EUROLYGA 2023

Bokso milžinai broliai Klyčko įvykdė savo motinai duotą pažadą

Broliams Volodymyrui ir Vitalijui Klyčko priklauso visi penki pasaulio bokso čempionų diržai sunkaus svorio kategorijoje. Bet kuris iš jų yra stipresnis? Pasaulis to niekuomet nesužinos, nes lygiaverčių varžovų neturintys ukrainiečiai nenori kautis vienas su kitu ringe.

V.Klyčko per karjerą iškovojo daugybę puikių pergalių ir nuo aukščiausios pakylos nulipti neketina.<br>AP nuotr.
V.Klyčko per karjerą iškovojo daugybę puikių pergalių ir nuo aukščiausios pakylos nulipti neketina.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 13, 2013, 1:54 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:26 AM

Volodymyras Klyčko tikrai mėgsta pinigus. Ir jis tikrai neturėjo jokių senų sąskaitų su Dono Kingo motina.

Bet kai vieną dieną legendinis bokso pasaulyje vadybininkas pasiūlė Ukrainos milžinui net 100 mln. dolerių už 12 raundų kovą su broliu Vitalijumi, jis akimirksniu sulaukė smūgio atgal, remdamasis „L’Equipe” rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„O tavo motina, kiek ji verta?” – metė amerikiečiui V.Klyčko.

Net neprasidėjusios derybos iš karto nutrūko, ir nuo tos akimirkos iki šiol, atrodo, daugiau niekas neišdrįso pasiūlyti dviem broliams iš Ukrainos susikauti vienam su kitu ringe.

Nori vienintelio čempiono

Tuo geriau ir D.Kingui, ir jo motinai, ir netgi buvusiam sunkaus svorio čempionui britui Lennoxui Lewisui, kuris taip pat nekantraudamas iki šiol laukia dviejų Klyčko akistatos ringe.

„Bokse gali būti tik vienas čempionas, – aiškino Kanados pilietybę turintis britas, kuris dar 2003-iaisiais įveikė Vitalijų, bet 2004-aisiais baigė profesionalo karjerą. – Broliai Klyčko kartu surinko penkis čempionų diržus, bet taip jie nuvertina visus šiuos titulus.

Jie privalo vienas su kitu kovoti ringe.”

Nors nė vienas brolių iki šiol nepasiteiravo L.Lewiso, kokia jo motinos kaina, du Ukrainos milžinai tikrai nesirengia išpildyti buvusio čempiono norų.

Chaosas skatina dvivaldystę

Bokso istorijoje yra tik vienas Muhammadas Ali, bet jos metraščiuose amžiams liks du Klyčko: pasaulio sunkaus svorio čempionas Vitalijus ir Volodymyras, dar vienas neįveikiamas pasaulio sunkaus svorio čempionas.

Nors Vitalijus gimė penkeriais metais anksčiau, ringe jie atrodo lyg dvyniai – panašus veidas, ta pati laikysena ir tas pats boksavimosi stilius.

Kai kalbama apie Klyčko, paprasti sporto sirgaliai tikriausiai net neatskirtų jų veidų ir nesugebėtų pasakyti, kuris jų yra iškovojęs kurį čempiono diržą.

Chaosas pasaulio bokso hierarchijoje, kai net penkios skirtingos organizacijos skelbia savo čempionus, taip pat prisideda prie šios Klyčko dvivaldystės.

Mamai pažadėjo nesimušti

Nors bokso sirgaliai norėtų pamatyti, kuris Ukrainos milžinų stipresnis, broliai nenori ir nesirengia daužyti vienas kito, nes tai pažadėjo savo motinai.

„Aš jiems pasakiau: jūsų venomis teka tas pats kraujas.

Niekada gyvenime nesimuškite tarpusavyje – net norėdami pasilinksminti, – 2011-aisiais pasirodžiusiame dokumentiniame filme „Klyčko” apie savo sūnus kalbėjo Nadežda Klyčko. – Norėdami, kad aš būčiau rami, jie man kartu davė pažadą ir iki šiol šventai jo laikosi.”

