EUROLYGA 2023

Tarptautinė antidopingo agentūra ėmėsi išskirtinio tyrimo Jamaikoje

Sporto pasaulyje – didžiulis skandalas. Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) pradėjo išskirtinį tyrimą. Jo centre – Jamaikos dopingo patikros agentūra. Pastaroji kaltinama tuo, kad likus keliems mėnesiams iki Londono žaidynių nustojo veikti – netikrino sportininkų, tarp kurių – greičiausiu pasaulio žmogumi vadinamas garsusis Usainas Boltas.

JADCO apie pusę metų 2012-aisiais netyrė Jamaikos lengvosios atletikos sportininkų.<br>AP archyvo nuotr.
JADCO apie pusę metų 2012-aisiais netyrė Jamaikos lengvosios atletikos sportininkų.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2013-10-15 12:00, atnaujinta 2018-02-21 04:09

Buvęs Jamaikos anti dopingo komisijos (JADCO) direktorius pareiškė, kad organizacija eilę mėnesių netikrino sportininkų, prieš šiems sublizgant 2012 metų vasaros olimpinėse žaidynėse.

WADA patvirtino pasklidusias kalbas, pareiškusi, jog JADCO darbe buvo atsiradęs neveiklumo tarpas.

Tarptautinio olimpinio komiteto medikų vadovai, WADA ir Didžiosios Britanijos antidopingo agentūra, kurios taip pat dirbo Londono žaidynėse, atskleidė AP, kad dėl Jamaikos buvo nežinioje.

„Buvo toks etapas. Negaliu pasakyti, kiek tai truko tiksliai – gal penkis ar šešis 2012 metų mėnesius, - sakė WADA generalinis direktorius Davidas Howmanas. - Jokio patikrinimo. Galėjo būti vienas ar du, tačiau nebuvo nė vieno. Dėl to labai nerimavome.“

Žvaigždės buvo patikrintos

Tačiau Jamaikos sporto žvaigždės Londono žaidynėse be patikrinimų nedalyvavo. Tarptautinė lengvosios atletikos federacija teigė, kad išskirtinai tyrė Jamaikos sporto elitą. U.Boltas pernai buvo patikrintas 12 kartų. Jis nė karto nebuvo sukėlęs įtarimų.

Londone Jamaika iškovojo 8 iš 12 medalių individualiose bėgimo rungtyse. U.Boltas tapo pirmuoju vyru, kuriam pavyko dukart iš eilės laimėti 100 ir 200 metrų bėgimo rungtis.

Kaltinimus sportininkams pareikšti dėl JADCO klaidų būtų neteisinga. Neaišku, ar minėtasis tarpas sudarė galimybę sukčiauti, nes kitos agentūros atsisako tiksliai pasakyti, kiek testų 2012 metais buvo atlikta Jamaikos sportininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.