EUROLYGA 2023

Siūlymas bausti už sukčiavimą sporte – iki 8 metų kalėjimo

Siūloma papildyti Baudžiamąjį kodeksą (BK) straipsniu, kuris numatytų atsakomybę už sukčiavimą sporte, konkrečiai – įvairių sporto varžybų baigties suplanavimą ir nelegalias lažybas, siekiant praturtėti neteisėtu būdu.

Siūloma griežčiau vertinti sukčiavimo sporte atvejus.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Siūloma griežčiau vertinti sukčiavimo sporte atvejus.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2013, 11:01 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:33 PM

Tai numatantį BK papildymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Juras Požela.

„Viena iš neefektyvaus baudžiamojo persekiojimo priežasčių yra ta, kad varžybų rezultatais gali būti manipuliuojama dėl tiesiogiai su svetimo turto įgijimu nesusijusių priežasčių. Be to, tokio pobūdžio nusikalstamos veikos neturi aiškių nusikaltimo įrodymų, todėl vengiama kreiptis į teisėsaugos institucijas. Žala atskiriems nukentėjusiems lažybų dalyviams yra sąlyginai nedidelė, nors visuomenei ji yra milžiniška dėl pakirsto pasitikėjimo sportu ir žlugdomo ištiso ekonomikos sektoriaus, galinčio prisidėti prie valstybės biudžeto papildymo“, – įsitikinęs Seimo narys J.Požela.

Pagal pateiktą projektą, asmenims, dalyvavusiems panašaus pobūdžio neteisėtuose susitarimuose, grėstų areštas, viešieji darbai, bauda arba laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 8 metų. Už nusikalstamas veikas atsakytų ir juridiniai asmenys.

Pagal siūlomą projektą, „tas, kas savo ar kitų naudai tiesiogiai ar netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė įtakoti ar įtakojo sporto varžybų arba rungtynių rezultatą pažeidžiant nešališkumo kūno kultūros ir sporto veikloje principą ir varžybų arba rungtynių nuostatus, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų“. Tą, kuris padarė šiuos veiksmus siekdamas įgyti didelės vertės turtą ar turtinę teisę, arba dalyvaudamas organizuotoje grupėje, siūloma bausti laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Tą, kas padarė šiuos veiksmus siekdamas įgyti nedidelės vertės turtą ar turtinę teisę, padarė baudžiamąjį nusižengimą, siūloma bausti viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Bausti laisvės atėmimu iki penkerių metų siūloma tą, kuris žinojo apie šiame straipsnyje numatytus veiksmus ir, nepaisant to, dalyvavo lažybose, susijusiose su tomis sporto varžybomis, arba pranešė tą žinią turėdamas tikslą, kad kitas asmuo dalyvautų tokiose lažybose.

Pasak J.Poželos, jo pasiūlymas paskatintas Europos Parlamento priimtos rezoliucijos, kurioje atkreiptas dėmesys į sukčiavimą sporte, o nacionalinės vyriausybės pakviestos užtikrinti tinkamą baudžiamąjį persekiojimą.

Siūloma, kad BK pataisos įsigaliotų nuo 2014 m. sausio 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.