EUROLYGA 2023

Pasirengimas Sočio žaidynėms: šnipai, sekimo įranga ir vaivorykštės medžioklė

Jeigu nenaudojate telefono, išimkite baterijas. Jeigu galite, nesinaudokite internetu. Nekalbėkite apie didelės svarbos verslo sandorius ar sprendimus. Tokiu patarimus JAV dalija savo piliečiams, kurie ruošiasi vykti į Sočio žaidynes. Ir ne be reikalo - „The Guardian“ ir tiriamosios žurnalistikos asai atskleidė, kad žiemos olimpiadoje kiekvienas veiksmas internete bus užfiksuotas slaptųjų tarnybų.

Saugumas - labai didelis žaidynių rengėjų rūpestis.<br>AP nuotr.
Saugumas - labai didelis žaidynių rengėjų rūpestis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2013, 10:14 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:51 AM

Kalbėsite telefonu? Veikiausiai jūsų ir klausys. Ar tai kova su dopingu? Vargu, juolab, kad saugumą Sočio žaidynėse užtikrins aukščiausio lygio užsienio šnipų gaudytojas.

Metraštyje liks du įrašai?

Rusija atkakliai vykdo savo tikslą – surengti brangiausias olimpines žaidynes istorijoje, tačiau ši šalis į metraštį bus įrašyta ne tik dėl to. Žurnalistai atskleidė, kad vasario mėnesį į Sočio žiemos žaidynes atvyksiantys sportininkai susidurs su pažangia ir neįtikėtinai gerai sistemizuota šnipinėjimo įranga, kokios dar nėra mačiusi jokia olimpiada.

„The Guardian“ pasiekė Rusijos žurnalistų atsiųsti dokumentai, kuriuose užfiksuotas Federalinės saugumo tarnybos (FSB) planai. FSB tikslas – pasirūpinti, kad visi sportininkų ir žiūrovų pokalbiai būtų įrašyti ir akylai prižiūrimi.

Sekmadienį Raudonojoje aikštėje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas laikė olimpinę ugnį ir paleido ją į kelionę po šalį. Kreipdamasis į tautą jis pareiškė, kad Sočis – geriausia vieta olimpiadai, nes Rusija visuomet garsėjo savo atvirumu ir draugiškumu.

Tačiau valdžios dokumentai ir Rusijos komunikacijų bendrovių pasiūlymai rodo, kad šalies nusiteikimas – atvirkštinis. Pasiūlymuose teigiama, kad naujai įdiegti telefonai ir galimybės šnipinėti internetu leis FSB labai lengvai prisijungti prie pokalbių arba sekti elektroninius laiškus, šiuose fiksuojant tam tikrus žodžius, kurie labiausiai domina Rusijos saugumą. Ne išimtis ir socialiniai tinklai.

Tiriamosios žurnalistikos asai Andrejus Soldatovas ir Irina Borogan – Rusijos saugumo tarnybų darbo ekspertai – surinko tuzinus viešai prieinamų dokumentų, kuriuose užfiksuoti FSB tikslai. Žurnalistai išsiaiškino, kad Juodosios jūros regiono kurorte buvo atlikti svarbūs pakeitimai telefonų ir bevielio interneto tinkluose. Visi darbai skirti tam, kad būtų užtikrinta galimybė nepertraukiamai stebėti ir filtruoti pokalbius, naudojant SORM – techninę sistemą, skirtą perimti pokalbiams ar įsibrauti į interneto tinklus.

SORM sistema šiuo metu atnaujinama visoje Rusijoje, tačiau Sočiui teikiamas ypatingas dėmesys – juk čia jau kitąmet atvyks galybė užsieniečių.

Programa – kaip ir JAV

Rusijos telekomunikacijų agentūros techniniai duomenys taip pat parodė, kad kontroversiškai vertinama technologija, leidžianti Rusijos žvalgybų agentūroms vartotojus skirstyti pagal raktažodžius, taip pat yra įdiegiama visuose Rusijos tinkluose. Dokumentuose nurodomas ir vienas svarbus reikalavimas – programa turi puikiai dirbti su SORM sistema.

„Galite naudoti pasirinktą raktažodį. Pavyzdžiui „Navalnyj“. Tada sužinosite, kuriame tiksliai regione žmonės naudoja šį žodį, - sakė A.Soldavotavas, paminėję Aleksejų Navalnyj – geriausiai žinomą Rusijos opozicijos politiką. - O tada tuos žmones galima sekti toliau.“

Ronas Deibertas, Toronto universiteto profesorius ir „Piliečių laboratorijos“, kuri bendradarbiauja su Sočyje veikiančiais žurnalistais, direktorius SORM palygino su PRISM programa. Pastaroji buvo naudojama JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA). Apie ją „The Guardian“ atskleidė JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas.

