EUROLYGA 2023

Sočio olimpiados deglą Rusija skraidins į kosmosą

Trys nauji

Rusija ketina kartu su raketa į kosmosą išsiųsti ir olimpinį deglą.<br>AP archyvo nuotr.
Rusija ketina kartu su raketa į kosmosą išsiųsti ir olimpinį deglą.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 6, 2013, 2:43 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:44 PM

Per precedento neturintį žingsnį olimpines deglas šeštadienį bus išneštas į atvirą kosmosą dviejų Rusijos kosmonautų, siekiant atkreipti dėmesį į žaidynes, kurios vyks vasarį Juodosios jūros kurorte.

Raketa „Sojuz FG“ su kapsule „Sojuz TMA“, papuošta Sočio olimpiados simboliais bei olimpiniais žiedais, jau pastatyta starto aikštelėje Kazachstene esančiame Rusijos Baikonūro kosmodrome.

Pabrėžiant šio starto svarbą, jo vaizdas bus tiesiogiai transliuojamas dideliame ekrane tūkstančiams žmonių, susirinkusių Niujorko Taimso aikštėje, pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija.

„Sojuz“ startuos ketvirtadienį 4 val. 14. min. Grinvičo (6 val. 14 min. Lietuvos) laiku, skraidindama Rusijos kosmonautus Michailą Tiuriną, Japonijos astronautą Koichi Wakatą (Koičį Vakatą) ir amerikietį Ricką Mastracchio (Riką Mastrakiją), kurie TKS turėtų pasiekti per šešias valandas.

Jie prisidės prie šešių orbitinėje stotyje jau esančių įgulos narių. TKS įgula pirmąkart nuo 2009 metų spalio padidės iki devynių narių, nebeskraidant NASA „Space Shuttle“ tipo erdvėlaiviams, kurie buvo nurašyti.

Šiuo metu stotyje dirba jos vadas rusas Fiodoras Jurčichinas bei jo tėvynainiai kosmonautai Olegas Kotovas ir Sergejus Riazanskis, taip pat borto inžinierė amerikietė Karen Nyberg (Karen Naiberg) ir NASA astronautas Mike'as Hopkinsas (Maikas Hopkinsas) bei italas Luca Parmitano (Luka Parmitanas).

O.Kotovas ir S.Riazanskis šeštadienį 14 val. 30 min. Grinvičo (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku išneš olimpinį deglą į atvirą kosmosą. Rusijos pareigūnai pabrėžė, kad deglas jokiu metu nebus uždegtas dėl saugumo priežasčių.

Po kelių dienų gyvenimo susispaudus, F.Juršichinas, K.Nyberg ir L.Parmitano baigs 5,5 mėnesio trukusią misiją orbitinėje stotyje. Jie turėtų nusileisti Kazachstane pirmadienį paryčiais.

Kartu su jais bus grąžintas ir kosmose pabuvojęs olimpinis deglas, kuriuo vėliau bus įžiebta olimpiados ugnis per atidarymo ceremoniją Fišto stadione Sočyje vasario 7 dieną.

Grįžimas į Žemę užbaigs dramatišką misiją Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautui L.Parmitano, kuris liepos 16-ąją buvo patekęs į incidentą per išėjimą į atvirą kosmosą, kai skafandro šalme pradėjo kauptis nežinomas skystis.

Kaip pranešama, italas nieko nematė ir duso, skubėdamas grįžti į oro šliuzą.

NASA nurodė, kad JAV pagaminto skafandro dalis, kuri, kaip įtariama, pradėjo leisti vandenį per misiją atvirame kosmose, bus grąžintą į Žemę kruopščiai supakuota bei patikrinta inžinierių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?