forbes“ sudarytame reitinge 2012-ųjų birželį aplenkė ne tik kitą boksininką Manny Pacquiao, bet ir golfo meistrą Tigerį Woodsą, krepšininką LeBroną Jamesą ir tenisininką Roger Federerį.

Labiau už jo honorarus ir pirmąją vietą stulbino kita detalė – F.Mayweatheris aplenkė visus, nors neturi nė vieno asmeninio rėmėjo ir nėra sudaręs nė vienos sutarties su reklamdaviais, kurie labiausiai praturtina kitų pasaulio atletų kišenes.

Boksininkui užteko vos dviejų kovų (vienos už 30,5, kitos – už 34,5 mln.eurų), kad atsidurtų viršūnėje. Jis taip pat gavo 24,5 mln. eurų už kovą su M.Cotto (kuris gavo 6 mln.eurų), pagerindamas dar vieną Mike'o Tysono rekordą.

1997-aisiais „Geležinis Mike'as“ už revanšą su Evanderiu Holyfieldu buvo gavęs 23 mln. eurų.

„Dievas privalo mane mylėti, matydamas, kur aš dabar esu“, - arogantiškai aiškino F.Mayweatheris, profesionalų ringe laimėjęs visas 45 savo kovas.

Įgyvendino amerikietišką svajonę

Karjeros pradžioje turėjęs „Pretty Boy“ (Gražus vaikinas) pravardę jis neatsitiktinai tapo „Money“.

„Tikroji amerikietiška svajonė – tai turėti kuo daugiau pinigų“, - kartojo F.Mayweatheris.

Jis apie pinigus svajoja kasdien. „Money“ visą gyvenimą turėjo savo herojus.

Ne boksininkus, o vadybininkus, kuriems pavyko uždirbti daug daug daug pinigų: „Microsoft“ įkūrėją Billą Gatesą ir meksikietį Carlosą Slimą, oficialiai vadinamą turtingiausiu pasaulio žmogumi.

Remdamasis jų pavyzdžiu F.Mayweatheris nusprendė įkurti sėkmingą savo bendrovę, kuri sulaužė ilgametes bokso verslo tradicijas. „Money“ yra vienas iš retų aukščiausios klasės boksininkų, kuris per „Mayweather Promotions“ bendrovę dabar pats rūpinasi savo karjera ir visais finansiniais reikalais.

„Aš noriu pamokyti tuos žmones, kurie apvoginėja boksininkus, - neslėpė čempionas.

- Aš savo kailiu tai patyriau, bet daugiau niekada to nenoriu. Man nepatinka, kad jie (bokso vadybininkai – Red.) pasiima trečdalį honoraro, kurį gauni už kovą.

Boksininkas dar turi mokėti 10 proc. treneriui. O kai dar apsilanko Dėdė Samas (mokesčiai valstybei – Red.), tam, kuris žengia į ringą, lieka mažiau negu 50 proc. pelno.

Dabar aš boksuojuosi, nes pirmiausiai esu verslininkas“.

Tapo televizijos žvaigžde

Kaip F.Mayweatheriui pavyko tapti savarankišku?

Pirmuosius dešimt metų profesionalų ringe jį globojo Bobas Arumas – vienas įtakingiausių bokso vadybininkų JAV. Nors „Pretty Boy“ laimėjo pasaulio čempiono diržą net keturiose skirtingose svorio kategorijose, jam buvo įsitikinęs, kad negavo visų pinigų, kurių yra vertas.

„Tai buvo tikra vergo sutartis“, - aiškino F.Mayweatheris, prisimindamas dar 1999-aisiais su HBO pasirašytą kontraktą, kuris boksininkui garantavo „varganus“ 9,5 mln. eurų už 6 kovas.

2007-aisiais jis pagrindine bokso žvaigžde, įveikęs iki tol nenugalimą Oscarą De La Hoya.

Ši dvikova sumušė visus įmanomus rekordus: vien už bilietus buvo surinkta 14,5 mln. eurų, o 2,4 mln. žiūrovų sumokėjo po 42 eurus, norėdami ją pamatyti per kabelinę televiziją.

„Aš jums seniai kartojau vaikinai: būsiu geriausias ne tik ringe, bet ir tapsiu tikra megažvaigžde“, - dar prieš šią pergalę kalbėjo F.Mayweatheris, netrukus nutraukęs sutartį su B.Arumu ir pradėjęs pats rūpintis visais savo reikalais.