Treniruotėje lūžo koja

Aišku, vaikystėje Volodymyras ir Vitalijus, kaip visi broliai, kartais pasipešdavo, tačiau jų ginčai niekuomet netapdavo rimtomis muštynėmis.

Juk dvimetriniai milžinai po kelių smūgių net žaisdami galėjo palikti ryškių pėdsakų vienas kito kūnuose.

„Vaikystėje Vitalijus kartą man pasakė: užsimauk pirštines, ir šiek tiek pasiboksuosime, – jau minėtame filme pasakojo Volodymyras. – Man buvo dešimt ar vienuolika metų.

Vitalijus taip kirto į papilvę, kad dar ilgai gaudžiau orą. Man tai labai nepatiko, net ėmiau bijoti bokso.”

Penkeriais metais jaunesniam Volodymyrui labiau nepasisekė ir prieš keletą metų, kai broliai paskutinįsyk surėmė bokso pirštines per treniruotę.

„Tuomet aš susilaužiau koją.

Po šios dvikovos galutinai nusprendėme, kad daugiau tikrai net nebandysime boksuotis vienas su kitu”, – neslėpė jaunėlis Klyčko.

Keršijo brolio varžovams

Tuo pat metu abu broliai kovojo ringe, tęsdami skirtingą savo karjerą profesionalų bokse.

Neretai vienas iš Klyčko atkeršydavo varžovui, kuris prieš tai būdavo įveikęs brolį, kol galiausiai pasiekė svarbiausią šeimos tikslą – surinkti visus svarbiausius sunkaus svorio čempionų titulus.

Grįžęs į ringą po ketverių metų pertraukos Vitalijus galiausiai užsijuosė WBC diržą, o Volodymyras iki šiol savo kolekcijoje turi WBA, WBO, IBF ir IBO diržus.

Per kiekvieną kovą tas brolis, kuris nemūvi pirštinių, stovi kito komandos kampe ir telefonu pirmiausia skambina motinai, pranešdamas rezultatą.

Nenorėdama kentėti N.Klyčko paprastai išeina pasivaikščioti, kai vienas jos sūnų žengia į ringą.

Bet per pastaruosius aštuonerius metus ji dar nė karto neišgirdo prastos naujienos.

Už Volodymyrą

Chrisas Byrdas, JAV boksininkas, buvęs abiejų brolių varžovas: „Vitalijus nuolat išmuša iš pusiausvyros, bet Volodymyras smūgiuoja stipriau.”

Kevinas Iole’as, JAV bokso apžvalgininkas: „Volodymyras yra neginčijamai pats geriausias pasaulio sunkiasvoris. Jo vyresnysis brolis Vitalijus neginčijamai antras tarp sunkiasvorių.”

Už Vitalijų

Lennoxas Lewisas, buvęs pasaulio sunkaus svorio čempionas pagal bendrąją versiją: „Kaip visuomet, geriausias yra vyresnėlis. Jis aukštesnis, turi ilgesnis kojas ir labai gerai pasinaudoja šiuo pranašumu. Jis taip pat labai gerai juda ir smūgiuoja serijomis.”

Derekas Chisora, Didžiosios Britanijos boksininkas, buvęs Vitalijaus varžovas, su kuriuo Volodymyras du kartus atsisakė kautis: „Vitalijus yra kietesnis už Volodymyrą. Jis mėgsta kautis.”

Brolis prieš brolį

Kaip atrodytų brolių Klyčko dvikova ringe? „L’Equipe” žurnalistai pamėgino ją įsivaizduoti norėdami pasijuokti.

1 raundas. Po gongo Vitalijus išlipa iš ringo ir atsisėda savo brolio komandos kampe. Dvikovos arbitras reikalauja tvarkos, bet vyresnysis Klyčko, kaip įprastai, su juo ginčijasi.

