EUROLYGA 2023

Kelionė į Sočį prasideda Švedijoje

Geriausi Lietuvos biatlonininkai sekmadienį pasaulio taurės pirmojo etapo varžybomis Švedijoje pradeda naująjį sezoną, kurio svarbiausias taikinys – Sočio žiemos olimpiada 2014 metų vasario 7–23 dienomis.

D.Rasimovičiūtei Sočio žiemos olimpinės žaidynės bus jau ketvirtosios per karjerą, o T.Kaukėnas rengiasi debiutuoti svarbiausiose varžybose.<br>LBF nuotr.
D.Rasimovičiūtei Sočio žiemos olimpinės žaidynės bus jau ketvirtosios per karjerą, o T.Kaukėnas rengiasi debiutuoti svarbiausiose varžybose.<br>LBF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Nov 24, 2013, 11:09 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:44 AM

Dviračiai, riedslidės, bėgimo bateliai ir kitos vasarą dažnai naudotos priemonės nukištos gilyn, o biatlonininkai nesiskiria su įprastais įrankiais, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Šautuvas su nauju vamzdžiu, dvylika porų slidžių ir keliolika lazdų sudaro Tomo Kaukėno ekipuotę, kuria geriausias šalies biatlonininkas naudosis per keturis mėnesius truksiantį intensyvų varžybų sezoną.

„Laukia įdomus sezonas“, – sakė 23 metų biatlonininkas, kuris vasario mėnesį turėtų debiutuoti žiemos olimpinėse žaidynėse Sočyje.

Oficialus signalas pradėti biatlono kovas bus duotas rytoj, kai mišriųjų estafečių varžybomis Diana Rasimovičiūtė, Natalija Kočergina, T.Kaukėnas ir Karolis Dambrovskis Estešunde pradės pasaulio taurės turnyro pirmąjį etapą.

Sniego surado ir vasarą

Nors oficialus biatlono sezonas atidaromas šį savaitgalį, Lietuvos biatlonininkų pasirengimas prasidėjo praėjusią gegužę.

Lėti ir ilgi važiavimai dviračiais, jėgos pratimai, šaudymas, bėgimas ir riedslidės pravertė ruošiantis šaltajam metų periodui.

Progų pašliuožti ir ant sniego pasitaikė kelios – vasarą Lietuvos biatlono komanda triskart vyko į Austrijos aukštikalnes.

„Ten yra pamėgta slidininkų ir biatlonininkų vieta – nedidelis trijų kilometrų ratas ant sniego, – pasakojo T.Kaukėnas. – Sniegas minkštas, purvinas, bet paslidinėti vasarą visada malonu.“

Vasara – tinkamiausias metas atnaujinti ir išbandyti naujus ginklus.

„Turime tai daryti kasmet, kad stipriai neatsiliktume nuo moderniausių biatlono komandų“, – sakė Lietuvos biatlono federacijos prezidentas Arūnas Daugirdas.

Pavyzdžiui, T.Kaukėnas prie patikimos trečius metus naudojamos šautuvo buožės pridėjo naują vamzdį, įsigijo keturias naujas slidžių poras, kelias naujas lazdas.

Iš viso su savimi į Švediją jis pasiėmė dvylika slidžių porų: vieną prastesnę treniruotėms, o kitas varžyboms, prieš kurių startą, atsižvelgus į oro sąlygas ir sniego kokybę, atrenkamos pačios tinkamiausios.

Šią žiemą pagaliau turėtų būti atidarytas rekonstruotas Ignalinos žiemos sporto centras, kur jau vingiuoja nauji takai, pastatytas administracijos pastatas ir paruošta šaudyklos teritorija, tebelaukianti įrangos.

Tačiau geriausi šalies biatlonininkai Ignalinos trasose bus reti svečiai, nes didžiąją sezono dalį praleis keliaudami po varžybas užsienyje – vien pasaulio taurės etapų bus devyni.

Rinktinėje – nauji nariai

Praėjusį savaitgalį T.Kaukėnas jau startavo neoficialiose biatlono varžybose Norvegijoje.

Vaikystėje šaulių treniruotes lankiusiam biatlonininkui sėkmingas šaudymas (1 klaida) leido užimti septintąją vietą 15 km bendrojo starto lenktynėse.