Visas pelnas – į vieną kišenę

„Money“ su savo draugais įkūrė bendrovę, kuri dabar rengia visas jo dvikovas.

Jis pats sumoka visas organizacines išlaidas (iki 8 mln. eurų už kovą) ir net honorarus varžovams. Bet pats surenka ir visą pelną už viską: bilietus, maistą, vakaro rėmėjus, transliacijas kino teatruose ir per kabelinę televiziją ar internete.

Už paskutiniąsias savo kovas, kai dar dirbo su B.Arumu, F.Mayweatheris gaudavo nuo 3,5 iki 5,5 mln. eurų. Pradėjęs dirbti savarankiškai jis už kovą dar niekuomet nesurinko mažiau negu 19 mln. eurų.

„Floydas yra didžiausias šoumenas sporto pasaulyje ir rinkodaros genijus, - pripažino su „Money“ bokso dvikovas organizuojantis „Golden Boy Promotions“ vadovas Richardas Schaeferis. - Jis žino, kaip tapti tokiu nekenčiamu, kad žmonės norėtų, kad jis pralaimėtų ir ką padaryti, kad tuo pat metu kiti juo žavėtųsi ir norėtų išvysti, kaip jis laimi“.

Užčiuopė Amerikos esmę

„Amerika remiasi į du dalykus: diskusijas ir pinigus“, - įsitikinęs pats F.Mayweatheris.

Norėdamas uždirbti pinigų, privalai sukelti diskusijas.

Būtent todėl „Money“ dažnai sąmoningai renkasi ekstravagantiškus poelgius ar net rasistinėmis užuominomis puola varžovus, norėdamas sukelti visuotinį pyktį.

„Muhammadas Ali buvo didis boksininkas, bet aš esu geresnis, - dar vienam JAV simboliui kirto F.Mayweatheris. - Bet kai žiūri filmą su Tomu Cruise'u, ekrane matai ne jį. Jis tik atlieka vaidmenį.

Aš tai pat kartais būnu savimi, o kartais esu tik personažas, kai pasirodau publikai“.

Nuo 2007-ųjų visa Amerika jau stebi „Mayweather Show“. Kiekvieną dieną per dvi programas „Šok su žvaigžde“ ir „24/7“ rodoma laida prie ekranų surenka po 4,7 mln. žiūrovų.

„Showtime“ neseniai parodė valandos trukmės dokumentinį filmą „30 Day in May“ apie F.Mayweatherio kalėjime praleistas dienas.

„Galite jį mylėti ar nekęsti, bet jis yra kaip banko seifas. Juk ar mylite, ar nekenčiate,į banką vis tiek visada nešite pinigus“, - juokėsi vienas „Money“ bendražygių.

Švaistūniškas „Money“ gyvenimo būdas

„Money“ pravardžiuojamo JAV boksininko gyvenimo būdas toks pats kaip ir jo kovos ringe.

Lažybos. F.Mayweatheris niekuomet neslėpė savo aistros įvairiausioms sporto lažyboms. Lapkričio mėnesį į savo paskyrą Instagram tinkle jis įkėlė vieno lažybų bilieto fotokopiją.

„Aš pastačiau 1,1 mln. dolerių (0,8 mln. eurų – Red.) už Oregono komandos pergalę (amerikietiškojo futbolo JAV studentų lygoje – Red.) ir laimėjau 1 milijoną“, - po šia nuotrauka pakomentavo F.Maywearheris.

Pasak „Money“ biblijos, „kiekvieną dieną lažybų pasiūloje privalai rasti rungtynes, kuriomis tiki ir už jas pastatyti“.

Visuomet – tūkstančius dolerių. Ir visuomet pasigirti socialiniuose tinkluose, jeigu laimėjai.

Nuo 2012 m. lapkričio 9-osios iki 18 dienos jis viešai parodė 18 savo bilietų, kurie laimėjo. Vien šioms lažyboms F.Mayweatheris išleido 1 mln. 575 454 dolerius (apie 1,2 mln. eurų), jau neskaičiuojant nelaimėjusių bilietų, kurių jis, aišku, neparodė.

„Nusipirkti NBA krepšinio komandą? Tikiuosi. Bet aš negaliu, nes mėgstu per daug lažintis už šį sportą“, - vieną dieną prisipažino boksininkas.

Lagaminas. 2012-ųjų gegužę „Money“ dalyvavo MTV laidoje.

„Žinome, kad Jūs visuomet kartu su savimi krepšyje nešiojatės 1 milijoną dolerių grynais“, - pradėjo pokalbį televizijos kanalo vedėjas.

