EUROLYGA 2023

I.Tobias kova dėl pilietybės stebina užsieniečius

„Daugiau nieko nėra. Sulaukėme daug palaikymo, todėl dabar tikimės ir viliamės“, - lrytas.lt kalbėjo Lilija Vanagienė. Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė, Deividas Stagniūnas, čiuožėja Isabella Tobias bei visi pritariantys sulaikė kvapą – greitai turėtų paaiškėti, ar Seimo nario Remigijaus Šimašiaus inicijuotos Pilietybės įstatymo pataisos atitinka Konstituciją.

I.Tobias ir D.Stagniūnas treniruojasi ir stengiasi, nors gali ir nepasirodyti Sočio žaidynėse<br>P.Mantauto nuotr.
I.Tobias ir D.Stagniūnas treniruojasi ir stengiasi, nors gali ir nepasirodyti Sočio žaidynėse<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2013-11-22 16:15, atnaujinta 2018-02-20 05:19

Sportininkai jaučia naštą

I.Tobias jau ne pirmą kartą mėgina gauti Lietuvos pilietybę, nes nori kartu su D.Stagniūnu dalyvauti Sočio žaidynėse, kur atstovautų mūsų šaliai. Tačiau kol kas pora, turinti kelialapį į Rusijoje vyksiančią žiemos olimpiadą, žalios šviesos iš Lietuvos nesulaukia.

„Tai labai slegia sportininkus, - sakė L.Vanagienė. - Pernai jie reagavo labai sunkiai, tačiau dabar viskas daug sunkiau. Juk žaidynės – labai arti. Dėl to jie labai jaudinasi, o tai trukdo varžybose parodyti tikruosius rezultatus. Keliuose startuose matėme, kad jų taškai kyla. Treniruotėse jie atrodo žymiai geriau – viską atlieka fantastiškai. Bet pilietybės klausimas trukdo atsipalaiduoti varžybose.“

I.Tobias yra išlaikiusi privalomąjį lietuvių kalbos testą. Ji aktyviai įsitraukusi į JAV lietuvių bendruomenės veiklą, taip pat garsina mūsų šalį savo pasiekimais. Tačiau jau anksčiau Konstitucinis teismas išaiškino, kad skirti pilietybės 22 metų amerikietei negalima.

„Matome, kad Seime yra daug pritariančių ir norinčių, kad pora išvyktų į Sočį. Juk ir delegacija padidėtų dviem žmonėmis. Be to, D.Stagniūnas ir I.Tobias patys pirmieji iškovojo kelialapį į žiemos olimpiadą. O čia gauti kelialapį – labai sunku“, - sakė L.Vanagienė.

Pasaulyje – įprasta

Ji pabrėžė, kad iš 24 porų, dalyvausiančių Sočio žaidynėse – dešimt mišrių.

„Tai parodo pasaulinę tendenciją, - kalbėjo L.Vanagienė. - Surasti partnerį, kuris atitiktų visus aspektus – labai sudėtinga.“

LČF prezidentė ir anksčiau neslėpė, kad jeigu lietuviai neleis porai laisvai varžytis olimpiadoje, ji neprieštaraus, jeigu D.Stagniūnas su I.Tobias suras kitą vėliavą, po kuria galės prisiglausti.

„Jeigu jie bus kitoje šalyje ir sieks aukštumų pas geriausius trenerius, neprieštarausime“, - sakė ji.

Užsieniečiai nesupranta

Jeigu I.Tobias negaus Lietuvos pilietybės – porą pakeistų Slovakijos čiuožėjai. Šį duetą sudaro šalies atstovas ir natūralizuota italė.

„Tai mūsų pora – vienintelė, kuri negauna pilietybės. Visi kas stovi už lietuvių eilėje – susitvarkę savo reikalus. Nors jie eilėje – antri ar treti atsarginiai, kliūčių neturi – pilietybės suteiktos, dokumentai sutvarkyti. O mūsų situacija – vienintelė“, - kalbėjo L.Vanagienė.

Deividas jau kartą galėjo dalyvauti olimpiadoje. Jis kelialapį į 2010 metų Vankuverio žaidynes iškovojo su amerikiete Katherina Copely, tačiau tada Lietuvos rinktinė pilietybės sportininkei nesuteikė.

„Reikia laukti ir džiaugtis, kad yra iniciatyvų, - sakė L.Vanagienė. - Atvirai galiu pasakyti, kad tai būtų geriausias Lietuvos sportininkų pasirodymas, jeigu mūsų pora galėtų dalyvauti. D.Stagniūnas ir I.Tobias – tikrai geroje formoje. O jeigu išgirstų, kad gavo pilietybę – pagerintų rezultatus. Jie patys taip sako, nes atsikratytų to akmens, kuris slegia juos.“

L.Vanagienė teigė, kad sunkiausia apie situaciją kalbėti su kolegomis iš užsienio.

„Niekas nesupranta, - sako L.Vanagienė. - Aš aiškinu, kad pas mus toks įstatymas, bet tai kiek laiko jis nesikeičia? 21-erius metus? Keista, kad taip niekas nesikeičia. Būtina tai daryti. Juk keičiasi laikai, atsiranda jaunimas. Jau antrą kartą Deividas susiduria su tokia pat problema.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.