2 raundas. Žiūrovai vis dar laukia pirmojo smūgio. Norėdama juos prablaškyti, Vokietijos televizija, kuriai priklauso visos brolių Klyčko dvikovų transliacijos teisės, paleidžia alaus reklamą.

3 raundas. Volodymyras pagaliau surado tinkamą atstumą – atitolęs keturis metrus nuo savo brolio, jis pagaliau paleidžia garsiąją savo „džabų” (bokso terminais – tiesių smūgių) seriją. Vitalijus žengia porą žingsnių atgal, norėdamas išvengti kvailo atsitiktinumo.

4 raundas. Šalia ringo sėdintis televizijos konsultantas rėkia dviem broliams: „Aš tikėjausi, kad jūs pademonstruosite nuobodesnę negu įprastai kovą.”

5 raundas. Volodymyras vėl nukenčia dėl savo silpnybės: jis išsisuka čiurną, norėdamas išvengti pomidoro, kurį paleido pirmoje eilėje sėdintis žiūrovas.

6 raundas. Vitalijus greitai nusivynioja tvarsčius nuo kumščių, norėdamas sutvarstyti jaunesniojo brolio čiurną. Norėdamas, kad pusiausvyra būtų atkurta, vyresnysis Klyčko toliau boksuojasi atsiklaupęs.

7 raundas. Arbitras švilpia. Žurnalistas pagaliau suranda pavadinimą savo reportažui: „Klyčko kaip vaikų darželyje.”

8 raundas. Donas Kingas, kuris sumokėjo 100 mln. dolerių organizuodamas amžiaus dvikovą „Klyčko Clash”, neišlaiko. Iš pradžių jis nusirauna garsiąją savo ševeliūrą, o po to lipa į ringą norėdamas primušti Volodymyrą. Bet Vitalijus pirmuoju smūgiu pasiunčia amerikietį ant grindų.

9 raundas. Arbitras, kuris teisėjavo dvikovai, skaičiuoja nokautą.

10 raundas. Du boksininkai reikalauja, kad jiems būtų palikta taburetė, kai baigiasi poilsiui skirta minutė. Volodymyras savo sužeistą čiurną šaldo ledu.

11 raundas. Sužinojusi, kad abu jos sūnūs susitinka ringe, Klyčko motina nutraukia įprastą pasivaikščiojimą ir atbėga į salę. Supykusi ji veržiasi į ringą. Vitalijus ir Volodymyras krinta prieš motiną ant kelių. Arbitras abiem broliams skaičiuoja nokdauną.

12 raundas. Broliai paprašo, kad jiems į ringą būtų įnešti šachmatai – vienintelis žaidimas, kuriame jie gali kovoti vienas su kitu. Praradęs kantrybę mačo arbitras pasišalina iš ringo.

Penkių diržų savininkai

Volodymyras Klyčko

37 metai, ūgis – 198 cm, svoris – 110 kg.

Titulai: pasaulio sunkaus svorio čempionas pagal WBA (nuo 2011 metų), WBO (2000–2003 m. ir nuo 2008-ųjų), IBF (nuo 2006-ųjų) ir IBO (nuo 2006-ųjų) versijas.

Mėgėjų ringas: 1996 m. Atlantos olimpiados čempionas, 1996 m. Europos vicečempionas.

Pergalės: 61 (51 nokautu).

Pralaimėjimai: 3.

Vitalijus Klyčko

42 metai, ūgis – 202 cm, svoris – 109 kg.

Titulai: pasaulio sunkaus svorio čempionas pagal WBO (1999–2000 m.) ir WBC (2004–2005 m. ir nuo 2008-ųjų) versijas. Europos sunkaus svorio čempionas pagal EBU (1998–1999, 2000 m.) versijas.

Mėgėjų ringas: 1995 m. pasaulio vicečempionas.

Pergalės: 45 (41 nokautu).

Pralaimėjimai: 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.