„Aš ir dabar juos turiu. Galiu parodyti, jeigu tik norite“, - atsakė F.Mayweatheris. Dar po akimirkos boksininkas atsegė krepšį ir ant grindų pažėrė tūkstančius banknotų.

Sunku patikrinti, ar ten iš tiesų buvo vienas milijonas dolerių, bet internete pilna video įrašų, kai „Money“ įvairiose situacijose švaistosi grynų pinigų paketais.

Viename iš tokių įrašų nufilmuota, kaip boksininkas atneša į banką padėti 2 mln. dolerių grynais.

Tualetas. F.Mayweatheris gyvena 24 tūkst. kvadratinių metrų viloje, bet ją visuomet vadina „mano nuosavybė iš 8 skaičių“ - t.y. ji kainuoja mažiausiai 10 mln. dolerių.

„Kai buvau mažas, mes augome septyniese viename kambaryje. Šiandien mano tualetas yra didesnis už šį vaikystės kambarį“, - didžiavosi boksininkas.

„Money“ turi neįtikėtiną prabangiausių automobilių kolekciją, kuria mėgsta pasipuokuoti socialiniuose tinkluose.

Puikiai žinodami apie jo skonį, F.Mayweatherio draugai gimtadienio proga specialiai iškepė tortą, kuris vaizdavo dolerio kupiūrą (nuotr.).

Nieko nuostabaus, kad „Money“ išsinuomoja vienas visą kino teatrą, kai eina į kiną su savo dukra.

Nors boksininkas nuolat neišvengia nei mokesčių inspektorių (2009-aisiais jis turėjo sumokėti 5,6 mln. dolerių baudą), nei vagių (2008-aisiais iš jo namų buvo pavogta brangenybių už 7,5 mln. dolerių) dėmesio, jis nesiruošia keisti švaistūniško savo gyvenimo būdo.

„Jis bėga kaip pelė uždaru ratu – kovoja ringe, paima honorarą, išleidžia pinigus ir vėl kovoja“, - apie artimą draugą kalbėjo reperis „50 Cent“, kartu su boksininku įkūręs „The Money team“ bendrovę.

Čempiono honorarai

65 000 000 – tokią sumą eurais F.Maywartheris uždirbo nuo 2011-ųjų iki 2012-ųjų birželio. Pasak JAV žurnalo „Forbes“ sudaryto reitingo, 36-erių boksininkas tuomet buvo turtingiausias pasaulio sportininkas.

154 000 000 – tokios vertės sutartį eurais 2013-ųjų vasarį F.Maywartheris pasirašė su kanalu „Showtime“, nusipirkusi 6 kovų ringe televizijos transliacijų teises.

2 450 000 – tiek žiūrovų nusipirko teisę stebėti per kabelinę televiziją F.Maywartherio dvikovą su Oscaru De La Hoya 2007-aisiais. Tai visų laikų bokso kovų rekordas.

0 – tiek asmeninių rėmėjų turi geriausias pasaulio boksininkas, kurio prieštaringa reputacija nuolat kelia diskusijas.

Nuostolis. Pernai F. Mayweatheris atsisakė vienos kovos, nors galėjo uždirbti 200 mln. dolerių.

Neįveikiamas bokso ringe

Floydas Joy Mayweatheris

Gimė 1977 vasario 27 d. Grand Rapidse (Mičigano valstija, JAV).

Ūgis: 173 cm. Svorio kategorija: nuo 57 kg iki 69 kg.

Kovos: 45 profesionalų ringe ir 90 mėgėjų ringe

Pergalės: 45 profesionalų ringe (26 nokautu) ir 84 mėgėjų ringe.

Profesionalo titulai: Pasaulio čempionas iki 58,9 kg pagal WBC versiją (1998 – 2002 m.),

pasaulio čempionas iki 61,2 kg pagal WBC versiją (2002-2004 m.),

pasaulio čempionas iki 63,5 kg pagal WBC versiją (2005-2006 m.),

pasaulio čempionas iki 66,6 kg. pagal IBF (2006 m) ir WBC (2006-2008 m., nuo 2011-ųjų) versijas,

pasaulio čempionas iki 69,8 kg pagal WBC (2007, nuo 2013-ųjų) ir WBA (nuo 2012-ųjų) versijas.

Mėgėjo titulai: bronzos medalis 1996 m. Atlantos olimpiadoje svorio kategorijoje iki 57 kg.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.