Kukliau šiose varžybose pasirodė Lietuvos rinktinėje debiutavusi 22 metų Natalija Paulauskaitė – Sankt Peterburge augusi sportininkė, kuriai prieš kelias savaites buvo suteikta Lietuvos pilietybė.

„Ji labai greitai pritapo, – apie naują rinktinės narę sakė T.Kaukėnas. – Dabar net nepasakytum, kad tai žmogus iš kitos šalies, nors ji dar prastai kalba lietuviškai. Tačiau stengiasi.“

Lietuvos biatlono šeimoje nebeliko vyrų komandą treniravusio baltarusio Viktoro Korčiagino.

Anksčiau savo širdies draugę D.Rasimovičiūtę treniravęs latvis Ilmaras Bricis dabar vadovauja ir vyrams. Jam padeda kitas buvęs Latvijos biatlonininkas Olegas Maluhinas.

Net šešiose žiemos olimpiadose dalyvavusio 43 metų I.Bricio iššūkis – parengti geriausius Lietuvos biatlonininkus Sočio olimpinėms žaidynėms vasarį.

Lietuva į Sočį gali pasiųsti du biatlonininkus. Nors iki galutinės registracijos dar liko pusantro mėnesio, favoritai važiuoti į olimpines žaidynes yra D.Rasimovičiūtė ir T.Kaukėnas.

29 metų D.Rasimovičiūtei tai būtų ketvirtoji olimpiada, 23 metų T.Kaukėnui – pirmoji.

„Tikimės, kad olimpiadoje Diana pakovos dėl vietos dvidešimtuke – jos galimybės ir patirtis leidžia tikėtis tokių rezultatų, – sakė A.Daugirdas. – Tomas irgi gali būti taip aukštai, bet kaip debiutantui jam realesnė užduotis būtų patekti į 40-uką.“

Legendai – paskutinis sezonas

Kol Lietuvos sportininkai beldžiasi į biatlono elito duris, viena sunkiausiai nuspėjamų žiemos sporto šakų sezoną pasitinka su tais pačiais favoritais.

2012 ir 2013 metų pasaulio taurės laimėtojas prancūzas Martinas Fourcade’as ir 2013 metų planetos pirmenybėse 4 aukso medalius laimėjęs norvegas Emilis Hegle Svendsenas vėl yra pretendentai nuskinti daugiausia trofėjų.

Norvegijos ir Prancūzijos biatlonininkams konkurenciją turėtų sudaryti rusai, kurių Biatlono federacijai vadovauja milijardierius ir NBA klubo „Brooklyn Nets“ savininkas Michailas Prochorovas, taip pat vokiečiai, švedai, austrai.

Neverta nurašyti ir legendinio Ole Einaro Bjørndaleno.

Pasaulio taurės varžybose net 93 pergales iškovojęs 39 metų norvegas šiemet pranešė, kad po Sočio olimpinių žaidynių baigs karjerą.

„Jis dabar labai gerai pasirengęs, – sakė su O.E.Bjørndalenu praėjusį savaitgalį varžybose Norvegijoje prasilenkęs T.Kaukėnas. – Turbūt nebus lyderis, bet tikrai bus stiprus, nes nori per paskutinį savo sezoną sudaryti konkurenciją E.H.Svendsenui ir M.Fourcade’ui.“

Iš moterų biatlono pernai pasitraukus vokietei Magdalenai Neuner, kuri šį mėnesį paskelbė besilaukianti kūdikio, favoritė lieka praėjusį sezoną daugiausia trofėjų susirinkusi norvegė Tora Berger.

Kita vertus, daugiau nei prieš šimtą metų norvegų kareivių atrastoje sporto šakoje visas prognozes gali nupūsti vienas netaiklus šūvis, tad favoritai niekada negali būti ramūs.

Galima pirkti 6 bilietus

Šiuo metu žiemos olimpinėse žaidynėse Sočyje teisę startuoti yra gavę šeši Lietuvos sportininkai: du biatlonininkai, du slidininkai, vienas kalnų slidininkas ir čiuožėja trumpuoju taku Agnė Sereikaitė.

Į biatlonininkams skirtas vietas realiausiai pretenduoja Tomas Kaukėnas ir Diana Rasimovičiūtė, į slidininkams – Vytautas Strolia ir Ingrida Ardišauskaitė, o kalnų slidininkui numatyta vieta pagal praėjusio sezono rezultatus skiriama Rokui Zaveckui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.