„Rusijos sekimo mastas ir skalė turi panašumų su JAV programa, tačiau jos reguliavimas – skirtingas, - sakė R.Deibertas. - Mes iš E.Snowdeno informacijos sužinojome, kad dauguma patikrinimų buvo žemo lygio arba apėjus leidimus. Tačiau Rusijoje priėjimas prie SORM yra reikalavimas, siekiant sukurti infrastruktūrą. Netgi 2008-ųjų Pekino žaidynėse galimybės sekti, klausytis pokalbių ir rinkti informaciją nebuvo pasiekusios tokio lygio.“

Įspėjo saugoti verslo paslaptis

Vykdomasis „Privacy International“ (organizacija, ginanti teisę į privatumą visame pasaulyje) direktorius Gusas Hoseinas taip pat prisideda prie tyrimo. Jis sako: „Nuo 2008 metų vis daugiau žmonių keliauja su išmaniaisiais telefonais, turi daugiau informacijos nei anksčiau. Todėl dabar jau yra daugiau ką šnipinėti.“

Reaguodamas į SORM pajėgumus, šiemet JAV diplomatinio saugumo departamentas įspėjo visus, keliausiančius į Sočio žaidynes, saugotis.

„Keliaujantys verslo klausimais turėtų būti labai atsargūs, kalbėdami apie slaptus sandorius, derybas arba kitą jautrią informaciją, kuri gali būti paimta ir atskleista varžovams, konkurentams ir (ar) Rusijos valdžiai“, - rašoma dokumente. Prie patarimo amerikiečiai pridėjo ir išskirtinį saugumo priemonių sąrašą, skirtą Sočio lankytojams, kurie nori užsitikrinti saugų bendravimą. Sąraše siūloma iš telefonų, kai šie nenaudojami, išimti maitinimo elementus ir keliauti tik su „švariais“ prietaisais.

Saugumą užtikrins šnipų gaudytojas

A.Soldatovas ir I.Borogan išsiaiškino, jog FSB nuo 2010-ųjų dirba, kad patobulintų SORM sistemą ir užtikrintų puikų jos veikimą žaidynių metų, kuomet padidės informacijos srautai. Visos telefono ryšį ir interneto paslaugas teikiančios kompanijos turi į savo sistemas įtraukti ir SORM. To reikalauja įstatymas.

Kai tik SORM yra įdiegiama į sistemą, FSB gali gauti visą informaciją, o ryšio tiekėjas apie tai net nežinos. Tai reiškia, kad kiekvienas telefono skambutis ar veiksmas internetu gali būti užfiksuotas ir patekti į katalogus. Tiesa, FSB techniškai turi gauti leidimą įsiterpti į ryšį, tačiau to leidimo parodyti tarnyba niekam neprivalo.

Kad darbas būtų dar sklandesnis, FSB į pagalbą pasitelkė vieną geriausių kovos su užsienio slaptosiomis tarnybomis vadovą Olegą Syromolotovą. Jis ir vadovaus darbui Sočyje. Tai reiškia, kad saugumą prižiūrės žmogus, kuris savo karjerą praleido gaudydamas užsienio šnipus, o ne siekdamas kovoti su terorizmu.

Kovos ir su gėjais?

Be užsienio agentų gaudymo FSB taikiniu gali būti ir homoseksualai. Gėjų teisės turėtų būti didžiausia problema per žaidynes. V.Putinas teigė, kad dalyviai, kurie turės vaivorykštės segtukus nebus suimti pagal naująjį šalies įstatymą, kuris draudžia „homoseksualų propagandą“.

Tačiau manoma, kad bet koks mėginimas suburti žmones ir išreikšti bendrą nuomonę, paremiant homoseksualų teises, bus stabdomas su policijos pagalba. Taip jau ne kartą Rusijoje buvo anksčiau.

Pasitelkiant DPI sistemą Rusijos valdžia galės idenfitikuoti, pažymėti ir sekti žaidynių dalyvius ir žiūrovus – tiek rusus, tiek užsieniečius – kurie palaiko gėjų teises ar mėgins organizuoti protestus.

„Sportininkai gali turėti kitokias politines pažiūras arba būti homoseksualūs, - sakė R.Deibertas. - Manau, kad prisimenant pastaruosius įvykius Rusijoje, dėl to turime būti sunerimę.“

Nori žinoti viską

Šią savaitę Rusijoje nutiko labai retas reiškinys – FSB surengė spaudos konferenciją. Jos atstovas Aleksejus Lavrišchevas neigė kalbas, kad apsauga ir sekimas žiemos žaidynėse bus išskirtinis. Jis tvirtino, kad Londono olimpiadoje buvo imtasi daug drastiškesnių priemonių.

„Jie netgi sudėjo CCTV kameras į tualetus, - teigė A.Lavrišchevas. - Tokių priemonių mes tikrai neketiname imtis.“

Spaudos konferencijoje FSB sulaukė ir klausimų apie „The Guardian“ ir dviejų Rusijos žurnalistų tyrimą, tačiau saugumo tarnyba į juos nereagavo, nors atsakė į visus kitus su saugumu susijusius klausimus.

Nerimą kelia tai, kad Rusijos valdžia dažnai išreiškia nepasitikėjimą nevyriausybinėmis organizacijomis. Tarp Rusijos valdininkų vyrauja nuomonė, kad žmogaus teisių ir kitais klausimais dirbančios NVO iš tiesų tik „kiša“ kitų šalių politiką.

Todėl FSB jaučia didelę grėsmę – juk didžiausią Rusijos kurortą užplūs aibė užsieniečių.

„Rusijos valdžia nori, kad kiekvienas prisijungimas ir kiekvienas judesys internete per Sočio žaidynes būtų užfiksuotas slaptųjų tarnybų“, - reziumuodamas teigė A.Soldatovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.