EUROLYGA 2023

Aikštėje – viltys, rankinio federacijoje – migla

Pergalėmis prieš Gruziją ir Turkiją pasaulio čempionato atranką pradėję Lietuvos rankininkai turi gerų galimybių vėl prasiveržti į atkrintamąsias varžybas, nors Rankinio federaciją gaubia nežinia.

V.Grosas ir kiti Lietuvos rankininkai pergalėmis pradėjo atrankos ciklą.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Grosas ir kiti Lietuvos rankininkai pergalėmis pradėjo atrankos ciklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2013-11-05 07:02, atnaujinta 2018-02-20 14:49

Lietuvos rankininkai žengė pirmuosius žingsnius Kataro link, bet kelias dar ilgas.

Praėjusį trečiadienį Panevėžyje 23:17 įveikę gruzinus, o sekmadienį Ankaroje 23:20 turkus palaužę lietuviai pirmauja atrankos varžybų 1-ojoje grupėje, kurioje dar žaidžia ir suomiai, rašo „Lietuvos rytas".

Kitos ketverios atrankos rungtynės bus sužaistos sausį. Jei Lietuvos komanda išsilaikys grupės viršūnėje, ji iškovos teisę žaisti atkrintamosiose varžybose, kuriose 18 Europos komandų kovos dėl 9 bilietų į 2015 metų pasaulio čempionatą Katare.

„Keliame tikslą rinktinei užimti pirmąją vietą, nors sausį laukia sunkios kovos su Suomija, – sakė Lietuvos rankinio federacijos (LRF) prezidentas Edis Urbanavičius. – Kol kas einame teisingu keliu, o jei pavyks patekti į atkrintamąsias kovas, daug ką lems burtai.

Realiai vertiname savo galimybes ir žinome, kad ten su kai kuriomis komandomis galėtume kautis. Su aukštesnio lygio ekipomis tikslas būtų sužaisti padoriai.”

Iki šiol Lietuvos rankininkai į finalinius turnyrus buvo patekę po sykį – 1997 metų pasaulio čempionate (10-oji vieta) ir 1998 metų Europos pirmenybėse (9-oji vieta).

Treneris persikėlė į Norvegiją

E.Urbanavičius patenkintas, kad prie abiejų svarbiausių nacionalinių komandų vairo stovi patikimi treneriai.

Gyvenamąją vietą pakeitęs Gintaras Savukynas tęsia darbą su vyrų rinktine. Praėjusiais metais Bresto „Meškov” rankininkus treniravęs 42 metų treneris paliko Baltarusiją ir persikėlė į Norvegiją.

Su šios šalies mėgėjų varžybose rungtyniaujančiu „Bergsoy” klubu G.Savukynas rugpjūtį pasirašė dvejų metų sutartį.

Pagal kontraktą jis atsakingas ne tiek už komandos rezultatus, kiek už bendrą klubo rankinio sekcijos plėtrą.

Profesorius pakeitė požiūrį

Moterų rinktinei šiemet vadovauja 66 metų Antanas Skarbalius, Lietuvos sporto universiteto profesorius habilituotas daktaras.

Buvęs Kauno „Granito”, 1987 metais iškovojusio IHF taurę, Lietuvos vyrų rinktinės, taip pat Urugvajaus vyrų ir moterų rinktinių strategas šiais metais priėmė E.Urbanavičiaus pasiūlymą, kai į LRF skelbtą konkursą neatsiliepė nė vienas treneris.

Nors Lietuvos rankininkės pralaimėjimais 27:30 Ukrainoje ir 31:38 Panevėžyje Danijai pradėjo 2014 metų Europos čempionato atrankos etapą, nesėkmės nebuvo skausmingos.

„Anksčiau moterų rinktinei labai trūko profesionalumo, bet dabar pavyko požiūrį pakeisti, – kalbėjo E.Urbanavičius. – Tai atspindėjo ir žaidimas – abu mačai su pajėgiomis varžovėmis vyko kovingai.”

Panevėžyje – tuščios tribūnos

Praėjusį mėnesį ir vyrų, ir moterų rankinio rinktinės namų rungtynes žaidė Panevėžyje, pustuštėje „Cido” arenoje.

Nors bilietai kainavo po 10 litų, moterų varžybas su Danija stebėjo tik 200, o vyrų – 500 žiūrovų.

„Vyrų rinktinė ketverius metus žaidė „Siemens” arenoje, bet šįkart jos nepavyko gauti, – aiškino E.Urbanavičius. – Prijaukinti žiūrovą reikia nuoseklaus darbo ir pergalių.”

Vilniuje vyrų rinktinei yra pavykę privilioti ir 2 tūkst. sirgalių, todėl sausio mėnesį rungtynes su Suomija ir Turkija lietuviai vėl žais „Siemens” arenoje.

Neranda naujo prezidento

Kol Lietuvos vyrų rinktinė gyvena viltimi, LRF padangė yra apgaubta debesų.

Dar vasarą per ataskaitos konferenciją E.Urbanavičius paskelbė apie ketinimus trauktis iš prezidento pareigų.

Kartu panoro išeiti ir visi 8 aktyvūs LRF vykdomojo komiteto nariai.

2009 metų pradžioje Rankinio federacijos vadovo poste pakeitęs dabartinį sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Andriukaitį, valstybinei Ryšių reguliavimo tarnybai vadovaujantis E.Urbanavičius paveldėjo 600 tūkst. litų skolą.

Per ketverius metus skola sumenko nedaug ir vis dar yra didesnė nei pusė milijono litų.

„Skolos mažėja labai lėtai, – pripažino E.Urbanavičius. – Mes negalime dirbti tik tam, kad dengtume skolas. Reikia rūpintis ir rankinio plėtra. O plėtrai trukdo skolos.” Užburtas ratas sukasi ir šiais metais. LRF biudžetą sudaro apie 700 tūkst. litų – dusyk mažiau, nei norėtų federacija.

Anot E.Urbanavičiaus, būtent dėl lėšų stygiaus į federaciją nesiveržia ateiti nauji žmonės.

„Žinoma, kad skolos baugina ir surasti kandidatą nėra paprasta. Kaip tik šį antradienį buvo numatyta kita konferencija, bet ją teks nukelti, nes vargu ar per naktį atsiras naujas pretendentas”, – vakar sakė LRF tebevadovaujantis vilnietis.

Rankinio rinktinių atrankos kovos

2015 metų vyrų pasaulio čempionato atranka. 1-osios grupės rikiuotė: 1. Lietuva – 4 taškai (2 rungtynės), 2. Gruzija – 2 (2), 3. Suomija – 2 (2), 4. Turkija – 0 (2). Į kitą etapą iškops tik grupės nugalėtojai.

2014 metų moterų Europos čempionato atranka. 1-osios grupės rikiuotė: 1. Danija – 4 (2), 2. Ukraina – 2 (2), 3. Austrija – 2 (2), 4. Lietuva – 0 (2). Į Europos pirmenybes iškops dvi geriausios grupės komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.