EUROLYGA 2023

Dviratininkė M.Jankauskaitė – penkta pasaulyje

Lietuvos dviratininkė Milda Jankauskaitė Italijoje, Toskanos regione, vykstančio 80-ojo pasaulio dviračių sporto plento čempionato jaunių (17-18 metų) merginų grupinėse lenktynėse penktadienį užėmė aukštą penktąją vietą.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2013, 5:35 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:34 PM

Aukso medalį iškovojo danė Amalie Dideriksen. Ji 82,85 km nuvažiavo per 2 val. 32 min. 23 sek. ir finišo sprinte pranoko rusę Anastasiją Jakovenko. Bronzos medalį pelnė ukrainietė Aliona Demidova. Ji nuo nugalėtojos atsiliko 3 sek. Ketvirtąją vietą užėmė kolumbietė Jessenia Meneses (+18 sek.).

Po to finišavo aštuoniolikos dviratininkių grupė. Iš jos finišo sprintą laimėjo M.Jankauskaitė, kuriai spalio 1 dieną sukaks 18 metų. 5-22 vietas užėmusios dviratininkės nugalėtojai pralaimėjo 34 sek.

Iš Šiaulių kilusi Žavinta Titenytė (+3.06), kuri atskiro starto lenktynėse buvo ketvirta, penktadienį finišavo 33-ia, M.Jankauskaitės kraštietė Jurgita Kubiliūnaitė (+10.07) - 48-a, o vilnietė Rasa Pocytė (+12.36) - 54-a.

Dviratininkės iš 31 šalies startavo ir finišavo Florencijoje. 8 val. 30 min. vietos laiku prasidėjusių lenktynių dalyvės įveikė penkis ratus po 16,57 km. Iš 81 startavusios dviratininkės klasifikuota 60.

„Į Italiją atvykome vedamos aukščiausių tikslų. Tiek grupinėse, tiek atskiro starto lenktynėse pasirodėme geriau nei praėjusiame čempionate. Žinoma, norėjome pakilti dar aukščiau. Juk apie medalius svajoja kiekvienas sportininkas. Apskritai kalbant, esame patenkintos. Per metus akivaizdžiai paaugome, nes daug kartų lenktyniavome kartu su moterimis“, - naujienų agentūros ELTA korespondentui Tomui Gaubiui teigė M.Jankauskaitė.

Iš Biržų rajono kilusi dviratininkė teigė, kad didelis jaudulys prieš varžybas nekamavo, nes pasaulio čempionate ji dalyvavo antrą kartą. „Artėjant čempionatui buvau rami. Šioks toks jauduliukas atsirado tik starto išvakarėse. Teko startuoti anksti ryte, bet sportininkas turi būti pasirengęs viskam. Juk nei starto laiko, nei trasos nepakeisi“, - pažymėjo jaunoji dviratininkė.

Anot jos, pasaulio čempionato trasa buvo „kieta“. „Penkis kartus turėjome kilti į 4,5 km ilgio kalną, kurį mes vadinome torčiuku. Teko pakentėti. Jau pirmajame rate nuo pagrindinės grupės atitrūko keturios dviratininkės. Jos po trijų ratų buvo atitrūkusios daugiau nei dviem minutėmis. Vėliau tą atotrūkį sumažinome, bet lyderių pavyti nepavyko. Maniau, kad iniciatyvos imsis italės ir prancūzės, bet jos ryžtingų veiksmų nedarė. Tai mane labai nustebino“, - pabrėžė M.Jankauskaitė.

M.Jankauskaitė dviračių treniruotes lanko ketvirtus metus. Ją su dviračių sporto abėcėle pirmasis supažindino treneris Vytautas Indreliūnas. Milda šiuo metu yra Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos dvyliktokė.

Lietuvos dviratininkės pasirengimą pasaulio čempionatui praėjo prieš du mėnesius aukštikalnėse Prancūzijoje. Šioje šalyje lietuvės neseniai dalyvavo ir daugiadienėse moterų lenktynėse „Tour Cycliste Feminin International de l'Ardeche“.

„Tikėjomės medalio, bet šiek tiek pritrūko tiek atskiro starto, tiek grupinėse lenktynėse, - sakė Lietuvos jaunių merginų rinktinės vyriausiasis treneris V.Indreliūnas. - Mūsų komandos tikslas buvo kautis už Lietuvą ir parodyti dviračių pasauliui, kad ateina nauja karta. Norime, kad vėl Lietuvos vardas skambėtų kaip Dianos Žiliūtės, Editos Pučinskaitės bei seserų Rasos ir Jolantos Polikevičiūčių laikais. Tikiuosi, kad į dviračių sportą sugrįšianti Rasa Leleivytė Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse turės gerų pagalbininkių“. Beje, šiuo metu diskvalifikuota R.Leleivytė rugsėjo 22 dieną pagimdė sūnų.

Treneris sakė, kad pasaulio čempionato grupinių lenktynių trasa buvo gana sudėtinga. „Tačiau rezultatas rodo, kad su ja mūsų dviratininkės per savaitę spėjo neblogai susipažinti. Penktoji vieta - didelis pasiekimas, - teigė V.Indreliūnas. - Gaila, kad grupė, kurioje važiavo Milda, pabėgėlių nepavijo. Matyt, niekas iš dviratininkių netikėjo, kad lyderės atsilaikys. Kai Italijos, Prancūzijos ir Olandijos treneriai ėmė raginti savo auklėtines vytis lyderes, jau buvo per vėlu“.

V.Indreliūnas pasidžiaugė, kad kryptingas darbas su jaunosiomis dviratininkėmis „Fortūnos“ klube jau duoda vaisių. „Pasaulio čempionate užimtos ketvirtoji ir penktoji vietos, o vasarą Europos jaunimo olimpiniame festivalyje Utrechte (Olandija) Ema Manikaitė grupinėse lenktynėse buvo šešta. „Pirmieji žingsniai jau žengti. Tikiuosi, kad mūsų dviratininkių laukia graži ateitis“, - sakė dviračių sporto specialistas iš Panevėžio.

Pernai Olandijoje vykusio pasaulio čempionato jaunių grupinėse lenktynėse Gedimino Kastanausko treniruojama R.Pocytė buvo šešta, o M.Jankauskaitė - 24-a. Šiemet Čekijoje surengto Europos čempionato jaunių grupinėse lenktynėse M.Jankauskaitė užėmė aštuntąją, o Ž.Titenytė - dešimtąją vietas. Panevėžio „Fortūnos“ klubo nares M.Jankauskaitę, Ž.Titenytę ir J.Kubiliūnaitę šiuo metu treniruoja Valerijus Konovalovas, V.Indreliūnas ir Vitalija Breivienė.

Šeštadienį 9 val. 30 min. Lietuvos laiku jaunių vaikinų grupinėse lenktynėse dalyvaus Linas Rumšas, Martynas Stasikėlis ir Gintaras Svetikas, o 15 val. 15 min. moterų grupinėse lenktynėse startuos Inga Čilvinaitė, Silvija Latožaitė, Agnė Šilinytė, Katažina Sosna ir Daiva Tušlaitė.

Jaunių ir moterų lenktynės prasidės Montekatinyje. Sekmadienį 11 val. Lukoje prasidės vyrų grupinės lenktynės. Jose Lietuvai atstovaus Gediminas Bagdonas, Ignatas Konovalovas ir Ramūnas Navardauskas. Visų trijų lenktynių finišas - Florencijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.