EUROLYGA 2023

Lietuvos plento juodadarbį suviliojo trekas

Ramūnas Navardauskas sėkmingai lenktyniauja ne tik plente, bet ir treke. Po alinančio profesionalų sezono namo sugrįžęs „Garmin“ (JAV) ekipos dviratininkas tapo Lietuvos treko čempionu, rašo „Lietuvos rytas“. 

Pernai išrinktas geriausiu Lietuvos dviratininku R.Navardauskas šį sezoną iškovojo pirmąsias asmenines pergales daugiadienėse profesionalų lenktynėse.<br>AP nuotr. iš archyvo
Pernai išrinktas geriausiu Lietuvos dviratininku R.Navardauskas šį sezoną iškovojo pirmąsias asmenines pergales daugiadienėse profesionalų lenktynėse.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Oct 21, 2013, 6:54 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:32 PM

Panevėžio treke vykusiose atvirose Lietuvos pirmenybėse R.Navardauskas buvo stipriausias omniumo rungtyje.

Per šias daugiakovės varžybas 25-erių kvėdarniškis liko septintas sprinte, bet laimėjo taškų lenktynes, persekiojimo rungtį ir buvo greičiausias per asmenines 1 km lenktynes laikui.

Surinkęs 15 taškų R.Navardauskas aplenkė ukrainietį Romaną Gladychą (19) ir Darijų Džervų (23).

- Ramūnai, ar buvo sunku tapti Lietuvos treko čempionu? - R.Navardausko paklausė „Lietuvos rytas“.

- Nelengva.

Nors patys stipriausi Lietuvos dviratininkai šalies čempionate nesusirinko, į Panevėžį buvo atvykę nemažai užsieniečių. Tiesa, dauguma varžovų buvo dar jauni – 17-os, 18-os metų.

Buvau pats vyriausias iš lietuvių, todėl turėjau susiimti, kad jaunimui nesusileisčiau. Tikrai nebuvo labai lengva laimėti.

- Kodėl nusprendėte išbandyti savo jėgas treke?

- Kai dar pats buvau jaunas, kiekvienais metais dalyvaudavome varžybose treke.

Su Lietuvos rinktine kažkada mėginom būti stiprūs komandinėse persekiojimo lenktynėse. Tiesa, man nelabai tuomet sekėsi, bet galų gale vis tiek į treką sugrįždavau.

Anksčiau jau esu laimėjęs keletą kitų treko rungčių varžybų: ir persekiojimo, ir 1 km laikui lenktynių.

Sezonas plente baigiasi, kitų varžybų jau neturėjau, todėl nusprendžiau vėl išmėginti jėgas treke. Smagu po sunkaus sezono pajausti ir kitokį skausmą, kitą kraują burnoje.

- Kuo labiausiai skiriasi lenktynės plente ir treke?

- Treke reikia mažiau ištvermės. Čia visai kitas važiavimas, nes daugiau lemia momentinė jėga.

Reikėjo 200 m sprintą važiuoti: įsibėgėji, yra tos jėgos, kojos stiprios, atrodo, turėtum važiuoti vis greičiau ir greičiau, bet viskas išeina atvirščiai – lėtyn ir lėtyn, kai tie 200 m baigiasi.

Tikrai keistas jausmas.

- Dalyvaudamas plento varžybose šįmet laimėjote po vieną etapą daugiadienėse „Giro d'Italia“ ir Tour de Romandie“ lenktynėse. Kaip vertinate šį sezoną?

- Ir Italijoje, ir Šveicarijoje iškovojau pirmąsias asmenines pergales profesionalų sporte, todėl jomis labai džiaugiuosi.

Dviračių sporte tapti profesionalu – vienas dalykas, bet dar parodyti jų varžybose ir gerus rezultatus – visai kas kita. Labai smagu, kad pavyko laimėti tuos pirmuosius savo etapus.

Aišku, šįmet labiausiai įsiminė „Giro“, nes šiose lenktynėse vieną etapą laimėjau, o kitame likau antras, nors jau į viršų ir rankas buvau iškėlęs, galvodamas, kad vėl laimėjau.

Dėl to buvo net truputį gėda, bet rezultatai Italijoje tikrai buvo geri.

- Pirmąsyk šį sezoną vieną po kitos važiavote net dvi prestižines daugiadienes lenktynes -- „Giro d'Italia“ ir „Tour de France“. Ar kitą sezoną norite pakartoti šį išbandymą?

- Čia jau turės nuspręsti mano komandos vadovai.

Bet du didžiuosius turus važiuoti vieną po kito tikrai nebuvo paprasta.

Po „Tour de France“ iš karto teko dalyvauti brolio vestuvėse. Labai norėjau smagiai jas atšvęsti, bet po viso to lenktynių maratono tikrai jau nebuvau pats geriausias šokėjas (juokiasi).

- Ar kitą sezoną liksite „Garmin“ komandoje?

- Su JAV komanda turiu sutartį ir 2014 metams. Kol kas tikrai esu patenkintas savo vaidmeniu „Garmin“.

Komanda leisdavo ir pačiam pasireikšti, ir kitiems padėdavau, kai pats negalėdavau.

Esu ramus dėl kito sezono, nors net elito komandos dabar užsidarinėja viena po kitos. Net pajėgiems dviratininkams sunku rasti darbą, nes jau 4 komandos išnyko.

- Pernai buvote išrinktas geriausiu Lietuvos metų dviratininku. Ar šįmet tikitės apginti šį titulą?

- Tai rinkimuose nuspręs mūsų sporto ekspertai.

Aišku, man pasisekė laimėti „Giro“ etapą, o ši pergalė kiek išsiskiria tarp kitų lietuvių rezultatų šiais metais.

Bet šįmet pasaulio čempionate labai gerai pasirodė Ignatas Konovalovas. Pernai jam buvo sunkūs metai, nes nuolat kamavo nugaros problemos. Džiaugiuosi, kad jis pagaliau atsigavo.

Pasaulio čempionate buvo labai sudėtingos sąlygos – ilga ir sunki trasa, lietus, vėjas, griūtys.

Labai mažai kas pasiekė finišą, o Ignas atvažiavo 22-as. Tai – tikrai pagirtinas rezultatas, todėl mano favoritas geriausio rinkimuose būtų Ignas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.